প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ফিভম অমসুং ভেক্সিনেসন য়েংশিন্নবা ফম্বা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা পি.এম.না চেয়র লৌখ্রে
পি.এম.না হেলথকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরদা হেন্না ফগৎনবা হোৎনরিবা থৌরাংশিংগী মরমদা পাউদমখ্রে
দিস্ত্রীক্ত খুদিংমক্তা হিদাক-লাংথক্কী বফর স্তোক নিংথিনা থম্নবা রাজ্যশিংদা হায়খ্রে
লাক্লিবা থা খরা অসিগী ভেক্সিন পুথোক্লিবা, য়েন্থোক্কদবা অমসুং পাইপলাইন্দা লৈরিবশিং পি.এম.না য়েংশিনখ্রে
ম্যুতেন্ত হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংশিন্নবা লেপ্পা লৈতনা জেনোম মফম চানা শিন্দোকপগী তঙাইফদবা লৈবগী মরমদা পি.এম.না হায়খ্রে
10 SEP 2021 8:38PM by PIB Imphal
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ফিভম য়েংশিন্নবা ফম্বা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা চেয়র লৌখ্রে। তোপিক অসিদা হৌজিক কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফিভম, হেলথ সিস্তেম ইন্নবা শেম-শাবা, মেদিকেল ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংহনবা অমসুং কোবিদ-১৯ ভেক্সিন পুথোক্লিবা, য়েন্থোক্কদবা অমসুং পীথোক্কদবগী মরী লৈনবশিং য়াওরি।
মসি অমসু খন্নখি মদুদি মালেম পুম্বদা, এক্তিব কোবিদ কেসকী মশিং লেপ্পা লৈতনা ৱাংনা লৈবা লৈবাকশিং লৈরি। ভারত্তসু, মহারাস্ত্র অমসুং কেরলাগুম্বা রাজ্যশিংদা লৈরিবা মশিংনা, লায়থোকপা য়াবগী ৱাফম লৈত্রি হায়বা তাক্লি। অদুম ওইনমক থংনবা চয়োল ১০শুবা ফাওবদা চয়োলগী ওইবা পোজিতিবিতীগী চাং অসি ৩%গী মখাদা লৈরি।
মফম খরদা কেসশিং কুংনা লৈবা, তেস্ত পোজিতিবিতী ৱাংনা লৈবা দিস্ত্রীক্তশিং লোয়ননা লৈবাক অসিদা তেস্ত পোজিতিবিতী চয়োল অমদগী চয়োল অমদা ৱাংনা লৈবগী মরমদা পাউদমখি।
ম্যুতেন্ত হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংশিন্নবা লেপ্পা লৈতনা জেনোম মফম চানা শিন্দোকপগী তঙাইফদবা লৈবগী মরমদা পি.এম.না হায়খি। ওফিসরশিংনা মঙোন্দা পাউদমখি মদুদি আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. অসি হৌজিক লৈবাক শিনবা থুংনা য়েন্থোক্লিবা লেব ২৮ য়াওনা লৈরে। লেব নেতৱার্ক অসি ক্লিনিকেল ওইবা অমগা অমগা মরী লৈননবা হোস্পিতালগী নেতৱার্কশিংগা শম্নরি। জেনোমগী ওইবা কুপ্না য়েংশিন্নবা সিৱেজ সেমপ্লিংসু তৌরি। পি.এম.না হায়খি মদুদি রাজশিংদা এস.এ.আর.এস. সি.ও.ভি.২গী পোজিতিব সেম্পলশিং আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.দা চাং নাইনা পীনবা হায়জখ্রে।
পেদিয়াত্রিক কেয়রগী বেদ কেপাসিতী মশিং হেনগৎহনবা অমসুং ‘কোবিদ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স পেকেজ II’গী মখাদা খুদোংচাবগী মতেং হেন্না পীরিবা অসিগী ফিভম পি.এম.না য়েংশিনখ্রে। মসি অমসু খন্নখি মদুদি খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা ফিভম শিল-লাংনবা মফম অসিগী হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং প্রাইমারী কেয়র অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা অমুক হন্না শেমদোক্নবা পাউতাক পীবা। দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা কোবিদ-১৯, ম্যুকোর্মাইকোসিস, এম.আই.এস.-সি.দা শিজিন্নবা দ্রগশিংগী বফর স্তোক নিংথিনা থম্নবা রাজ্যশিংদা হায়খ্রে হায়নসু পি.এম.দা পাউদমখি।
আইসোলেসন বেদশিং, ওক্সিজেন বেদশিং, আই.সি.য়ু বেদশিং অমসুং পিদিয়াত্রিক আই.সি.য়ু.শিং অসমুং পেদিয়াত্রিক ভেন্তিলেতরশিংগী মশিং হেনগৎপগী মরমদা পি.এম.দা পাউদমখি। লাক্লিবা থা খরা অসিদা আই.সি.য়ু. বেদশিং অমসুং ওক্সিজেন বেদশিং মশিং অমা খঙনা মখা তানা হাপচিল্লগনি।
লৈবাক অসিদা মতিক চানা শোইদনা তেস্তিং তৌনবগী মরমদা পি.এম.না হায়খি। পব্লিক হেলথ ফেসিলিতীশিংদা আর.তি.-পি.সি.আর. লেবকী ফেসিলিতী লিংখৎনবা দিস্ত্রীক্ত ৪৩৩দা মতেং পীখিবগী মরমদা ওফিসরশিংনা পি.এম.দা পাউদমখি।
পি.এম.না হায় মদুদি ইকোসিস্তেম পুম্বনা শোইদনা ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং, সিলিন্দর অমসুং পি.এস.এ. প্লান্ত য়াওনা ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংবা হেনগৎনবা য়াম্না থুনা হোৎনবগী তঙাইফদবা লৈ। লিক্বিদ মেদিকেল ওক্সিজেন স্তোরেজ তেঙ্ক ৯৬১ অমসুং মেদিকেল গ্যাস পাইপলাইন সিস্তেম ১,৪৫০ দিস্ত্রীক্ত অমমদা য়ামদ্রবদা অসিগুম্বা য়ুনিৎ অমা থম্নবগী পান্দমদা লিংখৎনবসু হোৎনরি। য়ামদ্রবদা এম্বুলেন্স অমা ব্লোকশিংদা থম্নবা এম্বুলেন্সকী নেতৱার্ক অসিসু হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা লৈরক্কদৌরিবা পি.এস.এ. ওক্সিজেন প্লান্তকী ফিভমসু পি.এম.না য়েংশিনখি। রাজ্যশিংদা চাওরাক্না ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতর লাখ ১ অমসুং ওক্সিজেন সিলিন্দর লাখ ৩ য়েন্থোকখ্রে হায়না পি.এম.না অপদেৎ তৌখি।
ভেক্সিনগী মরমদা, পি.এম.না হায় মদুদি ভারতকী অহল ওইরবা মীশিং চাওরাক্না ৫৮% লোম অহানবা দোজ ফংখ্রে অমসুং অহল ওইরবা মীশিং চাওরাক্না ১৮% অমনা অনিশুবা দোজ ফংখ্রে। ভেক্সিন পাইপলাইন অমসুং ভেক্সিনশিং য়েন্থোকপা হেনগৎলকপগী মরমদা পি.এম.না অপদেৎ তৌখি।
পি.এম.গী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, কেবিনেৎ সেক্রেতরী, প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, হেলথ সেক্রেতরী, মেম্বর হেলথ এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং মরুওইবা ওফিসিএলশিংনা মিতিং অসিদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM chairs a high level meeting to review the Covid-19 related situation and vaccination
PM briefed about the augmentation of healthcare infrastructure
States asked to maintain buffer stock of medicines in every district
PM reviewed production, supply and pipeline of vaccines for next few months
PM spoke about the need for constant genome sequencing to monitor emergence of mutants.
10 SEP 2021 8:38PM by PIB Delhi
PM Narendra Modi chaired a high level meeting to review the Covid-19 related situation. The topics covered included a review of the prevailing Covid-19 scenario, preparedness of the health systems to respond, availability of medical oxygen and matters relating to production, supply and distribution of Covid-19 vaccine.
It was discussed that across the world, there are countries where the number of active Covid cases continues to remain high. In India too, the figures from states like Maharashtra & Kerala, indicate that there can be no room for complacency. However, the weekly positivity was at less than 3% for the 10th consecutive week.
PM was briefed about the concentration of cases in a few geographies, districts with high test positivity as well as the week on week test positivity rate in the country.
PM spoke about the need for constant genome sequencing to monitor emergence of mutants. The officers informed him that INSACOG now consists of 28 labs distributed across the country. The lab network is also linked with a hospital network for clinical correlation. Sewage sampling is also being done for genomic surveillance. PM was apprised that states have been requested to share SARS COV2 positive samples with INSACOG regularly.
PM reviewed the status of augmentation of bed capacity for pediatric care and augmentation of facilities supported under ‘COVID Emergency Response Package II’. It was also discussed that States have been advised to redesign and orient primary care & block level health infrastructure in these areas to manage the situation in rural areas. PM was also informed about the states being asked to maintain a buffer stock for drugs used in management of Covid-19, Mucormycosis, MIS-C at the district level.
PM was briefed about the increase in isolation beds, oxygen beds, ICU beds and paediatric ICUs and pediatric ventilators. A significant number of ICU beds and Oxygen beds will be further added in the coming months.
PM spoke about the need to ensure adequate testing across the country. Officers informed the PM about the support being given to 433 Districts to establish RT-PCR lab facility in public health facilities.
PM said that the entire ecosystem to ensure increased oxygen availability, including oxygen concentrators, cylinders and PSA plants, need to be rapidly augmented. Efforts are also on to install 961 Liquid Medical Oxygen Storage Tanks and 1,450 Medical Gas Pipeline Systems with an aim to support at least one such unit per district. The Ambulance network is also being augmented to ensure at least one ambulance per block. PM also reviewed the status of PSA oxygen plants coming up across the country. PM was also updated that around 1 lakh oxygen concentrators and 3 lakh oxygen cylinders have been distributed to the states.
On Vaccines, PM was apprised that around 58% of India’s adult population has received the first dose and around 18% of India’s adult population has received the second dose. PM was updated about the vaccine pipeline and increased supply of vaccines.
Principal Secretary to PM, Cabinet Secretary, Principal Scientific Advisor, Health Secretary, Member Health NITI Aayog and other important officials were present in the meeting.