ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯ ପରିସ୍ଥିତି ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ନିଆଯାଉଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 MAY 2021 2:26PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦୃଶ୍ୟସ୍ରାବ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଜରିଆରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ମତବିନିମୟ କାଳରେ ଅଧିକାରୀଗଣ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ମୁକାବିଲାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ସଂକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ନିଆଯାଉଥିବା ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ନେଇ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ନିଆଯାଉଥିବା ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକୁ ସଂକଳନ କରି ରଖିଲେ ସେସବୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକ ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ମତବିନିମୟ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଯତ୍ନ କର୍ମୀ, ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧା ଓ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଧ୍ୟବସାୟର ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସେହିପରି ଅଦମ୍ୟ ସାହସର ସହ ଆଗେଇଯିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଳା ଏକ ଅନ୍ୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଅନନ୍ୟ ସମସ୍ୟାମାନ ରହିଛି । ସେ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆପଣମାନେ ନିଜ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାର ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ବେଶ ଅବଗତ ଥିବେ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ବିଜୟୀ ହେବ, ଦେଶ ବିଜୟୀ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା କରୋନାକୁ ପରାସ୍ତ କରିବ ଦେଶ ମଧ୍ୟ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟୀ ହେବ ।” କୋଭିଡ-୧୯ରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇ ସୁଦ୍ଧା ଯେଉଁ ଅଧିକାରୀମାନେ ବିନା ଛୁଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗକୁ ସେ ବୁଝିଛନ୍ତି ଓ ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା କରୋନା ସଂଗ୍ରାମରେ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଯୁଦ୍ଧରେ ଦଳପତିଙ୍କ ଭଳି । ସ୍ଥାନୀୟ ସଙ୍ଗରୋଧ ଅଞ୍ଚଳ, ବ୍ୟାପକ ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଦେବା ହେଉଛି କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟ ଅସ୍ତ୍ର ।
କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାବେଳେ, କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ପାଉଛି । ଯେଉଁସବୁ ସ୍ଥାନରେ ସଂକ୍ରମଣ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ସେଠାରେ ସତର୍କ ରହିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଅଗମ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି ବେଶୀ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହ ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣମାନ ଯେପରି ଭଲ ହେବ ତାହା ଦେଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସଂକ୍ରମଣ ହ୍ରାସ ସହ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ସଦର ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବସାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠିରୁ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ କେତେକ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମଧ୍ୟ ହେଲାଣି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ତଥା ମୃତ୍ୟୁହାର ହାସ କରିବାରେ ଟିକାକରଣର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି କହିବା ସହ ସଂକ୍ରମଣର ଭୟାବହତାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନେକାଂଶରେ ପ୍ରତିହତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । କରୋନା ଟିକାର ବିପୁଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଟିକାକରଣ ପଦ୍ଧତିକୁ ସୁନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରୁଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୧୫ଦିନ ନିମନ୍ତେ ସୂଚୀ ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଓ ଏଥିସହ ଟିକା ନଷ୍ଟ ଯେପରି ରୋକାଯାଇପାରିବ ତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ରୋଗୀକୁ ଶଯ୍ୟା ଓ ଟିକାର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କୀୟ ତଥ୍ୟ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ସେତେବେଳେ ଏହା ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ । ସେହିପରି କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ।
ବିଲବାଡିରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଲୋକେ ଯେପରି ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ଏହାର ମହତ୍ୱ ଉପଲବ୍ଧ କରି ଏହାକୁ କାମରେ ଲଗାଉଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଗ୍ରାମ୍ୟଶକ୍ତି । କରୋନା ମାମଲା ହ୍ରାସ ପାଇଲେ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ,ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ନୀତି ଆୟୋଗ ସଦସ୍ୟ(ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ, ଫର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ସଚିବ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ , ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM Interacts with State and District Officials on the COVID-19 situation
Urges officials to share best practices for it to be used in other parts of the country
18 MAY 2021 2:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi through video conference interacted with field officials from States and Districts regarding their experience in handling the Covid-19 pandemic.
During the interaction, the officials thanked the Prime Minister for leading the fight against the second wave of Covid from the front. The officials shared their experiences and apprised the Prime Minister about the innovative steps that were undertaken to manage the recent surge of cases. They also informed about the efforts being undertaken to augment the medical infrastructure and capacity building in rural areas. The Prime Minister asked the officials to compile the best practices and innovative steps so that these may be used in other districts of the country.
Addressing the officials after his interaction, the Prime Minister appreciated the dedication and perseverance shown by the nation’s healthcare workers, frontline workers and administrators during these difficult times, and urged them to continue working with similar vigour moving forward. The Prime Minister said that every district in the country is equally different and has its own unique challenges. He said to the district officials, “You understand the challenges of your district much better. So when your district wins, the country wins. When your district beats Corona, the country defeats Corona.” He commended the officials who were working without taking any leave in spite of contracting COVID-19. He added that they are inspiration to many and he understands the sacrifices made by them.
The Prime Minister said that all the officials have a very important role in this war against Corona like a field commander of this war. He remarked that Local containment zones, aggressive testing and correct & complete information to the people are the weapons against the virus. At this time, the number of corona infections are decreasing in some states as well as increasing in several other states. So he stressed on the need to be more vigilant in the face of decreasing infections. He emphasized that the fight is to save every single life and the focus should be in rural and inaccessible areas. He requested the officials to make the relief material easily accessible for the rural population.
The Prime Minister advised the officials also to take care of the ease of living of every citizen of their district. He stressed on the need to stop infection and at the same time ensure unhindered flow of essential supplies. He informed that work is being done rapidly to install oxygen plants in hospitals in every district of the country through PM CARES Fund and these plants have already started functioning in many hospitals.
The Prime Minister spoke about how getting vaccinated is instrumental to lowering the severity of the disease and reducing hospitalisations and mortalities. He said continuous efforts are being made to increase the supply of Corona vaccine on a very large scale. He added that the Health Ministry is streamlining the system and process of vaccination. Attempts are being made to give a schedule of the next 15 days to the states in advance. He stressed on the need to stop vaccine wastage. He said the convenience of the people increases when information of bed availability and vaccine availability are easily made available. In the same way, black marketing should be curbed and strict action should be taken against those who do so. Mobilizing the front-line workers by keeping their morale high.
The Prime Minister commended the way villagers were maintaining social distance in their farm. He said villages grasp the information and modify it according to their needs. This is the strength of villages. He added we must adopt best practices against coronavirus. He gives free hand to them says you are free to innovate, suggest policy changes. He appeals to stay alert even with covid cases reducing.
The meeting was attended by the Home Minister, Defence Minister, Health Minister, Chief ministers of Various states, Member (Health) NITI Aayog, Health Secretary, Pharmaceutical Secretary, and other officers from PMO, Ministries and Departments of Central Government.