স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
১৮ দিনতে ৪০লাখ লোকক ক’ভিড টিকাকৰণ কৰা ক্ষিপ্ৰতম দেশত পৰিণত ভাৰত
মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ হাৰ ১.৫%লৈ নিম্নগামী
১৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিগত ২৪ ঘণ্টাত এজনো ৰোগীৰ মৃত্যু তথ্য পোৱা নাই
03 FEB 2021 11:38AM by PIB Guwahati
বিশ্ব মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে ইয়াৰ যুঁজৰ ধাৰাবাহিকতা অব্যাহত ৰাখি বৃহৎ সাফল্য অৰ্জন কৰিছে৷ এক উল্লেখযোগ্য সফলতা হিচাপে ভাৰতে অতি কম সময়তে ৪০লাখ লোকক ক’ভিড টিকাকৰণ কৰা বিশ্বৰ ক্ষিপ্ৰতম দেশত পৰিণত হৈছে৷ ভাৰতে ১৮ দিনতে এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে৷
২০২১ৰ ১ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে জনসাধাৰণক টিকাকৰণ কৰাৰ দিশত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ শাৰীত আছে৷ ভাৰতে টিকাকৰণ অভিযানৰ গতি সদায়েই বৃদ্ধি কৰি আহিছে৷
অন্যান্য দিশতো ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজে সদায় সফলতা লাভ কৰিছে৷
১৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিগত ২৪ ঘণ্টাত এজনো ৰোগীৰ মৃত্যু তথ্য পোৱা নাই৷ সেই ৰাজ্যসমূহ হৈছে- অসম, আন্দামান আৰু নিকোবৰ, দমন আৰু দিউ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, অৰুণাচলপ্ৰদেশ, ত্ৰিপুৰা, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, লাক্ষাদ্বীপ, লাডাখ(কে.শা.অ) ছিকিম, মনিপুৰ, পুডুচেৰী, গোৱা আৰু ওড়িশা৷
প্ৰতিদিনে সৰ্বাধিক সংখ্যক ৰোগীৰ আৰোগ্য লাভ আৰু মৃত্যুৰ হাৰৰ নিম্নগামীতাই ভাৰতৰ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ হ্ৰাস পোৱাত অৰিহণা যোগাইছে৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা ১,৬০,০৫৭জনলৈ হ্ৰাস পাইছে৷ মুঠ আক্ৰান্ত ৰোগীৰ বিপৰীতে দেশৰ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ হাৰ ১.৪৯%লৈ হ্ৰাস পাইছে৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১১,০৩৯জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱাৰ বিপৰীতে একে সময়তে ১৪,২২৫গৰাকী ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ ফলত ২৪ ঘণ্টাতে ৩,২৯৬জন ৰোগী হ্ৰাস পাইছে৷
দেশৰ মুঠ আৰোগ্য ৰোগীৰ সংখ্যা ১,০৪,৬২,৬৩১জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ আৰোগ্য হাৰ বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক ৯৭.০৮%লৈ উন্নীত হৈছে৷
৩১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৫,০০০তকৈ কম ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত সাপ্তাহিক পজিটিভিটিৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড় হাৰ ১.৯১%তকৈ কম৷ কেৰালা(১২%) আৰু চত্তীশগড়(৭%)ত এই হাৰ সৰ্বাধিক৷
৩ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পুৱা ৮বজালৈকে দেশজোৰা ক’ভিড-১৯ টিকাকৰণ অভিযানৰ অধীনত ৪১,৩৮,৯১৮গৰাকী হিতাধিকাৰীক টিকাকৰণ কৰা হৈছে৷
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
প্ৰতিষেধক লোৱা হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা
১
আন্দামান আৰু নিকোবৰ
২,৭২৭
২
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
১,৮৭,২৫২
৩
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৯,৭৯১
৪
অসম
৪২,৪৩৫
৫
বিহাৰ
২,২২,১৫৩
৬
চণ্ডীগড়
৪,০১৯
৭
চত্তীশগড়
৭৯,৬৭৬
৮
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী
৮৬৭
৯
দমন আৰু দিউ
৪৬৯
১০
দিল্লী
৭৪,০৬৮
১১
গোৱা
৫,৪২২
১২
গুজৰাট
২,৮৭,৮৫২
১৩
হাৰিয়ানা
১,২৭,৮৯৩
১৪
হিমাচল প্ৰদেশ
৩৯,৫৭০
১৫
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
২৬,৬৩৪
১৬
ঝাৰখণ্ড
৫৫,৬৭১
১৭
কৰ্ণাটক
৩,১৬,৩৬৮
১৮
কেৰালা
২,২৪,৮৪৬
১৯
লাডাখ
১,২৩৪
২০
লাক্ষাদ্বীপ
৮০৭
২১
মধ্যপ্ৰদেশ
২,৯৮,৩৭৬
২২
মহাৰাষ্ট্ৰ
৩,১৮,৭৪৪
২৩
মণিপুৰ
৪,৭৩৯
২৪
মেঘালয়
৪,৬৯৪
২৫
মিজোৰাম
৯,৯৩২
২৬
নাগালেণ্ড
৪,০৯৩
২৭
ওড়িশা
২,০৮,২০৫
২৮
পুডুচেৰী
৩,০৭৭
২৯
পাঞ্জাৱ
৬১,৩৮১
৩০
ৰাজস্থান
৩,৩৯,২১৮
৩১
ছিকিম
২,৬৪৭
৩২
তামিলনাডু
১,২০,৭৪৫
৩৩
তেলেংগাণা
১,৭০,০৪৩
৩৪
ত্ৰিপুৰা
৩২,১৯৬
৩৫
উত্তৰপ্ৰদেশ
৪,৬৩,৭৯৩
৩৬
উত্তৰাখণ্ড
৪৩,৪৩০
৩৭
পশ্চিমবংগ
২,৮৮,২৪৫
৩৮
অন্যান্য
৫৫,৬০৬
মুঠ
৪১,৩৮,৯১৮
বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৩,৮৪৫টা পৰ্বত ১,৮৮,৭৬২গৰাকী লোকক টিকাকৰণ কৰা হৈছে৷ এতিয়ালৈকে ৭৬,৫৭৬টা পৰ্ব সম্পন্ন কৰা হৈছে৷ টিকাকৰণ কৰা হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা দৈনিত বৃদ্ধি পাই আহিছে৷
নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱা ৰোগীৰ ৮৫.৬২%ই ৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷
কেৰালাত সৰ্বাধিক ৫,৭৪৭গৰাকী ৰোগী নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱাৰ বিপৰীতে মহাৰাষ্ট্ৰত ৪,০১১ আৰু তামিলনাডুত ৫২১গৰাকী ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷
নতুন আক্ৰান্তৰ ৮৩.০১%ই ৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷
কেৰালাত সৰ্বাধিক ৫,৭১৬গৰাকীৰ বিপৰীতে মহাৰাষ্ট্ৰত ১,৯২৭ আৰু তামিননাডুত ৫১০গৰাকী লোক আক্ৰান্ত হৈছে৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১১০জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷
নতুনকৈ মৃত্যু হোৱা ক’ভিড ৰোগীৰ ৬৬.৩৬% ৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷
মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ৩০জনৰ বিপৰীতে কেৰালাত ১৬জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷

Ministry of Health and Family Welfare
India becomes the fastest country to reach 4 million COVID19 vaccination mark in 18 days
Active Caseload dips below 1.5% of the Total Cases
14 States/UTs have not reported any deaths in the last 24 hours
03 FEB 2021 11:38AM by PIB Delhi
India’s trajectory of leaping across landmarks in its fight against the global pandemic continues.
In a significant achievement, India has become the fastest country in the world to reach the 4 million COVID19 vaccination mark.
The country has achieved this feat in 18 days.
As on 1st February, 2021, India was among the top five countries in terms of number of COVID19 vaccine doses administered to people. India continues to undertake its vaccination drive at a fast pace.
India’s fight against Covid-19 is bringing daily successes on other fronts as well.
14 States/UTs have not reported any deaths in the last 24 hours. These states are A&N Islands, D&D & D&N, Arunachal Pradesh, Tripura, Mizoram, Nagaland, Lakshadweep, Ladakh (UT), Sikkim, Manipur, Puducherry, Goa, Odisha and Assam.
With a high number of COVID patients recovering every day and the sustained fall in the mortality rate, India’s steady trend of registering dipping active cases continues.
The country’s active cases have declined further to 1,60,057 in the last 24 hours. The Active Caseload of the country has fallen below 1.5% (1.49% presently) of the total cases.
11,039 new confirmed cases were recorded in the last 24 hours in the country, 14,225 new recoveries were registered in the same period. It has led to a net decline of 3,296 cases from the total active caseload.
The total recovered cases are 1,04,62,631. TheNational Recovery rate (97.08%) continues to be one of the highest globally.
The gap between active cases and recovered cases is continuously increasing and stands at 1,03,02,574.
31States and UTs have less than 5,000 active cases.
8 States and UTs have weekly positivity rate higher than the national average (1.91%). Kerala has the highest weekly positivity rate of 12%, followed by Chhattisgarh with 7%.
As on 3rd February, 2021, till 8 AM, more than 41 lakh (41,38,918) beneficiaries have received the vaccination under the countrywide COVID19 vaccination exercise.
S. No.
State/UT
Beneficiaries vaccinated
1
A & N Islands
2,727
2
Andhra Pradesh
1,87,252
3
Arunachal Pradesh
9,791
4
Assam
42,435
5
Bihar
2,22,153
6
Chandigarh
4,019
7
Chhattisgarh
79,676
8
Dadra & Nagar Haveli
867
9
Daman & Diu
469
10
Delhi
74,068
11
Goa
5,422
12
Gujarat
2,87,852
13
Haryana
1,27,893
14
Himachal Pradesh
39,570
15
Jammu & Kashmir
26,634
16
Jharkhand
55,671
17
Karnataka
3,16,368
18
Kerala
2,24,846
19
Ladakh
1,234
20
Lakshadweep
807
21
Madhya Pradesh
2,98,376
22
Maharashtra
3,18,744
23
Manipur
4,739
24
Meghalaya
4,694
25
Mizoram
9,932
26
Nagaland
4,093
27
Odisha
2,08,205
28
Puducherry
3,077
29
Punjab
61,381
30
Rajasthan
3,39,218
31
Sikkim
2,647
32
Tamil Nadu
1,20,745
33
Telangana
1,70,043
34
Tripura
32,196
35
Uttar Pradesh
4,63,793
36
Uttarakhand
43,430
37
West Bengal
2,88,245
38
Miscellaneous
55,606
Total
41,38,918
In the last 24 hours, 1,88,762 healthcare workers were vaccinated across 3,845 sessions.
76,576 sessions have been conducted so far.
The number of beneficiaries being vaccinated every day has shown a progressive increase.
85.62% of the newly recovered cases are recorded in 8 States/UTs. Kerala has contributed the highest number to the newly recovered cases (5,747), followed by Maharashtra(4,011) and Tamil Nadu (521).
83.01% of the new cases are from 6 States and UTs.
Kerala has reported the highest daily new cases at 5,716. It is followed by Maharashtra and Tamil Nadu with 1,927and 510 new cases each respectively.
110 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Five States/UTs account for 66.36%of these.
Maharashtra reported maximum casualties with 30 new fatalities. It is followed by Kerala with 16 new daily deaths.