ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ରହିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 JAN 2021 9:10PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରାଇବାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଶତକଡା 45ଭାଗ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦେଶର ଟୁ ଟାୟାର ଓ ଥ୍ରୀ ଟାୟାର ସିଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ବିପଣନର ଅଗ୍ରଦୂତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ଆପଣାଇବାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାନ୍ତି । ଦେଶରେ ଶତକଡା 80ଭାଗ ଜିଲ୍ଲା ବର୍ତ୍ତମାନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇପଡିଛି । ଆଜିକାଲି ଜନସାଧାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟପେୟ ନେଇ ବେଶ୍ ସଚେତନ ହେଉଥିବା ଯୋଗୁଁ କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ । ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ମୂଳଧନ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗରେ ଏକ ଆଗ୍ରି ଇନ୍‌ଫ୍ରା ଫଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନୂତନ ସୁଯୋଗର ସଦ୍‌ବ୍ୟବହାର ସହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡିକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କଲେ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତରୁ ପରସା ଖାଦ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସାନିଟାଇଜର, ପିପିଇ କିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବା ସହ, ଘରେ ଘରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମ୍ରଗୀ ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ବାଧାବିଘ୍ନ କାଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ମାନଙ୍କ ଉଦମ୍ୟ ଓ ଅଦ୍ୟମ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Start-ups are playing a crucial role in making India self-reliant: PM Modi
16 JAN 2021 9:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi praised the contribution of India startups towards Aatamnirbharta during corona crisis. He was addressing ‘Prarambh: Startup India International Summit’ today via video conferencing.
Speaking on the occasion, the Prime Minister pointed out that 45 per cent startups are in tier 2 and tier 3 cities, working as the brand ambassadors of the local products. Every state is supporting and incubating startups as per local possibilities and 80 percent of districts of the country are now part of the Startup India mission. The Prime Minister pointed out new possibilities in food and agriculture area as people are becoming more aware about their diet. India has paid special attention to the growth of these sectors as an Agri Infra Fund has been created with a capital base of one Lakh crore. With these new avenues, startup are collaborating with farmers and playing a significant role in taking products from farm to table with better ease and quality.
The Prime Minister underlined their contribution in the Aatmnirbharta during the Corona crisis. Startups played a major role in ensuring availability of sanitizers, PPE kits and related supply chains. They played a sterling role in meeting local needs like grocery, medicine delivery at doorstep, transportation of frontline workers and online study material. The Prime Minister appreciated the startup spirit of finding opportunity in adversity and the way they infused confidence during calamity.