Prime Minister's Office
PM interacts with the Chief Ministers on Covid-19 situation
The country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier: PM
We have better experience, resources and, also the vaccine now: PM
We have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour and Covid Management: PM
There should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’: PM
100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts should be achieved: PM
Calls for vaccination festival between Birth anniversaries of Jyotiba Phule and Baba Saheb Ambedkar (11-14 April)
08 APR 2021 9:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Chief Ministers of various states today regarding the COVID-19 situation via video conference.
Union Home Minister outlined the efforts undertaken by the government in the battle against Covid. He also gave an overview of the progress in the vaccination drive in the country. Union Health Secretary gave a presentation on the Covid situation in the country, focussing on states that are experiencing high caseload at present, and emphasized the need to increase testing in these states. He also shared details of vaccine production and supply in the country.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for leading the collective fight against the virus. They gave feedback about the Covid situation in their states. They said that the timely initiation of vaccination drive is resulting in saving lakhs of lives. Issues of vaccine hesitancy and vaccine wastage were also discussed.
The Prime Minister stressed few clear facts before the Chief Ministers.First, the country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier. Second, many states, including Maharashtra, Chhattisgarh, Punjab, Madhya Pradesh and Gujarat have crossed the peak of the first wave. Many other states are moving in that direction. This is a serious concern, he said. Third, This time people have grown much more casual, in some states even administration too. In such a situation, sharp rise of the cases has created difficulties.
However, the Prime Minister emphasized, that despite the challenges, we have better experience, resources and, also the vaccine. People’s involvement along with hard working doctors and health care staff hascontributed a lot in managing the situation and they are still doing so.
The Prime Minister said “we have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour andCovid Management”.The Prime Minister pointed out that we have to contain human host to contain the virus and testing and tracking has a very important role to play in this. The Prime Minister explained that Testing is critical to detect the extent of infection in the community and also to identify people who can spread the infection: The number of tests being done on a daily basis needs to be significantly increased with the aim to reduce positivity to 5% or less, with focused and targeted testing in containment zones and areas where clusters of cases are being reported. The criticality of ramping up the share of RT-PCR tests to at least 70% of total tests done by increasing the RT-PCR testing infrastructure was also stressed upon.
Observing that every single positive case has the potential to spread the virus to others in the absence of adequate preventive measures, contact tracing and follow-up as an important activity crucial to curbing the spread of infection in the community was discussed. The Prime Minister said that at least 30 contacts of a positive case must be traced, tested and quarantined, preferably within first 72 hours. Similarly, boundaries of containment zone should be clear. The Prime Minister said that there should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’. He also asked for adherence to the Health Ministry SoPs in containment zones. He also emphasized the need for comprehensive data on deaths with detailed analysis. He asked states to join webinars organized by AIIMs, Delhi every Tuesday and Friday.
The Prime Minister requested the States for 100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts. The Prime Minister called for ‘Teeka Utsav’ – Vaccination Festival between 11th April, Jayanti of Jyotiba Phule and 14th April Jayanti of Baba Saheb Ambedkar. Effort should be to vaccinate maximum number of people during the vaccination festival. He also called upon the youth to help in getting everyone above 45 years of age vaccinated.
The Prime Minister cautioned against carelessness, He said that we have to keep in mind that despite vaccination, there should not be lowering of guard and proper precautions should be continued to be taken. Insisting on his mantra of ‘dawaibhi-kadaibhi’, the Prime Minister insisted on awareness about the Covid appropriate behaviour.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯গী ফিভমগী মতাংদা পি.এম.না মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারি শানখ্রে
লৈবাক অসিনা অহানবা ৱেবকী পিক অদু লানখ্রে অমসুং লাইনা অসি নাবা হেনগৎলকপগী খোঙজেল অসি মমাংগী মতমদগী কা হেন্না হেল্লি: পি.এম.
হৌজিক্তি ঐখোয়গী রিসোর্চশিং, এক্সপরিয়েন্স হেন্না লৈরে অমসুং ভেক্সিনসু লৈরে: পি.এম.
ঐখোয়না কোবিদ লাইনা অসিবু ‘তেস্ত, ত্রেক,ত্রিত’ তৌদুনা , কোবিদ এপ্রোপিয়েত বিহেবিয়র অমসুং কোবিদ মোনেজমেন্তদা মীৎয়েং চংগদবনি: পি.এম.
‘কোবিদ ফেতিগ’না মরম ওইরগা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা করিগুম্বা মওং অমতদা কোমথোকপা তোইরোইদবনি: পি.এম.
কা হেন্না মীৎয়েং চংফম ওইরিবা জিলাশিং অসিদা লৈরিবা চহী ৪৫ হেল্লবা মীওইশিং অসি চাদা ১০০ ভেক্সিনেসন কাপথোক্কদবনি: পি.এম.
জ্যোতিবা ফুলে অমসুং বাবা সাহেব অমবেদকর পোকপা নুমিৎকা মরী লৈননা পাংথোকপা থৌরমশিং অসিগী মনুংদা (এপ্রিল ১১-১৪) ভেক্সিনেসন ফেস্তিবেল পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে
08 APR 2021 9:36PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারি শানখ্রে৷
কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসি লান্থেংনবা মতমদা সরকার অসিনা লৌখৎখিবা থৌদাংশিং অদু কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা পনখ্রে৷ লৈবাক অসিদা মাই পাক্না ভেক্সিনেসন তৌরিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অসিগী মতাংদা ৱারোল অমা ফোংদোকখ্রে অমসুং হৌজিক হৌজিক কেসলোদ ৱাংনা লৈরিবা রাজ্যশিং অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংদুনা রাজ্যশিং অসিদা তেস্ত হেন্না তৌবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোংদোকখ্রে৷ লৈবাক অসিদা ভেক্সিন পুথোকপগী অমসুং সপ্লাই তৌবগী অকুপ্পা মরোলশিং অদুবুসু মহাক্না পনখ্রে৷
কোবিদ ভাইরস অসি মীয়াম পুন্না খুৎশম্নদুনা লান্থেংনহল্লিবা অসিগীদমক মুখ্য মন্ত্রীশিং অসিনা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎখ্রে৷ মুখ্য মন্ত্রীশিং অসিনা মশা-মশাগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অদুগী মতাংদা ফিদবেক্ত পীনখ্রে৷ মতম চানা ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাংথোকহৌবা অসিনা লাইনা-লাইচৎ অসি মতম চানা লাকশিন্দুনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি কনবা ঙম্লিবনি হায়নমা মখোয়শিং অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ ভেক্সিন হেসিতেন্সী অমসুং ভেক্সিন ৱেস্তেজকী ইসুশিং অদুসু খন্ন-নৈনখ্রে৷
প্রধান মন্ত্রী অসিনা শরুক য়ারিবা মুখ্য মন্ত্রীশিং অদুগী মমাংদা অচুম্বা ৱারোল খরা ফোংদোকখ্রে৷ অহানবা ৱারোল, লৈবাক অসিনা অহানবা ৱেবকী পিক অদু লানখ্রে অমসুং লাইনা অসি নাবা হেনগৎলকপগী খোঙজেল অসি মমাংগী মতমদগী কা হেন্না হেল্লি৷ অনিশুবা ৱারোল, মহারাস্ত্র, ছত্তিশগর, পঞ্জাব, মধ্য প্রদেশ অমসুং গুজরাত য়াওনা রাজ্য কয়া অমা অহানবা ৱেবকী পিক অদু লানখ্রে৷ অতোপ্পা রাজ্যশিংসু লান্নবা তৌরক্লি৷ মসি য়াম্না চেকশিন্না য়েংশিন্নিংঙাই ওইরবা ফিভম অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ অহুমশুবা ৱারোল, হন্দক্কী মতম অসিদা রাজ্য খরদা এদমিনিস্ত্রেসন য়াওনা মীয়ামশিংনা লাইনা-লাইচৎ অসিবু লাইনা খন্নরক্তুনা লাইথোক্নরকখ্রে৷ অসিগুম্বা মতম অসিদা কেস মশিং অসি কা হেন্না ৱাংনা হেনগৎলকপা অসিনা অরুবা ফিভম কয়া ওইহল্লি৷
आज की समीक्षा में कुछ बातें हमारे सामने स्पष्ट हैं, उन पर हमें विशेष ध्यान देने की जरूरत है।
पहला- देश फ़र्स्ट वेव के समय की पीक को क्रॉस कर चुका है, और इस बार ये ग्रोथ रेट पहले से भी ज्यादा तेज है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 8, 2021
অদুমওইনমক লৈবাক অসিনা চেলেঞ্জ কয়া অমা থেংনবা তারবসু, ঐখোয় হান্নদগী হেন্না এক্সপরিয়েন্স, রিসোর্চশিং লৈরে অমসুং ভেক্সিনসু লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ দোক্তরশিং অমসুং হেল্থকেয়র ৱার্করশিং অসিনা য়াম্না কন্না হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা মীয়ামশিং শরুক য়াশিল্লকপা অসিনা ফিভম অসি লাকশিনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
इन तमाम चुनौतियों के बावजूद, हमारे पास पहले की अपेक्षा बेहतर अनुभव है, संसाधन हैं, और वैक्सीन भी है।
जनभागीदारी के साथ-साथ हमारे परिश्रमी डॉक्टर्स और हेल्थ-केयर स्टाफ ने स्थिति को संभालने में बहुत मदद की है और आज भी कर रहे हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 8, 2021
“ঐখোয়না কোবিদ লাইনা অসিবু ‘তেস্ত, ত্রেক,ত্রিত’ তৌদুনা, কোবিদ এপ্রোপিয়েত বিহেবিয়র অমসুং কোবিদ মোনেজমেন্তদা মীৎয়েং চংগদবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ ভাইরস অসি লাকশিন্নবা লাইনা অসিবু শন্দোক্লিবা মীওইবা জাতি অসিবু নিংথীনা গ্যান তাহনগদবনি অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হোৎনবা তেস্তিং তৌবা অমসুং ত্রেক্কিং তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখ্রে৷ কম্ম্যুনিতী অমদা লাইচৎ অসি কয়ামুক য়াম্না শন্দোক্লবগে হায়বা অসি খঙদোক্নবা অমসুং মহিক অসিবু শন্দোকপা ঙম্বা মীওইশিং অসি খন্দোক্নবা তেস্তিং তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রী অসিনা শন্দোক্না তাকখ্রে: কেস মশিং কা হেন্না রিপোর্ত তৌরক্লিবা মফমশিং অমসুং কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসিদা তেস্তিং তৌবদা হেন্না মীৎয়েং চংদুনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৫% নত্রগা মসিদগী হেন্না তানা লৈহন্নবা পান্দমগা লোইননা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী তৌরিবা তেস্ত মশিং অসি হান্নদগী হেন্না তৌবা তঙাই ফদে৷
‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour और Covid Management, इन्हीं चीजों पर हमें बल देना है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 8, 2021
তঙাই ফদবা চেকশিন থৌরাংশিং তৌদ্রবদি পোজিতিব ওইরিবা মীওই খুদিংমক্না ভাইরস অসি অতোপ্পা মীওইশিংদা শন্দোকপা ঙম্মী, কম্ম্যুনিতীদা লাইনা-লাইচৎ শন্দোক্লিবা অসি হন্থহন্নবা কন্তেক ত্রেসিং তৌবা অমসুং নিয়ম চুম্না ইনবা তঙাই ফদে হায়না খন্ন-নৈনখ্রে৷ অহানবা পুং ৭২গী মনুংদা পোজিতিব ওইরিবা মীওই অদুগী নক্নবা মীওই য়ামদ্রবদা ৩০ শুংশোই শোইদনা ত্রেস, তেস্ত অমসুং ক্বারেন্তিন তৌগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ অসিগুম্না কন্তেনমেন্ত জোনগী বাউন্দরীশিং অদু ময়েক শেংনা খ্বাইদোক্তুনা থমগদবনি৷ ‘কোবিদ ফেতিগ’না মরম ওইরগা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা করিগুম্বা মওং অমতদা কোমথোকপা তোইরোইদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসিদা হকশেলগী মন্ত্রালয়না থোক্লিবা এস.ও.পি.শিং অসি য়াম্না চেকশিন্না ঙাক্তুনা চৎননবা মহাক্না হায়খ্রে৷ লৈপাকপোকপা অমসুং ইরাই নুমিৎ খুদিংগী দিল্লগী এ.আই.আই.এম.এস.না শিল্লিবা ৱেবিনারশিং অসিদা শরুক য়ানবা মহাক্না রাজ্যশিংদা হায়খ্রে৷
কা হেন্না মীৎয়েং চংফম ওইরিবা জিলাশিং অসিদা লৈরিবা চহী ৪৫ হেল্লবা মীওইশিং অসি চাদা ১০০ ভেক্সিনেসন পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা হায়খ্রে৷ জ্যোতিবা ফুলেগী পোকপা নুমিৎ এপ্রিল ১১ অমসুং বাবা সাহেব অমবেদকর পোকপা নুমিৎ এপ্রিল ১৪ অসিগা মরী লৈননা পাংথোক্লিবা থৌরমশিং অসিগী মনুংদা ভেক্সিনেসন ফেস্তিবেল- ‘তীকা উতসব’ পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে৷ ভেক্সিনেসন ফেস্তিবেল অসিগী মনুং অসিদা মীওই অয়াম্বা ভেক্সিন কাপথোক্নবা হোৎনগদবনি৷ চহী ৪৫গী মথক্তা লৈরিবা মীওই পুম্নমক অসি ভেক্সিন কাপথোকপদা মতেং পাংননবা লৈবাক অসিগী নহাশিং অসিদসু মহাক্না হায়খ্রে৷
11 अप्रैल, ज्योतिबा फुले जी की जन्मजयंति है और 14 अप्रैल, बाबा साहेब की जन्म जयंति है, उस बीच हम सभी ‘टीका उत्सव’ मनाएं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 8, 2021
থবক থৌরমশিং অসি য়াম্না চেকশিন্না পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে৷ ভেক্সিনেসন অসি পাংথোকপা তারবসু, অশোনবা অমসুং অহল ওইরবা মীয়ামশিং অসি চেকশিন্না ঙাক শেনবিদুনা মখাতানা লৈরিবা চেকশিন থৌরাংশিং অসি নিংথীনা লেপ্পা লৈতনা ইনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ‘দৱাইভি-কদাইভি’গী মন্ত্র অসি পল্লদুনা, কোবিদ এপ্রোপিয়েত বিহেবিয়রগী মতাংদা এৱার্নেস পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
वैक्सीनेशन के साथ साथ हमें ये भी ध्यान रखना है कि वैक्सीन लगवाने के बाद की लापरवाही न बढ़े।
हमें लोगों को ये बार-बार बताना होगा कि वैक्सीन लगने के बाद भी मास्क और सावधानी जरूरी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) April 8, 2021