প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কোইম্বতুরদা তোঙান তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হৌদোকখিবদা ৱা ঙাংখিবগী ৱারোল
25 FEB 2021 6:56PM by PIB Imphal
তামিল নাদুগী গভর্নর শ্রী ভানৱারিলাল পুরোহিৎ জী, তামিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পলানিস্বামি জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ও.পি.এস., ঐগী মরুপ প্রলহাদ জোশি জী, তামিল নাদু সরকারগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী ভেলুমানি জী, দিগ্নিতরীশিং, ইচেল-ইনাওশিং।
খুরুমজরি!
ঐহাক্না কোইম্বতুরদা লাকপা অসিদা নুংঙাইবা পোকই। মসি ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্নোবেসনগী সহর অমনি। ঙসি ঐখৌয়না হৌদোকখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা কোইম্বতুর অমসুং অপুনবা তামিল নাদুদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভাৱনি সাগর দাম মোদর্নাইজেসন তৌনবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিনা লম এক্কর লাখ ২গী মথক্তা ঈথৈ-লৌখোং শেম্লগনি। প্রোজেক্ত অসিদগী ইরোদ, তিরুপুর অমসুং কারুর জিলাশিং অইদা অখন্ননা কান্নবা ফংহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি। ঐহাক্না তিরুভল্লুরনা হায়রম্বা ৱাহৈশিং নীংশিংলকই। মহাক্না হায়;
உழுதுண்டு வாழ்வாரே வாழ்வார்மற் றெல்லாம்
தொழுதுண்டு பின்செல் பவர்.
মসিগী আর্থদি, ‘তশেংনা হিংলিবদি লৌমীশিং খক্তনি অমসুং অতোপ্পা পুম্নমক্না হিংলিবা অসিনা মখোয়না মরম ওইরগনি হিংবনি; মখোয়বু থৌনিজরি’।
মরুপশিং,
তামল নাদুনা ভারতকী ইন্দস্ত্রী খুমাং চাউশিনহন্নবা চাউনা শরুক তম্লিবা। ইন্দস্ত্রী খুমাং চাউশিনবদা খ্বাইদগী তঙাই ফদবা অমা লেপ্তনা পাৱর সপ্লাই ফংবা অসিনা ওইরি। ঙসি ঐহাক্না তোঙান তোঙানবা মরু ওইবা পাৱর প্রোজেক্ত অনি জাতিদা কত্থোকপা অমসুং অতোপ্পা পাৱর প্রোজেক্ত অমগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসিদা নুংঙাইবা পোকই। মেগাৱাৎ ৭০৯গী সোলর পাৱর প্রোজেক্ত অসি নেবেলী লিগ্নাইৎ কোওপরেসন ইন্দিয়া লিমিতেদনা তিরুনেলবেলী, তুতকুরী, রামানথাপুরম অমসুং বিরুধুনগর জিলাশিংদা দিবেলপ তৌখি। প্রোজেক্ত অসিগী অচংমল লুপা করোর ৩,০০০গী মথক ওই। অতোপ্পা লুপা করোর ৭,৮০০ চংনা এন.এল.সি.না শাগদবা মেগাৱাৎ ১,০০০গী থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত অসিনা তামিল নাদুদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিদগী পুথোক্কদবা পাৱরগী শরুক্কী ৬৫% হেনবদি তামিল নাদুনা ফংগনি।
মরুপশিং,
তামিল নাদুগী সমুদ্রগী ললোন-ইতিক অমসুং হীথাংফমদা য়ুম্ফম ওইরগা চাউখৎ-থৌরাং পুরকখিবগী মতিক-মঙাল লৈরবা পুৱারী অমা লৈজৈ। ভি.ও. চিদম্বরানর পোর্ত, তুতকুরীগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। ঐখোয়না নীংখা-তম্বনবগী লান্মী ভি.ও.সি.না হোৎনরমখিবশিং নীংশিংলি। মহাক্কী ভারতকী অফবা শিপ্পিং ইন্দস্ত্রী অমসুং সমুদ্রগা মরী লৈনবা চাউখৎ-থৌরাং অমগী মঙলান অদুনা ঐখোয়দা চাউনা ইথিল পীরি। ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা হীথাংফমগী কার্গো হেন্দলিং কেপাসিতী মপাঙ্গল হাপ্লগনি। মসিনা গ্রীন পোর্তকী থৌরাংদা মতেং পাংলগনি। মসিগী মথক্তা ঐখোয়না হীথাংফম অসিবু নোংপোক থংবা সমুদ্র মপালগী অচৌবা ত্রান্স-শিপমেন্ত পোর্ত অমা ওন্থোক্নবা খোঙথাংশিং মখা তানা লৌখৎকনি। ঐখোয়গী হীথাংফমশিং অসিনা হেন্না ফগৎলক্লবা মতমদা মসিনা ভারতপু আত্মানির্ভর অমসুং ললোন-ইতিক্কী লোইননা লোজিস্তিক্সকী গ্লোবেল হব ওইহনবদা শরুক তমগনি।
ভারত সরকারনা হীথাংফমদা য়ুম্ফম ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী হোৎনরিবা অসি সাগরমলা স্কীমগী খুত্থাংদা উবা ফংখ্রে। ২০১৫-২০৩৫গী মতমগী মনুংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লুপা করোর লাখ তরুক হেনবা অপুনবা শেনফম ওইবা প্রোজেক্ত ৫৭৫ মশক খঙদোকখ্রে। থবকশিং অসিদা য়াওগদবশিংদি: হীথাংফম মতমগা চুন্নবা ওইহনবা, অনৌবা হীথাংফম শেগৎপা, হীথাংফমগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা, হীথাংফমগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রিলাইজেসন অমসুং সমুদ্রা মপালদা লৈবা কাংলুপশিং চাউখৎহনবা অসিনি ।
অথুবদা চেন্নাইদা লৈবা শ্রীপেরুমবুদুরগী মনাক্তা লৈবা মেপ্পেদুদা অনৌবা মল্তি-মোদেল লোজিস্তিক্স পার্ক অমা হৌদোকদবা অসিদসু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। ‘সাগরমলা প্রোগ্রাম’গী মখাদা কোরমপল্লম ব্রিদজ অমসুং রেল ওভর ব্রিদজ (আর.ও.বি.)গী লেন ৮ ওন্নবা থবকসু পাইখৎখি। প্রোজেক্ত অসিনা হীথাংফমদগী অপনবা লৈতনা অমসুং ত্রাঞ্জিৎ ফ্রী ওইনা চত্থোক-চৎশিন য়াহল্লগনি। মসিনা কার্গো ত্রকশিং চত্থোক-চৎশিন তৌবদা চংবা মতমসু হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎ-থৌরাং অমসুং অকোইবা ঙাকশেনবা অসি য়াম্না অনকপা মরী লৈনৈ। ভি-ও-সি- পোর্তনা কিলোৱাৎ ৫০০গী রুফ তোপ সোলর পাৱর প্লান্ত হান্না ইন্সতোল তৌখ্রে। অতোপ্পা কিলোৱাৎ ১৪০গী রুফ তোপ সোলর পাৱর প্রোজেক্ত ইন্সতোল তৌনবা থবক পাইখৎলি। ভি.ও.সি. পোর্ত্তা লুপা করোর ২০গী গ্রিদ-কন্নেক্তেদ মেগাৱাৎ ৫কী গ্রাউন্দ বেজ সোলর পাৱর প্লান্ত পাইখৎখিবা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। প্রোজেক্ত অসিনা হীথাংফম অসিগী পুন্না শিজিন্নরিবা ইনরগঈগী চাদা ৬০ থুংহনবদা মতেং ওইরগনি। মসি উর্জা আত্মানির্ভারত্তাগী খুদম অমনি।
নুংশিরবা মরুপশিং,
চাউখৎ-থৌরাংগী মপুং ওইবা পান্দমদি মীপুম খুদিংদা ইকাই খুম্নবা ফংহনবনি। মীপুম খুদিংদা লৈফম পীবনা ইকাই খুম্নবা পীনবা তঙাই ফদবা লম্বী অমা ওইরি। ঐখোয়গী মীয়ামগী অনীংবা-অপাম্বশিং থুংহন্নবা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা হৌদোকখি।
মরুপশিং,
তেনেমেন্ত ৪,১৪৪ শঙ্গাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। মখোয় অসি তিরুপুর, মদুরাই অমসুং তিরুচিরাপ্পল্লি জিলাশিংদা শাখি। প্রোজেক্ত অসিগী শেনফম লুপা করোর ৩৩২ ওইখি। ভারতনা নীংখা তম্লবা মতুং চহি ৭০শুরবা ফাওবা ময়ুম-মকৈ লৈজদবা মীওইশিংদা য়ুমশিং অসি শিন্নগনি।
মরুপশিং,
তামিল নাদু অসি য়াম্না অর্বনাইজ ওইরব রাজ্য অমনি। ভারত সরকার অমসুং তামিল নাদু সরকারনা সহরশিং হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা হোৎনরি। তামিল নাদুদা লৈরিবা স্মার্ত সিতীশিংদা ইন্তিগ্রেতেদ কম্মান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তরশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মসিনা সহরশিং অসিদা তোঙান তোঙানবা সর্ভিসশিং য়েংশিন্নবা ইন্তেলিজেন্ত অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ আই.তি. সোল্যুস অমা ফংহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা তামিল নাদুগী মীয়ামগী পুন্সিদা অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা চাউনা মতেং ওইরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসি অনৌবা য়ুমশিং ফংলিবা ইমুং-মনুংশিংদা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। ঐখোয়না মীয়ামগী অনীংবশিং থুংহন্নবা অমসুং আত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা লেপ্তনা হোৎনগনি।
থাগৎচরি।
য়াম্না থাগৎচরি!
খুউরুমজরি!!

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the launch of multiple infrastructure projects in Coimbatore, Tamil Nadu
25 FEB 2021 6:56PM by PIB Delhi
Governor of Tamil Nadu Shri Bhanwarilal Purohit Ji, Chief Minister of Tamil Nadu Shri Palaniswami Ji, Deputy Chief Minister, Shri OPS, My colleague, Pralhad Joshi Ji, Minister in the Tamil Nadu Government, Shri Velumani Ji , Dignitaries, Ladies and Gentlemen.
Vanakkam.
I am happy to be here in Coimbatore. This is a city of industry and innovation. Today we begin many development works that will benefit Coimbatore and the entire Tamil Nadu.
Friends,
The foundation stone to modernise the Bhavanisagar dam is being laid. This will irrigate over two lakh acres of land. The districts of Erode, Tiruppur and Karur will especially benefit from this project. This project will be of great benefit for our farmers. I am reminded of the words of the great Thiruvalluvar. He said;
உழுதுண்டு வாழ்வாரே வாழ்வார்மற் றெல்லாம்
தொழுதுண்டு பின்செல் பவர்.
It means, ‘the farmers are the one who truly live and all others live because of them; worshiping them’.
Friends,
Tamil Nadu is making a major contribution to India’s industrial growth. One of the basic needs for industry to grow is continuous power supply. Today, I am happy to dedicate to the nation two major power projects and lay the foundation for one more power project. The 709 megawatt solar power project is developed by Neyveli Lignite Corporation India Limited in Tirunelveli, Thoothukudi, Ramanathapuram and Virudhunagar Districts. The cost of this project is over three thousand crore Rupees. Another 1000 megawatt thermal power project of NLC, constructed at a total cost of almost Seven Thousand Eight hundred crore rupees will be of great benefit to Tamil Nadu. Over sixty-five percent of power generated in this project will be given to Tamil Nadu.
Friends,
Tamil Nadu has a glorious history of sea trade and port led development. I am happy to launch various projects related to V.O. Chidambaranar Port, Thoothukudi. We recall the efforts of the great freedom fighter V-O-C. His vision for a vibrant Indian shipping industry and maritime development inspires us greatly. The projects launched today will further strengthen the cargo handling ability of the port. It will even support the green port initiative. Apart from this, we will take further steps to make the Port into a big trans-shipment port in the east coast. When our ports are more efficient, it contributes to India being Aatmanirbhar and a global hub for trade as well as logistics.
The Government of India’s commitment to port-led development can be seen through the Sagarmala Scheme. About 575 projects at a total cost of over six lakh crore rupees have been identified for implementation during 2015-2035 period. These works cover: Port modernization, New port development, Port connectivity enhancement, Port-linked industrialisation and Coastal community development.
I am also happy to note that a new Multi-Modal Logistics Park is going to be launched soon at Mappedu near Sriperumbudur in Chennai. The ‘8-laning of Korampallam Bridge and Rail Over Bridge’ was also taken up under ‘Sagarmala programme’. The Project will facilitate seamless and congestion free transit to and from the Port. It will also further reduce the turn around time of the cargo trucks.
Friends,
Development and care for the environment are closely linked. V-O-C port has already installed 500 kilowatt roof top solar power plant. Installation of another 140 kilowatt roof top solar project is in progress. It makes me happy that V-O-C Port has taken up the grid connected 5 megawatt ground-based solar power plant at a cost of almost twenty crore rupees. This project will help meet 60 percent of the total energy consumption of the Port. This is truly an example of Urja Aatmanirbharta.
Dear Friends,
At the core of development is ensuring dignity to every individual. One of the ways of ensuring dignity is to provide shelter for everyone. To give wings to the dreams and aspirations of our people, Pradhan Mantri Awas Yojna was started.
Friends,
It is my privilege to inaugurate Four Thousand One Hundred and Forty Four tenements. They are built in Tiruppur, Madurai and Tiruchirappalli Districts. The cost of this project is 332 crores rupees. These houses will be handed over to those who never had a roof over their head after 70 long years of independence.
Friends,
Tamil Nadu is a heavily urbanized state. The Government of India and Government of Tamil Nadu are committed to all-round growth of the cities. I am happy to lay foundation stone for Integrated Command and Control Centres in smart cities across Tamil Nadu. This will provide an intelligent and integrated IT solutions to manage various services across these cities.
Friends,
I am sure that the projects launched today will give a big boost to the lives and livelihood of the people of Tamil Nadu. Best wishes to all the families who are getting their new homes today. We will keep working to fulfil the dreams of the people and build an Aatmanirbhar Bharat.
Thank you.
Thank you very much.
Vanakkam!!