প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময় দেশখনে প্ৰথমটো ঢৌৰ শিখৰ অতিক্ৰম কৰিলে আৰু বৃদ্ধিৰ হাৰ পূৰ্বতকৈ অধিক দ্ৰুতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ উত্তম অভিজ্ঞতা, সমল আছে আৰু এতিয়া ভেকচিনো আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘টেষ্ট, ট্ৰেক, ট্ৰিট’, ক’ভিডৰ যথোচিত আচৰণ আৰু ক’ভিড ব্যৱস্থাপনাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘ক’ভিড অৱসাদ’ ৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাত কোনোধৰণৰ শিথিলতা থকাটো উচিত নহয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ জিলাসমূহত ৪৫ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ লোকসকলক ১০০ শতাংশ টিকাদানৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জ্যোতিবা ফুলে আৰু বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী (১১-১৪ এপ্ৰিল) ৰ মাজত টিকাদান উৎসৱৰ আহ্বান
08 APR 2021 9:36PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত ভিন্ন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে ক’ভিডৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত চৰকাৰখনৰদ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ অৱলোকন কৰে। তেওঁ তদুপৰি দেশখনত টিকাদান কাৰ্যক্ৰমৰ অগ্ৰগতিৰ আভাস দাঙি ধৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে দেশখনৰ ক’ভিড পৰিস্থিতিৰ এটি প্ৰেজেনটেশ্যন দাঙি ধৰি, বৰ্তমান অধিক ঘটনা লাভ কৰা ৰাজ্যসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এই ৰাজ্যসমূহত টেষ্টিং বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ তদুপৰি দেশখনত ভেকচিন উৎপাদন আৰু যোগানৰ সবিশেষ শ্বেয়াৰ কৰে।
ভাইৰাছটোৰ বিৰুদ্ধে সমন্বিত যুঁজখনত নেতৃত্ব প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ৰাজ্যসমূহৰ ক’ভিড পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মতামত ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে কয় যে টিকাদান কাৰ্যক্ৰমৰ সময়োচিত আৰম্ভণিৰ ফলশ্ৰুতিত লক্ষ-লক্ষ জীৱন ৰক্ষা পৰিছে। ভেকচিন দ্বিধা আৰু ভেকচিন অপচয়ৰ প্ৰসংগয়ো আলোচনা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সন্মুখত কেতবোৰ স্পষ্ট কথাৰ অৱতাৰণা কৰে। প্ৰথমে, দেশখনে প্ৰথমটো ঢৌৰ শিখৰ অতিক্ৰম কৰিলে আৰু বৃদ্ধিৰ হাৰ পূৰ্বতকৈ অধিক দ্ৰুত। দ্বিতীয়তে, মহাৰাষ্ট্ৰ, চত্তীশগড়, পঞ্জাৱ, মধ্য প্ৰদেশ আৰু গুজৰাটকে ধৰি বহু ৰাজ্যই প্ৰথম ঢৌৰ শিখৰ অতিক্ৰম কৰিছে। আন বহু ৰাজ্যই এই দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। এইটো এটা গুৰুত্বৰ কথা, তেখেতে কয়। তৃতীয়তে, এই বাৰ জনসাধাৰণ অধিক আকস্মিকতাৰ সন্মুখীন হৈছে, কিছুমান ৰাজ্যৰ আনকি প্ৰশাসনৰ বাবেও আকস্মিক হৈ পৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত, ঘটনাসমূহৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিয়ে জটিলতাৰ সৃষ্টি কৰিছে।
তথাপি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সত্বেও, আমাৰ উত্তম অভিজ্ঞতা, সমল আৰু তদুপৰি ভেকচিনো আছে। কঠোৰ পৰিশ্ৰমী চিকিৎসক আৰু হেল্থ কেয়াৰ ষ্টাফৰ সৈতে জনতাৰ অংশগ্ৰহণে পৰিস্থিতি পৰিচালনাত প্ৰভূত বৰঙণি যোগাইছে আৰু তেওঁলোকে এতিয়াও এনে কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় “আমি ‘টেষ্ট, ট্ৰেক, ট্ৰিট’, ক’ভিডৰ যথোচিত আচৰণ আৰু ক’ভিড ব্যৱস্থাপনাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগে।“ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাইৰাছটোক প্ৰতিহত কৰিবলৈ আমি হিউমেন হ’ষ্টক প্ৰতিৰোধ কৰিব লাগে আৰু এই ক্ষেত্ৰত টেষ্টিং আৰু ট্ৰেকিঙে এটা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ব্যাখ্যা আগবঢ়াই কয় যে সামাজিক সংক্ৰমণৰ প্ৰসাৰতা নিৰ্ণয় কৰিবলৈ টেষ্টিং হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সংক্ৰমণ বিয়পাব পৰা লোকক চিনাক্ত কৰিবলৈয়ো ইয়াৰ ভূমিকা অতীবঃ পজিটিভিটি ৫% বা তাৰো কম কৰাৰ লক্ষ্যৰে দৈনিক ভিত্তিত সম্পন্ন কৰা টেষ্টৰ সংখ্যা লক্ষ্যণীয়ভাৱে বৃদ্ধি কৰাটো আৱশ্যকীয়, ইয়াত কন্টেইনমেন্ট জ’ন আৰু ঘটনাসমূহ লাভ কৰা অঞ্চলত মনোযোগী আৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত টেষ্টিঙক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আৰটি-পিচিআৰ টেষ্টিং আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰদ্বাৰা মুঠ টেষ্টৰ অতিকমেও ৭০% লৈ আৰটি-পিচিআৰ টেষ্টৰ শ্বেয়াৰ বৃদ্ধি সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰা হয়।
ইয়াত অৱতাৰণা কৰা যায় যে যথোচিত প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থা, কনটেক্ট ট্ৰেচিং আৰু ফ’ল’-আপ অবিহনে প্ৰতিটো একক পজিটিভ ঘটনাই আনলৈ ভাইৰাছটো সংক্ৰমিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। কিয়নো এই তিনিটা ব্যৱস্থা হৈছে সামাজিক সংক্ৰমণ বিয়পা কাৰ্য প্ৰতিৰোধৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উপায়। ইয়াত এই সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পজিটিভ ঘটনাৰ অতি কমেও ৩০ কনটেক্টক প্ৰথম ৭২ ঘন্টাৰ ভিতৰত অৱশ্যেই ট্ৰেচ, টেষ্ট আৰু কোৱাৰেন্টাইন কৰিব লাগে। সমান্তৰালভাৱে, কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ সীমা স্পষ্ট কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘ক’ভিড অৱসাদ’ ৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাত কোনোধৰণৰ শিথিলতা থকাটো উচিত নহয়। তেখেতে তদুপৰি কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহক লৈ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ এছঅ’পি মানি চলিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে তদুপৰি বিস্তৃত বিশ্লেষণসহ মৃত্যুৰ ঘটনাসমূহৰ সবিশেষ তথ্যৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে ৰাজ্যসমূহক এইমছ, দিল্লীয়ে প্ৰতি মঙল আৰু শুকুৰবাৰে অনুষ্ঠিত কৰা ৱেবিনাৰসমূহত যোগদান কৰিবলৈ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যসমূহক অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ জিলাসমূহত ৪৫ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ লোকসকলক ১০০ শতাংশ টিকাদানৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১১ এপ্ৰিল অৰ্থাৎ জ্যোতিবা ফুলেৰ জয়ন্তী আৰু ১৪ এপ্ৰিল অৰ্থাৎ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ জয়ন্তীৰ মাজত ‘টিকা-উৎসৱ’ (Vaccination Festival) ৰ আহ্বান জনায়। এই টিকাদান উৎসৱৰ সময়ছোৱাত সৰ্বাধিক সংখ্য়ক লোকক টিকাদানৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা উচিত। তেখেতে তদুপৰি ৪৫ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ প্ৰতিজনেই টিকা লাভত সহায় কৰিবলৈ যুৱ সমাজক আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসাৱনতাক লৈ সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেখেতে কয় যে টিকা গ্ৰহণ সত্বেও আমি মনত ৰাখিব লাগে যে সাৱধানতা শিথিল কৰাটো উচিত নহয় আৰু সেয়ে যথোচিত সতৰ্কতা অব্যাহত ৰাখিব লাগে। তেখেতৰ ‘ঔষধো-কঠোৰতাও’ মন্ত্ৰফাঁকি দোহাৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ক’ভিডৰ যথোচিত আচৰণ সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।

Prime Minister's Office
PM interacts with the Chief Ministers on Covid-19 situation
The country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier: PM
We have better experience, resources and, also the vaccine now: PM
We have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour and Covid Management: PM
There should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’: PM
100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts should be achieved: PM
Calls for vaccination festival between Birth anniversaries of Jyotiba Phule and Baba Saheb Ambedkar (11-14 April)
08 APR 2021 9:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Chief Ministers of various states today regarding the COVID-19 situation via video conference.
Union Home Minister outlined the efforts undertaken by the government in the battle against Covid. He also gave an overview of the progress in the vaccination drive in the country. Union Health Secretary gave a presentation on the Covid situation in the country, focussing on states that are experiencing high caseload at present, and emphasized the need to increase testing in these states. He also shared details of vaccine production and supply in the country.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for leading the collective fight against the virus. They gave feedback about the Covid situation in their states. They said that the timely initiation of vaccination drive is resulting in saving lakhs of lives. Issues of vaccine hesitancy and vaccine wastage were also discussed.
The Prime Minister stressed few clear facts before the Chief Ministers.First, the country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier. Second, many states, including Maharashtra, Chhattisgarh, Punjab, Madhya Pradesh and Gujarat have crossed the peak of the first wave. Many other states are moving in that direction. This is a serious concern, he said. Third, This time people have grown much more casual, in some states even administration too. In such a situation, sharp rise of the cases has created difficulties.
However, the Prime Minister emphasized, that despite the challenges, we have better experience, resources and, also the vaccine. People’s involvement along with hard working doctors and health care staff hascontributed a lot in managing the situation and they are still doing so.
The Prime Minister said “we have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour andCovid Management”.The Prime Minister pointed out that we have to contain human host to contain the virus and testing and tracking has a very important role to play in this. The Prime Minister explained that Testing is critical to detect the extent of infection in the community and also to identify people who can spread the infection: The number of tests being done on a daily basis needs to be significantly increased with the aim to reduce positivity to 5% or less, with focused and targeted testing in containment zones and areas where clusters of cases are being reported. The criticality of ramping up the share of RT-PCR tests to at least 70% of total tests done by increasing the RT-PCR testing infrastructure was also stressed upon.
Observing that every single positive case has the potential to spread the virus to others in the absence of adequate preventive measures, contact tracing and follow-up as an important activity crucial to curbing the spread of infection in the community was discussed. The Prime Minister said that at least 30 contacts of a positive case must be traced, tested and quarantined, preferably within first 72 hours. Similarly, boundaries of containment zone should be clear. The Prime Minister said that there should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’. He also asked for adherence to the Health Ministry SoPs in containment zones. He also emphasized the need for comprehensive data on deaths with detailed analysis. He asked states to join webinars organized by AIIMs, Delhi every Tuesday and Friday.
The Prime Minister requested the States for 100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts. The Prime Minister called for ‘Teeka Utsav’ – Vaccination Festival between 11th April, Jayanti of Jyotiba Phule and 14th April Jayanti of Baba Saheb Ambedkar. Effort should be to vaccinate maximum number of people during the vaccination festival. He also called upon the youth to help in getting everyone above 45 years of age vaccinated.
The Prime Minister cautioned against carelessness, He said that we have to keep in mind that despite vaccination, there should not be lowering of guard and proper precautions should be continued to be taken. Insisting on his mantra of ‘dawaibhi-kadaibhi’, the Prime Minister insisted on awareness about the Covid appropriate behaviour.