Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan unveils IEC Campaign to address Vaccine Hesitancy and Misinformation
“Let us put a STOP to these falsehoods”
“Truth is powerful and shall prevail”
Urges people to follow Truth and seek the Correct Information from authentic sources
“The Paradox is that countries across the Globe are asking us for access to the Vaccines while a section of our own is fomenting Misinformation and Doubts for narrow political ends”
21 JAN 2021 2:10PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan,Union Minister of Health and Family Welfare today unveiledIEC posters to address the emerging issue of vaccine hesitancy in some sections of population in the country in presence of Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare and Dr V K Paul, Member (Health), Niti Aayog.
The world’s largest immunisation exercise against COVID-19 was launched by the Hon’ble Prime Minister on 16th January 2021.
More than 8 lakh healthcare workers have been vaccinated till 7 am on 21st Jan 2021.
The Union Health Minister reminded everyone of the achievements of the country, the second most populous country in the world. He said, “India is one of the few countries to halt the march of COVID-19 and simultaneouslydevelop a vaccine for COVID, thanks to the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji who bestowed his personal attention to get the country rid of the pandemic.” Today, the country is seeing a steady decline in the active cases. Around 15,000 daily new cases were reported yesterday, he added.
Explaining the role of the vaccination in eradicating diseases, he noted, “The elimination of Polio and Smallpox was made possible by large scale immunization. Once immunized, not only that person is not capable of catching the disease, he/she is also unable to transmit the disease to others thus passing on the social benefit to the larger society he/she interacts with. This was also the logic of undertaking mass immunization of women and children against the twelve diseases under Mission Indradhanush. Vaccination against COVID will similarly create persons incapable of transmitting the disease and eradicate the disease altogetherin some time.”
Dr Harsh Vardhan urged everyone to counter the vested campaigns of untruth and misinformaiton. “Let us put a STOP to these falsehoods”, he forcefully said. He appealed to people to seek the correct information from credible and authentic sources such as the Health Ministry, PIB, Ministry of Information and Broadcasting, MyGov website etc. He reiterated that “Truth is powerful and shall prevail”. And encouraged everyone to share the IEC posters to mulitply the virtuous cycle of truth.
Commenting on the safety and efficacy of the vaccines, he said, “All eminent doctors of well-known hospitals have taken the vaccine and praised the exercise for its desired end. It is only a handful of vested political interests who are interested in spreading rumour and encouraging vaccine hesitancy among those vulnerable to such propaganda in the population.The paradox is that countries across the globe are asking us for access to the vaccines while a section of our own is fomenting misinformation and doubt for narrow political ends.” He stated that the prominent doctors along with many other healthcare workers within the government and the private sector have taken the COVID19 vaccine, and have returned to their work without any side effects.
Terming the Vaccination Drive as ‘AntimPrahaar’ against COVID, Shri Ashwini Kumar Choubey said, “16th January is a red-letter day for it began the countdown of ending the pandemic. India has taken a revolutionary decision to provide the vaccines at the earliest.” He also appealed everyone to not follow the campaigns of mistruth but help everyone by sharing the correct information.
Shri Rajesh Bhushan,Union Health Secretary, Ms. Vandana Gurnani,Addl. Secretary and MD, NHM, Shri Manohar Agnani, Addl. Secretary (Health), Dr. Sunil Kumar, DGHS, MoHFW and other senior officials were present at the event.
Dr. Balram Bhargava, DG, ICMR, Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS, Dr N N Mathur, Director LHMC, Dr. S. V. Arya, MS, Safdarjung Hospital, Dr. Rana A. K. Singh, MS, RML Hospital and representatives of development partners like BMGF, UNICEF and WHO attended the event virtually.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না ভেক্সিনগী চিংনবা অমসুং অরানবা পাউগী মতাংদা ৱা ঙাংনবা আই.ই.সি. কেম্পেন হৌদোকখ্রে
“ঐখোয়না মসিগী অরানবা পাউ শন্দোকপা অসি থিংলসি”
“অচুম্বা অসি শক্তি লৈ অমসুং লেঙদনা লৈগনি”
মীয়াম্বু অচুম্বদা লাক্নবা চংশিনশি অমসুং অচুম্বা পাউ অসি অশেংবা মফমদগী লৌনবা হোৎনসি
“লৈবা অসিদা লৈরিবা অয়েৎপা অসি মালেম অসিনা ভেক্সিন ফংহন্নবা হায়রি মরক অসিদা ঐখোয়গী মফম অসিদনা অরানবা পাউ ওৎপা অমসুং চিংনবা কয়া অমা রাজনিতিগী অখুবা মিয়েংনা পুরি”
21 JAN 2021 2:10PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি আই.ই.সি.গী পোস্তর হৌদোক্তুনা লৈবাক অসিগী মফম খরদা ভেক্সিন অসিগী মতাংদা চিংনবা ফাওহল্লিবা অসি কোক্নবা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবে অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মেম্বর (হেলথ) দাঃ ভি. কে. পোল য়াওনা হৌদোকখ্রে।
মালেমগী খ্বায়দগী চাওবা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চৎথবা ইম্ম্যুনাইজেসন অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ১৬তা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবনি।
২০২১গী জানুৱারীগী ২১গী অয়ুক্কী পুং ৭ ফাওবদা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং থবক তৌবশিং লাখ ৮ হেন্না ভেক্সিন পীখি।
য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরনা মীপুম খুদিংদা লৈবাক অসিগী মায় পাকপা অসি অমুক নিংশিংখি, মালেমদা খ্বায়দগী মমিং লৈবা অনিশুবা লৈবাক ওইরি। মহাক্না হায় মদুদি, “ইন্দিয়া অসি কোবিদ-১৯ থেংন্নবা হোৎনবদা চংশিল্লিবা লৈবাক খরগী মনুংদা অমনি অমসুং মরক অসিদা কোবিদ-১৯ অসিগী ভেক্সিন অসিশু শেমগৎলি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মশামক য়াওনা লুচিংদুনা লায়চৎ অসিবু মুথৎনবা হোৎনখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা এক্তিব কেসেস অসি য়াম্না থুনা হন্থরকপা উবা ফংলি। চাওরাক্না নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কেস ১৫,০০০ রোম ঙরাং ফাওবদা রিপোর্ত লাকখি, মহাক্না মখা শমথখি।
ভেক্সিন্নেসন অসিনা লায়না অসি মুথৎপদা লৌরিবা থৌদাং অসি শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি, “পোলিও অমসুং স্মোলপোক্স মুথৎখিবা অসি য়াম্না চাওনা ইম্ম্যুনাইজেসন অসি চৎথবদগী ঙমখিবনি। অমুক্তং তিকা অসি থাখ্রবা, মীওই অসিদা লায়না অসি চংবা ঙমদবতা নত্তনা মহাক অসিনা অতোপ্পদা শন্দোকপা ঙমহন্দে। কোবিদকী মায়োক্তা চৎথবা ভেক্সিন্নেসন অসিশু মান্ননা মীওই অমবু লায়না অসি শন্দোকপা ঙমহন্দে লায়না অসি চপ মান্নবা মতমদা মুথৎপা ঙম্মী”।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না চুমদবা অমসুং অরানবা পাউ শন্দোক্লিবা অসিদা লৌদনবা কন্না তকশিল্লি। “ঐখোয়না অরানবা অসি থিংলসি” মহাক্না নমদুনা হায়খি। মহাকনা মীয়ামদা পাউশিং অসি হেলথ মিনিস্ত্রীগুম্বা, পি.আই.বি., ইনফোর্মেসন অমসুং বোর্দকাস্তিং মিনিস্ত্রী অমসুং মাইগোভ ৱেবসাইতশিং অসিগুম্বা থাজবা য়াবা মফমদগী লৌনবা কন্না হায়খি।
শোক্তবা অমসুং মথৌ পানবা ভেক্সিন অসিগী মতাংদা মহাক্না হায়খি মদুদি, “মমিং লৈরবা হোস্পিতালগী মমিং লৈরবা দোক্তরশিংনা ভেক্সিন অসি কাপখি অমসুং মসিগী অপাম্বা অসি ফংবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। মসি রাজনিতিগী ওইবা মীওই খরনা শন্দোকপা পাউ অসিনা মীয়ামদা চিংনবা ফাওহনবনি। ৱাফম অসিদা য়েৎলিবা অসি মালেম পুম্বা অসিনা ভেক্সিন অসিবা ঙাইদুনা লৈরিঙৈ অসিদা লৈবাক অসিগী মফম খরদা রাজনিতিগী ওইবা অখুবা মিয়েংদা মীয়াম্বু লান্না পুরি”। অফাওবা দোক্তরশিং অমসুং হেলথকেয়রদা থবক তৌবশিংনা সরকারগী অমসুং লনাইগী মফমশিংদা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন অসি লৌরি অমসুং মখোয় অসি করিগুম্বা সাইদ ইফেক্ত অমত্তা লৈতনা থবক্তা লাক্লি।
ভেক্সিন্নেসন অসি কোবিদগী মায়োক্তা ‘আন্তিম প্রহার’নি হায়রদুনা, শ্রী আশ্বীনি কুমার চৌবেনা হায় মদুদি, “জানুৱারীগী ১৬ অসি লায়চৎ অসি লোইশিনবগী অঙাংবা ময়েক্কী নুমিৎ ওইনা লৈহৌরগনি। ইন্দিয়ানা ভেক্সিন অসি অওনবা পুরক্নবা ঙননা ফীরেপ লৌখি”।
য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, এন.ঐচ.এমগী সেক্ত্রেতরী অমসুং এম.দি. মিস. বন্দনা গুর্নানি, এদ্দিসনেল সেক্ত্রেতরী শ্রী মনোহর অগ্নানি, এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী দি.জি.ঐচ.এস.দাঃ সুনিল কুমার অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
আই.সি.এম.আর.গী দি.জি.দাঃ বালরাম ভার্গাবা, এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর দাঃ রন্দীপ গুলেরিয়া, এল.ঐচ.এম.সি.গী দাইরেক্তর দাঃ. এন.এন.মাথুর, সাফদার্জুং হোস্পিতালগী এম.এস. দাঃ এস.ভি. আর্য়া, আর.এম.এল. হোস্পিতালগী এম.এস. দাঃ রানা এ.কে. সিংহ, অমসুং দিবলপমেন্ত পার্তনরগী মীহুৎশিং মদুদি বি.এম.জি.এফ., য়ু.এন.আই.সি.ই.এফ. অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.না থৌরম অসিবু ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।