ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦେଶର ସଦ୍ୟତମ କୋଭିଡ଼ ୧୯ସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ନେଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ପ୍ରଥମ ଲହରର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥିତିକୁ ଦେଶ ପାର କରିସାରିଛି ଏବଂ ଏବେ ସଂକ୍ରମଣ ହାର ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଅବସ୍ଥାରେ ପହଞ୍ଚିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଭିଡ଼ ୧୯ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଆମ ପାଖରେ ଉତ୍ତମ ଅନୁଭୂତି, ସାଧନ ରହିଛି, ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ମଧ୍ୟ ଏବେ ଉପଲବ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘ଟେଷ୍ଟ, ଟ୍ରାକ୍‍ ଏବଂ ଟ୍ରିଟ୍‍’, କୋଭିଡ଼ର ଉପଯୁକ୍ତ ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ କୋଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଆମକୁ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଭିଡ଼ କ୍ଳାନ୍ତି ଯୋଗୁ ଆମେ ପ୍ରୟାସରେ ସାମାନ୍ୟତମ ଢିଲା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଧିକତର କୋଭିଡ଼ ସଂକ୍ରମିତ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ୪୫ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ନାଗରିକଙ୍କୁ ଟିକାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆମକୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ ଏବଂ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ (ଏପ୍ରିଲ ୧୧- ୧୪)ଅବଧିକୁ ଟିକାକରଣ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ମନାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
08 APR 2021 9:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସଦ୍ୟତମ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଆଲୋଚନା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ପ୍ରଥମେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କରୋନା ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସେ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଦେଶରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ସ୍ଥିତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ କେଶ୍‍ ଲୋଡ଼ ପଡ଼ୁଛି । ତେଣୁ ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ କୋଭିଡ଼ ପଜିଟିଭ୍‍ ବାହାରୁଛନ୍ତି ସେଠାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦେଶରେ ଏବେ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଏହାର ଯୋଗାଣ ସଂପର୍କରେ ସେ ବିସ୍ତୃତ ସ୍ଥିତି ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଚାଲିଥିବା ସମୂହ ଲଢ଼େଇରେ ନେତୃତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର କୋଭିଡ଼ ସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ହୋଇପାରିଛି । ସେହିଭଳି ଟିକା ଯୋଗାଣରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଟିକା ନଷ୍ଟ ହେବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେତେଗୋଟି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମତଃ, ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଦେଶ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣର ପ୍ରଥମ ଲହରର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥିତିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି ଏବଂ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଏବେ ସଂକ୍ରମଣ ମାତ୍ରା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ରହିଛି । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତିଶଗଡ଼, ପଞ୍ଜାବ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଲହରର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥିତିକୁ ପାର କରିସାରିଛନ୍ତି । ଆହୁରି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସେହି ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଅତି ଉଦ୍‍ବେଗର କାରଣ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଚଳିତ ଥର ଏହି ମହାମାରୀ ପ୍ରତି ଲୋକମାନେ ହେୟଜ୍ଞାନ କରୁଛନ୍ତି । କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ମନୋଭାବ ପୋଷଣ କରୁଥିବା ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ସ୍ଥିତି ଅଧିକ ଜଟିଳ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ଗୁରୁତର ଅବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେତାଇ ଦେଇଥିଲେ ।
ତେବେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ଯେ ସକଳ ପ୍ରକାର ଚାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମ ନିକଟରେ ଉତ୍ତମ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ସାଧନ ରହିଛି ଏବଂ ଏବେ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତି ଏବଂ ଡାକ୍ତର ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରତ ଅନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ କଠିନ ଶ୍ରମ ଏଭଳି ସ୍ଥିତିର ପରିଚାଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ‘ଆମକୁ ଟେଷ୍ଟିଂ, ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ’ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବାକୁ ହେବ । କୋଭିଡ଼ର ଉପଯୁକ୍ତ ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ କୋଭିଡ଼ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁଚାରୁରୂପେ ସଂପାଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସକାଶେ ଆମକୁ ମାନବୀୟ ଚଳନ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଣିବାକୁ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଟେଷ୍ଟିଂ ଏବଂ ଟ୍ରାକିଂର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ଯାଇ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ କରୋନା ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ତାହା ସଠିକ ଭାବେ ଆକଳନ କରିପାରିବା ଏବଂ ସେହିସବୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେଉଁମାନେ ସଂକ୍ରମିତ ହେବା ସହ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ତେଣୁ ଏବେ ଦୈନିକ ଯେତିକି ସଂଖ୍ୟକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି ସେହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପଜିଟିଭ୍‍ ଚିହ୍ନଟ ହେଉଥିବା ମାତ୍ରା ୫% କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ କମ୍‍ ହୋଇପାରିବ । ତେଣୁ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଯେଉଁ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ସେଠାରେ ଟେଷ୍ଟିଂ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ତଥା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆରଟି- ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ୍‍ର ମାତ୍ରା ସଂପର୍କରେ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ସମୀକ୍ଷା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ମୋଟ ଟେଷ୍ଟର ଅନ୍ୟୁନ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଟେଷ୍ଟିଂ ଆରଟି- ପିସିଆର ଭାବେ ସଂପାଦନ କରାଯିବା ଜରୁରି । ସେଥିପାଇଁ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁସଂଗତ ଓ ମହଜୁଦ ରଖିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
କୌଣସି ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ପଜିଟିଭ୍‍ କେଶ୍‍ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବହନ କରେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାନଗଲେ, କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ ଏବଂ ତତ୍‍ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଆପଣା ନଗଲେ, ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ଜଟିଳ ହୋଇପଡ଼ିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟୂନ ୩୦ଟି ପଜିଟିଭ୍‍ କେଶର ଚିହ୍ନଟ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଙ୍ଗରୋଧ କରାଯିବା ଉଚିତ । ସେହିଭଳି କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନର ସୀମାରେଖାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ‘କୋଭିଡ଼ କ୍ଳାନ୍ତି’ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରିହାତିର ଅବସର ହିଁ ନାହିଁ । ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ ପୂର୍ବକ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ । ସେହିଭଳି କୋଭିଡ଼ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂପର୍କୀତ ବ୍ୟାପକ ତଥ୍ୟାବଳୀ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ତାହାର ବିସ୍ତୃତ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ ପ୍ରତି ମଙ୍ଗଳବାର ଏବଂ ଶୁକ୍ରବାର ଦିନ ଏମ୍ସ, ଦିଲ୍ଲୀ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ୪୫ ବର୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସ୍କ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ ଦିଗରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି କରୋନା ମହାମାରୀ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ହାସଲ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏପ୍ରିଲ ୧୧ ତାରିଖ ଦିନ ଜ୍ୟେତିବା ଫୁଲେ ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ୧୪ ତାରିଖ ଦିନ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦିନଗୁଡ଼ିକ ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏହି ଟିକା ଉତ୍ସବ କାଳରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକାଦାନ କରାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ତେଣୁ ୪୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ଟିକାଦାନ ପାଇଁ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅବହେଳା ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଇଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଟିକାକରଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ସର୍ବାଧିକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେଣୁ ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧା ଠାରୁ ନେଇ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ଯଥା ରୀତି ଜାରି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ‘ଦବାଇ ଭି, କଡ଼ାଇ ଭୀ’ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ ହିଁ ହେଉଛି କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣ ।

Prime Minister's Office
PM interacts with the Chief Ministers on Covid-19 situation
The country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier: PM
We have better experience, resources and, also the vaccine now: PM
We have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour and Covid Management: PM
There should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’: PM
100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts should be achieved: PM
Calls for vaccination festival between Birth anniversaries of Jyotiba Phule and Baba Saheb Ambedkar (11-14 April)
08 APR 2021 9:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Chief Ministers of various states today regarding the COVID-19 situation via video conference.
Union Home Minister outlined the efforts undertaken by the government in the battle against Covid. He also gave an overview of the progress in the vaccination drive in the country. Union Health Secretary gave a presentation on the Covid situation in the country, focussing on states that are experiencing high caseload at present, and emphasized the need to increase testing in these states. He also shared details of vaccine production and supply in the country.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for leading the collective fight against the virus. They gave feedback about the Covid situation in their states. They said that the timely initiation of vaccination drive is resulting in saving lakhs of lives. Issues of vaccine hesitancy and vaccine wastage were also discussed.
The Prime Minister stressed few clear facts before the Chief Ministers.First, the country has crossed the peak of the first wave and the growth rate is much faster than the earlier. Second, many states, including Maharashtra, Chhattisgarh, Punjab, Madhya Pradesh and Gujarat have crossed the peak of the first wave. Many other states are moving in that direction. This is a serious concern, he said. Third, This time people have grown much more casual, in some states even administration too. In such a situation, sharp rise of the cases has created difficulties.
However, the Prime Minister emphasized, that despite the challenges, we have better experience, resources and, also the vaccine. People’s involvement along with hard working doctors and health care staff hascontributed a lot in managing the situation and they are still doing so.
The Prime Minister said “we have to keep focussing on ‘Test, Track, Treat’, Covid appropriate behaviour andCovid Management”.The Prime Minister pointed out that we have to contain human host to contain the virus and testing and tracking has a very important role to play in this. The Prime Minister explained that Testing is critical to detect the extent of infection in the community and also to identify people who can spread the infection: The number of tests being done on a daily basis needs to be significantly increased with the aim to reduce positivity to 5% or less, with focused and targeted testing in containment zones and areas where clusters of cases are being reported. The criticality of ramping up the share of RT-PCR tests to at least 70% of total tests done by increasing the RT-PCR testing infrastructure was also stressed upon.
Observing that every single positive case has the potential to spread the virus to others in the absence of adequate preventive measures, contact tracing and follow-up as an important activity crucial to curbing the spread of infection in the community was discussed. The Prime Minister said that at least 30 contacts of a positive case must be traced, tested and quarantined, preferably within first 72 hours. Similarly, boundaries of containment zone should be clear. The Prime Minister said that there should not be any relaxation in our efforts due to ‘covid fatigue’. He also asked for adherence to the Health Ministry SoPs in containment zones. He also emphasized the need for comprehensive data on deaths with detailed analysis. He asked states to join webinars organized by AIIMs, Delhi every Tuesday and Friday.
The Prime Minister requested the States for 100 per cent vaccination of 45 plus population in the high focus districts. The Prime Minister called for ‘Teeka Utsav’ – Vaccination Festival between 11th April, Jayanti of Jyotiba Phule and 14th April Jayanti of Baba Saheb Ambedkar. Effort should be to vaccinate maximum number of people during the vaccination festival. He also called upon the youth to help in getting everyone above 45 years of age vaccinated.
The Prime Minister cautioned against carelessness, He said that we have to keep in mind that despite vaccination, there should not be lowering of guard and proper precautions should be continued to be taken. Insisting on his mantra of ‘dawaibhi-kadaibhi’, the Prime Minister insisted on awareness about the Covid appropriate behaviour.