Ministry of Finance
Indian Agriculture contributes to green shoots of the Indian Economy with a Growth Rate of 3.4 Per Cent Despite COVID-19 Pandemic
Recent Agricultural reforms a remedy, not a Malady says Economic Survey
29 JAN 2021 3:39PM by PIB Delhi
India’s agricultural sector has shown its resilience amid the adversities of COVID-19 induced lockdowns. The Agriculture and Allied activities clocked a growth of 3.4 per cent at constant prices during 2020-21(first advance estimate) says the Economic Survey.The Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented the Economic Survey 2020-21 in Parliament today.
The Economic Survey observes that as per the Provisional Estimates of National Income released by CSO on 29th May, 2020, the share of Agriculture and Allied Sectors in Gross Value Added (GVA) of the country at current prices is 17.8 per cent for the year 2019-20.
Record Foodgrain Production
According to the Economic Survey in the Agriculture year 2019-20 (as per Fourth Advance Estimates), total food grain production in the country is estimated at record 296.65 million tonnes which is higher by 11.44 million tonnes than the production of food grain of 285.21 million tonnes achieved during 2018-19.
Agricultural Exports
The Ecnomic Survey notes that in 2019-20, India’s agricultural and allied exports amounted to approximately Rs. 252 thousand crores. The major export destinations were USA, Saudi Arabia, Iran, Nepal and Bangladesh. The top agriculture and related products exported from India were marine products, basmati rice, buffalo meat, spices, non-basmati rice, cotton raw, oil meals, sugar, castor oil and tea. While India occupies a leading position in global trade of aforementioned agri-products, its total agri-export basket accounts for a little over 2.5 per cent of world agri-trade.
Minimum Support Price
The Economic Survey says that “The Union Budget for 2018-19 had announced that MSPs would be kept at the level of 1.5 times of the cost of production. On the basis of the above-mentioned principle, Government recently increased the MSPs for all mandated kharif and rabi crops for 2020-21season.”
Agricultural Reforms
On recent agricultural reforms the Economic Survey says “The three agricultural reform legislations are designed and intended primarily for the benefit of small and marginal farmers which constitute around 85 per cent of the total number of farmers and are the biggest sufferer of the regressive APMC regulated market regime. The newly introduced farm laws herald a new era of market freedom which can go a long way in the improvement of farmer welfare in India.”
Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan
The Economic Survey observes that the major announcements for agriculture and food management under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan have been Rs. 1 lakh crores Agriculture infrastructure fund; Rs. 10,000 crores scheme for Formalisation of Micro Food Enterprises (MFE); Rs. 20,000 crores for fisherman through Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY); National Animal Disease Control Programme; Animal Husbandry Infrastructure Development Fund- Rs. 15,000 crores; Reforms in Essential Commodities Act, Agriculture Marketing and Agriculture Produce Pricing and Quality Assurance; PM Garib Kalyan Ann Yojana; One Nation One Ration Card.
Agricultural Credit
The Economic Survey notes “Given the large proportion of resource constrained small and marginal farmers in India, timely availability of adequate credit is fundamental for the success of farming activities.” The agricultural credit flow target for the year 2019-20 was fixed at ₹13,50,000 crores and against this target the achievement was ₹13,92,469.81 crores. The agriculture credit flow target for 2020-21 has been fixed at ₹15,00,000 crores and till 30th November, 2020 a sum of ₹ 9,73,517.80 crores was disbursed. The Economic Survey notes that the Agriculture Infrastructure Fund announced as a part of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan will further boost credit flow to the agriculture sector.
According to the Economic Survey, consequent upon budget announcement on inclusion of livestock sector in Kisan Credit Card in February 2020, 1.5 crores dairy farmers of milk cooperatives and milk producer companies’ were targeted to provide Kisan Credit Cards (KCC) as part of Prime Minister’s Atma Nirbhar Bharat Package. As of mid January 2021, a total of 44,673 Kisan Credit Cards (KCCs) have been issued to fishers and fish farmers and an additional 4.04 lakh applications from fishers and fish farmers are with the banks at various stages of issuance.
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
The Survey observes that Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) is a milestone initiative to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers. The PMFBY covers over 5.5 crore farmer applications year on year. As on 12th January, 2021, claims worth Rs. 90,000 crores have already been paid out under the Scheme. Aadhar seeding has helped in speedy claim settlement directly into the farmers’ accounts. Even during COVID-19 lock down period nearly 70 lakh farmers benefitted and claims worth Rs. 8741.30 crores were transferred to the beneficiaries.
PM-KISAN
The Economic Survey says “An amount of `18000 crore have been deposited directly in the bank account of 9 crore farmer families of the country in December, 2020 in the 7th installment of financial benefit under the PM-KISAN scheme.”
Livestock Sector
Regarding Livestock Sector the Economic Survey says “The livestock sector grew at CAGR of 8.24 per cent during 2014-15 to 2018-19. As per the estimates of National Accounts Statistics (NAS) 2020 for sector wise Gross Value Added of Agriculture and allied sector, the contribution of livestock in total agriculture and allied sector GVA (at Constant Prices) has increased from 24.32 per cent (2014-15) to 28.63 per cent (2018-19). Livestock sector contributed 4.19 per cent of total GVA in 2018-19.”
Fisheries
The Economic Survey notes that Fish production in India has reached an all-time high of 14.16 million metric tons during 2019-20. Further, the Gross Value Added (GVA) by the Fisheries sector to the national economy stood at ₹2,12,915 crores constituting 1.24 per cent of the total national GVA and 7.28 per cent of the agricultural GVA.
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
The Economic Survey describes that “During the Financial Year 2020-21, allocation of foodgrains has been done through two channels- under National Food Security Act (NFSA) and Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme. At present NFSA is being implemented in all the 36 States/UTs and they are receiving monthly allocation of foodgrains under NFSA. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package as part of the economic response to COVID -19, Government of India launched the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) scheme for additional allocation of foodgrains from the Central Pool at the rate of 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under Targeted Public Distribution System (TPDS) (i.e.,beneficiaries under Antyodaya Anna Yojana & Priority Households).” Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, 80.96 crores beneficiaries were provided additional foodgrains, i.e. above the NFSA mandated requirements, of 5 kg per person per month free of cost till November, 2020. Over 200 LMT of foodgrains were provided amounting to a fiscal outgo of over Rs. 75000 Crores. Also, under Atma Nirbhar Bharat Package, 5 kg per person per month was distributed for four months (May to August) to benefit approximately 8 crores migrants who are not covered under NFSA or state ration card entailing subsidy of Rs. 3109 crores approximately.
Food Processing Industries
The Economic Survey notes that during the last 5 years ending 2018-19, Food Processing Industries (FPI) sector has been growing at an Average Annual Growth Rate (AAGR) of around 9.99 per cent as compared to around 3.12 per cent in Agriculture and 8.25 per cent in Manufacturing at 2011-12 prices.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় কৃষি খণ্ডত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পিছতো ৩.৪ শতাংশ বৃদ্ধিৰ দৰৰ সৈতে ভাৰতীয় অৰ্থব্যৱস্থাৰ উত্তৰণ হৈছে
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি শেহতীয়া কৃষি সংস্কাৰৰ উদ্দেশ্য হ’ল পৰিস্থিতি উন্নত কৰা, অৱৰোধ কৰা নহয়
29 JAN 2021 3:39PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত তথা ঔদ্যোগিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমমে আজি সংসদত আৰ্থিক সমীক্ষা ২০২০-২১ উত্থাপন কৰি কয় যে ভাৰতীয় কৃষি ক্ষেত্ৰত ক’ভিড-১৯ৰ ফলত বলৱৎ কৰা লকডাউনৰ সময়তো নিজৰ উপযোগীতা তথা নমনীয়তা প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷ আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি কৃষি ক্ষেত্ৰ আৰু সম্বন্ধীয় গতিবিধিয়ে বৰ্ষ ২০২০-২১ (প্ৰথম অগ্ৰীম অনুমান)ৰ সময়ছোৱাত স্থিৰ মূল্যত ৩.৪ শতাংশৰ বৃদ্ধি প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷
মুখ্য গাণনিক বিষয়াৰ দ্বাৰা ২৯ মে’ ২০২০ তাৰিখে উত্থাপন কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় আয় সম্বন্ধীয় সংখ্যাৰ আধাৰত আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ২০১৯-২০ চনত দেশত জিবিএত কৃষি আৰু সম্বন্ধীয় গতিবিধিসমূহৰ অৱদান ১৭.৮ শতাংশ হৈছে৷
অভিলেখসংখ্যক খাদ্যান্ন উৎপাদন
২০১৯-২০ বৰ্ষত কৃষি ক্ষেত্ৰৰ আৰ্থিক সমীক্ষা (চতুৰ্থ অগ্ৰীম অনুমান) অনুসৰি দেশত ২৯৬.৬৫ মিলিয়ন টন খাদ্যান্নৰ উৎপাদন হৈছিল য’ত ২০১৮-১৯ বৰ্ষত ২৮৫.২১ মিলিয়ন টন খাদ্যান্নৰ উৎপাদন হৈছিল৷ ঠিক সেইদৰে বৰ্তমানৰ সময়ত ১১.৪৪ মিলিয়ন টন অধিক খাদ্যান্নৰ উৎপাদন হৈছে৷
কৃষি ৰপ্তানি
২০১৯-২০ বৰ্ষৰ আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ভাৰতৰ কৃষি আৰু সম্বন্ধীয় সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি প্ৰায় ২৫২ হাজাৰ কোটি টকাৰ হল৷ ভাৰতৰ পৰা সৰ্বাধিক ৰপ্তানি আমেৰিকা, ছৌদি আৰৱ, ইৰাণ, নেপাল আৰু বাংলাদেশলৈ কৰা হৈছে৷ ভাৰত আৰু অন্য দেশলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলগীয়া মুখ্য সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত মাছ আৰু সামুদ্ৰিক সম্পদ, বাচমতী চাউল, হৰ মাংস, মছলা, সাধাৰণ চাউল, কেঁচা কঁপাহ, তেল, চেনী, এড়ী তেল আৰু চাহ পাতো অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷ কৃষিভিত্তিক আৰু সম্বন্ধীয় সামগ্ৰীসমূহৰ ৰপ্তানিত ভাৰতৰ স্থিতি অগ্ৰণী হৈছে৷ এই ক্ষেত্ৰসমূহত বিশ্বৰ প্ৰায় ২.৫ শতাংশ ৰপ্তানি ভাৰতৰ পৰাই কৰা হৈছে৷
ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি বৰ্ষ ২০১৮-১৯ৰ বাজেটত ফচলসমূহৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য ফচলৰ বাস্তৱিক ব্যয়ৰ ডেৰ গুণ বুলি ঘোষণা কৰা হৈছিল৷ এই সিদ্ধান্ত অগ্ৰসৰ হৈ ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা ২০২০-২১ বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত খাৰিফ আৰু ৰবি ফচলৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷
কৃষি সংস্কাৰ
শেহতীয়া কৃষি সংস্কাৰৰ ওপৰত আৰ্থিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে তিনিটা নতুন আইন ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তৱৰ্তী কৃষকক অধিকতম লাভ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ এনে কৃষকৰ সংখ্যা দেশৰ মুঠ কৃষকৰ প্ৰায় ৮৫ শতাংশ আৰু এওঁলোকৰ ফচলসমূহ এপিএমচি আধাৰিত বজাৰত বিক্ৰী কৰা হয়৷ নতুন কৃষি আইন প্ৰণয়ন হোৱাৰ দ্বাৰা কৃষকসকলে বজাৰৰ অৱৰোধকসমূহৰ পৰা স্বাধীনতা লাভ কৰিব আৰু কৃষি ক্ষেত্ৰত এক নতুন যুগৰ সূচনা হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ কৃষকে অধিক ধৰণে উপকৃত হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰ্যায়ৰ উত্তৰণ হ’ব৷
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান
আৰ্থিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে আত্মনিৰ্ভৰ অভিযানৰ অধীনত কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থাপনা ক্ষেত্ৰত অনেক বৃহৎ ঘোষণা কৰা হৈছে৷ কৃষি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ ধনৰাশি সুনিশ্চিত কৰা হৈছে৷ সুক্ষ্ম খাদ্য প্ৰসংস্কৰণ (এমএফই) স্থাপনৰ বাবে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঘোষণা কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পিএমএমএছৱাই)ৰ বাবে ২০ বাজাৰ কোটি টকা নিৰ্ধাৰিত কৰা হৈছে৷ ৰাষ্ট্ৰীয় পশু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী তথা পশুপালন আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বিকাশৰ বাবে ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঘোষণা কৰা হৈছে৷ ইয়াৰোপৰি আৱশ্যকীয় বস্তু অধিনিয়ম, কৃষি বিপণন আৰু কৃষি উৎপাদন মূল্য তথা গুণগতমান; প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা; আৰু এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ডৰ দৰে যোজনাসমূহ আৰম্ভ কৰা হৈছে৷
কৃষি ঋণ
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ভাৰতত ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তৱৰ্তী কৃষকক বৃহৎ পৰিসৰত বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে৷ কৃষকসকলৰ কৃষি সম্বন্ধীয় গতিবিধিসমূহ সুচাৰূৰূপত চলাই নিয়াৰ বাবে সময়মতে ঋণৰ উপলব্ধতাক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ বৰ্ষ ২০১৯-২০ত ১৩ লাখ ৫০ বাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল৷ তাৰ বিপৰীতে কৃষকসকলক ১৩,৯২,৪৬৯.৮১ কোটি টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল যি নিৰ্ধাৰিত সীমাতকৈ বহু অধিক আছিল৷ ২০২০-২১ বৰ্ষত ১৫ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল৷ ৩০ নৱেম্বৰ ২০২০ তাৰিখ পৰ্যন্ত ৯,৭৩,৫১৭.৮০ কোটি টকাৰ ঋণ কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ আৰ্থিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ এক অংশৰ ৰূপত কৃষি আন্তঃগাঁথনি বিনিৰ্মাণ কোষৰ অধীনত প্ৰদান কৰিবলগীয়া ঋণে কৃষি ক্ষেত্ৰক অধিক লাভান্বিত কৰিব৷
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ফেব্ৰুৱাৰী ২০২০ৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা অনুসৰি কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ অংশৰ ৰূপত ডেৰ কোটি দুগ্ধ ডেইৰী উৎপাদক আৰু দুগ্ধ নিৰ্মাতা উদ্যোগক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদানৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে৷ সংখ্যা অনুসৰি মধ্য জানুৱাৰী ২০২১ পৰ্যন্ত মুঠ ৪৪,৬৭৩ কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড মৎস্যজীৱিক উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে য’ত ইয়াৰ অতিৰিক্ত মাছমৰীয়া আৰু মৎস্য পালকক ৪.০৪ লাখ আবেদন বেংকসমূহত কাৰ্ড প্ৰদান কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ পিএমএফবিৱাইৰ অধীনত বাৰ্ষিক ৫.৫ কোটিতকৈও অধিক আবেদন স্বীকাৰ কৰি কৃষকক যোজনাৰ লাভ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ এই যোজনাৰ অধীনত ১২ জানুৱাৰী ২০২১ পৰ্যন্ত ৯০ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ বিদ্যমান ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ ফলত লকডাউনৰ পিছতো ৭০ লাখ কৃষকে এই যোজনাৰ লাভ আদায় কৰিছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্টত ৮৭৪১.৩০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষক যোজনা
আৰ্থিক সমীক্ষাত এয়া কোৱা হৈছে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষক যোজনাৰ অধীনত প্ৰদান কৰা বিত্তীয় সাহায্যৰ সাতটা কিস্তিৰ ৰূপত ডিচেম্বৰ ২০২০ত দেশৰ ৯ কোটি কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টলৈ ১৮ হাজাৰ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে৷
পশুধন ক্ষেত্ৰ
পশুধন ক্ষেত্ৰৰ আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ২০১৪-১৫ৰ তুলনাত ২০১৮-১৯ত পশুধন ক্ষেত্ৰত সংযুক্ত বাৰ্ষিক বিকাশ দৰৰ আধাৰত ৮.২৪ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে৷ ২০১৪-১৫ত এয়া ২৪.৩২ শতাংশ আছিল যি ২০১৮-১৯ত আছিল ২৮.৬৩ শতাংশ৷
মৎস্য পালন
আৰ্থিক সমীক্ষাত এই তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে ভাৰতৰ মৎস্য উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত ২০১৯-২০ বৰ্ষত ১৪.১৬ মিলিটন মেট্ৰিকটন মৎস্য উৎপাদন কৰা হৈছিল৷ ইয়াৰোপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থব্যৱস্থাই মৎস্য ক্ষেত্ৰত ২,১২,৯১৫ কোটি টকাৰ অংশীদাৰীত্ব নথিভুক্ত কৰিছে৷ এয়া মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় মূল্য সংবৰ্ধনৰ ১.২৪ শতাংশ আৰু কৃষি ক্ষেত্ৰৰ মুঠ সংবৰ্ধনৰ ৭.২৮ শতাংশ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা
আৰ্থিক সমীক্ষাত এয়া কোৱা হৈছে যে বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২০-২১ৰ সময়ছোৱাত খাদ্যান্নৰ বিতৰণ দুটা চেনেলৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে৷ এয়া হৈছে- ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা অধিনিয়ম আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা৷ বৰ্তমানে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা অধিনিয়মক ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশত প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে আৰু এই আটাইবোৰ এনএফএছএৰ অধীনত মাহিলীভিত্তিত খাদ্যান্ন প্ৰাপ্ত কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ পেকেজৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ আৰম্ভ কৰিছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত নৱেম্বৰ ২০২০ পৰ্যন্ত নৱেম্বৰ ২০২০ পৰ্যন্ত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিক ৫ কিলোকৈ খাদ্যান্ন প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত ৮০.৯৬ কোটি হিতাধিকাৰীক অতিৰিক্ত খাদ্যান্ন প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ এই সময়ছোৱাত ৭৫০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যত ২০০ লাখ মেট্ৰিকটনতকৈও অধিক খাদ্যৰ বিতৰণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰোপৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ অধীনত চাৰি মাহলৈ (মে’ৰ পৰা আগষ্টৰ মাজত) প্ৰতি গৰাকী ব্যক্তিক ৫ কিলো খাদ্যান্ন উপলব্ধ কৰোৱা হৈছিল যাৰ দ্বাৰা ৮ কোটি প্ৰবাসী শ্ৰমিক উপকৃত হৈছিল যি ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা অধিনিয়ম তথা ৰাজ্য ৰেচন কাৰ্ড যোজনাৰ অন্তৰ্গত নহয়, যাৰ সাহায্য ব্যয় প্ৰায় ৩১০৯ কোটি টকা আছিল৷
খাদ্য প্ৰসংস্কৰণ উদ্যোগ
আৰ্থিক সমীক্ষা অনুসৰি ২০১৮-১৯ বৰ্ষ পৰ্যন্ত বিগত পাঁচ বছৰত খাদ্য প্ৰসংস্কৰণ উদ্যোগ (এফপিআই) ক্ষেত্ৰত মুঠ বাৰ্ষিক বৃদ্ধি দৰত (এএজিআৰ) ৯.৯৯ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে৷ ২০১১-১২ বৰ্ষৰ পৰা কৃষি ক্ষেত্ৰত এই বৃদ্ধি ৩.১২ শতাংশ হৈছে আৰু বিনিৰ্মাণ ক্ষেত্ৰত বৃদ্ধি দৰ ৮.২৫ শতাংশ হৈছে৷