ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସଘନ ମିସନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ (ଆଇଏମ୍‍ଆଇ) ୩.୦ ଆରମ୍ଭ
କୋଭିଡ୍‍ ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଶିଶୁ ଓ ଗର୍ଭଗତୀ ମହିଳା ଟିକା ନେଇପାରି ନ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଟିକା ଦିଆଯିବ
୨୯୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁ ଓ ୫୦୦୦ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଗର୍ଭବତୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଦିଆଗଲା ଟିକା
23 FEB 2021 1:43PM by PIB Bhubaneswar
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପକ୍ଷରୁ ଆଜିଠାରୁ ସଘନ ମିସନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ୩.୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ନିୟମିତ ଟିକାକରଣରୁ ବାଦ ପଡିଥିବା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକା ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ମିସନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷର ଅଭିଯାନ ପୁନର୍ବାର ପୂରାଦମରେ ଚାଲିବ । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଥମ ଦଫାରେ ଫେବୃୟାରୀ ୨୨ରୁ ୧୫ ଦିନ ପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଗତ ୧୯ ତାରିଖରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ କରିଥିଲେ । ନିୟମିତଭାବେ ଟିକା ନେଇ ପାରି ନଥିବା ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା ପାଇଁ ସବୁମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲା କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତି ପ୍ରାଦେଶିକସ୍ତରରେ ତୁଙ୍ଗ ନେତୃମଣ୍ଡଳୀ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଫେବୃୟାରୀ ୨୧ ତାରିଖରେ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ରାଜସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ସେଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ରଘୁ ଶର୍ମାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ୨୨ ତାରିଖରେ କରାଯାଇଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ପ୍ରଭୁରାମ ଚୌଧୁରୀ ଫେବୃୟାରୀ ୨୨ରେ ଭୋପାଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
(କ୍ୟାପସନ: କାମରୂପ ଜିଲାର ଏକ ଇଟାଭାଟିରେ ଟିକାଦାନ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଜୋରହାଟ ଜିଲାରେ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଚିତ୍ର)
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆଉ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସଂପୃକ୍ତ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯିବ । ଏହା ୧୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଏହାବାଦ ନିୟମିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକାଦାନ ଏବଂ ଛୁଟିଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଟିକା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିବ । ଏହି ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶର ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପୂର୍ବରୁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ୨୫୦ଟି ଜିଲା ଓ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗମନାଗମନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ବର୍ଗ ଓ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକେ କରୋନା ମହାମାରୀବେଳେ ଏହି ଟିକା ନେଇପାରି ନ ଥିଲେ । ଆଇଏମ୍‍ଆଇ ୩.୦ର ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲା ମଧ୍ୟରୁ ୩୧୩ଟିରେ ଲୋରିସ୍କ, ୧୫୨ଟିରେ ମିଡିୟମ ରିସ୍କ ଏବଂ ୨୫୦ଟିରେ ହାଇରିସ୍କ ବର୍ଗର ଶିଶୁ ଓ ଗର୍ଭବତୀ ଅଛନ୍ତି; ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଟିକାଦେବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏହି ଟିକା ପ୍ରଦାନ ବେଳେ କରୋନା ନିୟମକୁ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯିବ । ଯେଉଁଠି ଟିକା ଦିଆଯିବ ସେସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭିଡ ଯେପରି ନ ହୁଏ, ସେଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଜିଲା ପ୍ରଶାସନକୁ ନିର୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଭିଡ ଏଡାଇବା ଯଦି ସମ୍ଭବ ନ ହୁଏ, ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ଅଳ୍ପ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟରେ ଏକାଧିକ ଥର ଟିକାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । କୌଣସି ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ଟିକାଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଯେପରି ଭିଡ ନ କରନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯିବ ।
ଆଇଏମ୍‍ଆଇ ୩.୦ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଟିକାଦାନ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଟିକା ନେଇପାରି ନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ମିଳିମିଳା ଟିକା ଦିଆଯିବ । ଫେବୃୟାରୀ ୨୨ ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟା ୫ଟା ସୁଦ୍ଧା ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ପ୍ରାୟ ୨୯୦୦୦ ଶିଶୁ ଓ ୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଆଇଏମ୍‍ଆଇ ୩.୦ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଭାଗର ସହାୟତରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ମିସନ ମୋଡ୍‍ରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ଏଥିରେ ନାଗରିକ ସମାଜ, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ବିଭିନ୍ନ ସଂପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟ, ଅଂଶୀଦାର ଓ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Health and Family Welfare
States/UTs roll out Intensified Mission Indradhanush (IMI) 3.0
Children and Pregnant Women who missed Immunisation during the COVID-19 pandemic will be identified to catch up with vaccine doses
More than 29,000 children and 5,000 pregnant women covered on Day 1
23 FEB 2021 1:43PM by PIB Delhi
Various States and UTs have started implementation of the Intensified Mission Indradhanush 3.0, a campaign aimed to reach those children and pregnant women who have been missed out or been left out of the Routine Immunisation Programme. This is aimed to accelerate the full immunization of children and pregnant women through a mission mode intervention. The first phase has been rolled out from 22nd Feb 2021 for fifteen days.
The Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhan, launched the campaign on 19th February, 2021 and urged the States and district functionaries to reach each and every child and attain maximum Full Immunization Coverage. The campaign has exemplified ownership of the immunization program by top most leadership at the state level also. The campaign in Uttar Pradesh was inaugurated by the Chief Minister, Shri Yogi Adityanath on 21st February 2021. The campaign was kicked off in Rajasthan with its Health Minister Dr Raghu Sharma inaugurating the programme on 22nd February 2021. In Madhya Pradesh, Dr Prabhu Ram Choudhary, State Health Minister inaugurated the campaign in a function held at Bhopal on 22nd February 2021.
Vaccination in Kamrup district in brick kiln
Vaccination in Jorhat district
The campaign is scheduled to have two rounds of immunization lasting 15 days (excluding Routine immunization and holidays). It is being conducted in pre-identified 250 districts/urban areas across 29 States/UTs in the country. Beneficiaries from migration areas and hard to reach areas will be targeted as they may have missed their vaccine doses during COVID19. As per the Guidelines released for IMI 3.0, the districts have been classified to reflect 313 low risk; 152 as medium risk; and 250 as high risk districts.
Adherence to COVID Appropriate Behaviour (CAB) during the immunization activities has been strongly emphasized. States have been asked to follow "Staggered Approach" to avoid crowding at the session sites and even plan break-up sessions if staggered approach is not effective to avoid crowding. The sessions are also planned in such a way that not more than 10 beneficiaries are present at the session site at one given point in time.
During the first round of IMI 3.0, the campaign is targeting children and pregnant women who might have missed their vaccine doses due to the COVID pandemic. As per data reported till 1700 hrs. on 22nd February, nearly 29,000 children and 5,000 pregnant women were vaccinated (data provisional).
IMI 3.0 campaign spearheaded by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), will be implemented in mission-mode with support from key departments, as well as a strong network of partners and civil society organizations, youth groups, and community members. It will be taken as an opportunity to catch up on any immunization gaps that might have emerged due to the COVID-19 pandemic.