Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
08 JAN 2021 3:33PM by PIB Delhi
After confirmation of Avian Influenza positive samples from ICAR-NIHSAD in poultry (two poultry farms) of Panchkula district, Haryana and reporting of positive samples in migratory birds in Junagadh district, Gujarat and in crows in Sawai Madhopur, Pali, Jaisalmer and Mohar districts of Rajasthan, the Department has suggested the affected States to contain the disease as per Action Plan on Avian Influenza. So far, the disease has been confirmed from six states (Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana and Gujarat). It is learnt that culling operations have been completed in both the affected districts of Kerala. The disinfection process is underway.
States that are still unaffected by AI have been requested to keep a vigil on any unusual mortality amongst birds and to report immediately so that necessary measures are taken in the fastest possible time.
Central teams have been deployed to visit the affected states of Kerala, Haryana and Himachal Pradesh for monitoring and for epidemiological investigation.
Unusual mortality of 16 birds has also been reported in DDA park Hastsal Village, Delhi. The AH Department of NCT of Delhi, has reportedly taken precautionary measures and sent samples to ICAR-NIHSAD and test report is awaited
Awareness among poultry farmers and general public (consumers of eggs and chicken) about the disease is of foremost importance. Communication from Secretary (AHD) has also been sent to Health Ministry to restore consumer confidence in consumption of chicken and eggs. Appropriate advisories have been requested to be issued from the Health Ministry in this regard so that consumer confidence affected by rumors is put to rest. Also, states have been requested to increase awareness regarding safety of poultry or poultry products that were safe for consumption following boiling / cooking procedures for which central support would be available.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী ফিবম
08 JAN 2021 3:33PM by PIB Imphal
হারিয়ানাগী পঞ্চকুলা দিস্ত্রীক্ততা য়ুমদা য়োকপা উচেকশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী পোজিতিব সেম্পল অসি আই.সি.এ.আর.-এন.আই.ঐচ.এস.এ.দি.দগী চপ চাবা ফংলবা মতুং অমসুং গুজরাতকী জুনাঘাধতা লমকোই উচেকশিংদা সেম্পলশিং পোজিতিব ওইনা থেংনবগী রিপোর্ত অমসুং রাজস্থানগী সৱাই মাধোপুর, পালি, জাইসলমর অমসুং মোহার দিস্ত্রীক্ততনা ক্বাক্তা ফংবা অসিদা, দিপার্তমেন্ত অসিনা স্তেতশিংদা লায়না অসিবু লাকশিন্নবা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগীদমক তৌফম থোকপা থবকশিং তৌনবা খঙহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, লায়না অসি স্তেত তরুক্তগী চপ চানা লৈরে (কেরলা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, হরিয়ানা অমসুং গুজরাত)। কেরলাগী শোকহল্লবা দিস্ত্রীক্ত অনিদা মপুং ফানা কল্লিং তৌখিবা লৈরে। দিসইনফেক্সনগী থৌওং অসি চৎথরি।
হৌজিক এ.আই.না শোকহনদ্রিবা স্তেতশিং অসি মিকুপ নাহুম শিংনা লৈদুনা উচেকশিং অসি মরম চাদনা অশিবা য়াওবা য়েংনবা খঙহনখ্রে অমসুং করিগুম্বা অসিগুম্ব অসি থোক্লবদি অথুবদা পাউ পীদুনা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং লৌনবা হোৎনগদবনি।
হায়রিবা শোকহল্লবা স্তেতশিং হায়বদি কেরলা, হারিয়ানা অমসুং হিমাচল প্রদেশ অসি য়েংশিন্নবা সেন্ত্রেলগী তীম অমা শেমখ্রে।
দিল্লীগী হাস্তসাল খুঙ্গংগী দি.দি.এ. পার্কক্তা উচেক ১৬ মরম চাদনা শিবগী রিপোর্ত লাক্লি। দিল্লীগী এন.সি.তি.গী এ.ঐচ. দিপার্তমেন্তনা চেকশিন থৌরাং কয়া অমা পায়খৎপগী রিপোর্ত লৈরি অমসুং সেম্পলশিং অসি আই.সি.এ.আর.-এন.আই.ঐচ.এস.এ.দি.দা থাখ্রে অমসুং মসিগী তেস্ত অসি ঙাইরি।
পোলত্রী ফার্ম্মর অমসুং মীয়ামদা (য়েরুম অমসুং চিকনগী কঞ্জুম্মরশিং) দা লায়না অসিগী মরমদা খঙহনবা মরু ওই। কম্ম্যুনিকেসন ফ্রোম সেক্ত্রেতরী (এ.ঐচ.দি.)নশু হেলথ মিনিস্ত্রীদা কঞ্জুম্মরশিংনা য়েরুম অমসুং চিকনগী থাজবা থম্নবা থাখ্রে। হেলথ মিনিস্ত্রীদা কঞ্জুম্মরশিংনা য়েরুম অমসুং চিকনগী থাজবা থম্নবা পাউতাক কয়া অমা পীদুনা তোঙা শন্দোকপা অসি থিংনবা হায়জখ্রে। অদুগা, স্তেতশিং অসিদা পোলত্রী অমসুং পোলত্রীগী পোত্থোক অসি ফুৎপা/থোংদোক্লগা চাবা অসি অকাইবা লৈতে হায়না সেন্ত্রেলদগী মতেং নিরি।