PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
03 FEB 2021 5:51PM by PIB Imphal
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
• ভারতনা নুমিৎ ১৮নিদা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনগী মশিং মিলিয়ন ৪ য়ৌবা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা লৈবাক ওইখ্রে
• এক্তিব কেসলোদনা অপুনবা কেসশিংগী ১.৫%গী মখাদা হায়থখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দগী শীখিবগী রিপোর্ত অমত্তা তৌরকখিদ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা অনৌবা কনফর্ম কেস ১১,০৩৯ রেকোর্দ তৌখ্রে, থা তরেৎ অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী তাবা ওইখ্রে
• হায়রিবা মতম অসিদা নৌনা ফগৎলকপা ১৪,২২৫ রেজিস্তর তৌখ্রে, মসিনা অপুনবা এক্তিব কেসলোদতগী অপুনবা কেস ৩,২৯৬ হন্থহনবা ঙমখ্রে
• কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী হিরম খুদিংমক্তা লমজিংনবা নেসনেল এক্সপার্ত গ্র্রুপ ওন ভেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন ফোর কোবিদ-১৯ লিংখৎলে
ভারতনা নুমিৎ ১৮নিদা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনগী মশিং মিলিয়ন ৪ য়ৌবা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা লৈবাক ওইখ্রে, এক্তিব কেসলোদনা অপুনবা কেসশিংগী ১.৫%গী মখাদা হায়থখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দগী শীখিবগী রিপোর্ত অমত্তা তৌরকখিদ্রে
মালেমগী লাইচৎ অসিগী লাঞ্জংদা পন্দুপশিং লানবগী ভারতকী লৈরিবা ত্রেজেক্তরীদা মখা চংশিনখ্রে। শীংথানিংঙাই ওইবা মাই পাকপা অমদা ভারতনা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসন অসিদা মিলিয়ন ৪ শুদুনা মালেমদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা লৈবাক ওইখ্রে। লৈবাক অসিনা মাই পাকপা অসি নুমিৎ ১৮ দা পাঙথোকখি। ফেব্রুৱারী ১, ২০২১ ফাওবদা ভারত অসি কোবিদ১৯ বেক্সিনগী দোজশিং মাগী প্রজাদা কাপখিবগী মশিংদা য়েংবদা মকোক থংবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা চনখি। ভারতনা বেক্সিনেসন দ্রাইভ অসি খোঙজেল য়াংনা মখা চত্থরি। ভারতকী কোবিদ-১৯গী লাঞ্জং অসিনা অতোপ্পা লমশিংদসু নুংতিগী মাই পাকপা পুরক্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য/য়ু.তি. ১৮দা শীখিবগী রিপোর্ত অমত্তা তৌরকখিদে। রাজ্যশিং অদুদি এন এন্দ এনগী ইথৎশিং, দি এন্দ দি অমসুং দি এন্দ এন, অরুনাচল প্রদেশ, ত্রিপুরা, মিজোরাম, নাগালেন্দ, লক্ষদীপ, লদাখ (য়ু.তি.), সিক্কিম, মনিপুর, পুদুচেরী, গোৱা, ওরিশা অমসুং অসামনি। নুমিৎ খুদিংগী কোবিসকী অনাবা ফগৎলকপগী মশিং ৱাংখৎলকপা অমসুং শীবগী চাং হন্থরকপা অসিগা লোইননা ভারতনা এক্তিব কেসশিং হন্থনা রেজিস্তর তৌবগী লেপ্পা লৈতবা খোঙচৎ অসি মখা চত্থরি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসশিং মখা তানা ১,৬০,০৫৭ দা হন্থখ্রে। লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ অসি অপুনবা কেসশিংগী ১.৫%গী মখাদা (হৌজিক্কী ওইনা ১.৪৯%) লৈখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা অনৌবা কনফর্ম কেস ১১,০৩৯ রেকোর্দ তৌখ্রে, থা তরেৎ অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী তাবা ওইখ্রে। হায়রিবা মতম অসিদা নৌনা ফগৎলকপা ১৪,২২৫ রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিনা অপুনবা এক্তিব কেসলোদতগী অপুনবা কেস ৩,২৯৬ হন্থহনবা ঙমখ্রে। পুন্না ফগৎখিবা কেস অসি ১,০৪,৬২,৬৩১ শুখ্রে। লৈবাক্কী নাবা ফগৎলকপগী চাং (৯৭.০৮%) অসি মখা তানা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। এক্তিব কেসশিং অমসুং নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী মরক্তা লৈবা খেন্নবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি অমদি ১,০৩,০২,৫৭৪ শুখ্রে। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩১কী এক্তিব কেস ৫,০০০ দগী তানা লৈরি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. গী চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি লৈবাক্কী লৈরিবা চাংচৎ (১.৯১%)তগী হেন্না ৱাংলি। কেরেলাগী চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইবগী চাং ১২% ওইদুনা খ্বাইদগী ৱাংলি মতুদা ছত্তিসগরনা ৭% ওইরি। ফেব্রুৱারী ৩, ২০২১গী অয়ুক পুং ৮:০০ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোকপা কোবিদ১৯ বেক্সিনেসনগী থৌরমগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ ৪১ (৪১,৩৮,৯১৮) বেক্সিন কাপখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেসন ৩,৮৪৫দা হেল্থ কিয়র ৱার্কর ১,৮৮,৭৬২ বেক্সিন কাপখ্রে। হৌজিক ফাওবদা সেসন ৭৬,৫৭৬ পাঙথোকখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী বেক্সিন কাপ্পা বেনিফিসরীশিংগী মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। নৌনা নাবা ফগৎখিবা কেসশিংগী ৮৫.৬২%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৮দগী ওইখ্রে। নৌনা ফগৎখিবা কেস ৫,৭৪৭গা লোইননা কেরেলানা নোংমা খক্তদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে, মহারাস্ত্র(৪,০১১) অমসুং তামিল নাদু(৫২১) মতুং ইন্নখ্রে। অনৌবা কেসশিংগী ৮৩.০১% দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৬দগী ওইখ্রে। কেস ৫,৭১৬গা লোইননা কেরেলানা মশিং খ্বাইদগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। মমসিগী মতুংদা মহারস্ত্রদা ১,৯২৭, অমসুং তামিল নাদুদা অনৌবা কেস ৫১০ রিপোর্ত তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা ১১০ রিপোর্ত তৌখ্রে। নুংতিগী শীখিবা অসিগী ৬৬.৩৬% দি রাজ্য/য়ু.তি. মঙাদগী ওইখ্রে। মহারাস্ত্রদা শীখিবা খ্বাইদগী য়ামখি (৩০)। কেরেলাদা ১৬ শীদুনা মতুং ইন্নখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
সেন্তরনা অৱাংবা থাক্কী তীম অমা কেরলা অমসুং মহারাস্ত্রাদা স্তেত অসিগী কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী পব্লিক হেলথ ইন্তর্বেসন মতেং পীনবা চংশিনখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীনা অৱাংবা থাক্কী মখল-কয়া অমা য়াওরবা তীম অমা কেরলা অমসুং মহারাস্ত্রাদা স্তেত অসিদা স্তেতকী হেলথ ওথোরিতিগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী পব্লিক হেলথ ইন্তর্বেসন মতেং পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মতম খরগী মমাংদা স্তেতশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং অসি ঙম্নমক কোবিদ-১৯গী কেস মশীং লাকপা অমসুং অশিবগী চাং অসি হন্থরুরবা মতুংদা কেরলা অমসুং মহারাস্ত্রাদা স্তেত অসিদা মশীং য়াম্লবা কেস লাকপগী রিপোর্ত চৎথরক্লি। হৌজিক্কী ওইনা, লৈবাক অসিদা স্তেত অনি অসি খক্তদা কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৭০% লাক্লি। সেন্ত্রেল তীম অসিনা মহারাস্ত্রাদা নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিস কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)গী এক্সপার্তশিংগা অমসুং দাঃ আর.এম.এল. হোস্পিতাল, নই দিল্লী। কেরলাগী তীম অসিনা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং লোয়ননা থিরুবনান্থপুরমগী, হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী রিজনেল ওফিস অমসুং লেদী হার্দিঞ্জ মেদিকেল কোলেজ, নই দিল্লীগী এক্সপার্তশিং য়াওগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দাঃ হার্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী ২৩শুবা গ্রুপ ওফ মিনিস্তর (জি.ও.এম.)গী মিতিংদা চেয়র লৌখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর (জি.ও.এম.)গী ২৩শুবা কোবি০-১৯গী মতাংদা পাংথোকপা মিতিং ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে। মহাক অসি এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মিনিস্তর দাঃ এস. জয়শঙ্কর, সিবিল এবিএসনগী মিনিস্তর শ্রী হার্দীপ এস. পুরি, স্তেতকী মিনিস্তর শ্রী এস্বীনি কুমার চৌবে, মিনিস্তর ওফ স্তেত, মিনিস্ত্রী ওফ হোম এফিয়র্স শ্রী নিত্যানন্দ রাই অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং কেমিকেল অমসুম ফর্তিলাইজরগী মিনিস্তর ওফ স্তেত য়াওখি। দাঃ বিনোদ কে পোল, মেম্বর (হেলথ), এন.আই.তি.আই. আয়োগশু ভর্চুএল ওইনা য়াওখি। দাঃ হার্শ বর্ধন্না হৌজিক চহি অমা ফারক্লবা কোবিদকী মেনেজমেন্তগী মনিস্তরশিংগী কাংবুশিংনা চৎথখিবা থবকশিং অদু নিংশিংলদুনা মিতিং অসি হৌদোকখি: “খ্বায়গী অহানবা কেস অসি মমাং চহিগী জানুৱারীগী ৩০ দা রিপোর্ত লাকখি, অমসুং খ্বায়দগী অহানবা কোবিদ-১৯গীদমক শেমখিবা জি.ও.এম.গী মিতিং অসিনা ২০২০গী ফেব্রুৱারীগী ৩দা ফমখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিয়েং মখাদা ‘সরকার পুম্বা’ অমসুং ‘সমাজ পুম্বা’ হায়বা খোঙজং অসিনা ইন্দিয়ানা লায়চৎ অসি মায় পাক্না লাকশিনবা ঙম্বনি। পুং ২৪ অসিগী মনুংদা কেস ১২,০০০গী মখাদা লৈবগী রিপোর্ত লাক্লি অমসুং এক্তিব কেসলোদ অসি লাখ ১.৭৩ হন্থরি। মায় পাকপা অসি শন্দোক্না তাক্তুনা মহাক্না হায় মদুদি, “হৌখিবা নুমিৎ ৭নিদগী দিস্ত্রীক্ত ১৪৬তা অনৌবা কেস লৈখিদ্রে, নুমিৎ ১৪নিদনা দিস্ত্রীক্ত ১৮, নুমিৎ ২১নিদনা দিস্ত্রীক্ত ৬ অমসুং নুমিৎ ২৮নিদনা দিস্ত্রীক্ত ২১দা লৈরি। মসি মাংজৌননা তেস্তিং তৌখিবা অদুনা ওইবা ঙমখিবনি হায়রিবা অসিদা করোর ১৯.৫ তেস্ত হৌজিক ফাওবদা তৌখ্রে। হৌজিক ওইরিবা তেস্তিং অসিনা নোংমদা লাখ ১২ তৌবা ঙম্লি। দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি হৌজিক ফাওবদা য়ু.কে. ভেরিএন্ত কেস ১৬৫ খক্তা রিপোর্ত লৈরি। মখোয় অসি য়াম্না কুপ্না য়েংবা ক্বারীন্তিন্দা থম্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দা. হর্শ বর্ধন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎতা হেল্থ আউৎলেদা ১৩৭% হেনগৎহনখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না লৈবাক অসিনা কোবিদকা লান্থেংনরিঙৈ মতম অসিদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংবু ভারত লৈঙাক্কী মরু ওইবা লম ওইহনবা অমসুং তি.বি.গুম্বা লাইনা মুত্থৎনবা পান্দম থম্বা অমসুং লৌনগনবা লাইনা তরানিথোইগী মায়োক্তা ভারতকী অঙাংশিংবু তিকা থাদোক্নবা হোৎনবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমনবু মহাক্না তৌবিমল খঙবা অমদি থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মন্ত্রীনা হায়খি, “২০২১ বজেৎতা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অসি শরুক ২.৩৭ নত্ত্রগা ১৩৭% হেনগৎহনখ্রে। লম অহুম মপাঙ্গল হাপ্পদা মীৎয়েং থমখ্রে – প্রিবেন্তিব হেল্থ, ক্যুরেতিব হেল্থ অমসুং ৱেল-বিং লোইননা হেল্থ সেক্তরদা অপুনবা এল্লোকেসন লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬ অসিনা অরুবা তানফম অসিদা লৈবাক অসিবু চাউনা মতেং পাংলগনি”। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯গী মতমদা তেংবাং পীদুনা ৱাশক ঙাকপা খক্তা নত্তনা খুদোংথিবা অসি খুদোংচাবদা ওন্থোক্তুনা হেন্না চাউখৎপা পুরকখ্রে। কোবিদ অমসুং অতোপ্পা লৌনগনবা লাইনশিং অমসুং মখোয়বু বেক্সিনেসনগী খুত্থাংদা ঙাকথোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংদুনা মহাক্না হায়, “কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভ অসি জনুৱারী ১৬তা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শহরী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখ্রে অমসুং হৌজিক হেল্থ কিয়র ৱার্করশিং অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদা কাপ্লি; মতুং তারকপদা প্রাইয়োরিতী পেরামিদকী মতুং ইন্না বেক্সিন কাপকনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন অমসুং নেস্নেল পোলিয়ো ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইভকী অপদেৎ
লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোকপা কোবিদ-১৯গী বেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী তরা-নিপানশুবা নুমিৎ মাই পাক্না পাঙথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা জনুৱারী ১৬, ২০২১দা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখিবনি। কোবিদ১৯গী মায়োক্তা বেক্সিন কাপখিবা হেল্থকিয়র ৱার্করশিংগী অপুনবা মশিং ঙসি লাখ ৪১ হেনখ্রে। প্রোবিজনেল রিপোর্তকী মতুং ইন্না সেসন ৭৬,৫১৬কী খুত্থাংদা বেক্সিন কাপখিবা বেনিফিসরীশিংগী অপুনবা মশিং ৪১,২০,৭৪১ (ঙসি নুমিদাং পুং ৭ ফাওবদা) শুখ্রে। ঙসিগী নুমিদাং পুং ৭ ফাওবা পাঙথোকখিবা সেসন ৩,৭৮৪ শুখ্রে। রাজ্য অনি, গুজরাত অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদা ঙসি ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং বেক্সিন কাপ্পা হৌখ্রে। প্রোবিজনেল রিপোর্তকী মতুং ইন্না ঙসি নুমিদাং পুং ৭ ফাওবদা ফ্রন্তলাইন ৱার্কর ১৯,৯০২ বেক্সিন কাপখ্রে। অপুনবগী ওইনা ঙসিগী নুমিদাং পুং ৭ ফাওবদা বেনিফিসরী ১,৭০,৫৮৫ বেক্সিন কাপখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯গী ওইনা ভেন্তিলেতরশিং লৈবা
শেনবা চহি ২০১৯-২০দা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি মেনেজমেন্ত তৌনবা অমদি কন্তেনমেন্তকীদমক্তা নেস্নেল হেল্থ মিশনগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী লৈঙাকশিংদা লুপা করোর ১১১৩.২১ পীখি। শেনবা চহি ২০২০-২১দা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেসপোন্স এন্দ হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেসকী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লুপা করোর ৬৩০৯.৯০ পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ তিকাশিং য়েন্থোক্নবা অমসুং অশীন-অরাংগী থবক পাংথোক্নবা অৱাংবা থাক্কী কমিতি শেম্লে
কোবি-১৯ তিকা থাবগা মরী লৈনবা থবকশিং হায়বদি হান্না থাগদবা মীওই কাংলুপশিং খঙদোকপা, তিকা খনবা, লৈবা অমসুং পৈশিনবা, তিকা য়েন্থোকপা অমসুং খোঙ্গুল লিবগী থবকশিং পাংথোক্নবা নেসনেল এক্সপার্ত গ্র্রুপ ওন ভেকসিন এদমিনিস্ত্রেসন ফোর কোবিদ-১৯(নেগভাক)লিংখৎলে। নিতি অয়োগকী মেম্বর(হকশেল)না নেগভাক লুচিংলি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী সেক্রেতরিনা কো-চিয়র ওইরি। এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি, এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত, বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত, হেল্থ রিছর্স দিপার্তমেন্ত, ফার্মাসিউতিকেলস দিপার্তমেন্ত, ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরিশিং অমসুং রাজ্য সরকার মঙাগী মীহুৎশিং অমসুং তেক্নিকেলগী অখঙ-অহৈশিং নেগভাকতা য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
এন.বি.সি.এফ.দি.সি.গী তার্গেৎ গ্রুপকী মনুং চনবা হেল্থ কিয়র ৱার্করশিংগী কোবিদ বেক্সিনেসন এদমিনিস্ত্রেসন ত্রেনিং প্রোগ্রাম
নেস্নেল বেকৱার্দ ক্লাসেস ফাইনান্স এন্দ দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.বি.সি.এফ.দি.সি.)না কো-ফন্দিং বেসিস অমদা নেস্নেল বেকৱার্দ ক্লাসেস ফাইনান্স এন্দ দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.বি.সি.এফ.দি.সি.)গী তার্গেৎ গ্রুপকা মনুং চনবা নর্সশিং, মেদিকেল অমদি নর্সিংগী মহৈরোইশিং অমসুং ফার্মাসিস্তশিংদা কোবিদ বেক্সিনেসন এদমিনিস্ত্রেসন ত্রেনিং প্রোগ্রাম (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না) পাঙথোক্নবা এম/এস এপোল্লো মেদস্কিলস প্রাইবেৎ লিমিতেদকা লোইননা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। প্রোগ্রাম অসি হেল্থ কিয়র-ৱার্করশিং লোইননা বেক্সিনেসনগী নেস্নেল প্রোগ্রাম অসি খোঙজেল য়াংশিনহনবদা মতেং পাংনবা অপ-স্কিলিংগী কম্পিতেন্সী লেবেল হেনগৎনবা পান্দমগী লোইননা সেঙ্কসন তৌখি। কোওপরেসন অসিনা বিহার, দিল্লী, তেলঙ্গনা, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশ, অথুবদা কোর্স হৌরনি হায়না পান্নরিবা রাজ্যশিং অসিদা ত্রেনী ১০০০গী ত্রেনিং প্রোগ্রামগী সেঙ্কসন তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না ৩১.০১.২০২১দা ‘মন কী বাত ২.০’গী ২০শুবা তাঙ্কক্তা ৱা ঙাংখিবগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২১-২২গী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
পি.এম.না ইজরেলগী প্রধান মন্ত্রী হিস এক্সেল্লেন্সী বেঞ্জামিন নেতনয়াহুগা ৱারী শাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি তেলিফোন্দা হিস এক্সেল্লেন্সী বেঞ্জামিন নেতনয়াহু, ইজরেলগী প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী ২৯, ২০২১দা নই দিল্লীদা লৈবা ইসরেল এম্বেসীগী মনাক্তা থোকখিবা তেরর এতেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নেতনয়াহুদা ভারতনা ইজরেলী দিপ্লোমেৎশিং অমসুং মফমশিং খুদোংথিহনদবা অমসুং ঙাকশেল পীবা হায়বা অসি খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইনা লৌই অমদি মদু পাঙথোকখ্রিবা মীওইশিং অদু খঙদোক্নবা অমসুং মরালগী চৈরাক পীনবা অরৈবা রিসোর্স পুম্নমক শিজিন্নরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। লুচিংবা অনিনা অমনা অমদা মখোয় মশাগী লৈবাকশিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মআয়োক্তা লান্থেংনবদা খুমাং চাউশিনখিবশিংগী মতাংদা পাউদম্নখ্রে অমসুং মখোয়না লম অসিদা মখা তানা চুংশিন্ননবা ওইথোকপা য়াবশিং অদুসু খন্নখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ভারতকী ২০২১-২২ বজেৎতা হেল্থ এন্দ ৱেলবিংদা চাউনা মীৎয়েং চংবনা মালেমগী লাইচৎকী শাফু অদু তাক্লি
ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা মালেমগী ওইরিবা লাইচৎ কোবিদ-১৯মা লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থকী লমদা পীখিবা শাফু অদু ময়েক শেংনা উবা ফংখ্রে। মহাক্কী বজেৎকী ৱারোল অদু লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনখিবা, অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মতম চানা, তাঙ্কক নাইনা অমসুং প্রোএক্তিব ওইনা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙনবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ৱারী লিবদগী হৌদুনা শেলথুমগী মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা আত্মা নির্ভর ভারতকী মরু ওইবা য়ুম্বী ৬কী মনুংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং হায়বা অসি অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। অতোপ্পা সেক্তরশিংগা লোইননা মশা-মউ ফবা ভারতনা “জাতি হান্না হায়বা ৱাশক অসি হেন্না চেৎশিনহনগনি”, হায়না মহাক্না বজেৎ পুথোকদা ফোঙদোকখি। কোবিদ হেল্থ ক্রাইসিস মনুংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং হায়বা অসি কেন্দ্র সরকারনা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌখি। কেন্দ্রগী বজেৎকী য়ুম্ফম ওইরিবা মরুওইবা য়ুম্বী তরুক্কী মনুংদা খ্বাইদগী মরু ওইবা অমনি। লৈবাক অমগী চাউখৎ থৌরাংদা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা হায়রিবা অসিগী বজেৎ এল্লোকেৎ অসি বি.ই. ২০১৯-২০দা লুপা করোর ৯৪,৪৫২ ওইরম্বদগী বি.ই. ২০২১-২২দা লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬তা হেনগৎখ্রে চাদা ১৩৭ ওইদুনা চাউনা হেনগৎপা উবা ফংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ লোকদাউন লাকপদা স্তিলগী পোৎথোক হেনগৎহনবা
স্তিল মিনিস্ত্রিনা লোকদাউন মনুংদা ইন্দস্ত্রি এসোসিএসনশিং অমসুং লৈবাক অসিগী স্তিল ইন্দস্ত্রিশিংগী লুচিংবশিংগা মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মীফম কয়ারক পাংথোকখি অমসুং অসিগুম্বা মীফমশিং অসি কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংগশু পাংথোকখি। লোকদাউন্না মরম ওইদুনা থেংনবা অৱাবশিং য়েংশিন্নবা স্তিল মিনিস্ত্রিনা নোদেল ওফিসার অমা মিনিস্ত্রিদা অসি থমখি। অথুবা মতমদা স্তিল পুথোকপা হৌনবা মতম মতমগী মতুংইন্না হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থোকপা চৎন-কাংলোনশিং পীখি। লৈবাক অসিদা স্তিল দরকার ওইবা হেনগৎহন্নবা মরী লৈনবশিংগা লোয়ন্না স্তিল মিনিস্ত্রিনশু মখাগী ৱেবিনারশিং অসি পাংথোকখি:
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ওনলাইন স্কুলিংনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা অচৌবা লম্বী অমা ওইখ্রে: ২০২০-২১গী ইকোনোমিক সর্ভে
ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নির্মালা সিথারমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকপা ২০২০-২১গী ইকোনোমিক সর্ভেদা হায়রি মদুদি ওনলাইন স্কুলিংনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা অচৌবা লম্বী অমা ওইরি। ২০২০গী ওক্তোবরদা ফোংবা সর্ভে, এন্নুএল স্তেতস ওপ এজুকেসন রিপোর্ত (এ.এস.ই.আর.) ২০২০ ৱেব-১ (রুরেল)দা হায়রি মদুদি সরকারগী অমসুং লনাইগা ওইবা স্কুলগী অঙাংশিংনা শ্মার্তফোন শিজিন্নবগী চাং অসি ২০১৮দা ৩৬.৫%দগী ২০২০দা ৬১.৮% হেনগৎখি। সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি মসি ফজনা শিজিন্নরবদি, খুঙ্গং অমসুং শহর, নুপা অমসুং নুপী, চহি অমসুং ইনকম খেন্নবা লৈতনা মহৈ তম্বগী খেন্নবা লৈবা অসি হন্থরগনি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী মনুংদা মহৈ তম্বা লাইথোক্নবা, সরকারনা অঙাংশিংদা মহৈ তম্বা ফংহন্নবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। য়াম্না মরুওইবা অমনা পি.এম. ই.বিদ্যা অসি খুমাং চাওশিনবা খোঙথাং অমা হায়বদি দিজিতেল/ওনলাইন/ওন-এয়র এজুকেসন অসিনা মখল কয়া অমা য়াহনবা অমসুং ছাত্র অমসুং ওজাদা চপ মান্নবা এজুকেসন পীবা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ইন্দিয়াগী ফোরেইন মিসনগী সাইন্স দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিংনা এস.তি.আই.পি. শেম্নবা ৱা খন্নখ্রে
সাইন্সতা লৈরিবা, ইন্দিয়াগী ফোরেইন মিসনগী সাইন্স দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিং চাওরাক্না লৈবাক ২০লোম্না হন্দক্তা লাক্কদৌরিবা সাইন্স তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা পুথোক্নবা পোলিসিদা মফম অমা শেংম্নবা ৱা খন্নখ্রে। “মসিগী পোলিসি অসি মমাংগী সাইন্স পোলিসিগা চাংদম্নবদা অখন্নবা খেন্নবা খর মীওইশি অসি মখোঙ থেংনা মখাদগী পুখৎলকপা, থৌবুশিং অসিদা মখোয়গী থবক খাইদোকপা, মশাগী হৈনরকপা য়েংলগা এক্সপার্ত-দ্রাইবন তৌবা, মীওই খুদিং মশাগী পুন্সি লম্বীদগী থেংনরকপা অদুদা বেজ তৌবা অসিনি” হায়না ৱারী ৱাতাই অসিগী মকোক চিংলিবা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী এদভাইজর অমসুং হেদ এস.তি.আই.পি. সেক্রেতরিয়েৎ দাঃ অখিলেশ গুপ্তানা হায়খি। “কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা খুদোংচাবা অমা পীদুনা আর. অমসুং দি. ইন্সতিত্যুসনশিং, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা অমুক্তদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা খুৎশম্নদুনা অমসুং মতেং পীনদুনা মসিনা থা তরুক্কী ওইনা পোলিসি শেম্বদা মতেং পাংলি,” হায়না মহাক্না মখা শমথখি। মহাক্না তাকখি মদুদি লাক্কদৌরিবা পোলিসি অসিগী মখাদা, হান্ননা লৈরম্লিবা ইন্তর্নেস্নেলগী ওইবা মপাং অসি মপাঙ্গল কনখৎনবা চংশিনগনি অমসুং অনৌবা মপাং অমা শেমদুনা ইন্তর্নেস্নেল এস.তি.আই. ফ্রেমৱার্ক অমা মাংলোমদা য়েংলি অমসুং ‘দিপ্লোমেসিগী এস.তি.’ চপ মান্ননা ‘এস.তি.গী দিপ্লোমেসি’ অসি পুখৎকনি। ভর্চুএল ওইবা ৱারী ৱাতাই অসিদা শরুক য়াখিবশিংদি অফগানিস্থান, বঙ্গালাদেশ, কানাদা, দেনমার্ক, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন, ফ্রান্স, ইতলি, জাপান, মেক্সিকো, নোর্ৱে, পোর্তুগাল, রুসিয়া, য়ুনাইতেৎ স্তেতস ওফ আমেরিকা অমসুং অতৈগী সাইন্সতা লৈবা, দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিংনি।
অকুপ্পা ৱারোলশিংগীদমক :
লৈবাক শীনবা থুংনা জাতিগী পোলিও তিকা পীথকপগী খোঙজং হৌখ্রে
জনুৱারি ৩০,২০২১দা রাস্ত্রপতি ভাবন্দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংদা পোলিও পীথক্তুনা ২০২১গী জাতিগী পোলিও তিকা পীথকপগী খোঙজং হৌদোকখ্রে। ঙসি অসি ‘পোলিও পরিবার’ হায়না খঙনবা জাতিগী পোলিও পীথকপা নুমিৎনি। ঙসি অহানবা ফংবা পাউশিংগী মতুংইন্না লৈবাক শীনবা থুংনা চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাং লাখ ৮৯ রোমদা পোলিও পীথকখ্রে। ভেক্সিনেতর লাখ ১২ অমসুং সুপরভাইজর লাখ ১.৮ রোম্না শরুক য়াদুনা বুথ লাখ ৭তা তিকা পীথকখ্রে। বুথশিংদা তিকা পীথকখ্রবা মতুংদা মথং নুমিৎ ২-৫দা য়ুমথোঙ খুদিংদা চঙদুনা বুথশিংদা লাকখিদবা অঙাংশিং মশক খঙদোক্কনি অমসুং তিকা পীথক্কনি। অঙাং অমতা তিকা চিৎথহৌদনবা লম্বীদা চৎলিবা অঙাংশিং তিকা পীথক্নবা বস থাফমশিং, রেলেজ স্তেসনশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং ফেরিশিংদা তিকা পীথক্কদবা কাংবু থমখি। কোবিদ-১৯গা চুনবা থবকশিং হায়বদি বুথশিং মী চিনবা হন্থহন্দুনা, মিতর ২ থাপ্না লৈহন্দুনা, মাক্স উপতুনা অমসুং খুৎ-শা হামদুনা লাইচৎ মনুং অসিদা অশোয়-অঙাম থোক্তনবা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎখি অমসুং নুংশিৎ-নুংশা মরাংকাইনা চঙবা মফমশিংদা তিকা পীথকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: কেরলা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি য়েংশিন্ননবগীদমক কেন্দ্র অসিনা অতোপ্পা অখন্নবা তীম অমা রাজ্য অসিদা থাগদৌরি৷ কোবিদ-১৯গী চেকশিন থৌরাং হেন্না লৌখৎনবা তীম অসিনা রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা চৎলগনি৷ রাজ্য অসিদা পোজিতিব কেস মশিং ৫,৭১৬ রোকোর্দ তৌদুনা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা লৈখিবা তেস্ত পোজিতিব রেত অসি ১০.৮%দা হেনগৎলকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা শিখিবা মীশিং অসি ৩,৭৭৬নি৷ হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপখিবা হেল্থকেয়র ৱাকর মশিং অসি পুন্না লাখ অনি হেনখ্রে৷
• তামিল নাদু: পব্লিক হেল্থ অমসুং প্রিবেন্তিব মেদিসিনগী দিপার্তমেন্তনা জনুৱারী ১৬তগী এক্সর্সাইজ তৌবা হৌরকপদগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিন মীওই ১,২০,৪৬৭তা কাপখ্রে হায়না ফোংদোরকখ্রে৷ ২০২০গী মতমদা তামিল নাদুদা কোবিদ-১৯ মেদিকেল ৱেস্ত তন ৩,০০০ মাং তাকখ্রে হায়না তামিল নাদু পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দনা ফোংদোকখ্রে৷
• কর্নতকা: হৌজিক ফাওবদা কর্নতকানা অপুনবা কেস মশিং ৯,৪০,১৭০, শিখিবা মীশিং ১২,২২৩, এক্তিব কেস মশিং ৫৯২৪ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা মশিং ৯,২২,০০৪ রোকোর্দ তৌখি৷
• আন্ধ্র প্রদেশ: কোবিদ ভেক্সিনেসনগী অনিশুবা ফেস ঙসি রাজ্য অসিদা হৌদোকখ্রে৷ কোবিদ ভেক্সিনেসন থৌওংগী অনিশুবা ফেস অসিদা পুলিস পর্সোনেল ৮৯,১০০, মুনিসিপাল লাখ ৫৫ অমসুং রেভিন্যু পর্সোনেল লিশিং ৩,৩২,০০০ কোৱিন এপতা রেজিস্তর তৌখি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য অসিদা কোবিদ ভেক্সিন ১৬,৩১,০০০ লৈরি৷ মতম অসিদা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস মশিং অদু হৌখিবা নুমিৎ অসিদা মীওই ১৪৭ নাবা ফখিবদগী ১,১৯৭তা হন্থরকখ্রে৷
• তেলঙ্গনা: রাজ্য অসিগী হেল্থকেয়র ৱার্কর খরনা কোবিদ ভেক্সিন অসি কাপকনি হায়না রেজিস্তর তৌরগা কিদনা কাপখিদবা অসিগী য়েংলগা হেল্থকেয়র ৱার্করশিং অসিগী অকিবা অসি কোক্নবা তেলঙ্গনা সরকার অসিনা কাউন্সিলিং মেকানিজম অমা শিন্নবা প্লানিং তৌরি৷ কোবিদ ভেক্সিনেসন বেনিফিসরীশিংগী অপুনবা মশিং অসি হৌজিক ১,৬৮,৫৮৯ ওই অমসুং মসি পুন্না রেজিস্তর তৌরক্লিবা হেল্থ কেয়র মশিংগী চাদা ৫৭ ওই৷ ঙসি অয়ুক রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা ফোংখিবা হেল্থ বুলেতিন অসিগী মতুং ইন্না রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদকী অপুনবা কেস মশিং অসি ২,৯৪,৯২৪ য়ৌরে অমসুং মসিগী মনুংদা ২,৯১,৩১২দি মাংজৌননা নাবা ফখ্রে অমসুং পুন্না শিখিবা মশিং অসিনা ১৬০৪ য়ৌরে৷ এক্তিব কেস ওইনা লৈরিবা মশিং অসি ২,০০৮নি অমসুং মসিগী মনুংদা ৭৩০দি য়ুমদা তোখায়না খম্লি৷
• অসাম: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা অসামদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৭ অমগা লাকখ্রে অমসুং মীওই ৩৭ দিচার্জ তৌখ্রে৷ অপুনবা কেস মশিং অসি ২,১৭,১৬১ য়ৌখ্রে অমসুং পুন্না দিচার্জ তৌখিবা মশিং অসিনা ২১৪২৮৫ ওইরেI অমসুং এক্তিব কেস মশিংনা ৪৪৬ ওইরে৷
• নগালেন্দ: নগালেন্দদা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস মশিং ২ অমগা লাকখ্রে৷ অপুনবা কেস মশিং অসি ১২১০১ য়ৌখ্রে অমসুং দিচার্জ তৌখিবা মশিং অসিনা ১১৮১০ ওইরে৷
• সিক্কিম: সিক্কিমদা লৈবাকপোকপা নুমিৎতা মীওই ৫ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে অমসুং ২না ফখ্রে৷ অপুনবা কেস মশিং অসি ৬০৯৬ য়ৌখ্রে, ফখিবনা ৫৭৮১ ওইরে অমসুং এক্তিব কেস মশিংনা ৮৫ ওইরে৷
• মহারাস্ত্র: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা মহারাস্ত্র রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস মশিং ১,৯২৭ লাকখি৷ হায়রিবা মতম অসিদা মীওই ৪,০১১ লাইনা অসিদগী ফরক্তুনা দিসচার্জ তৌখি; ঙসি ফাওবদা কোবিদ-১৯ অসিদগী পুন্না মীওই ১৯,৩৬,৩০৫ ফরদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে৷ রাজ্য অসিদা লাইনা অসিদগী ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৫.৩৭%নি অমসুং শিখিবগী চাংনা ২.৫২%নি৷ ঙসি ফাওবদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি চাদা ১৩.৮০ ওইরি৷ মুম্বাইগী কোরোনা ভাইরস্না নারিবা মীশিং অসি ৩৩৪ হেনগৎলক্তুনা ৩,০৯,৬৩১ য়ৌখ্রে৷ লৈবাকপোকপা নুমিৎতা শহর অসিদা মীওই তরেৎ শিখি অমসুং ৪৫৫না ফরদুনা দিসচার্জ তৌখি৷
• গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা গুজরাততা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২৮৫ লাকখি৷ ভাদোদরাগী কেস মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লাক্তুনা অনৌবা কেস মশিং ৮৬ লাকখি অমসুং অহমেদবাদতগী অনৌবা কেস মশিং ৬১ লাকখি৷ মসিনা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস মশিং ৩০০দগী তানা থংনা থংননা লাকপা অনিশুবা নুমিৎ ওইরি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য অসিদা এক্তিব ওইনা নারিবা অপুনবা কেস মশিং অসি ৩,২০৩নি৷ হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিদগী মীওই লাখ ২ লিশিং ৫৪ অমসুং মীওই ৫৩১ লাইনা অসিদগী ফগৎপা ঙমখ্রে৷ রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৯৭.১০ য়ৌরে৷
• মধ্য প্রদেশ: এম.পি. রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা মীওই ২,৪৯,০০০ হেন্না কোবিদ-১৯ লাইনা অসিদগী ফগৎলকপা ঙমখ্রে৷ ঙরাংদি জিলা ১৬ কোবিদকী অনৌবা কেস অমতা লাকখিদে৷ রাজ্য অসিদা কোবিদ পোজিতিব ওইবগী চাং অসি তপ্না তপ্না হন্থরক্লি অমসুং হৌজিক্তি পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১.১% ওইরে৷ লাইনা অসিদগী মীওই-০৩ শিখি, মীও-২৯৬না লাইনা অসিদগী ফবা ঙমখি, অপুনবা ফখিবা মশিং অসি ২,৪৯,০০০ হেল্লে অমসুং পুন্না শিখিবা মশিং অসি ৩৮১৫নি৷
• রাজস্থান: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা রাজস্থান রাজ্যদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস মশিং ৮৭ লাকখি, মীওই ২৩৫না লাইনা অসিদগী ফবা ঙমখি অমসুং ২ অমনা লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা শিখি৷ মসিগা লোইননা রাজ্য অসিদা লাকখিবা কোবিদ কেস অসি পুন্না ৩,১৭,৬৭৪ য়ৌরে অমসুং লাইনা অসিদগী ফখিবা মীশিং অসি পুন্না ৩,১৩,১০৮ য়ৌরে অমসুং শিখিবা মশিং অসিনা ২৭৬৮ য়ৌরে৷ হৌজিক হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৭৯৮ লৈরি৷
• ছত্তিশগর: লৈবাকপোকপা নুমিৎতা ছত্তিশগর রাজ্য অসিদা কোবিদকী অনৌবা কেস ৩৩০ লাকখি অমসুং মীওই ৫ লাইনা অসিনা মরম ওইদুনা শিদুনা রাজ্য অসিদা নাখিবা অপুনবা কেস মশিং অসি ৩,০৬,১৯ য়ৌরে অমসুং শিখিবা মশিং অসিনা পুন্না ৩,৭১১ য়ৌরে৷ রাজ্য অসিদা লাইনা অসিদগী ফগৎলকখিবা মশিং অসি পুন্না ২,৯৮,১৩৫ য়ৌরে অমসুং এক্তিব কেস মশিং ৪১৭৩ লৈরি৷ অনৌবা কেস -৩৩০, ফগৎলকখিবা মশিং-৪১, শিখিবা মশিং-৫, এক্তিব কেস-৪,১৭৩, লাইনা অসিদগী পুন্না ফগৎলকখিবা মশিং-২,৯৮,১৩৫, অপুনবা শিখিবা মশিং-৩৭১১, পোজিতিব ওইরিবা অপুনবা মশিং ৩,০৬,০১৯নি৷
• গোৱা: ২০২১গী ফেব্রুৱারী তাং ২ লৈবাকপোকপা নুমিৎতা গোৱা রাজ্য অসিদা কোবিদ লাইনা অসিদগী ফগৎলকখিবগী চাং অসি ৯৭.১৩%নি অমসুং এক্তিব কেস মশিংনা ৭৬৮ ওইরি৷ লৈবাকপোকপা নুমিৎ অসিদা রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইদুনা অনৌবা মীওই অমতা শিখিদে৷ অনৌবা কেস -১০৬, ফগৎলকখিবা মশিং-৬২, শিখিবা মশিং-০, এক্তিব কেস-৭৬৮, লাইনা অসিদগী পুন্না ফগৎলকখিবা মশিং-৫২,০৩৯, অপুনবা শিখিবা মশিং-৭৬৮, পোজিতিব ওইখিবা অপুনবা মশিং-৫৩,৫৭৫, ঙসি ফাওবদা তেস্ত তৌখিবা সেম্পল-৪,৫৪,৩৫৬৷
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
03 FEB 2021 5:51PM by PIB Delhi
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India becomes the fastest country to reach 4 million COVID19 vaccination mark in 18 days; Active Caseload dips below 1.5% of the Total Cases,14 States/UTs have not reported any deaths in the last 24 hours
In a significant achievement, India has become the fastest country in the world to reach the 4 million COVID19 vaccination mark. The country has achieved this feat in 18 days. As on 1st February, 2021, India was among the top five countries in terms of number of COVID19 vaccine doses administered to people. India continues to undertake its vaccination drive at a fast pace. 14 States/UTs have not reported any deaths in the last 24 hours. These states are A&N Islands, D&D & D&N, Arunachal Pradesh, Tripura, Mizoram, Nagaland, Lakshadweep, Ladakh (UT), Sikkim, Manipur, Puducherry, Goa, Odisha and Assam. The country’s active cases have declined further to 1,60,057 in the last 24 hours. The Active Caseload of the country has fallen below 1.5% (1.49% presently) of the total cases. 11,039 new confirmed cases were recorded in the last 24 hours in the country, the lowest in seven months. 14,225 new recoveries were registered in the same period. It has led to a net decline of 3,296 cases from the total active caseload. The total recovered cases are 1,04,62,631. The National Recovery rate (97.08%) continues to be one of the highest globally. The gap between active cases and recovered cases is continuously increasing and stands at 1,03,02,574. 31States and UTs have less than 5,000 active cases. 8 States and UTs have weekly positivity rate higher than the national average (1.91%). Kerala has the highest weekly positivity rate of 12%, followed by Chhattisgarh with 7%.As on 3rd February, 2021, till 8 AM, more than 41 lakh (41,38,918) beneficiaries have received the vaccination under the countrywide COVID19 vaccination exercise. In the last 24 hours, 1,88,762 healthcare workers were vaccinated across 3,845 sessions. 76,576 sessions have been conducted so far. 85.62% of the newly recovered cases are recorded in 8 States/UTs. Kerala has contributed the highest number to the newly recovered cases (5,747), followed by Maharashtra(4,011) and Tamil Nadu (521). 83.01% of the new cases are from 6 States and UTs. Kerala has reported the highest daily new cases at 5,716. It is followed by Maharashtra and Tamil Nadu with 1,927and 510 new cases each respectively. 110 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Five States/UTs account for 66.36%of these. Maharashtra reported maximum casualties with 30 new fatalities. It is followed by Kerala with 16 new daily deaths.
For details :
Centre rushes High Level teams to Kerala and Maharashtra for supporting the States in public health interventions for COVID19 management
Union Ministry of Health & Family Welfare has decided to depute two high-level multi-disciplinary teams to Kerala and Maharashtra to collaborate with the State Health Authorities in instituting public health measures for COVID-19 management. At a time when almost all States/Union Territories are showing a declining trend in number of cases and deaths due to COVID-19, Kerala and Maharashtra continue to report large number of cases. At present, these two States alone are contributing to almost 70% active COVID-19 cases in the country. The Central team to Maharashtra comprises of experts drawn from National Center for Disease Control (NCDC) and Dr. RML Hospital, New Delhi. The Kerala team shall comprise of senior official from Ministry of Health & Family Welfare along with experts from Regional Office of Health & Family Welfare, Thiruvananthapuram and Lady Hardinge Medical College, New Delhi.
For details :
Dr. Harsh Vardhan chairs 23rd meeting of Group of Ministers on COVID-19
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 23rd meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 by a video-conference, on 28th January. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare and Sh. Nityanand Rai, Minister of State, Ministry of Home Affairs and Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State for Ports, Shipping and Waterways, & Chemical and Fertilizers. Dr. Vinod K Paul, Member (Health), NITI Aayog was present virtually. In his address, Dr. Harsh Vardhan said with the ‘Whole of Government’ and ‘Whole-of-society’ approach envisaged by Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India has successfully contained the pandemic. Less than 12,000 cases were reported in the last 24 hours and the Active Caseload has reduced to just 1.73 lakhs.” Detailing the achievements, he continued, “146 districts have no new cases since last 7 days, 18 districts since the last 14 days, 6 districts since 21 days and 21 districts since the last 28 days. This has been achieved with pro-active testing of which more than 19.5 crore have been conducted so far. The current testing capacity rests at 12 lakhs per day.” Dr Harsh Vardhan stated that 165 cases of UK Variant have been reported so far. They are kept under supervised quarantine and surveillance.
For details :
Dr. Harsh Vardhan thanks Prime Minister Sh. Narendra Modi for 137% increase in Health Outlay of Union Budget 2021-22
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare expressed his deep gratitude and profusely thanked Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman for moving health and well being to the centre stage of India’s governance as the country battles COVID and is also targeting to eliminate diseases like TB and immunize India’s children against twelve communicable diseases. The Minister said, “Investment on Health Infrastructure in Budget 2021 has increased 2.37 times or 137%. The focus on strengthening three areas - Preventive health, curative health and well-being with Total Allocation to Health Sector being Rs 2,23,846 Crore will be of immense help to the country at this critical juncture.” He stated that the Government has once again under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji fulfilled the commitment of not only providing relief in the times of COVID-19 but has also turned the crisis into an opportunity for further growth and development.Speaking on COVID and other communicable diseases and their prevention through vaccination, he noted, “The COVID-19 vaccination drive was inaugurated by Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi ji on 16th January and is presently being given to Health Care Workers and the Frontline Workers; others along the priority pyramid will be given the vaccine in coming times.
For details :
Update on COVID-19 Vaccination & National Polio Immunization Drive
The countrywide COVID-19 vaccination program was conducted successfully on the eighteenth yesterday. The Prime Minister launched the countrywide COVID 19 Vaccination drive on 16th Jan 2021. The cumulative number of healthcare workers vaccinated against COVID19 has crossed 41 lakhs . A total of 41,20,741beneficiaries (till 7 pm yesterday) vaccinated through 76,516 sessions, as per the provisional report. 3,785 sessions were held till 7 pm yesterday. Two states, Gujarat and West Bengal, initiated vaccination of frontline workers today. 19,902 frontline workers have been vaccinated till 7 pm yesterday, as per the provisional report. Overall, 1,70,585 beneficiaries were vaccinated.
For details :
Purchase of Ventilators for COVID-19
During the Financial Year 2019-20, Rs.1113.21 crore was released to the State/Union Territory Administration under National Health Mission towards management and containment of Covid 19 pandemic. During the Financial Year 2020-21, Rs. 6309.90 crore was released to the States/UTs under the Covid 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package, a Central Sector Scheme.
For details :
High Level Committee for Distribution and Administration of COVID-19 Vaccines
A National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19 (NEGVAC) has been established, which provides guidance on all aspects of COVID-19 vaccination including prioritization of population groups, procurement and inventory management, vaccine selection, vaccine delivery and tracking mechanism etc. NEGVAC is chaired by Member (Health), NITI Aayog and co-chaired by Secretary (H&FW). NEGVAC has representation of Secretaries from Ministry of External Affairs, Department of Expenditure, Dept. of Biotechnology, Dept. of Health Research, Dept. of Pharmaceuticals, Ministry of Electronics and Information Technology, representative from five State Governments and technical experts.
For details :
COVID Vaccination Administration Training Programme for health care workers belonging to target group of NBCFDC
The National Backward Classes Finance and Development Corporation (NBCFDC) has signed an MOU with M/s. Apollo Medskills Pvt Ltd. for providing COVID Vaccination Administration training programme (as per guidelines of Ministry of Health and Family Welfare) to Nurses, Medical & Nursing students and Pharmacist belonging to the target group of National Backward Classes Finance and Development (NBCFDC) on a co-funding basis. The programme has been sanctioned with the aim of Up-Skilling the competency level of the health care-workers as well contributing to the national programme of Vaccination under progress.The Corporation has sanctioned training programme for 1000 trainees in the state of Bihar, Delhi, Telangana, Tamil Nadu and Uttar Pradesh, which are expected to be commenced in due course.
For details :
English rendering of PM’s address in the 20th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 31.01.2021
English rendering of Prime Minister’s Statement after the Union Budget 2021-22
PM speaks to His Excellency Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel
Prime Minister Shri Narendra Modi spoke to His Excellency Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel on telephone yesterday. Prime Minister conveyed his strong condemnation of the terror attack near the Israeli Embassy in New Delhi on 29 January 2021. He assured Prime Minister Netanyahu that India accords the highest importance to the safety and security of Israeli diplomats and premises, and would deploy all its resources to find and punish the perpetrators. The two leaders also briefed each other about the progress of the fight against COVID-19 pandemic in their respective countries, and discussed possibilities of further collaboration in this area.
For details :
Summary of the Budget 2021-22
The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2021-22 in Parliament today, which is the first budget of this new decade and also a digital one in the backdrop of unprecedented COVID-19 crisis. Laying a vision for AatmaNirbhar Bharat, she said this is an expression of 130 crore Indians who have full confidence in their capabilities and skills. She said that Budget proposals will further strengthen the Sankalp of Nation First, Doubling Farmer’s Income, Strong Infrastructure, Healthy India, Good Governance, Opportunities for youth, Education for All, Women Empowerment, and Inclusive Development among others. Additionally, also on the path to fast-implementation are the 13 promises of Budget 2015-16-which were to materialize during the AmrutMahotsav of 2022, on the 75th year of our Independence. They too resonate with this vision of AatmaNirbharta, she added.The Budget proposals for 2021-22 rest on 6 pillars: Health and Wellbeing; Physical & Financial Capital, and Infrastructure; Inclusive Development for Aspirational India; Reinvigorating Human Capital; Innovation and R&D; Minimum Government and Maximum Governance
For details :
Sharp Focus on Health & Wellbeing in India’s 2021-22 Budget Reflecting Deep Imprint of Global Pandemic
The Union Budget 2021-22 presented in Parliament today by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman clearly reflected the deep imprint the global pandemic of COVID-19 has left on the country’s public health landscape. Starting her Budget speech with narration of the country’s fight against COVID-19, and the various timely, graded and proactive measures taken by the Union Government, the Union Budget presented by the Finance Minister strongly positioned Health & Wellbeing as one of the 6 crucial pillars of AatmaNirbhar Bharat. Healthy India, along with other sectors “will further strengthen the sankalp of Nation First”, she stated while presenting the Budget.Health & Wellbeing have formed the topmost priority of the Union Government during the ongoing COVID health crisis. It is the foremost of the six crucial pillars that form foundation of the Union Budget.Underscoring the significant importance of health and wellbeing for the growth and development of the country, the Budget allocation for the same has been increased to Rs 2,23,846 crore in BE 2021-22 as against this year’s BE of Rs 94,452 crore. This manifests into a sharp increase of 137 percentage. Additionally, the Budget has brought a holistic approach to health as it has focused on strengthening three areas: Preventive, Curative, and Wellbeing.
For details :
Indian Agriculture contributes to green shoots of the Indian Economy with a Growth Rate of 3.4 Per Cent Despite COVID-19 Pandemic
India’s agricultural sector has shown its resilience amid the adversities of COVID-19 induced lockdowns. The Agriculture and Allied activities clocked a growth of 3.4 per cent at constant prices during 2020-21(first advance estimate) says the Economic Survey. The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Economic Survey 2020-21 in Parliament on 29th January.The Economic Survey observes that as per the Provisional Estimates of National Income released by CSO on 29th May, 2020, the share of Agriculture and Allied Sectors in Gross Value Added (GVA) of the country at current prices is 17.8 per cent for the year 2019-20.
For details :
India’s Response to Covid-19 based on Epidemiological and Economic research, Especially those Pertaining to the Spanish FLU : Economic Survey
“Saving a life that is in jeopardy is the origin of Dharma”, the Economic Survey quotes from the epic Mahabharat while explaining the India’s policy response to the pandemic wherein the trade-offs between lives and livelihood was inherent in the crisis triggered by COVID-19. The Survey, presented in Parliament on 29thJanuary by Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, says that COVID-19 pandemic engendered a once-in-a-century global crisis in 2020 where 90 per cent of countries are expected to experience a contraction in GDP per capita and India’s efforts focused on saving lives and livelihoods by its willingness to take short-term pain for long term gain. The Survey mentions the huge uncertainty regarding the indicators of Case Fatality Rate (CFR) and R0 (Reproduction Number) prevailing at the onset of pandemic and showing wide variation, along with the many cases being asymptomatic. It is amidst this uncertainty that the policies must be designed with the objective of minimizing large losses by selecting the policy that would be optimal under the worst-case scenario, the survey adds.
For details :
Boosting Steel Production in Light of Covid-19 Lockdown
Ministry of Steel has held several rounds of consultations during the lockdown period with various stakeholders including industry associations and leaders of domestic steel industry to address their issues by taking up the same with the concerned Ministries/Departments of the Central Government and State Governments. Ministry of Steel also notified a nodal officer in the Ministry to receive representations from the steel industry on issues arising out of lock down for speedy redressal. Guidelines issued by the Ministry of Home Affairs from time to time have facilitated speedy resumption of steel production. The Ministry of Steel has also organized the following Webinars with relevant stakeholders to enhance the overall demand for steel in the country:
For details :
Online Schooling has taken off in a big way during COVID-19 pandemic: Economic Survey 2020-21
The Economic Survey 2020-21 presented by the Union Minster for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman in the Parliament on 29th January, 2021 states that online schooling took off in a big way during the COVID-19 pandemic. Quoting the Annual Status of Education Report (ASER) 2020 Wave-1 (Rural), released in October 2020, the Survey states that the percentage of enrolled children from government and private schools owning a smartphone increased enormously from 36.5 per cent in 2018 to 61.8 per cent in 2020 in rural India. The Survey recommends that if utilized well, the resultant reduction in the digital divide between rural and urban, gender, age and income groups is likely to reduce inequalities in educational outcomes. To facilitate learning during COVID-19 pandemic, the Government is implementing several initiatives to make education accessible to children.
For details :
Science diplomats & representatives of foreign missions in India discuss shaping of STIP
Science attaches, science diplomats and representatives of foreign missions in India from about 20 countries discussed best practices for shaping India’s upcoming science policy at the round table discussion organized for consultation on the draft Science Technology and Innovation Policy recently. “The COVID-19 pandemic provided a compelling opportunity for R&D institutions, academia, and industry to work in unison for a shared purpose ensuring synergy, collaboration, and cooperation which led to the formulation of the policy in span of six months,” said Dr. Akhilesh Gupta, Adviser & Head STIP Secretariat, Department of Science & Technology (DST) who was leading the consultation. He pointed out that under the upcoming policy, a proactive approach will be taken to strengthen the existing international partnerships and create new partnerships with a forward-looking international STI engagement framework and 'S&T for Diplomacy' as well as 'Diplomacy for S&T' will be promoted. The virtual consultation was attended by science attaches, diplomats, and representatives from Afghanistan, Bangladesh, Canada, Denmark, European Union, France, Italy, Japan, Mexico, Norway, Portugal, Russia, British High Commission, United States of America, and others.
For details :
National Polio Immunization Drive Begins Across the Country
President of India Shri Ram Nath Kovind launched the National Polio Immunisation Day for 2021 by administering polio drops to children less than five years old at Rashtrapati Bhawan on 30th January 2021. As per provisional report on day one, close to 89 lakh children (as per provisional data) under five years across the country were given polio drops. Vaccinations were conducted at close to 7 lakh booths which were staffed with around 12 lakh vaccinators and 1.8 lakh supervisors.The booth activity will be followed by house-to-house surveillance (mop-up rounds) over the next two to five days to identify and vaccinate children who missed getting vaccinated at the booths. Vaccination teams have also been deployed at bus terminals, railway stations, airports and ferry crossing to vaccinate children in transit to ensure no child misses the life-saving dose. All measures have been taken to ensure safety during the times of the pandemic by maintaining COVID-19 appropriate practices, such as preventing overcrowding at booths, maintaining physical distance of 2 metres, wearing masks, washing hands and administering polio drops in well ventilated-settings.
For details :
Union Home Minister expressed gratitude to the Prime Minister Narendra Modi, describing Budget 2021-22 as promoting economic development
Union Home Minister Shri Amit Shah has expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi, describing Budget 2021-22 as promoting economic development. Shri Amit Shah said that this year's budget was definitely a complex task in the backdrop of the Corona pandemic. But under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Finance Minister Smt. Nirmala Sitaram has presented an all-inclusive budget which paves the way for the Prime Minister’s pledge of a self-reliant India,a $ 5 trillion economy and for farmers to double their income. The global economy is in a reset mode after the Corona pandemic and this budget will definitely help India emerge stronger in the global scenario, and in the coming yearsIndia will be the fastest growing economy in the world. The Union Home Minister said that in this difficult period, additional taxation has not been imposed on the people of the country and fiscal prudence has also been maintained.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: The Centre is to send another special team to Kerala for evaluating the COVID situation in the state. The team will associate with the state health department to strengthen the COVID-19 preventive measures. At a time when almost all states are showing a declining trend in the number of Covid cases and deaths, Kerala continue to report a large number of cases per day. The test positivity rate in the state rose to 10.8% on Tuesday when the state recorded 5,716 positive cases. The official death toll so far is 3,776. The state health department has pointed out serious laxity in the implementation of existing restrictions. The district medical officers have been asked to control the crowd in coordination with the Collectors. It has said that no further relaxations, including the reopening of educational institutions, should be allowed before a significant decline in the COVID-19 cases in the state. Meanwhile, the total number of health workers who had been administered with Covid vaccine has crossed two lakh so far.
• Tamil Nadu: Department of Public Health and Preventive medicine said it administered COVID-19 vaccines to 1,20,467 people since the commencement of the exercise from January 16. The Tamil Nadu Pollution Control Board has said that 3,000 tonnes of COVID-19 medical wastes were destroyed in Tamil Nadu during 2020.
· Karnataka: As on date, Karnataka recorded 9,40,170 total cases, 12,223 deaths, 5924 Active cases and 9,22,004 discharges
· Andhra Pradesh: The second phase of COVID vaccination has been initiated in the state today. In the second phase, the vaccination will be given to the sanitation staff of the Panchayat Raj, Municipal and Revenue Departments. During the second phase of COVID vaccination process, 89,100 police personnel, 55 lakh municipal and 3,32,000 thousand revenue personnel were registered in the Cowin App. Currently 16,31,000 COVID vaccines are available in the state. Although the target was to vaccinate 3.88 lakh people in the first phase, only 89,000 people were able to be vaccinated. Health Minister Alla Nani said efforts were being made to increase the number further in the second tranche. Meanwhile, the number of active cases in the state came down to 1,197 as 147 patients recovered in the past day. The total number of recoveries was put at 8,79,651 and the recovery rate was 99.06 per cent.
· Telangana: Telangana Govt is planning to establish a counselling mechanism to address the fears of the health care workers as some of them registered for the Covid vaccine but did not take it. State Health Minister EetalaRajender said the spread of rumours, unscientific and unreliable news is responsible for such fears. The cumulative number of Covid vaccination beneficiaries (Govt and Private health care workers) now stands at 1,68,589 and it is 57 percent of the total registered health workers. No severe/serious cases of Adverse Event Following Immunization (AEFI) have been reported in the state. Due to Pulse polio immunization on 31st January, 1st and 2nd February, 2021 the Covid vaccination drive for health workers could not be carried out in the state on these days. According to Director, State Public Health Department, Covid vaccination for other 1.87 lakh registered frontline warriors like Police, Municipal and Revenue employees will begin this week. The State Health department stated that the number of UK variant Corona cases in the state reached to eight. According to the Health bulletin issued by the State Health Department today morning, the total number of Covid cases reached 2,94,924 in the state and out of which 2,91,312 have already recovered and the death toll stands at 1604. The number of active cases is 2,008 out of which 730 are in home isolation.
· Assam: In Assam, 7 new cases of COVID-19 detected and 37 patients discharged on Tuesday. Total cases rise to 2,17,161 and total discharged 214285. Active case 446.
· Nagaland: In Nagaland, 2 new cases of COVID-19 reported on Tuesday. Total cases rise to 12101. Total discharged 11810.
· Sikkim: In Sikkim, 5 people tested positive for COVID-19 and 2 recovered on Tuesday. Total cases rise to 6096, recovered 5781 and active 85 cases.
· Maharashtra: 1,927 new cases of COVOID-19 have been reported in the state of Maharashtra on Tuesday. At the same time, 4,011 patients have been also discharged; In all, 19,36,305 COVID-19 patients discharged after full recovery until today. The Recovery rate in the state is 95.37%, while the case fatality rate is 2.52%. Positivity rate stands at 13.80 percent till date. Maharashtra Health Minister Rajesh Tope said that full support will be given to the Central team deputed to Maharashtra to support the state in COVID-19 management and that the State health officials will work in coordination with the Centre.The Central team to Maharashtra comprises of experts drawn from National Centre for Disease Control (NCDC) and Dr RML Hospital, New Delhi.Mumbai’s coronavirus tally increased by 334 to reach 3,09,631. The city reported seven deaths and 455 recoveries on Tuesday.
· Gujarat: Gujarat recorded 285 new COVID-19 cases during the last 24 hours. Maximum 86 new cases have been reported from Vadodara, while Ahmedabad recorded 61 new cases. This is the second consecutive day for the state to record below 300 cases. New COVID-19 cases in Gujarat are constantly decreasing. State has recorded below 300 new cases since the last two days. Number of active cases in the state have also decreased significantly and stands at 3203. At present, total active cases in the state are 3,203. More than 90 per cent COVID-19 beds are now vacant in the state. Meanwhile, vaccination drive against the COVID-19 is continuing in the state. Ahmedabad Municipal Corporation is vaccinating front line Corona warriors for the last three days. It has also launched walk-in vaccination facilities for the remaining health care workers, who missed their scheduled date or failed to register themselves. On the other hand, Surat Municipal Corporation has started vaccination of front line Corona warriors from today. 40,550 front line corona warriors were vaccinated against the Covid-19 yesterday. According to the state health department, total 3 lakh 92 thousand 454 people have received vaccines against Covid19 in the state till now. Vaccination drive against the Covid-19 was carried out at 684 vaccination centers yesterday. Not a single instance of serious side effects was recorded till now. Meanwhile, 2 lakh 54 thousand 531 patients have been recovered in the state from Covid19 till now. The recovery rate has reached up to 97.10 percent.
· Madhya Pradesh: More than 2,49,000 patients have recovered from COVID so far in MP. 16 districts recorded no positive cases yesterday. Covid positivity rate is consistently declining in the state and now stands at 1.1%. Dr. Santosh Shukla, State Immunisation Officer informed that a Mop-up Session is being conducted today and tomorrow for health care workers who missed the vaccination in the first round.
· Deaths- 03, Recovered patients- 296, Total recovered patients- > 2,49,000, Total deaths- 3815
· Rajasthan: Rajasthan reported 87 new COVID-19 cases, 235 recoveries and 2 deaths on Tuesday. With this, the total cases have gone up to 3,17,674 and total recoveries to 3,13,108, while the death toll stands at 2768. There are 1798 active cases at present. Maximum 27 cases were reported from Jaipur on Tuesday.
· Chhattisgarh: Chhattisgarh on Tuesday reported 330 COVID-19 cases and 5 deaths, taking the infection count to 3,06,019 and the toll to 3,711. The number of recoveries reached 2,98,135 leaving the state with 4173 active cases. New Cases- 330, Recovered patients- 41, Deaths – 5, Active Cases - 4,173, Total recovered patients - 2,98,135, Total deaths- 3711, Total positive cases- 3,06,019
• Goa: Goa's COVID Recovery rate is 97.13% as on Tuesday, 2nd February 2021 with total active cases in the state at 768. No Covid deaths have been reported in the state on Tuesday. New Cases- 106, Deaths- 0, Recovered patients- 62, Active Cases – 768, Total recovered patients-52,039, Total deaths- 768, Total positive cases-53,575, Samples tested till date- 4,54,356