Prime Minister's Office
Absence of basic facilities like housing, electricity, toilets, gas, roads, hospitals and school has impacted the women, poor women in particular: PM
Our daughters will be able to come out of home and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to home and kitchen are solved first: PM
Today when we are entering 75th year of Independence and we see the progress of last seven decades, feeling is inevitable that these basic problems should have been addressed decades ago: PM
In the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues of women empowerment on a mission mode: PM
The resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana: PM
10 AUG 2021 9:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today gave a comprehensive exposition of the government’s vision of women empowerment. He said that absence of basic facilities like housing, electricity, toilets, gas, roads, hospitals and school has impacted the women, poor women in particular. most severely. Today when we are entering 75th year of Independence and we see the progress of last seven decades, feeling is inevitable that these problems should have been addressed decades ago, the Prime Minister said. He was speaking after launching Ujjawala 2.0 at Mahoba in Uttar Pradesh via video conference today.
Prime Minister said that leaking roof, absence of electricity, sickness in the family, waiting for it to get dark for toilet, absence of toilet in schools affect our mothers and daughters directly. The Prime Minister struck a personal note and said that our generation has grown seeing our mothers suffering from smoke and heat.
The Prime Minister questioned if our energy is spent on dealing with these basic needs, how can we move towards 100 years of our independence. How can a family or a society dream big and achieve them if they keep struggling for basic facilities. Feeling that dreams can be fulfilled is essential for a society to achieve its dreams. “How can a nation become aatmnirbhar (Self-reliant) without aatmvishwas (self confidence)” asked the Prime Minister.
Shri Modi said that in 2014 we asked these questions from ourselves. It was very clear that these problems need to be addressed in a definite time frame. He said that our daughters will be able to come out of the house and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to house and kitchen are solved first. Therefore, in the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues on a mission mode. He listed many such interventions like
• Crores of toilets built across the country under Swachh Bharat Mission
• More than 2 crore houses for poor families, mostly, in the names of women
• Rural roads
• 3 crore families got electricity connection under SaubhagyaYojna
• Ayushman Bharat is giving 50 crore people cover for upto 5 lakh rupees worth of free medical treatment
• Direct money transfer for vaccination and nutrition during pregnancy under MatruVandana Yojana
• 30 thousand crore rupees were deposited by the government in the Jan Dhan Account of women during Corona period
• Our sister are getting piped wanted under Jal Jeevan Mission.
He said that these schemes have brought massive transformation in the lives of women.
The Prime Minister noted that the resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana. In the first phase of the scheme, 8 crore women from poor, dalit, deprived, backward and tribal families were given free gas connections. He said the benefit of this free gas connection was felt in the era of the Corona pandemic. Crores of poor families got free gas cylinders for months when business was at stand still and movement was restricted. “Imagine, if Ujjwala was not there, what would have been the state of these poor sister”, asked the Prime Minister.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାସଗୃହ, ବିଜୁଳି, ଶୌଚାଳୟ, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌, ସଡ଼କ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଦେଶର ମହିଳା, ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଆମର କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ଘରର ଚାରି କାନ୍ଥ ଏବଂ ରୋଷେଇଶାଳ ଡେଇଁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ଏବଂ ରନ୍ଧନ ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ସେମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଗତିକୁ ଦେଖୁଛୁ, ଏଭଳି ଭାବନା ସ୍ୱତଃ ମନରେ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ ଯେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ସମାଧାନ ହୋଇଯିବା ଉଚିତ ଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ଭିତରେ ସରକାର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁବିଧା ଏବଂ ଦେଶର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରୁ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଭ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 AUG 2021 9:35PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବିସ୍ତାରିତ କରିବାର ଉଦ୍‌ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାସଗୃହ, ବିଜୁଳି, ଶୌଚାଳୟ, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌, ସଡ଼କ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଦେଶର ମହିଳା, ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ସେତେବେଳେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ସମାଧାନ ହୋଇଯିବା ଉଚିତ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ମତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମହୋବାଠାରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ୨.୦ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଛାତରୁ ପାଣି ଗଳିବା, ବିଜୁଳିଶକ୍ତିର ଅଭାବ, ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଅସୁସ୍ଥତା, ଶୌଚ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ରାତି ଅନ୍ଧାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରିବା, ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବ ଆମର ମାତା ଓ କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଆସୁଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ପିଢ଼ି ଏଭଳି ପିଢ଼ି ଯେଉଁମାନେ ମାଆମାନଙ୍କ ଧୂଆଁ ଓ ଖରାର କଷ୍ଟକୁ ସହ୍ୟ କରିବା ଦେଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏହିସବୁ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଉଚିତ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରାନଯିବ, ତେବେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ଦିଗକୁ କିପରି ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବା ? ଯଦି ଆମେ ସଦାବେଳେ ଏଭଳି ମୌଳିକ ସମସ୍ୟାରେ ଘାଣ୍ଟି ହେଉଥିବା ତେବେ ଏକ ପରିବାର ହେଉ କି ଏକ ସମାଜ କିପରି ଭାବେ ଏହା ବଡ଼ କଥା ଚିନ୍ତା କରିପାରିବ ଓ ସେସବୁକୁ ହାସଲ କରିପାରିବ ? ଏକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଅନୁଭବ ହିଁ ଏକ ସମାଜକୁ ତାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ । “ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନରହିଲେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର କିପରି ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ ? ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯ ୨୦୧୪ ମମସିହାରେ ଆମେ ଆମ ନିଜକୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲୁ । ସେତେବେଳେ ଏହା ଖୁବ୍‌ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା ଯେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ଭିତରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆମର କନ୍ୟାମାନଙ୍କୁ ଘରର ଚାରିକାନ୍ଥ ଡେଇଁ ଏବଂ ରୋଷେଇଶାଳରୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଘର ତଥା ରୋଷେଇଶାଳର ସମସ୍ୟାର ପ୍ରଥମେ ସମାଧାନ କରିବା ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ହେବ । ତେଣୁ, ଗତ ୬–୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏହି ଭଳି ଅନେକ ମୌଳିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମିଶନ ମୋଡ଼ରେ କରିବା ସକାଶେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ତାଲିକା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
• ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମ ରହିଛି ।
• ୩ କୋଟି ପରିବାରଙ୍କୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଜରିଆରେ ୫୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର ମେଡ଼ିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
• ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ଏବଂ ପୌଷ୍ଟିକ ଆହାର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
• କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜମାଖାତାରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପୈଠ କରାଯାଇଛି ।
• ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଏବେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହିସବୁ ଯୋଜନା ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁବିଧା ଓ ଦେଶର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ନେଇଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି । ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗରିବ, ଦାଳିତ, ବଂଚିତ, ପଛୁଆବର୍ଗ ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ୮ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଭଳି ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗର ଉପକାର ବିଶେଷ ଭାବେ କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଛି । କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ପରିବାର ମାଗଣାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମାସ ମାସ ଧରି ପାଇପାରିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ କି ସାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଠପ୍‌ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗମନାଗମନ ଉପରେ କଟକଣା ଜାରି ହୋଇଥିଲା । “କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ସେତେବେଳେ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଗରିବ ପରିବାରର ସେହିସବୁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।