Prime Minister's Office
Absence of basic facilities like housing, electricity, toilets, gas, roads, hospitals and school has impacted the women, poor women in particular: PM
Our daughters will be able to come out of home and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to home and kitchen are solved first: PM
Today when we are entering 75th year of Independence and we see the progress of last seven decades, feeling is inevitable that these basic problems should have been addressed decades ago: PM
In the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues of women empowerment on a mission mode: PM
The resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana: PM
10 AUG 2021 9:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today gave a comprehensive exposition of the government’s vision of women empowerment. He said that absence of basic facilities like housing, electricity, toilets, gas, roads, hospitals and school has impacted the women, poor women in particular. most severely. Today when we are entering 75th year of Independence and we see the progress of last seven decades, feeling is inevitable that these problems should have been addressed decades ago, the Prime Minister said. He was speaking after launching Ujjawala 2.0 at Mahoba in Uttar Pradesh via video conference today.
Prime Minister said that leaking roof, absence of electricity, sickness in the family, waiting for it to get dark for toilet, absence of toilet in schools affect our mothers and daughters directly. The Prime Minister struck a personal note and said that our generation has grown seeing our mothers suffering from smoke and heat.
The Prime Minister questioned if our energy is spent on dealing with these basic needs, how can we move towards 100 years of our independence. How can a family or a society dream big and achieve them if they keep struggling for basic facilities. Feeling that dreams can be fulfilled is essential for a society to achieve its dreams. “How can a nation become aatmnirbhar (Self-reliant) without aatmvishwas (self confidence)” asked the Prime Minister.
Shri Modi said that in 2014 we asked these questions from ourselves. It was very clear that these problems need to be addressed in a definite time frame. He said that our daughters will be able to come out of the house and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to house and kitchen are solved first. Therefore, in the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues on a mission mode. He listed many such interventions like
• Crores of toilets built across the country under Swachh Bharat Mission
• More than 2 crore houses for poor families, mostly, in the names of women
• Rural roads
• 3 crore families got electricity connection under SaubhagyaYojna
• Ayushman Bharat is giving 50 crore people cover for upto 5 lakh rupees worth of free medical treatment
• Direct money transfer for vaccination and nutrition during pregnancy under MatruVandana Yojana
• 30 thousand crore rupees were deposited by the government in the Jan Dhan Account of women during Corona period
• Our sister are getting piped wanted under Jal Jeevan Mission.
He said that these schemes have brought massive transformation in the lives of women.
The Prime Minister noted that the resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana. In the first phase of the scheme, 8 crore women from poor, dalit, deprived, backward and tribal families were given free gas connections. He said the benefit of this free gas connection was felt in the era of the Corona pandemic. Crores of poor families got free gas cylinders for months when business was at stand still and movement was restricted. “Imagine, if Ujjwala was not there, what would have been the state of these poor sister”, asked the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ, গ্যাস, লম্বী-থোং, অনা লায়েংশঙ অমসুং মহৈ তম্ফমশঙশিং অসিগুম্বা তঙাই ফদবশিং অসি লৈতবা মরম্না মরুওইনা লায়রবা নুপীশিংদা চৈথেং পীরি: পি.এম.
ইমুং অমসুং চখুমগা মরী লৈনবা অৱাবশিং অসি লৈহন্দ্রবা মতম খক্তদা ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা ইমুং অমসুং চাকখুমদগী থোলক্তুনা জাতি অসিবু শেমগৎপদা থৌদাং কয়া অমা লৌবা ঙমগনি: পি.এম.
ঙসিদি ঐখোয়না নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা চংলকপা অসিদা অমসুং দিকেৎ তরেৎ অসিদা ঐখোয়না চাউখৎপা উবা ফংলি, হায়রিবা থেংনরিবা অৱাবশিং অসি দিকেৎ কয়াগী মমাংদা কোকহল্লম্বা য়াবনি: পি.এম.
মহাক্না হায়, হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা, সরকার অসিনা মিসন মোদ অমদা নুপীদা শক্তি পীনবা হোৎনবদা থেংনরিবা হিরমশিং কোক্নবা থবকশিং তৌরকখি: পি.এম.
উজ্জ্বলা য়োজনাদগী ইচে-ইচলশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা অমসুং শক্তি পীবদা চাউনা ইনোৎ হাপখি: পি.এম.
10 AUG 2021 9:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নুপীদা শক্তি পীনবগীদমক সরকারনা লৌখৎলিবা খুমাং চাউশিনবা থবকশিংগী মরমদা হায়খ্রে। মহাক্না হায় তঙাই ফদনা চংদবা য়াদ্রবা য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ, গ্যাস, লম্বী-থোং, অনা লায়েংশঙ অমসুং মহৈ তম্ফমশঙশিং অসি লৈতবা মরম্না মরুওইনা লায়রবা নুপীশিংদা য়াম্না শাথিনা চৈথেং পীরি। ঙসিদি ঐখোয়না নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা চংলকপা অসিদা অমসুং দিকেৎ তরেৎ অসিদা ঐখোয়না চাউখৎপা উবা ফংলি, হায়রিবা থেংনরিবা অৱাবশিং অসি দিকেৎ কয়াগী মমাংদা কোকহল্লম্বা য়াবনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসি উত্তর প্রদেশকী মহোবাদগী উজ্জ্বলা ২.০ হৌদোকখ্রবা মতুংদা মহাক্না ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি নোং য়ুবা য়ুম, মৈ ফংদবা, ইমুংদা অনা-অয়েক য়াওরকপা, তোইলেৎকীদমক মম্বা ঙাইবা, স্কুলশিংদা তোইলেৎ লৈতবা অসিনা ঐখোয়গী ইমা ওইবীশিং অমসুং নুপীমচাশিংদা হকথেংননা চৈথেং ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ঐখোয়গী মীরোল অসিনা ঐখোয়গী ইমা ওইবীশিংনা মৈখু অমসুং মৈশা মরক্তা ৱানা হৌরকপা থেংনরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱাহং অমা ওইনা হংখি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়গী ইনর্জী অসিনা হায়রিবা তঙাইফদবশিং অসিদা শিজিন্নরম্লবা, ঐখোয়গী নিং খা তম্বগী চহি ১০০ অসি কয়াদা মাংজিল থারমগদবনো। তঙাইফদবশিং অসিগী অৱাবা থেংনরিবা মখোয়না মতৌ করম্না মংলান চাউনা শাগৎতুনা মংফাওনবা ঙমগদৌরিবনো। মংলান অমা মংফাওনবা অসি সমাজ অমগী চংদবা য়াদবা অমনি হায়না লৌই। “আত্মাবিস্বাস (ইশানা ইশাবু থাজবা) লৈতনা মতৌ করম্না লৈবাক অমনা আত্মানির্ভর (মরোমদোম লেপচবা) ঙমগদৌরিবনো, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি।
শ্রী মোদীনা হায় মদুদি ২০১৪দা হায়রিবা ৱাহংশিং অসি ঐখোয় ইথন্তা হংজখি। হায়রিবা অসি ময়েক শেংনা খঙলে মদুদি থেংনরিবা অৱাবা অসি অকক্নবা মতমদা লোইশিনবা মথৌ তাই। মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা ইমুং অমসুং চাকখুমদগী থোলক্তুনা লৈবাক অসিবু শেমগৎপদা থৌদাং লৌবা অসি মখোয়না নুপীমচাশিংনা ইমুং অমসুং চাকখুমগা মরী লৈনবা থবকশিং হান্না লৈহনদ্রবা মতমদা ঙমগনি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা, সরকার অসিনা মিসন মোদ অমদা নুপীদা শক্তি পীনবা হোৎনবদা থেংনরিবা হিরমশিং কোক্নবা থবকশিং তৌরকখি। মহাক্না ইন্তর্বেন্সনশিং কয়া অমা পীরি মদুদি
• স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা তোইলেৎ কোতি অমা শাখ্রে
• লায়রবা ইমুংশিংগী মরু ওইনা নুপীগী মিংদা য়ুম কোতি ২ হেন্না শাখ্রে
• খুঙ্গংগী লম্বীশিং
• সৌভাগ্যা য়োজনাগী মখাদা ইমুং কোতি ৩ ইলেক্ত্রিসিতী পীখ্রে
• আয়ুশমান ভারতনা মীওই কোতি ৫০দা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়েং পীখ্রে
• মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোনবী নুপীশিংদা ভেক্সিনেসন অমসুং চান-থক্নবগীদমক হকথেংননা শেল ত্রান্সফর তৌখি
• কোরোনা মনুংদা সরকারনা জন ধন একাউন্তদা লুপা কোতি লিশিং ৩০ হাপখি
• জল জীবন মিসনগী মখাদা ঐখোয়গী ইচা-ইচলশিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহনখি
মহাক্না হায় মদুদি হায়রিবা স্কীমশিং অসিনা নুপীগী পুন্সি মহিংদা য়াম্না চাউবা অহোংবা পুরকখি।
উজ্জ্বলা য়োজনাদগী ইচে-ইচলশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা অমসুং শক্তি পীবদা চাউনা ইনোৎ হাপখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। স্কীম অসিগী অহানবা ফেজদা, লায়ররবা, দলিত, শোৎথরবা, বেকৱার্দ অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিংগী নুপী কোতি ৮দা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন পীখি। মহাক্না হায় মদুদি হায়রিবা গ্যাস কন্নেক্সন অসি কোরোনাগী লায়চৎ মনুংদা কান্নবা পীরি। লায়রবা ইমুং কোতি অমনা করবার লেপতুনা লৈরিঙৈ অমসুং চৎথোক-চৎশিন য়াদ্রবা মতমদা থা কয়া অমা লেম্না গ্যাস সিলিন্দর ফংখি। “খন্দুনা য়েংবিয়ু, উজ্জ্বলা অসি লৈরমদ্রবা, লায়ররবা ইচা-ইচলশিংগী ফীভম করি ওইরমগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি।