Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
08 JAN 2021 3:33PM by PIB Delhi
After confirmation of Avian Influenza positive samples from ICAR-NIHSAD in poultry (two poultry farms) of Panchkula district, Haryana and reporting of positive samples in migratory birds in Junagadh district, Gujarat and in crows in Sawai Madhopur, Pali, Jaisalmer and Mohar districts of Rajasthan, the Department has suggested the affected States to contain the disease as per Action Plan on Avian Influenza. So far, the disease has been confirmed from six states (Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana and Gujarat). It is learnt that culling operations have been completed in both the affected districts of Kerala. The disinfection process is underway.
States that are still unaffected by AI have been requested to keep a vigil on any unusual mortality amongst birds and to report immediately so that necessary measures are taken in the fastest possible time.
Central teams have been deployed to visit the affected states of Kerala, Haryana and Himachal Pradesh for monitoring and for epidemiological investigation.
Unusual mortality of 16 birds has also been reported in DDA park Hastsal Village, Delhi. The AH Department of NCT of Delhi, has reportedly taken precautionary measures and sent samples to ICAR-NIHSAD and test report is awaited
Awareness among poultry farmers and general public (consumers of eggs and chicken) about the disease is of foremost importance. Communication from Secretary (AHD) has also been sent to Health Ministry to restore consumer confidence in consumption of chicken and eggs. Appropriate advisories have been requested to be issued from the Health Ministry in this regard so that consumer confidence affected by rumors is put to rest. Also, states have been requested to increase awareness regarding safety of poultry or poultry products that were safe for consumption following boiling / cooking procedures for which central support would be available.

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ ଆଭିଏନ୍ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ସ୍ଥିତି
08 JAN 2021 3:33PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ କୃଷି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ପଶୁରୋଗ ଉଚ୍ଚ ନିରପତ୍ତା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପକ୍ଷରୁ ହରିୟାଣା-ପଞ୍ଚକୁଲା ଜିଲ୍ଲାର ଦୁଇଟି କୁକୁଡା ପାଳନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଭିଏନ୍ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଭୂତାଣୁ ମିଳିଥିବା ଘଟଣାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ଗୁଜରାଟର ଜୁନାଗଡରେ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶାଗତ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କଠାରେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏଥିସହିତ ରାଜସ୍ଥାନର ସବାଇ ମାଧପୁର, ପାଲି, ଜୟସଲମେର ଏବଂ ମୋହର ଜିଲ୍ଲାରେ କାଉମାନଙ୍କ ଠାରେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏହି ଭୂତାଣୁ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଆଭିଏନ୍ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ସଂକ୍ରମଣ ସମ୍ପର୍କୀତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କେରଳ, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଭୂତାଣୁର ଉପସ୍ଥିତି ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଗୃହପାଳିତ କୁକୁଡା ଏବଂ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ମାରିବା କାର୍ଯ୍ୟ କେରଳର ଦୁଇଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏଥିସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂକ୍ରମଣ ନିରୋଧ କାର୍ଯ୍ୟ ଏଠାରେ ଚାଲିଛି ।
ଆଭିଏନ୍ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ସଂକ୍ରମଣ ହୋଇ ନ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ଏହାର ସଂକ୍ରମଣ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ସଂକ୍ରମଣ ହେଲେ ତୁରନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ ।
ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କୀତ ଗବେଷଣା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦଳ କେରଳ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛନ୍ତି । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଡି.ଡି.ଏ ପାର୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ 16ଟି ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟଣା ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆସିଛି । ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦିଲ୍ଲୀରେ ପଶୁସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ସତର୍କତା ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ପଶୁରୋଗ ଉଚ୍ଚ ନିରାପତ୍ତା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ନମୁନା ପଠାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳାଫଳକୁ ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
କୁକୁଡା ଏବଂ କୁକୁଡା ଅଣ୍ଡା ଖାଉଥିବା ଲୋକ, କୁକୁଡା ପାଳନ କରୁଥିବା ଚାଷୀ ଓ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଦିଲ୍ଲୀ ପଶୁପାଳନ ବିଭାଗ ସଚିବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ କୁକୁଡା ମାଂସ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ସମ୍ପର୍କୀତ ସତର୍କ ସୂଚନା ପଠାଇଛନ୍ତି । ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚାରିତ ହେଉଥିବା ଗୁଜବକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି । କୁକୁଡା ମାଂସ ଏବଂ ଅଣ୍ଡାକୁ ଭଲଭାବରେ ସିଝାଇବା ତଥା ରାନ୍ଧିବା ଭଳି ନିରାପତ୍ତାମୂଳକ ତଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଜନସଚେତନା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇ ଦିଆଯାଇଛି।