স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা মিছন ইন্দ্ৰধনুষ (আইএমআই) ৩.০ৰ আৰম্ভণি
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত টীকাকৰণৰ পৰা বঞ্চিত শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাক চিনাক্ত কৰা হ'ব আৰু তেওঁলোকক টীকাৰ খোৰাক দিয়া হ'ব
এদিনত ২৯,০০০তকৈ অধিক শিশু আৰু ৫,০০০ গৰ্ভৱতী মহিলাক টীকাকৰণ কৰা হয়
23 FEB 2021 1:43PM by PIB Guwahati
বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা তীব্ৰ মিছন ইন্দ্ৰধনুষ (আইএমআই) ৩.০ৰ আৰম্ভণি কৰা হৈছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সেই শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাকচিনাক্ত কৰা যি নিয়মীয়া টীকাকৰণ কাৰ্যক্ৰমৰ পৰা বঞ্চিত বা থাকি গ'ল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে মিছন মোডত হস্তক্ষেপৰ মাধ্যমত শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাক পূৰ্ণ টীকাকৰণত দ্ৰুততা অনা। প্ৰথম পৰ্যায় ২২ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২১ৰ পৰা ১৫ দিনৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড৹ হৰ্ষ বৰ্ধনে ১৯ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২১ত এই অভিযানৰ আৰম্ভ কৰে আৰু ৰাজ্য আৰু জিলাসমূহৰ বিষয়াসকলক প্ৰতিটো শিশুৰ ওচৰলৈ যোৱা আৰু পূৰ্ণ টীকাকৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ আহ্বান জনায়। এই অভিযানত ৰাজ্য স্তৰত শীৰ্ষ নেতৃত্বৰ দ্বাৰা টীকাকৰণ কাৰ্যক্ৰমৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এই অভিযানৰ উদ্বোধন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথে ২১ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২১ত কৰিছিল। ৰাজস্থানত ২২ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২১ত এই অভিযানৰ আৰম্ভ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী ড৹ ৰঘু শৰ্মাই কৰে। মধ্যপ্ৰদেশত স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী ড৹ প্ৰভু ৰাম চৌধুৰীয়ে ২২ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২১ত ভূপালত আয়োজিত এক সমাৰোহত এই কাৰ্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
কামৰূপ জিলাত ইটাভাটাত টীকাকৰণ
যোৰহাট জিলাত টীকাকৰণ
১৫ দিন (নিয়মীয়া টীকাকৰণ আৰু বন্ধদিন বাদ দি)লৈকে চলা এই অভিযানত টীকাকৰণৰ দুটা পৰ্যায় নিৰ্দ্ধাৰিত কৰা হৈছে। ই দেশৰ ২৯খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰদেশত পূৰ্ব চিহ্নিত ২৫০খন জিলা/চহৰ ক্ষেত্ৰত চলোৱা হৈছে। কোভিড-১৯ৰ সময়ত টীকাৰ খোৰাকৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা বাহিৰা প্ৰদেশৰ লাভাৰ্থী আৰু যি ক্ষেত্ৰলৈকে গৈ পোৱাত অসুবিধা হ'ল, তেওঁলোকৰ ওচৰ পাবলৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
আইএমআই ৩.০ৰ বাবে জাৰি দিশ নিৰ্দেশনা অনুসৰি জিলাসমূহক কম প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ ৩১৩, মধ্যমীয়া প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ ১৫২ আৰু সবাতোকৈ অধিক প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ ২৫০ জিলাত শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হৈছে।
টীকাকৰণ গতিবিধিৰ সময়ত কোভিডৰ পৰা ৰক্ষা সম্পৰ্কীয় নিয়মাৱলী (চিএবি)ৰ পালনৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ পৰা সত্ৰ স্থলসমূহত ভীৰৰ পৰা বাচিবৰ বাবে প্ৰভাৱশালী উপায় অৱলম্বন কৰা আৰু যদি ভীৰৰ পৰা বাচিবৰ উপায় প্ৰভাৱশালী নহয়, এনেকুৱা অৱস্থাত সেই সত্ৰসমূহৰ বেলেগ বিৱৰণ প্ৰস্তুত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈও কোৱা হৈছে। টীকাকৰণ সত্ৰৰ যোজনা এনেকুৱাকৈও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে একে সময়তে ১০তকৈ অধিক লাভাৰ্থী সত্ৰস্থলত উপস্থিত নহয়।
আইএমআই ৩.০ৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত অভিযানত সেইসকল শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাক কেন্দ্ৰত ৰখা হৈছে, যি কোভিড মহামাৰীৰ কাৰণে টীকাৰ খোৰাক লোৱাৰ পৰা থাকি গ'ল। ২২ ফেব্ৰুৱাৰীত সন্ধিয়া ৫ বজালৈকে পৰিসংখ্যা অনুসৰি প্ৰায় ২৯,০০০ শিশু আৰু ৫,০০০ গৰ্ভৱতী মহিলাক টীকাকৰণ কৰা হৈছে (পৰিসংখ্যা অনন্তিম)।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা প্ৰায়োজিত আইএমআই ৩.০ অভিযানক প্ৰমুখ বিভাগৰ সহযোগত ইয়াত ভাগ লোৱা লোক, নাগৰিক সমাজ সংগঠন, যুৱক-যুৱতী আৰু বিভিন্ন সমুদায়ৰ সদস্যৰ শক্তিশালী নেটৱৰ্কৰ মাধ্যমত মিছন মোডত কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব। ইয়াক কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ কাৰণে টীকাকৰণত হোৱা হ্ৰাস সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সুযোগ হিচাপে লোৱা হ'ব।

Ministry of Health and Family Welfare
States/UTs roll out Intensified Mission Indradhanush (IMI) 3.0
Children and Pregnant Women who missed Immunisation during the COVID-19 pandemic will be identified to catch up with vaccine doses
More than 29,000 children and 5,000 pregnant women covered on Day 1
23 FEB 2021 1:43PM by PIB Delhi
Various States and UTs have started implementation of the Intensified Mission Indradhanush 3.0, a campaign aimed to reach those children and pregnant women who have been missed out or been left out of the Routine Immunisation Programme. This is aimed to accelerate the full immunization of children and pregnant women through a mission mode intervention. The first phase has been rolled out from 22nd Feb 2021 for fifteen days.
The Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhan, launched the campaign on 19th February, 2021 and urged the States and district functionaries to reach each and every child and attain maximum Full Immunization Coverage. The campaign has exemplified ownership of the immunization program by top most leadership at the state level also. The campaign in Uttar Pradesh was inaugurated by the Chief Minister, Shri Yogi Adityanath on 21st February 2021. The campaign was kicked off in Rajasthan with its Health Minister Dr Raghu Sharma inaugurating the programme on 22nd February 2021. In Madhya Pradesh, Dr Prabhu Ram Choudhary, State Health Minister inaugurated the campaign in a function held at Bhopal on 22nd February 2021.
Vaccination in Kamrup district in brick kiln
Vaccination in Jorhat district
The campaign is scheduled to have two rounds of immunization lasting 15 days (excluding Routine immunization and holidays). It is being conducted in pre-identified 250 districts/urban areas across 29 States/UTs in the country. Beneficiaries from migration areas and hard to reach areas will be targeted as they may have missed their vaccine doses during COVID19. As per the Guidelines released for IMI 3.0, the districts have been classified to reflect 313 low risk; 152 as medium risk; and 250 as high risk districts.
Adherence to COVID Appropriate Behaviour (CAB) during the immunization activities has been strongly emphasized. States have been asked to follow "Staggered Approach" to avoid crowding at the session sites and even plan break-up sessions if staggered approach is not effective to avoid crowding. The sessions are also planned in such a way that not more than 10 beneficiaries are present at the session site at one given point in time.
During the first round of IMI 3.0, the campaign is targeting children and pregnant women who might have missed their vaccine doses due to the COVID pandemic. As per data reported till 1700 hrs. on 22nd February, nearly 29,000 children and 5,000 pregnant women were vaccinated (data provisional).
IMI 3.0 campaign spearheaded by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), will be implemented in mission-mode with support from key departments, as well as a strong network of partners and civil society organizations, youth groups, and community members. It will be taken as an opportunity to catch up on any immunization gaps that might have emerged due to the COVID-19 pandemic.