ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ବେ 3.4 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ସହିତ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର
ସାମ୍ପ୍ରତିକ କୃଷି ସଂସ୍କାର ସୁଧାର ଆଣିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ନୁହେଁ : ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ
29 JAN 2021 3:39PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ଷେତ୍ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସହନଶୀଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସଂସଦରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଗତିବିଧି ବର୍ଷ 2020-21ରେ (ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରୀମ ପୂର୍ବାନୁମାନ) ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ 3.4 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି।
ସିଏସଓଙ୍କ ଦ୍ବାରା 29 ମେ, 2020ରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଆୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ 2019-20ରେ ଦେଶରେ ସକଳ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି (ଜିଭିଏ)ରେ କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ 17.8 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା।
ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ
2019-20ରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଚତୁର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ପୂର୍ବାନୁମାନ) ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶରେ 296.65 ମିଲିୟନ ଟନ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା। ଯାହାକି 2018-19ରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପରିମାଣ 285.21 ମିଲିୟନ ଟନ ଠାରୁ 11.44 ମିଲିୟନ ଟନ ଅଧିକ।
କୃଷି ରପ୍ତାନି
ବର୍ଷ 2019-20ର ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି ପରିମାଣ ପାଖାପାଖି 252 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି। ଭାରତରୁ ସର୍ବାଧିକ ରପ୍ତାନି ଆମେରିକା, ସାଉଦୀ ଆରବ, ଇରାନ, ନେପାଳ ଓ ବାଂଲାଦେଶକୁ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଉଥିବା କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ମାଛ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପତ୍ତି, ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ, ମଇଁଷି ମାଂସ, ମସଲା, ସାଧାରଣ ଚାଉଳ, କଞ୍ଚା କପା, ତେଲ, ଚିନି ଓ ଚା’ ଆଦି ରହିଛି। କୃଷି ଆଧାରିତ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଆସିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ବର ପାଖାପାଖି 2.5 ପ୍ରତିଶତ ରପ୍ତାନି ଭାରତରୁ ହିଁ କରାଯାଇଥାଏ।
ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ 2018-19 ବଜେଟରେ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଫସଲର ବାସ୍ତବିକ ବ୍ୟୟ ତୁଳନାରେ ଦେଢ଼ଗୁଣା ଅଧିକ ରଖିବା ଲାଗି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ନୀତି ଉପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଭାରତ ସରକାର 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଫସଲ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
କୃଷି ସଂସ୍କାର
ନିକଟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା କୃଷି ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏପରି କୃଷକମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦେଶର ସମୁଦାୟ କୃଷକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାର 85 ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏମାନଙ୍କର ଫସଲ କେବଳ ଏପିଏମସି ଆଧାରିତ ମଣ୍ଡିରେ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଥାଏ। ନୂଆ କୃଷି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଜାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ। ଏହାଫଳରେ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ସୁଧାର ଆସିବ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥରାଶି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ସୂକ୍ଷ୍ମ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏଫଇ)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଏସଓ୍ବାଇ) ଲାଗି 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ପଶୁରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ପଶୁପାଳନ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ ବିକାଶ ଲାଗି 15 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, କୃଷି ବିପଣନ ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ମୂଲ୍ୟ ତଥା ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା; ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
କୃଷି ଋଣ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁସାରରେ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣର ଆଥିର୍କ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗତିବିଧି ସୁଚାରୂ ରୂପେ ଚଳାଇବା ସମୟରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। 2019-20 ବର୍ଷରେ 13 ଲକ୍ଷ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ଋଣ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 13,92,469.81 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। 2020-21ରେ 15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। 30 ନଭେମ୍ବର, 2020 ସୁଦ୍ଧା 97,3517.80 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ବରୂପ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିନିର୍ମାଣ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦିଆଯିବାକୁ ଥିବା ଋଣ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ ଫେବୃଆରୀ 2020 ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା ଅନୁରୂପ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ୟାକେଜର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ବରୂପ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଦେଢ଼ କୋଟି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଯୋଗାଇ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଜାନୁଆରୀ, 2021 ମଧ୍ୟଭାଗ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ 44,673 କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଆହୁରି 4.04 ଲକ୍ଷ ଆବେଦନ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରିମିୟମ ରାଶିରେ ଫସଲ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ବୀମା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ 5.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନକୁ ସ୍ବୀକାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ 12 ଜାନୁଆରୀ, 2021 ସୁଦ୍ଧା 90 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦାବି ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଛି। ଆଧାର କାରଣରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦାବି ରାଶିକୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ ସତ୍ତ୍ବେ 70 ଲକ୍ଷ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିଛି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସିଧାସଳଖ 8741.30 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ପଇଠ କରାଯାଇଛି।
ପିଏମ କିସାନ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ କିସାନ) ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସହାୟତାର ସପ୍ତମ କିସ୍ତି ଆକାରରେ 2020 ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ଦେଶର 9 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥରାଶି ବିତରଣ କରାଯାଇଛି।
ପଶୁସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ର
2014-15 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 2018-19 ବର୍ଷରେ ପଶୁ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ବାର୍ଷିକ ବିକାଶ ହାରରେ 8.24 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଗତିବିଧି ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକଳ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି (ଜିଭିଏ) ଉପରେ ଆଧାରିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ ଷ୍ଟାଟିଷ୍ଟିକ୍ସ (ଏନଏଏସ) 2020 ଅନୁଯାୟୀ ପଶୁ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ ଲଗାତାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। 2014-15ରେ ଏହା 24.32 ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ 2018-19ରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 28.63 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। 2018-19ରେ ଜିଭିଏରେ ପଶୁ ସମ୍ପଦର ଭାଗିଦାରୀ 4.19 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା।
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଇତିହାସରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଛି। 2019-20ରେ 14.16 ମିଲିୟନ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଧନ 212915 କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି। ଏହା ମୋଟ ଜାତୀୟ ଜିଭିଏର 1.24 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଜିଭିଏର 7.28 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଦୁଇଟି ମାର୍ଗ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷଶ ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ 36ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ବିତରଣ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାରେ କୋଭିଡ-19 ବିପତ୍ତିର ସାମ୍ନା କରିଥିବା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସକାଶେ ମାସିକ ପ୍ରତିବ୍ୟକ୍ତି ପାଞ୍ଚ କିଗ୍ରା ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏନଏଫଏସଏ ସହାୟତା ଅତିରିକ୍ତ 80.96 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ସମୟରେ 75000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 200 ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାଛଡ଼ା ଚାରି ମାସ (ମେରୁ ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପ୍ରତିବ୍ୟକ୍ତି 5 କିଗ୍ରା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଏହାର ଲାଭ ସେହି 8 କୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ପାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ପେନସନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ନାହାନ୍ତି।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ 2018-19 ସୁଦ୍ଧା ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାରାହାରୀ ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 9.9 ପ୍ରତିଶତ ରହି ଆସିଛି। 2011-12ରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ହାର 3.12 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ 8.25 ପ୍ରତିଶ ରହିଥିଲା।

Ministry of Finance
Indian Agriculture contributes to green shoots of the Indian Economy with a Growth Rate of 3.4 Per Cent Despite COVID-19 Pandemic
Recent Agricultural reforms a remedy, not a Malady says Economic Survey
29 JAN 2021 3:39PM by PIB Delhi
India’s agricultural sector has shown its resilience amid the adversities of COVID-19 induced lockdowns. The Agriculture and Allied activities clocked a growth of 3.4 per cent at constant prices during 2020-21(first advance estimate) says the Economic Survey.The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Economic Survey 2020-21 in Parliament today.
The Economic Survey observes that as per the Provisional Estimates of National Income released by CSO on 29th May, 2020, the share of Agriculture and Allied Sectors in Gross Value Added (GVA) of the country at current prices is 17.8 per cent for the year 2019-20.
Record Foodgrain Production
According to the Economic Survey in the Agriculture year 2019-20 (as per Fourth Advance Estimates), total food grain production in the country is estimated at record 296.65 million tonnes which is higher by 11.44 million tonnes than the production of food grain of 285.21 million tonnes achieved during 2018-19.
Agricultural Exports
The Ecnomic Survey notes that in 2019-20, India’s agricultural and allied exports amounted to approximately Rs. 252 thousand crores. The major export destinations were USA, Saudi Arabia, Iran, Nepal and Bangladesh. The top agriculture and related products exported from India were marine products, basmati rice, buffalo meat, spices, non-basmati rice, cotton raw, oil meals, sugar, castor oil and tea. While India occupies a leading position in global trade of aforementioned agri-products, its total agri-export basket accounts for a little over 2.5 per cent of world agri-trade.
Minimum Support Price
The Economic Survey says that “The Union Budget for 2018-19 had announced that MSPs would be kept at the level of 1.5 times of the cost of production. On the basis of the above-mentioned principle, Government recently increased the MSPs for all mandated kharif and rabi crops for 2020-21season.”
Agricultural Reforms
On recent agricultural reforms the Economic Survey says “The three agricultural reform legislations are designed and intended primarily for the benefit of small and marginal farmers which constitute around 85 per cent of the total number of farmers and are the biggest sufferer of the regressive APMC regulated market regime. The newly introduced farm laws herald a new era of market freedom which can go a long way in the improvement of farmer welfare in India.”
Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan
The Economic Survey observes that the major announcements for agriculture and food management under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan have been Rs. 1 lakh crores Agriculture infrastructure fund; Rs. 10,000 crores scheme for Formalisation of Micro Food Enterprises (MFE); Rs. 20,000 crores for fisherman through Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY); National Animal Disease Control Programme; Animal Husbandry Infrastructure Development Fund- Rs. 15,000 crores; Reforms in Essential Commodities Act, Agriculture Marketing and Agriculture Produce Pricing and Quality Assurance; PM Garib Kalyan Ann Yojana; One Nation One Ration Card.
Agricultural Credit
The Economic Survey notes “Given the large proportion of resource constrained small and marginal farmers in India, timely availability of adequate credit is fundamental for the success of farming activities.” The agricultural credit flow target for the year 2019-20 was fixed at ₹13,50,000 crores and against this target the achievement was ₹13,92,469.81 crores. The agriculture credit flow target for 2020-21 has been fixed at ₹15,00,000 crores and till 30th November, 2020 a sum of ₹ 9,73,517.80 crores was disbursed. The Economic Survey notes that the Agriculture Infrastructure Fund announced as a part of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan will further boost credit flow to the agriculture sector.
According to the Economic Survey, consequent upon budget announcement on inclusion of livestock sector in Kisan Credit Card in February 2020, 1.5 crores dairy farmers of milk cooperatives and milk producer companies’ were targeted to provide Kisan Credit Cards (KCC) as part of Prime Minister’s Atma Nirbhar Bharat Package. As of mid January 2021, a total of 44,673 Kisan Credit Cards (KCCs) have been issued to fishers and fish farmers and an additional 4.04 lakh applications from fishers and fish farmers are with the banks at various stages of issuance.
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
The Survey observes that Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) is a milestone initiative to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers. The PMFBY covers over 5.5 crore farmer applications year on year. As on 12th January, 2021, claims worth Rs. 90,000 crores have already been paid out under the Scheme. Aadhar seeding has helped in speedy claim settlement directly into the farmers’ accounts. Even during COVID-19 lock down period nearly 70 lakh farmers benefitted and claims worth Rs. 8741.30 crores were transferred to the beneficiaries.
PM-KISAN
The Economic Survey says “An amount of `18000 crore have been deposited directly in the bank account of 9 crore farmer families of the country in December, 2020 in the 7th installment of financial benefit under the PM-KISAN scheme.”
Livestock Sector
Regarding Livestock Sector the Economic Survey says “The livestock sector grew at CAGR of 8.24 per cent during 2014-15 to 2018-19. As per the estimates of National Accounts Statistics (NAS) 2020 for sector wise Gross Value Added of Agriculture and allied sector, the contribution of livestock in total agriculture and allied sector GVA (at Constant Prices) has increased from 24.32 per cent (2014-15) to 28.63 per cent (2018-19). Livestock sector contributed 4.19 per cent of total GVA in 2018-19.”
Fisheries
The Economic Survey notes that Fish production in India has reached an all-time high of 14.16 million metric tons during 2019-20. Further, the Gross Value Added (GVA) by the Fisheries sector to the national economy stood at ₹2,12,915 crores constituting 1.24 per cent of the total national GVA and 7.28 per cent of the agricultural GVA.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
The Economic Survey describes that “During the Financial Year 2020-21, allocation of foodgrains has been done through two channels- under National Food Security Act (NFSA) and Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme. At present NFSA is being implemented in all the 36 States/UTs and they are receiving monthly allocation of foodgrains under NFSA. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package as part of the economic response to COVID -19, Government of India launched the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme for additional allocation of foodgrains from the Central Pool at the rate of 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under Targeted Public Distribution System (TPDS) (i.e.,beneficiaries under Antyodaya Anna Yojana & Priority Households).” Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, 80.96 crores beneficiaries were provided additional foodgrains, i.e. above the NFSA mandated requirements, of 5 kg per person per month free of cost till November, 2020. Over 200 LMT of foodgrains were provided amounting to a fiscal outgo of over Rs. 75000 Crores. Also, under Atma Nirbhar Bharat Package, 5 kg per person per month was distributed for four months (May to August) to benefit approximately 8 crores migrants who are not covered under NFSA or state ration card entailing subsidy of Rs. 3109 crores approximately.
Food Processing Industries
The Economic Survey notes that during the last 5 years ending 2018-19, Food Processing Industries (FPI) sector has been growing at an Average Annual Growth Rate (AAGR) of around 9.99 per cent as compared to around 3.12 per cent in Agriculture and 8.25 per cent in Manufacturing at 2011-12 prices.