Prime Minister's Office
PM Interacts with State and District Officials on the COVID-19 situation
Urges officials to share best practices for it to be used in other parts of the country
18 MAY 2021 2:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi through video conference interacted with field officials from States and Districts regarding their experience in handling the Covid-19 pandemic.
During the interaction, the officials thanked the Prime Minister for leading the fight against the second wave of Covid from the front. The officials shared their experiences and apprised the Prime Minister about the innovative steps that were undertaken to manage the recent surge of cases. They also informed about the efforts being undertaken to augment the medical infrastructure and capacity building in rural areas. The Prime Minister asked the officials to compile the best practices and innovative steps so that these may be used in other districts of the country.
Addressing the officials after his interaction, the Prime Minister appreciated the dedication and perseverance shown by the nation’s healthcare workers, frontline workers and administrators during these difficult times, and urged them to continue working with similar vigour moving forward. The Prime Minister said that every district in the country is equally different and has its own unique challenges. He said to the district officials, “You understand the challenges of your district much better. So when your district wins, the country wins. When your district beats Corona, the country defeats Corona.” He commended the officials who were working without taking any leave in spite of contracting COVID-19. He added that they are inspiration to many and he understands the sacrifices made by them.
The Prime Minister said that all the officials have a very important role in this war against Corona like a field commander of this war. He remarked that Local containment zones, aggressive testing and correct & complete information to the people are the weapons against the virus. At this time, the number of corona infections are decreasing in some states as well as increasing in several other states. So he stressed on the need to be more vigilant in the face of decreasing infections. He emphasized that the fight is to save every single life and the focus should be in rural and inaccessible areas. He requested the officials to make the relief material easily accessible for the rural population.
The Prime Minister advised the officials also to take care of the ease of living of every citizen of their district. He stressed on the need to stop infection and at the same time ensure unhindered flow of essential supplies. He informed that work is being done rapidly to install oxygen plants in hospitals in every district of the country through PM CARES Fund and these plants have already started functioning in many hospitals.
The Prime Minister spoke about how getting vaccinated is instrumental to lowering the severity of the disease and reducing hospitalisations and mortalities. He said continuous efforts are being made to increase the supply of Corona vaccine on a very large scale. He added that the Health Ministry is streamlining the system and process of vaccination. Attempts are being made to give a schedule of the next 15 days to the states in advance. He stressed on the need to stop vaccine wastage. He said the convenience of the people increases when information of bed availability and vaccine availability are easily made available. In the same way, black marketing should be curbed and strict action should be taken against those who do so. Mobilizing the front-line workers by keeping their morale high.
The Prime Minister commended the way villagers were maintaining social distance in their farm. He said villages grasp the information and modify it according to their needs. This is the strength of villages. He added we must adopt best practices against coronavirus. He gives free hand to them says you are free to innovate, suggest policy changes. He appeals to stay alert even with covid cases reducing.
The meeting was attended by the Home Minister, Defence Minister, Health Minister, Chief ministers of Various states, Member (Health) NITI Aayog, Health Secretary, Pharmaceutical Secretary, and other officers from PMO, Ministries and Departments of Central Government.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী ফীভমগী মতাংদা রাজ্য অমসুং জিলাগী ওফিসিএলশিংদা ৱারী শাখ্রে
লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংদসু পায়খৎপা য়াবা অফবা থৌওংশিং হায়ননবা হায়খ্রে
18 MAY 2021 2:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজ্য অমসুং জিলা কয়াগী ফিল্দ ওফিসরশিংগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মখোয়না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা থেংনবা থৌদোকশিংগী মতাংদা ৱারী শাখ্রে। কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা মাংজিল থারিবা তোঙান-তোঙানবা জিলাগী ফিল্দ লেভেল ওফিসরশিংনা ৱারী শাবগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱারী শাবা অসিদা কোবিদকী অনিশুবা ৱেভকা লান্থেংনবদা মাঙ-থাদুনা লমজিংবগীদমক্তা ওফিসিএলশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ওফিসিএলশিংনা মখোয়না থেংনরকখিবা কয়াগী মতাংদা পাউদম্লদুনা হন্দক্তা কেস ৱাংখৎলকপগী ফীভম লাকশিন্নবা অনৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলকপগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না খুঙ্গংগী লমদমশিংদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী থৌওং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা হোৎনখিবা কয়াগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী অতোপ্পা জিলাশিংদসু শিজিন্নবা য়াননবগীদমক্তা ওফিসিএলশিংনা পাংথোকখিবা খ্বাইদগী ফজবা অমসুং অনৌবা থৌওংগী পরিং শেমদুনা পীরক্নবসু হায়খি।
ৱারী শাবা লোইরবা তুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী হেল্থকেয়র ৱর্কর, ফ্রন্তলাইন ৱর্কর অমসুং লৈঙাক্লোইশিংনা লাইচৎ মনুংদা উৎখিবা থৱাই য়াওবা অমসুং খোঙফম চেৎপগী মতৌবু থাগৎলদুনা মখোয়না ৱাখল্লোন অসিমক লৈদুনা তুং-লমচৎকীদমক্তা লেপ্তনা চঙশিন্নবা ৱাফমসু থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক অসি চপ মান্নবা মওংদা তোঙাল্লি অমসুং মশাগী তোপ-তোপ্পা শিংনবা লৈ হায়খি। মহাক্না জিলাগী ওফিসিএলশিংদা অসুম্না হায়খি, “অদোম্না ইশাগী জিলাগী শিংনবশিং হেন্না মমুৎ তানা খঙই। অদুনা, অদোমগী জিলানা মায়-পাকপদা, লৈবাকসু মায়-পাক্কনি। অদোমগী জিলানা কোরোনাবু মাইথীবা পীবদা, লৈবাক অসিনা কোরোনাবু মাইথীবা পাআগনি”। কোবিদ-১৯ নারবা ফাওবদা ছুতি লৌদনা থবক তৌরিবা ওফিসিএলশিংবুসু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয় অসিনা মীওই কয়াদা ইথিল পীরি অমসুং মখোয়গী কত্থোকপগী থৌওংশিংবু মহাক্না নীংথিজনা খঙই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লান্দা ফিল্দ কম্মান্দর অমগী মরু ওইবা লৈবগুম্না কোরোনাগী লানফম অসিদসু ওফিসিএলশিংগী চপ-মান্নবা মরু ওইবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অকক্নবা মফমবু কন্তেনমেন্ত জোন ওন্থোকপা, মশিং য়াম্না তেস্তিং তৌবা অমসুং মীয়ামদা মপুং ফাবা ই-পাউ পীবশিং অসিনা ভাইরস অসিগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবগী খুৎলায়নি হায়খি। হৌজিক্কী মতমদা, রাজ্য কয়া অমদা কোরোনাগী মশিং হন্থরক্লি, অদুগা রাজ্য কয়া অমদনা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মরম অদুনা, লাইনা মশিং হন্থরকপা মফমদা হেন্না চেকশিন্না অমসুং মিৎয়েং-নাশিংনা লৈবগী মরু ওইবদা মহাক্না অহেনবা মিৎইয়েং চঙখি। ঐখোয়না লান্থেংনরিবা অসি পুন্সি খুদংমক কনবা ঙম্নবনি অমসুং খুঙ্গং অমসুং চত্থোক-চৎশিনা তৌবদা খুদোংচাদবা লৈবা মফমশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না মরু ওইনা হায়খি। মহাক্না তেংবাংবগী পোৎলমশিংবু খুঙ্গংগী মীয়ম্না লায়না ফংহন্নবা হোৎননবা ৱাফমসু ওফিসিএলশিংদা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএলশিংদা মখোয়গী জিলাগী মীওই খুদিংগী পুন্সি মহিংবু হেন্না নুংঙাইহন্নবা হোৎনৌ হায়না ফোংদোকখি। লাইনা শন্দোকপা থিংবগা চপ-মান্ননা তঙাই ফদবা পোৎলশিংসু ৱাত্তনা ফংহন্নবা হোৎনবগী মতাংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। পি.এম. কেয়র্স ফন্দগী মখাদা লৈবাকী জিলা খুদিংদা লৈবা হোস্পিতালশিংদা ওক্সীজেন প্লান্ত খিনবগী থবক কন্না পায়খৎলি অমসুং হোস্পিতাল কয়া অমদা মখোয়শিংনা থবক তৌবসু হৌখ্রে হায়না মহাক্না মীয়ামদা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তীকা থাদোকপনা লাইনা অসিনা শাথীনা নাহন্দনবা, হোস্পিতালদা লৈবগী মশিং হন্থহন্নবা অমসুং লৈতবগী চাং হন্থহন্নবা হোৎনবদা মতৌ করম্না তেংবাংবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্না ৱাফম কয়া ফোংদোকখি। কোরোনাগী ভেক্সিন মশিং য়াম্না পীবা ঙম্নবা লেপ্তনা হোৎনরি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি। হকশেল মন্ত্রালয়না তীকা থাবগী পথাপ অমসুং থৌওংশিংবু মওং-মরিল হেন্না তাহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মথংগী নুমিৎ ১৫নিগী থৌরাংশিংসু রাজ্যশিংদা হান্ননা খঙহন্নবা হোৎনরি অমসুং ভেক্সিন মাঙহন্দনবা হোৎনবা অসি য়াম্না তঙাই ফদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ফমুং অমসুং ভেক্সিন ফংবগী ই-পাউশিং অসি মীয়াম্না লায়না খঙনরকপা মতমদা মখোয়গী খুদোংচাবসু হেনগৎলক্কনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগা মান্নবা ওইনা, ব্লেক মার্কেৎসু থিংগদবনি অমসুং অসিগুম্বা তৌবা মীওইগী মাইয়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎকগদবনি। অদুগা ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংদা ইথিল হাপ্তুনা মশাদা লৈবা থাজবা হেল্লবা মতমদা মখোয়বু মথৌ পাংথোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা মখোয়গী লবুক্তা সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌদুনা লৈবগী থৌওংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। খুঙ্গংগী মীওইশিংনা ই-পাউ লৌদুনা মখোয়গা চুনবা মওংদা শেমদোকই হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা খুঙ্গংগী পাঙ্গলনি। ঐখোয়না কোরোনাভাইরস থেংনবগী খ্বাইদগী ফবা থবক পাংথোক্কদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মখোয়দা অপাম্বা তৌবগী নীং-তম্বা পীরদুনা মখোয়না অনৌবা থৌওং পাংথোকপগী মনিং-তম্বা লৈ অমসুং অহোংবা পোলিসী পুরকপগী পাউতাক পীগদবনি হায়খি। কোবিদকী কেস হন্থরক্লবসু মখোয়না চেকশিন্না অদুমক লৈগদবনি হায়না মহাক্না মীয়ামদা হায়খি।
মীফম অসিদা গৃহ মন্ত্রী, ঙাক-শেল মন্ত্রী, হকশেল মন্ত্রী, তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রী, নিতি আয়োগ (হেল্থ) মেম্বর, হেল্থ সেক্রেতরী, ফার্মাস্যুতিকেল সেক্রেতরী অমসুং পি.এম.ও., কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী অতোপ্পা ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।