ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଗଷ୍ଟ ୧୦ରେ ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
08 AUG 2021 4:56PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୦ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୧ ଅପରାହ୍ନ ୧୨:୩୦ରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତପ୍ରଦେଶର ମୋହବାରେ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର ସହିତ ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ (ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା - ପିଏମ୍ୟୁୱାଇ) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଉଜ୍ୱଳା ୧.୦ ରୁ ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା
୨୦୧୬ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉଜ୍ୱଳା ୧.୦ ସମୟରେ, ବିପିଏଲ୍ ପରିବାରର ୫ କୋଟି ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୮ ରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆହୁରି ସାତୋଟି ବର୍ଗ (ଏସସି / ଏସଟି, ପିଏମଏୱାଇ, ଏଏୱାଇ, ଅଧିକାଂଶ ପଛୁଆ ଶ୍ରେଣୀ, ଚା ବଗିଚା, ଜଙ୍ଗଲ ବାସିନ୍ଦା, ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ୮ କୋଟି ଏଲ୍ପିସି ସଂଯୋଗ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ ରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖର ସାତ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା ।
୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟରେ, ପିଏମ୍ୟୁୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ଏକ କୋଟି ଏଲ୍ପିଜି ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଏକ କୋଟି ଅତିରିକ୍ତ ଏଲ୍ପିଜି ସଂଯୋଗ (ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ଅଧୀନରେ) ସେହି ସ୍ୱଳ୍ପ ଆୟକାରୀ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ଜମା ମୁକ୍ତ ଏଲ୍ପିଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯେଉଁମାନେ ପିଏମ୍ୟୁୱାଇ ର ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ ।
ଏକ ଜମା ମୁକ୍ତ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ସହିତ, ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ରିଫିଲ୍ ଏବଂ ହଟପ୍ଲେଟ୍ ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ପଞ୍ଜିକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ କାଗଜପତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ ହେବ । ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ରେ, ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କୁ ରେସନ କାର୍ଡ କିମ୍ବା ଠିକଣା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆତ୍ମ ଘୋଷଣାନାମା ଉଭୟ ପରିବାର ଘୋଷଣାନାମା ଓ ଠିକଣା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ । ସାର୍ବଜନୀନ ଏଲ୍ପିଜି ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି ତାହା ହାସଲରେ ଉଜ୍ୱଳା ୨.୦ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।

Prime Minister's Office
PM to launch Ujjwala 2.0 on 10th August
08 AUG 2021 4:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch Ujjwala 2.0 (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana - PMUY) by handing over LPG connections, at Mahoba Uttar Pradesh on 10th August, 2021 at 12:30 PM via video conferencing. During the event, the Prime Minister will interact with beneficiaries of the Ujjwala and will also address the nation.
The journey from Ujjwala 1.0 to Ujjwala 2.0
During Ujjwala 1.0 launched in 2016, a target was set to provide LPG connections to 5 crore women members of BPL households. Subsequently, the scheme was expanded in April 2018 to include women beneficiaries from seven more categories (SC/ST, PMAY, AAY, Most backward classes, tea garden, forest dwellers, Islands). Also, the target was revised to 8 Crore LPG connections. This target was achieved in August 2019, seven months ahead of the target date.
In the Union budget for FY 21-22, provision for an additional one crore LPG connection under the PMUY scheme was announced. These one crore additional PMUY connections (under Ujjwala 2.0) aim to provide deposit-free LPG connections to those low-income families who could not be covered under the earlier phase of PMUY.
Along with a deposit free LPG connection, Ujjwala 2.0 will provide first refill and hotplate free of cost to the beneficiaries. Also, the enrollment procedure will require minimum paperwork. In Ujjwala 2.0, migrants will not be required to submit ration cards or address proof. A self-declaration for both ‘family declaration’ and as a ‘proof of address’ will suffice. Ujjwala 2.0 will help achieve the Prime Minister’s vision of universal access to LPG.
Union Petroleum & Natural Gas Minister and Chief Minister of Uttar Pradesh will also be present on the occasion.