প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদেশত থকা ভাৰতীয় মিছনৰ মুৰব্বী আৰু বাণিজ্য আৰু বাণিজ্য খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
৭৫ তম স্বাধীনতা দিৱস উদযাপনৰ সৈতে, স্বাধীনতা উৎসৱ হৈছে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী আৰু পৰিকল্পনা গঢ়ি তোলাৰ এক সুযোগ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভৌতিক, প্ৰযুক্তিগত আৰু বিত্তীয় সংযোগৰ বাবে আমাৰ ৰপ্তানি সংকুচিত বিশ্বলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ উৎপাদন আৰু সেৱা উদ্যোগৰ আকাৰ আৰু শক্তিৰ কথা বিবেচনা কৰি, ৰপ্তানিবৃদ্ধিৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
উৎপাদনৰ ওপৰত স্পৰ্শকাতৰ শ্ৰুতিকটু শব্দাংশই কেৱল উৎপাদনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় নকৰে, লগতে বিশ্বব্যাপী মানদণ্ড আৰু দক্ষতাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ পূৰ্বাৱৰ্তী কৰ বাতিল কৰাৰ সিদ্ধান্তই আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে, নীতিসমূহৰ সম্প্ৰীতি প্ৰতিফলিত কৰে আৰু সকলো বিনিয়োগকাৰীলৈ এক স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে যে ভাৰতে কেৱল নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাই নহয়, ভাৰতচৰকাৰৰ নিৰ্ণায়ক চৰকাৰত নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰাৰ ইচ্ছাও মুকলি কৰি দিছে। : প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিয়ামক বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাত কাম কৰি আছে: প্
06 AUG 2021 8:48PM by PIB Guwahati
এই আঁচনিৰ প্ৰথম টো প্ৰচেষ্টাত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বিদেশত থকা ভাৰতীয় মিছনৰ মুৰব্বী আৰু ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। আলোচনাৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰী আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীও উপস্থিত আছিল। অনুষ্ঠানটোত ২০ টাতকৈও অধিক বিভাগৰ সচিব, ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া, ৰপ্তানি প্ৰচাৰ পৰিষদ আৰু চেম্বাৰ অফ কমাৰ্চৰ সদস্যসকলও উপস্থিত আছিল।
ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ সময়। স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম উৎসৱ উদযাপন কৰাৰ সময়ত ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী আৰু পৰিকল্পনা গঢ়ি তোলাৰ এক সুযোগ। আমাৰ ৰপ্তানিৰ উচ্চাকাংক্ষা আৰু সকলো অংশীদাৰে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে ভৌতিক, প্ৰযুক্তিগত আৰু বিত্তীয় সংযোগৰ ফলত আজিৰ পৃথিৱীখন দিনক দিনে সংকুচিত হৈ আহিছে। এনে পৰিৱেশত, আমাৰ ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ অংশীদাৰসকলক তেওঁলোকৰ পদক্ষেপৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে তেওঁলোক সকলোৱে প্ৰদৰ্শন কৰা উৎসাহ, আশাবাদ আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰশংসা কৰে। অতীতত বিশ্ব অৰ্থনীতিত ভাৰতৰ সৰ্বাধিক অংশ থকাৰ এটা মুখ্য কাৰণ আছিল ইয়াৰ শক্তিশালী বাণিজ্য আৰু ৰপ্তানি, তেওঁ স্মৰণ কৰে। তেওঁ বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ পুৰণি অংশ পুনৰুদ্ধাৰৰ দিশত ৰপ্তানি শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশীদাৰসকলক পোষ্ট কোভিড গ্লোবেল ৱৰ্ল্ডত বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাৰ পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা নতুন সুযোগৰ সুবিধা লোৱাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ আহ্বান জনায়( অৰ্থাৎ। আমাৰ অৰ্থনীতি, আমাৰ উৎপাদন আৰু সেৱা উদ্যোগৰ আকাৰ আৰু শক্তিৰ কথা বিবেচনা কৰি, ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ কয় যে দেশখনস্বাৱলম্বী ভাৰতৰ অভিযানৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অংশ বহুগুণে বৃদ্ধি কৰাটোও ইয়াৰ অন্যতম লক্ষ্য। ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমাৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰিত আৰু বিকাশ ৰখাৰ বাবে আমি বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাত প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিম। তেওঁ কয় যে আমাৰ উদ্যোগটোৱে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰযুক্তিৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব, উদ্ভাৱনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব আৰু আৰ এণ্ড ডিত ইয়াৰ অংশ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। তেওঁ কৈছিল যে কেৱল এই পথটো অনুসৰণ কৰিলেহে বিশ্বব্যাপী মূল্য শৃংখলাত আমাৰ অংশ বৃদ্ধি পাব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰতিযোগিতা আৰু উৎকৰ্ষতাক উৎসাহিত কৰাৰ লগতে আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বব্যাপী চেম্পিয়ন সৃষ্টি কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰিটা কাৰক তালিকাভুক্ত কৰিছে যিবোৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। দেশত উৎপাদন বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে আৰু ই গুণগতভাৱে প্ৰতিযোগিতামূলক হ'ব লাগে। দ্বিতীয়তে, সেই কেন্দ্ৰৰ বাবে, পৰিবহন, লজিষ্টিকৰ সমস্যাবোৰ সমাধান কৰিব লাগে, ৰাজ্য আৰু ব্যক্তিগত অংশীদাৰসকলে নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰিব লাগিব। তৃতীয়তে, চৰকাৰে ৰপ্তানিকৰ্তাসকলৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ কাঢ়িব লাগে আৰু অৱশেষত ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া এই চাৰিটা কাৰক একত্ৰিত হ'ব তেতিয়াহে ভাৰতে বিশ্বৰ বাবে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ লক্ষ্য উন্নত ভাৱে প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি দেশত, ৰাজ্যসমূহত ব্যৱসায়িক জগতৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি চৰকাৰ আগবাঢ়ি আহিছে। তেওঁ আতমা-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত অভিযানৰ অধীনত বিভিন্ন ৰেহাই আৰু জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট লাইন গেৰাণ্টি আঁচনিৰ ব্যৱস্থাৰ দৰে চৰকাৰী পদক্ষেপসমূহৰ তালিকা তৈয়াৰ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে উৎপাদন উদগনি আঁচনিয়ে কেৱল উৎপাদনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় নকৰে, লগতে বিশ্বব্যাপী মানদণ্ড আৰু দক্ষতাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত আত্মা-নিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ এক নতুন ব্যৱস্থাৰ বিকাশ ঘটিব। দেশখনে উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন গোলকীয় চেম্পিয়ন লাভ কৰিব। তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল যে কেনেকৈ উৎপাদনৰ বাবে উদগনিবোৰে মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ খণ্ডক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছিল। আমি মোবাইল ফোন খণ্ডতো ইয়াৰ প্ৰভাৱ অনুভৱ কৰি আছো। ৭ বছৰ আগতে, আমি প্ৰায় ৮ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ মোবাইল ফোন আমদানি কৰিছিলো। এতিয়া, ই ২ বিলিয়ন ডলাৰলৈ হ্ৰাস পাইছে। ৭ বছৰ আগতে, ভাৰতে মাত্ৰ ০.৩ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ মোবাইল ফোন ৰপ্তানি কৰিছিল। এতিয়া, ই ৩ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰেও দেশত লজিষ্টিকৰ সময় আৰু ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই উদ্দেশ্যৰ বাবে মাল্টিমোডেল সংযোগ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত কাম চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাৰ বাবে এইটো আমাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰয়াস। আজি দেশত টিকাকৰণ দ্ৰুত গতিত চলি আছে। দেশবাসী আৰু উদ্যোগৰ সকলো সমস্যা সমাধানৰ বাবে সকলো সম্ভৱ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই সময়ছোৱাত আমাৰ উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ত এই খণ্ডটোৱেও উদ্ভাৱনৰ দ্বাৰা নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে নিজকে খাপ খুৱাই লৈছে। উদ্যোগটোৱে দেশখনক চিকিৎসাজনিত জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিছে আৰু উন্নয়ন পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত এক ভূমিকা পালন কৰিছে। সেয়েহে আজি আমাৰ ৰপ্তানি ঔষধ আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলৰ লগতে কৃষিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত এক নতুন স্তৰত উপনীত হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি আমি কেৱল অৰ্থনীতিৰ উন্নতিৰ বাবেই নহয়, উচ্চ বিকাশৰ হাৰৰ ইতিবাচক লক্ষণো দেখিছো। সেয়েহে, ৰপ্তানিৰ বাবে উচ্চ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা আৰু সেইবোৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে এইটো এটা ভাল সময়। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে সকলো স্তৰত প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে আমাৰ ৰপ্তানিকৰ্তাসকলক বীমা আৱৰণ হিচাপে প্ৰায় ৮৮,০০০ কোটি টকাৰ ইনচেণ্টিভ প্ৰদান কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে। একেদৰে, আমাৰ ৰপ্তানি ৰপ্তানিৰ উদগনিযুক্ত কৰি আমাৰ ৰপ্তানি ৰপ্তানিৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হ'ব আৰু সেইবোৰকো উৎসাহিত কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যৱসায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্থিৰতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পূৰ্বৱৰ্তী কৰ (অৰ্থাৎ পূৰ্বৰ তাৰিখৰ পৰা লেনদেনৰ ওপৰত কৰ) বাতিল কৰাৰ সিদ্ধান্তই আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে, নীতিসমূহৰ সম্প্ৰীতি প্ৰতিফলিত কৰে আৰু সকলো বিনিয়োগকাৰীলৈ এক স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে যে ভাৰতে কেৱল নতুন সম্ভাৱনাৰ বাবে ইয়াৰ দুৱাৰ মুকলি কৰা নাই। কিন্তু ভাৰতচৰকাৰৰ নিৰ্ণায়ক চৰকাৰৰও নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰাৰ ইচ্ছা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰপ্তানিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু সংস্কাৰ কাৰ্যকৰী কৰা, বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰা, ব্যৱসায়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু চূড়ান্ত পৰ্যায়লৈ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিয়ন্ত্ৰক বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰে কাম কৰি আছে যাতে ৰপ্তানি আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি হয়। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যসমূহত ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ সৃষ্টিৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ মাজত স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিখন জিলাত এটা সামগ্ৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰপ্তানিৰ আমাৰ উচ্চাভিলাষী লক্ষ্য কেৱল এক ব্যাপক আৰু ব্যাপক কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তেহে প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি। তেওঁ অংশীদাৰসকলক আমাৰ বিদ্যমান ৰপ্তানি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু নতুন সামগ্ৰী, নতুন গন্তব্যস্থানৰ বাবে বজাৰ গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। বৰ্তমান আমাৰ ৰপ্তানিৰ প্ৰায় আধা মাত্ৰ ৮ টা মুখ্য গন্তব্যস্থানৰ বাবে। একেদৰে, আমাৰ ৰপ্তানিৰ প্ৰায় ৬০% অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী, ৰত্ন আৰু গহনা, পেট্ৰ'লিয়াম আৰু ৰাসায়নিক সামগ্ৰী আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক নতুন গন্তব্যস্থান অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু আমাৰ নতুন সামগ্ৰীৰ দ্বাৰা বিশ্বক উন্নত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে খনি, কয়লা, প্ৰতিৰক্ষা, ৰে'লৱেৰ দৰে খণ্ড মুকলি হোৱাৰ লগে লগে আমাৰ উদ্যোগীসকলেও ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলৰ ৰাষ্ট্ৰদূতসকলক কয় যে তেওঁলোকে ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা যিকোনো দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি পায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক বাণিজ্য উদ্যোগৰ বাবে দলং হিচাপে কাম কৰিবলৈ কৈছিল। তেওঁ আহ্বান জনায় যে বিভিন্ন দেশত উপস্থিত থকা ইণ্ডিয়া হাউচ ভাৰতৰ উৎপাদন শক্তিৰ প্ৰতিনিধি হ'ব লাগে। তেওঁ বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ক এক ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে আমাৰ ৰপ্তানিকৰ্তা আৰু আমাৰ মিছনসমূহৰ মাজত নিৰন্তৰ আলোচনা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ ৰপ্তানিৰ পৰা আমাৰ অৰ্থনীতিক সৰ্বাধিক লাভালাভ প্ৰদান কৰিবলৈ আমি দেশৰ ভিতৰতো এক নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু উচ্চ মানদণ্ডৰ যোগান শৃংখলা গঢ়ি তুলিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে, আমি এক নতুন সম্পৰ্ক আৰু এক নতুন অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তুলিব লাগিব। তেওঁ সকলো ৰপ্তানিকৰ্তাক আমাৰ এমএছএমই, কৃষক আৰু আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ সৈতে অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰিবলৈ, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহক প্ৰচাৰ আৰু সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মানদণ্ড আৰু বিশ্বাসযোগ্যতাৰ এক নতুন পৰিচয় ৰখাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ সকলো কোণতে ভাৰতৰ উচ্চ মূল্য যুক্ত সামগ্ৰীৰ প্ৰাকৃতিক চাহিদা সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস। তেওঁ উদ্যোগটোক, সকলো ৰপ্তানিকৰ্তাক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰে তেওঁলোকক সকলো ধৰণে সহায় কৰিব। তেওঁ উদ্যোগটোক এখন স্বাৱলম্বিতাযুক্ত ভাৰত আৰু সমৃদ্ধ ভাৰতৰ সংকল্প প্ৰমাণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়!
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী এছ জয়শংকৰে অনুষ্ঠানটোৰ নিৰ্দিষ্ট শৈলীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে যদিও অনুষ্ঠানটোৰ বিষয়বস্তু হৈছে স্থানীয় গোজ গ্লোবেল, ভাৰতীয় মিছনসমূহ বিশ্বব্যাপী স্থানীয় হ'ব লাগিব যাতে তেওঁলোকে আমাৰ উৎপাদকসকলক সেই নিৰ্দিষ্ট দেশৰ চাহিদাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে কয় যে বিশ্বৰ পৰিৱেশ অনুকূল আৰু আমি আমাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে আন দেশৰ ক্ষেত্ৰত তুলনামূলক আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক সুবিধালাভৰ ওপৰত দৃষ্টি দিয়া উচিত।
ভাৰতীয় মিছনৰ মুৰব্বীসকলে ভাৰতৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ইনপুট আৰু পৰামৰ্শ দিছিল। তেওঁ খণ্ড আৰু খণ্ড সম্পৰ্কীয় বাণিজ্যৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ, মূল্য সংযোজন, সামগ্ৰীৰ মানদণ্ড, যোগান শৃংখলাৰ বৈচিত্ৰ্য, যোগানৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা নিশ্চিত কৰা আৰু সংযোগ উন্নত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰে। তেওঁ কয় যে নতুন বজাৰ আৰু খণ্ড-নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ লগতে আমি বৰ্তমান ভাল প্ৰদৰ্শন কৰি থকা ক্ষেত্ৰ আৰু সামগ্ৰীসমূহত আমাৰ প্ৰতিযোগিতামূলক দিশবোৰ অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ প্ৰয়োজন আছে।

Prime Minister's Office
PM interacts with Heads of Indian Missions abroad and stakeholders of the trade & commerce sector
Along with celebrating the 75th festival of independence, Azadi ka Mahotsav is an opportunity to build a clear vision and roadmap for future India: PM
In the world that is shrinking due to physical, technological and financial connectivity, new possibilities are being created around the world for the expansion of our exports: PM
Considering the size of our economy and potential, our manufacturing and service industry base, there is tremendous potential for export growth: PM
Production Linked Incentive Scheme will not only help in increasing the scale of our manufacturing but also increase the level of global quality and efficiency: PM
Decision taken by India to get rid of retrospective taxation shows our commitment, shows consistency in policies and gives a clear message to all the investors that India is not only opening the doors of new possibilities but the decisive Government of India, has the will to fulfill its promises: PM
Central government is working closely with the states to minimize the regulatory burden: PM
Healthy competition is being promoted between the states to make export hubs in the states: PM
We have to find new destinations and push new products. Can we have futuristic strategies for new sectors?
06 AUG 2021 8:48PM by PIB Delhi
In a first of its kind initiative, the Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Heads of Indian Missions abroad and stakeholders of the trade & commerce sector via video conference. The Union Commerce Minister and External Affairs Minister were also present during the interaction. The interaction also witnessed participation of Secretaries of more than twenty departments, state government officials, members of Export Promotion Councils and Chambers of Commerce.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that this is the time for Azadi ka Amrit Mahotsav. Along with celebrating the 75th festival of independence, this is an opportunity to build a clear vision and roadmap for future India. In this, our Export Ambitions and all the stakeholders play a major role. He added that today the world is shrinking every day due to physical, technological and financial connectivity. In such an environment, new possibilities are being created around the world for the expansion of our exports. He lauded the stakeholders for this initiative and commended the enthusiasm, optimism and commitment shown by all of them to achieve our ambitious goals regarding exports. He reminded that one of the major reasons, India had the highest share in the global economy in the past was it’s strong trade and exports. He stressed on the importance of strengthening our exports in regaining our old share in the global economy.
The Prime Minister urged the stakeholders to put all their efforts to take advantage of the new opportunities created by the changes in the Global Supply Chain in the Post Covid Global World. Considering the size of our economy and potential, our manufacturing and service industry base, there is tremendous potential for export growth. He added that when the country is moving towards the mission of Atmanirbhar Bharat, one of its goals is to increase India's share in exports manifold. He said that to achieve this we have to make sure that we get access to the global supply chain, so that our business can scale and grow. He added that our industry will also have to move towards the best technology, focus on innovation and increase share in R&D. He said our share in the Global Value Chain will grow only by following this path. While encouraging competition and excellence, we have to prepare global champions in every sector, he stressed.
The Prime Minister listed four factors that are very important for increasing exports. Manufacturing in the country has increased manifold and that has to be qualitatively competitive. Second, The problems of transport, logistics should be removed for that centre, states and private stakeholders will have to work continuously. Third, The government should walk shoulder to shoulder with the exporters and, finally, the international market for Indian products needs to be expanded . He said only when these four factors are synergized, India will be able to achieve the goal of Make in India for the world in a better way.
The Prime Minister said today, the government in the country, in the states is moving forward, understanding the needs of the business world. He listed the initiatives of the Government to boost MSMEs like many relaxations given in compliances under Atmanirbhar Bharat Abhiyan and provision of Emergency Credit Line Guarantee Scheme of Rs 3 lakh crore. He also noted that the Production Linked Incentive Scheme will not only help in increasing the scale of our manufacturing but also increase the level of global quality and efficiency. This will develop a new ecosystem of Atmanirbhar Bharat. The country will get new Global Champions in Manufacturing and Export. He elaborated how Production Linked Incentives helped to strengthen the mobile phone manufacturing sector. The mobile phone sector, we are also experiencing its impact. 7 years ago, we used to import mobile phones worth about $ 8 billion. Now, it has come down to $2 billion. 7 years ago, India used to export mobile phones worth only $ 0.3 billion. Now it has increased to more than 3 billion dollars.
The Prime Minister said the government, both at centre and states are also focussing to reduce the time and cost of logistics in the country. For this, work is going on at a rapid pace in every level to create a multimodal connectivity.
The Prime Minister said continuous efforts are being made by the government to minimize the impact of Pandemic. It is our best effort to keep the virus infection under control. The work of vaccination is going on at a fast pace in the country today. Every possible step has been taken to solve all the problems of the countrymen and the industry. He added that our industry and business has also innovated during this period, by adapting itself to new challenges. The industry also helped the country deal with the medical emergency and also played a role in reviving growth. This is the reason that today along with drugs and pharmaceuticals, our exports have reached a new level in sectors like agriculture. He said today we are seeing positive signs not only of recovery in the economy but also about high growth. Therefore, this is a good time to set high targets for exports and achieve them. He said the Government is taking necessary steps at every level to achieve this. Recently, he said the Government has taken a major decision for our exporters to get a boost of about Rs 88000 crore rupees in the form of insurance cover. Similarly by rationalizing our export incentives our exports would be WTO compliant and will also get a boost.
The Prime Minister stressed on the importance of stability in doing business. He said the decision taken by India to get rid of retrospective taxation shows our commitment, shows consistency in policies and gives a clear message to all the investors that India is not only opening the doors of new possibilities but the decisive Government of India, has the will to fulfill its promises.
The Prime Minister stressed on the role of states in achieving the export targets and implementing reforms, attracting investment, easing of doing business and creating last mile infrastructure. He said the central government is working closely with the states to minimize the regulatory burden so as to increase export and investment. He said a healthy competition is being promoted between the states to make export hubs in the states. States are being encouraged to focus on one product in each district.
The Prime Minister said our ambitious target regarding exports can be achieved only through a holistic and detailed action plan. He urged the stakeholders to accelerate our existing exports and also work to create markets, new destinations for new products. At present, almost half of our exports are to only 4 major destinations. Similarly, about 60 percent of our exports are related to Engineering Goods, Gems and Jewellery, Petroleum and Chemical Products and Pharmaceuticals. He urged them to find new destinations and also take our new products to the world. He added that with the opening of sectors like Mining, Coal, Defense, Railways, our entrepreneurs are also getting new opportunities to increase exports.
The Prime Minister said to the Ambassadors, officials from the Ministry of External Affairs that in whichever country they are representing India, they understand the needs of that country very well. He asked them to act as a bridge for the commerce industry here. He urged that India Houses present in different countries should also be representative of the manufacturing power of India. He requested the Ministry of Commerce to put in place such a system so that there is a constant communication between our exporters and our missions.
The Prime Minister said for maximum benefit to our economy from our exports, we have to build a seamless and high quality supply chain within the country as well. For this we need to build a new relationship and a new partnership. He requested all Exporters to strengthen partnership with our MSMEs, farmers and our fishermen, promote our Startups and support them.
The Prime Minister gave a call to establish a new identity of Quality and Reliability. He said it is our endeavor to create a natural demand for high value-added products of India in every nook and corner of the world. He assured the industry, all the exporters that the government will support them in every way. He urged the industry to prove the resolve of Atmanirbhar Bharat and a prosperous India!
Union External Affairs Minister Shri S. Jaishankar highlighted the unique character of the event. He said that while the theme of the event is local goes global, the Indian Missions also need to be globally local to help connect our producers with the demand in specific countries. Union Commerce Minister Shri Piyush Goyal said that the global environment is favourable and we should look at leveraging comparative and competitive advantages with respect to other countries for increasing our exports.
Heads of Indian Missions gave their inputs and suggestions to increase India’s exports. They talked about setting sector and region specific trade targets, the need to focus on value addition, quality standards of products, supply chain diversification, ensuring reliability in supplies and improving connectivity. They said that there is a need to focus on new markets and region specific products, while at the same time, maintaining our competitive edge in the regions and products where we are doing well currently.