প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না তোইকাথোন-২০২১গী শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শাখ্রে
‘তোইকোনোমী’গীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্নবা খঙহনখ্রে
খ্বাইদগী শোত্থরবা শরুকশিংদা চাউখৎ-থৌরাং য়ৌহন্নবা তোই সেক্তরগী মরু ওইবা অদু থমখ্রে
লোকেল তোইশিংগীদমক ঐখোয়না ভোকেল ওইবা মথৌ তাই: পি.এম.
মালেমনা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং, আর্ত অমসুং কলচর অমদি খু্ন্নাইগী মরমদা খঙবা পাম্মি মসিদা শান্নপোৎশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই: পি.এম.
ভারত্তা দিজিতেল গেমিংগীদমক কন্তেন্ত অমসুং কম্পিতেন্স মরাং কাইনা লৈ: পি.এম.
ভারতকী নীংতমখিবগী ৭৫শুবা কুমওন অসি তোই ইন্দস্ত্রীগী ইন্নোভেতরশিং অমসুং ক্রিএতরশিংগী ওইনা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি: পি.এম.
24 JUN 2021 1:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা তোইকাথোন-২০২১গী শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শাখ্রে। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং শ্রী সঞ্জে ধোত্রেনা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অসি হেক্কাথোনশিংগী ফম্পাক্কী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা শীংনবশিংগা লোইননা কন্নেক্ত তৌখি। মসিগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন্দি লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বশিং অদু ওর্গনাইজ তৌবা অমসুং মখোয়দা মীদিয়ম অমা পীবা অসিনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
শান্নপোৎশিং অসি অঙাংশিংগী অহানবা মরুপ ওইবগী কান্নবা অসিগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ‘তোইকোনোমী’ হায়না কৌরিবা সান্নপোৎশিং অমসুং গেমিংগী শেন্মীৎলোনগী লমশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। ভারতনা শান্নপোৎ চাদা ৮০গী ময়াদা ইম্পোর্ত তৌরি। মসিনা তাকপদি লৈবাক অসিদগী লুপা করোর কয়া চৎলি হায়বনি। মসিদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা মশিংগী মথক্তা সেক্তর অসিনা খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা শরুকশিংগী চাউখৎহনবা অমসুং গ্রোথ লৈহনবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। খুঙ্গংগী মীয়াম, দলিৎশিং, লায়রবা মীওই অমসুং ত্রাইবেল মীয়াম য়াওবা তোই ইন্দস্ত্রীগী মশাগী ওইবা স্মোল-স্কেল ইন্দস্ত্রী, আর্তিসেনশিং লৈজৈ। প্রধান মন্ত্রীনা সেক্তর অসিদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুসু পনখি। সেগমেন্তশিং অসিগী কান্নবশিং লৌনবা ঐখোয়না লোকেল শান্নপোৎশিংগী ভোকেল তৌবা মথৌ তাই। পি.এম.না মালেমগী থাক্তা ভারতকী শান্নপোৎশিং চাংদম্নবা ঙম্নবা অনৌবা ৱাখল্লোনগী অনৌবা মোদেলশিং পুথোক্নবা অমসুং শেল থাদরক্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে। অনৌবা আইদিয়াশিং ইনক্যুবেৎ তৌবা, অনৌবা স্তার্ত-অপশিং থৌগৎপা, ত্রেদিস্নেল তোই মেকরশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজী ফংহনবা অমসুং অনৌবা মার্কেৎ দিমান্দ লৈহনবা মথৌ তাই। মসিনা তোইকাথোনগুম্বা থৌরমদা ইথিল পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
खिलौनों से जुड़ा एक और बहुत बड़ा पक्ष है, जिसे हर एक को जानने की जरूरत है।
ये है Toys और Gaming की दुनिया की अर्थव्यवस्था- Toyconomy: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 24, 2021
Global Toy Market करीब 100 बिलियन डॉलर का है।
इसमें भारत की हिस्सेदारी सिर्फ डेढ़ बिलियन डॉलर के आसपास ही है।
आज हम अपनी आवश्यकता के भी लगभग 80 प्रतिशत खिलौने आयात करते हैं।
यानि इन पर देश का करोड़ों रुपए बाहर जा रहा है।
इस स्थिति को बदलना बहुत ज़रूरी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 24, 2021
মমল অহোংবা দেতা অমসুং ইন্তরনেতকী গ্রোথনা খুঙ্গংগী কন্নেক্তিবিতীগী মাইকৈদা খুমাং চাওশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ভারত্তা ভর্চ্যুএল, দিজিতেল অমসুং ওনলাইন গেমিংগী ওইথোকপা য়াবশিং পুথোক্নবা খংহনখ্রে। মার্কেত্তা ফংলিবা ওনলাইন অমসুং দিজিতেল গেমশিং অয়াম্বনা ভারতকী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফমদা ওইদে অমসুং অসিগুম্বা গেমশিং অসিনা হিংশা প্রমোৎ তৌই অমসুং ৱাখল লাইনা নাহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। মালেম্না ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং, চৎন-লোনচৎ অমসুং সমাজগী মতাংদা তম্বা পাম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মসিদা শান্নপোৎশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। ভারত্তা দিজিতেল গেমিংগীদমক কন্তেন্ত অমসুং কম্পিতেন্স মরাং কাইনা লৈ। শ্রী মোদীনা নহা ওইরিবা ইন্নোভেতরশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং আইদিয়াশিং অদু মালেমদা য়ৌহনবদা মখোয়গী থৌদাং লৈ হায়না হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নীংতমখিবগী ৭৫শুবা কুমওন অসিনা তোই ইন্দস্ত্রীগী ইন্নোভেতরশিং অমসুং ক্রিএতরশিংদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি হায়না পনখি। থৌদোক কয়া, ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী ৱারীশিং অমসুং মখোয়গী থৌনা ফবা অমসুং লুচিংবগী গু অদু গেমিংগী কন্সেপ্ততা ওন্থোকপা য়াগনি। ‘ফোক ৱিথ দি ফ্যুচর’গা কন্নেক্ত তৌবদা ইন্নোভেতরশিংগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ। প্রধান মন্ত্রীনা ‘শরুক য়াবা, নুংঙাইহনবা অমসুং লৌশিং পীবা’ পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইবা অমসুং ইন্তরেক্তিব গেমশিং শেম্বা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে।

Prime Minister's Office
PM interacts with participants of Toycathon-2021
Calls for better standing in ‘Toyoconomy’
Underlines the importance of toy sector in taking development and growth to the neediest segments
We need be vocal for local toys: PM
The world wants to learn about India’s capabilities, art and culture and society, toys can play a big role in that: PM
India has ample content and competence for digital gaming: PM
75th anniversary of India’s Independence is a huge opportunity for the innovators and creators of the toy industry: PM
24 JUN 2021 1:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with participants of Toycathon-2021 today via video conferencing. Union Ministers Shri Piyush Goyal and Shri Sanjay Dhotre were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that in the last 5-6 years, youth of the nation has been connected with the key challenges of the country through the platform of Hackathons. Thinking behind this is to organize the capabilities of the country and to give them a medium, he said.
Apart from the importance of toys as the first friend of the children, the Prime Minister also emphasized the economic aspects of toys and gaming, he called it ‘Toyconomy’. The Prime Minister said that global toy market is about 100 billion dollars and India haveonly 1.5 per cent of this market. India imports almost 80 per cent of its toys. This means that crores of rupees are being drained out of the country. This needs to change, said the Prime Minister. Shri Modi underlined that, beyond numbers, this sector has the capacity to bring progress and growth to the neediest segments of society. Toy industry has its ownsmall-scale industry, artisans comprising of rural population, dalits, poor people and tribal population. The Prime Minister singled out the contribution of women in the sector. In order to take the benefits to these segments, we need be vocal for local toys. The PM called for new models of innovation and financing to make Indian toys competitive at the global level. There is a need for new ideas to be incubated, new start-ups promoted, taking new technology to traditional toy makers and creating new market demand. This is the inspiration behind events like Toyacathon, the Prime Minister said.
The Prime Minister referred to the cheap data and growth of Internet led rural connectivity and called for exploration of possibilities in virtual, digital and online gaming in India. The Prime Minister rued the fact that most of the online and digital games available in the market are not based on Indian concepts and many such games promote violence and cause mental stress. The Prime Minister highlighted that the world wants to learn about India’s capabilities, art and culture. and society.Toys can play a big role in that.India has ample content and competence for digital gaming. Shri Modi called upon the young innovators and start ups to be mindful of their responsibility of projecting the true picture of India’s capabilities and ideas to the world.
The Prime Minister mentioned that 75th anniversary of India’s Independence is a huge opportunity for the innovators and creators of the toy industry. Many incidents, stories of our freedom fighters and their valour and leadership can be created into gaming concepts. These innovators have a big role in connecting ‘folk with the future’. There is a need to create interesting and interactive games that ‘engage, entertain and educate’, said the Prime Minister.