Ministry of Finance
Government to step up Funding for National Infrastructure Pipeline
Development Financial Institution (DFI) proposed to be set up
Provision of Rs 20,000 Crore to capitalize Development Financial Institution
Suitable amendments in relevant Legislations for Debt Financing of InvITs and REITs by Foreign Portfolio Investors
Launch of National Monetization Pipeline for Monetizing Operating Public Infrastructure Assets
01 FEB 2021 1:45PM by PIB Delhi
While presenting the Union Budget 2021-22 in Parliament today the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced that in order to achieve the target of National Infrastructure Pipeline (NIP) in the coming years the Government proposes following three steps :
1. Creation of institutional structures
2. A big thrust on monetizing assets
3. Enhancing the share of capital expenditure in Central and State budgets
The Finance Minister informed that NIP launched in December 2019 with 6835 projects has now expanded to 7,400 projects and around 217 projects worth Rs. 1.10 lakh crore under some key infrastructure Ministries have been completed.
Infrastructure financing - Development Financial Institution (DFI)
The Union Finance Minister announced that a sum of Rs. 20,000 crore has been provisioned in the Union Budget to capitalise Development Financial Institution (DFI). The Minister informed that a Bill will be introduced to set up DFI which will act as a provider, enabler and catalyst for infrastructure financing. The ambition is to have a lending portfolio of at least Rs. 5 lakh crore for this DFI in three years time, the Minister added.
The Minister further stated that in order to enable Debt Financing of InVITs and REITs by Foreign Portfolio Investors suitable amendments will be done in the relevant legislations. The move is expected to help in augmenting funds for infrastructure and real estate sectors.
Asset Monetisation
The Union Finance Minister announced launch of a “National Monetization Pipeline” of potential brownfield infrastructure assets stating that Monetizing operating public infrastructure assets is a very important financing option for new infrastructure construction. The Minister informed that an Asset Monetization dashboard will also be created for tracking the progress and to provide visibility to investors. Some important measures in the direction of monetisation are as follows:
1. National Highways Authority of India and PGCIL each have sponsored one InvIT that will attract international and domestic institutional investors. Five operational roads with an estimated enterprise value of Rs.5,000 crore are being transferred to the NHAIInvIT. Similarily, transmission assets of a value of Rs. 7,000 crore will be transferred to the PGCILInvIT.
2. Railways will monetize Dedicated Freight Corridor assets for operations and maintenance, after commissioning.
3. The next lot of Airports will be monetised for operations and management concession.
4. Other core infrastructure assets that will be rolled out under the Asset Monetization Programme are: (i) NHAI Operational Toll Roads (ii) Transmission Assets of PGCIL (iii) Oil and Gas Pipelines of GAIL, IOCL and HPCL (iv) AAI Airports in Tier II and III cities, (v) Other Railway Infrastructure Assets (vi) Warehousing Assets of CPSEs such as Central Warehousing Corporation and NAFED among others and (vii) Sports Stadiums.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
সরকারনা নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখিবা দেবেলপমেন্ত ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন (দি.এফাই.)গী ফন্দিং হেনগৎহনগনি
দেবেলপমেন্ত ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন কেপিতেলাইজ তৌনবা লুপা করোর ২০,০০০গী প্রোবিজন
ফোরেন পোর্তফোলিয়ো ইনবেস্তরশিংনা ইনবিৎ অমসুং রিৎকী দেৎ ফাইনান্সিং তৌবা য়ানবা মরী লৈনবা লেজিস্লেসনশিংদা চান্নবা এমেন্দমেন্ত তৌবা
পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর এসসেৎশিং মোনিতাইজ তৌনবা নেস্নেল মোনিতাইজেসন পাইপলাইন হৌদোকপা
01 FEB 2021 1:45PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.)গী পান্দম ফংনবা সরকারনা মখাদা পীরিবা খোঙথাং অহুম অসি লৌখৎনবা প্রপোজ তৌখ্রে হায়না লাউথোকখ্রে:
১. ইন্সতিত্যুস্নেল স্ত্রকচরশিং শেমগৎপা
২. এসসেৎশিং মোনিতাইজ তৌনবা কন্না হোৎনবা
৩. কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী বজেৎশিংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী শরুক হেনগৎপা
শেলথুমগী মন্ত্রীনা হায় ২০১৯গী দিসেম্বরদা প্রোজেক্ত ৬৮৩৫গা লোইননা হৌদোকখিবা এন.আই.পি. অসি হৌজিক প্রোজেক্ত ৭,৪০০ শুখ্রে অমসুং লুপা করোর লাখ ১.১০রোমগী ওইগদবা মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর মন্ত্রালয়শিংগী মখাদা প্রোজেক্ত ২১৭রোম লোইশিনখ্রে।
ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিং - দেবেলপমেন্ত ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন (দি.এফ.আই.)
কেন্দ্রগী শেলথুমগী মন্ত্রীনা দেবেলপমেন্ত ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন কেপিতেলাইজ তৌনবা কেন্দ্রগী বজেৎতা লুপা করোর ২০,০০০গী শেনফমগী প্রোবিজন লৈহনখ্রে হায়না লাউথোকখ্রে। মন্ত্রীনা হায় দি.এফ.আই.বু ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিংগী প্রোভাইদর, ইনেব্লর অমসুং কেতলিস্ত ওইনবা বিল অমা পুথোক্লগনি। মসিগী পান্দমদি চহি অহুমগী মতমগী মনুংদা দি.এফ.আই.গী য়ামদ্রবদা লুপা করোর লাখ ৫গী লেন্দিং পোর্তফোলিয়ো অমা লৈহনবনি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখ্রে।
মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় ফোরেন পোর্তফোলিয়ো ইনবেস্তরশিংনা ইনবিৎ অমসুং রিৎকী দেৎ ফাইনান্সিং তৌবা য়ানবা চান্নবা এমেন্দমেন্ত মরী লৈনবা লেজিস্লেসনশিংদা তৌগনি হায়খ্রে। খোঙথাং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং রিএল ইস্তেৎ সেক্তরশিংগী ফন্দশিং হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না পান্নরি।
এসসেৎ মোনিতাইজেসন
অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কনস্ত্রক্সনগীদমক চল্লাইরিবা পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর এসসেৎশিং মোনিতাইজ তৌবা অসি য়াম্না মরু ওইবা ফাইনান্সিং ওপ্সন অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা পোএন্সিএল ব্রাউনফিল্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর এসসেৎশিংগী “নেস্নেল মোনিতাইজেসন পাইপলাইন” অমা কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে। মন্ত্রীনা হায় থবককী খোঙজেল য়েংশিন্নবা অমসুং ইনবেস্তরশিংদা বিজিবিলিতী ফংহন্নবা এসসেৎ মোনিতাইজেসন দেশবোর্দ অমা শেম্লগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মোনিতাইজেসন তৌনবা লৌখৎকদবা মরু ওইবা খোঙথাং খরা মখাদা পীরি:
1. ইন্তরনেস্নেল অমসুং দোমেস্তিক ইন্সতিত্যুসনেল ইনবেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিনগদবা ইনবিৎ অমা নেস্নেল হায়ৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া অমসুং পি.জি.সি.আই.এল. অমমমনা স্পোন্সর তৌখ্রে। লুপা করোর ৫,০০০গী এন্তর্প্রাইস ভেল্যু ওইবা ওপরেসন তৌরিবা লম্বী মঙা এন.ঐচ.এ.আই.ইনবিৎতা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিগা চপ মান্না লুপা করোর ৭,০০০গী ভেল্যু ওইবা ত্রান্সমিসন এসসেৎ পি.জি.সি.আই.এল/ইবিৎতা ত্রান্সফর তৌরগনি।
2. কম্মিসন তৌরবা মতুংদা ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স তৌনবা রেলৱেজনা দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর এসসেৎশিং মোনিতাইজ তৌগনি।
3. ওপরেসন অমসুং মেনেজমেন্ত কনসেসনগীদমক্তা মথংদা এয়রপোর্ত কয়া মোনিতাইজ তৌগনি।
4. এসসেৎ মোনিতাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা রোল আউৎ তৌগদবা অতোপ্পা কোর ইনফ্রাস্ত্রকচর এসসেৎশিং অদুদি: (i) এন.ঐচ.এ.আই. ওপরেস্নেল তোল লম্বীশিং (ii) পি.জি.সিআই.এল.গী ত্রান্সমিসন এসসেৎশিং (iii) জি.এ.আই.এল., আই.ও.সি.এল. অমসুং ঐচ.পি.সি.এল.গী ওইল অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং (iv) তাইয়র II অমসুং III ওইবা সহরশিংগী এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিং, (v) অতোপ্পা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর এসসেৎশিং (vi) সেন্ত্রেল ৱেয়রহাউসিং কোর্পোরেসন অমসুং এন.এ.এফ.ই.দি.গুম্বা সি.পি.এস.ই.শিংগী ৱেয়রহাউসিং এসসেৎশিং অমসুং (vii) স্পোর্ত স্তেদিয়ম।