Ministry of Health and Family Welfare
COVID19 Vaccination: Myths vs. Facts
No scientific evidences found linking COVID19 vaccination with infertility in men and women
COVID-19 vaccination is recommended for all lactating women
30 JUN 2021 3:27PM by PIB Delhi
There have been media reports expressing concerns regarding infertility due to COVID-19 vaccination amongst population of reproductive age and whether COVID-19 vaccination is safe for lactating women.
The Union Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) has clarified in the FAQs posted on the website (https://www.mohfw.gov.in/pdf/FAQsforHCWs&FLWs.pdf) that none of the available vaccines affects fertility of either men or women, as all vaccines and their constituents are tested first on animals and later in humans to assess if they have any such side effects. Vaccines are authorized for use only after their safety and efficacy is assured.
Furthermore, in order to curb the prevalent myth regarding infertility due to COVID-19 vaccination, the Government of India has clarified (https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1396805590442119175) that there are no scientific evidences suggesting COVID-19 vaccination can cause infertility in men and women. The vaccines have been found to be safe and effective.
In a recent interview, Dr. N. K Arora, Chairperson of COVID-19 Working Group of National Technical Advisory Group on Immunization (NTAGI) has countered these fears and allegations. He said that misinformation was also created during the administering of Polio vaccine in India and abroad that children who are getting the vaccine may face infertility in the future. He assured that all vaccines go through intense scientific researches and none of the vaccines have this sort of side-effect.
(https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1730219 )
The National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 (NEGVAC) has also recommended the COVID-19 vaccination for all lactating women, terming it as safe with no need to stop or pause breastfeeding before or after the vaccination. (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925).

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কোভিড-১৯ টিকাকৰণঃ গুজৱ বনাম প্ৰকৃত তথ্য
পুৰুষ আৰু মহিলাৰ বন্ধ্যাত্বৰ সৈতে কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ সম্পৰ্কৰ কোনো বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ পোৱা নাই
স্তনপান কৰাই থকা সকলো মহিলাক কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে
কোভিড-১৯ টিকাকৰণঃ গুজৱ বনাম প্ৰকৃত তথ্য
পুৰুষ আৰু মহিলাৰ বন্ধ্যাত্বৰ সৈতে কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ সম্পৰ্কৰ কোনো বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ পোৱা নাই
স্তনপান কৰাই থকা সকলো মহিলাক কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে
30 JUN 2021 3:27PM by PIB Guwahati
কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ ফলত প্ৰজনন ক্ষমতাৰ ওপৰত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে বুলি আৰু স্তনপান কৰাই থকা মহিলাসকলৰ বাবে এই টিকা সুৰক্ষিত হয় নে নহয় সেই সন্দৰ্ভত সম্প্ৰতি সংবাদ মাধ্যমত কিছুমান উদ্বেগজনক প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ পাই আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে এই সন্দৰ্ভত ৱেবছাইট https://www.mohfw.gov.in/pdf/FAQsforHCWs&FLWs.pdf ত এক সুস্পষ্ট ধাৰণা দাঙি ধৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে স্পষ্ট কৰি দিছে যে উপলব্ধ কোনো ভেকছিনে পুৰুষ বা মহিলাৰ উৰ্বৰতাত প্ৰভাৱ নেপেলায়, কিয়নো সকলো ভেকছিন আৰু ইয়াৰ উপাদানবোৰ প্ৰথমে পশুৰ ওপৰত আৰু পিছত মানুহৰ ওপৰত পৰীক্ষা কৰা হয়। ভেকছিনবোৰৰ সুৰক্ষা আৰু কাৰ্যকাৰিতা নিশ্চিত হোৱাৰ পিছতহে ইয়াক ব্যৱহাৰৰ বাবে কৰ্তৃত্ব প্ৰদান কৰা হয়।
তদুপৰি, কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ ফলত বন্ধ্যাত্ব সম্পৰ্কীয় প্ৰচলিত গুজৱ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1396805590442119175 এই লিংকৰ জৰিয়তে স্পষ্ট কৰি দিছে যে কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ ফলত পুৰুষ আৰু মহিলাৰ প্ৰজনন ক্ষমতাত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে বুলি কোনো বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ নাই। ভেকছিনবোৰ সুৰক্ষিত আৰু কাৰ্যকৰী।
এক শেহতীয়া সাক্ষাৎকাৰত, টিকাকৰণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰিকৰী উপদেষ্টা গোটৰ (এনটিএজিআই) কোভিড-১৯ ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ ডঃ এন কে আৰোৰাই এই শংকা আৰু অভিযোগবোৰ খণ্ডন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত আৰু বিদেশত পলিঅ’ ভেকছিন প্ৰদানৰ সময়তো ভুল তথ্য প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল যে ভেকছিন লোৱা শিশুসকল ভৱিষ্যতে বন্ধ্যাত্বৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে। তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে সকলো ভেকছিন তীব্ৰ বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ মাজেৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু কোনো ভেকছিনৰ এনেধৰণৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া নাই।
কোভিড-১৯ ভেকছিন পৰিচালনা সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞ গোটেও(NEGVAC) স্তনপান কৰাই থকা সকলো মহিলাৰ বাবে কোভিড-১৯ টিকাকৰণৰ পৰামৰ্শ দিছে, ইয়াক সুৰক্ষিত বুলি অভিহিত কৰিছে আৰু টিকাকৰণৰ আগতে বা পিছত স্তনপান বন্ধ বা বিৰাম দিয়াৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই বুলি উল্লেখ কৰিছে। (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1719925)।