প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মরিশুবা গ্লোবেল আয়ুর্বেদা ফেস্তিবেলদা ৱা ঙাংখ্রে
মালেমগী ওইনা আয়ুর্বেদিক পোত্থোক্কী অপাম্বা তপ্না-তপ্না হেনগৎক্লি: পি.এম.
মালেম পুম্বগী হকচাং ফনা থম্নবা মালেমগী ওইবা সম্মিত কৌরি
আয়ুর্বেদাগী তাইবংদা সরকারগী মপুং ফাবা মতেংগী থাজবা পীখ্রে
12 MAR 2021 9:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মরিশুবা গ্লোবেল আয়ুর্বেদা ফেস্তিবেলদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মালেম অসিনা আয়ুর্বেদাগী অপাম্বা হেনগৎনরক্লি অমসুং মালেম শিনবা থুংনা আয়ুর্বাদা অসিদা থবক তৌদুনা কন্না হোৎনরিবশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি “আয়ুর্বেদা অসি মপুং ফাবা হ্যুমেন সাইন্স অমনি হায়বা য়াই। পাম্বীদগীনা অদোমগী প্লেত ফাওবা, হকচাংগী ওইবদগীনা ৱাখলগী নুঙাইবা ফাওবা, আয়ুর্বেদা অমসুং থায়নগী চৎনবী হিদাক অসিদা হায়নিংঙাই লৈতনা শাফু অমা পীরি”।
কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী লমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি আয়ুর্বেদিক পোত্থোক্কী অপাম্বা অসি অসুম হেনগৎলক্লি। “হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিনা আয়ুর্বেদা অমসুং থায়নগী চৎনবী হিদাক অসি হেন্না পাম্নবা ওইরক্লি। মখোয়দা অপাম্বা অসি হেনগৎনরক্লি। মালেম অসিনা মতৌ করম্না হৌজিক্কী ওইরিবা অমসুং থায়নগী চৎনবী হিদাক অসিনা মখা তানা হকচাং ফনবগী মচাক অমা ওইরি। মীয়াম্না আয়ুর্বেদা অমসুং মসিগী থৌদাং অসিনা ইন্দ্রী ফগৎহনবদা কান্নবা অসি খঙনরক্লি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি।
হকচাং ফনবগী ইন্দিয়াদা লাক্লিবা লমকোইবশিং অসিগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায় মদুদি নুংগী ওইবা হকচাং ফবগী মরম অসি – অনাবা লায়েংবা, মখা তানা মশা ফহল্লি। মরম অদুনা, হকচাং ফনবগী লাক্লিবা লমকোইবশিং অসিগী খ্বায়দগী চেৎপা য়ুম্বী অসি আয়ুর্বেদা অমসুং থায়নগী চৎনবী হিদাক অসিনি। মহাক্না মীয়ামদা মতম কয়াদগী লৈরক্লবা ইন্দিয়াগী চৎনবী অসিনা ৱাখল ফাথবা অমসুং অনাবা ফবদা মতেং ওই হায়রি। “করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী হকচাং অমসুং ৱাখল নুঙাইনা থম্বা পাম্লবদি ইন্দিয়াদা লাকপিয়ু,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা বার্তোন তোখি।
প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুর্বেদাগী মমিং চৎখৎলক্লিবা অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসি হৌজিক্কী ওইবা অসিগা চুশিন্নদুনা খুদোংচাবা লৌনবা হায়রি। নহাশিংনা পাক শন্না আয়ুর্বেদাগী পোত্থোক শিজিন্নরক্লিবা অসি পন্দুনা শ্রী মোদীনা একাদেমিসিয়ানশিংদা আয়ুর্বেদা অমসুং থায়নগী চৎনবী হিদাক অসিনা অহেনবা রিসর্স চৎথনবা হায়খি। মহাক্না স্তার্ত অপ কাংলুপ অসিদশু অখন্ননা আয়ুর্বেদাগী পোত্থোক্তা মিয়েং চংনবা হায়খি। মহাক্না ঐখোয়গী নহাশিং অসিনা থায়নগী চৎনবী হিদাক অসিনা অসি মালেমগী ওইবা খঙনবা লোল অমদা পুথোকপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
সরকারগী মায়কৈদগী, প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুর্বেদাগী তাইবং অসিদা মপুং ফানা মতেং পীনবা থাজবা পীখি। মহাক্না খঙহল্লি মদুদি নেস্নেল আয়ুশ মিসন অসিনা অয়ুশ মেদিকেল সিস্তেম অসি পুখৎনবা হোৎনরি। মসিনা এজুকেসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং আয়ুর্বেদা, সিধা উনানি অমসুং হোমিওপেথী দ্রগ অসিদা মতেং ওইরি। মহাক্না খঙহল্লি মদুদি সরকার অসিনা মখল কয়াগী ক্বালিতি লৌখৎলি। “ঐখোয়গী আয়ুর্বেদাগী পোলিসি অমসুং হিদাক্কী মতাংদা ইন্দিয়ন সিস্তেম অসিনা ২০১৩-২০২৩গী লালোংদা য়াওহল্লি। দবল্যু.ঐচ.ও.না ইন্দিয়াদা ত্রেদিসনেল মেদিসিনগী গ্লোবেল সেন্তর অমা লিংখৎনবা লাওথোকখ্রে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি।
লম কয়াদগী ইন্দিয়াদা আয়ুর্বেদা অমসুং ত্রেদিসনেল মেদিসিন তম্নবা লাক্লিবা মহৈরোইশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি মদুদি মসি মালেমগী ওইনা হকচাং ফনবগী খনবা মতম ওইরে। মহাক্না থীম অসিদা সম্মিত অমা শিনবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুর্বেদা অমসুং হকচাং ফনবগী চিঞ্জাকশিং অসিদা মরুওইবা পীরি। মহাক্না পল্লি মদুদি য়ুনাইতেৎ নেসন্না ২০২৩ অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়ার ওফ মিলেৎ হায়না লাওথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মিলেৎকী কান্নবা অসি শন্দোক্নবা হায়রি।
প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুর্বেদা অসিদা ঐখোয়গী মায় পাকপা ঙম্নবা হোৎননবা হায়রি। “আয়ুর্বেদা অসিনা চিংশিন্নবা শক্তি অমা ওইহল্লসি, মসিনা মালেম অসি ঐখোয়গী লমদা পুরক্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী য়াইফবা অমশু শেম্বা ওইরগনি” মসি হায়রগা মহাক্না লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses fourth Global Ayurveda Festival
Global demand for ayurvedic products is steadily rising: PM
Calls for a global summit on worldwide wellness
Assures full government support to the world of Ayurveda
12 MAR 2021 9:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the fourth Global Ayurveda Festival through virtual mode.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the growing global interest in Ayurveda and appreciated the efforts of all those working on Ayurveda across the world. He said “Ayurveda could rightly be described as a holistic human science. From the plants to your plate, from matters of physical strength to mental well-being, the impact and influence of Ayurveda and traditional medicine is immense.”
In the context of COVID-19 pandemic, the Prime Minister said that the demand for ayurvedic products is steadily rising. “The current situation presents a right time for Ayurveda and traditional medicines to become even more popular globally. There is growing interest towards them. The world is seeing how modern and traditional medicines both are important to further wellness. People are realising the benefits of Ayurveda and its role in boosting immunity,” said the Prime Minister.
Talking about the potential for wellness tourism in India, he said that at the core of wellness tourism is the principle of - treat illness, further wellness. Therefore, the strongest pillar of the wellness tourism is Ayurveda and traditional medicine. He called upon the audience to tap into the timeless culture of India to de-stress and healing.“Whether you want to treat your body, or a retreat for your mind, come to India”, The Prime Minister invited.
The Prime Minister called for taking advantage of Ayurveda’s popularity and opportunities arising out of combining traditional with the modern. Citing situations like youngsters using a wide range of Ayurveda products and a growing consciousness to integrate Ayurveda with evidence-based medical sciences, Shri Modi called upon the academicians to deepen research on Ayurveda and traditional forms of medicine. He urged vibrant start-up community to specially look at Ayurveda products. He also appreciated the youth for presenting our traditional forms of healing in a language that is globally understood.
On behalf of the Government, the Prime Minister assured full support to the world of Ayurveda. He informed that the National AYUSH Mission has been started to promote AYUSH medical systems through cost effective AYUSH services. It is also working to strengthen educational systems and facilitating the enforcement of quality control of Ayurveda, Siddha Unani & Homoeopathy drugs and ensuring sustainable availability of raw-materials. He informed that the Government is undertaking various quality control measures as well. “Our policy regarding Ayurveda and other Indian systems of medicine is already aligned with the Traditional Medicine Strategy 2014-2023 of World Health Organisation. The WHO has also announced the setting up of the Global Centre for Traditional Medicine in India”, The Prime Minister said.
Noting that students from various countries are coming to India to study about Ayurveda and traditional medicines, The Prime Minister commented that this is the ideal time to think about worldwide wellness. He suggested that perhaps a global Summit could be organised on this theme.
The Prime Minister emphasized the need to promote food items relating to Ayurveda and food items that further good health. He mentioned the United Nations declaring 2023 to be the International Year of Millets. The Prime Minister called to spread awareness on the benefits of millets.
The Prime Minister gave a call to keep building on our achievements in Ayurveda. “Let Ayurveda be a drawing force, which brings the world to our land. May it also create prosperity for our youth” he concluded.