প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০০তম কিষান ৰে'লক পতাকা দেখুৱাই যাত্ৰাৰম্ভ কৰে
কৃষি সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজনৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষি ক্ষেত্ৰত বেচৰকাৰী বিনিয়োগৰ জৰিয়তে কৃষকে সহায় পাবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 DEC 2020 5:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংগোলাৰ পৰা পশ্চিমবংগৰ শালিমাৰৰ মাজত ১০০তম কিষান ৰে'লক পতাকা দেখুৱাই যাত্ৰাৰম্ভ কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিংহ তোমৰ আৰু শ্ৰী পীযুষ গোয়েলো উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে নিজৰ ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কিষান ৰে'ল সেৱা দেশৰ কৃষকৰ উপাৰ্জন বঢ়োৱাৰ দিশত এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ। তেওঁ কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ মাজত ৪ মাহত ১০০তম কিষান ৰে'ল চলোৱা বাবে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে এই সেৱা কৃষিৰ সৈতে জড়িত অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব আৰু দেশৰ ক'ল্ড ছাপ্লাই চেইন শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে কিষান ৰে'লৰ মাধ্যমত কৃষি সামগ্ৰীৰ পৰিবহনত কোনো ন্যূনতম সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই। আনকি ইয়াৰ ফলত সৰু সৰু সামগ্ৰীও কম খৰচতে ডাঙৰ বজাৰলৈ উপযুক্তভাৱে নিব পৰা যাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কিষান ৰে'ল পৰিকল্পনাই কেৱল কৃষকক সেৱা প্ৰদান কৰাৰ চৰকাৰৰ সংকল্পবদ্ধতাক প্ৰতিপন্ন কৰা নাই, বৰং ই এই কথাৰো প্ৰমাণ যে কেনেকৈ আমাৰ কৃষকে নতুন সম্ভাৱনাসমূহক স্বীকাৰ কৰিবলৈ দ্ৰুত গতিত তপৰ হৈছে। তেওঁ কয় যে কৃষকে এতিয়া নিজৰ সামগ্ৰী কেৱল নিজৰ ৰাজ্যতে বিক্ৰী কৰিব পৰাই নহয়, বৰং কিষান ৰে'ল আৰু কৃষি উড়ান সেৱাৰ মাধ্যমতো নিজৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰে, যাৰ কৃষি ক্ষেত্ৰত ডাঙৰ ভূমিকা হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে কিষান ৰে'লে চলন্ত শীতল গৃহ (মোবাইল ক'ল্ড ষ্টৰেজ)ৰ ব্যৱস্থা, যি ফল, শাক-পাচলি, গাখীৰ, মাছৰ দৰে সোনকালে নষ্ট হোৱা সামগ্ৰী বজাৰ পোৱায়, তাকো সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষাসহ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সাধাৰণতে ভাৰতৰ ওচৰত স্বাধীনতাৰ আগৰে পৰা ৰে'লৱেৰ এটা বৃহ নেটৱৰ্ক আছে, ক'ল্ড ষ্টৰেজ টেকনিকো আগৰে পৰা আছিল যদিও কিষান ৰে'লৰ মাধ্যমত চলিত সময়ত ইয়াক শক্তিশালী কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কিষান ৰে'লৰ দৰে সুবিধাই পশ্চিমবংগৰ লাখ লাখ কৃষকক এক ডাঙৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। এই সুবিধা কৃষকৰ লগতে স্থানীয় সৰু ব্যৱসায়ীৰ বাবেও উপলব্ধ। তেওঁ কয় যে কৃষি ক্ষেত্ৰত থকা বিশেষজ্ঞ আৰু পৃথিৱীৰ অন্য দেশৰ ধাৰণা তথা নতুন প্ৰযুক্তিৰ ভাৰতীয় কৃষি ক্ষেত্ৰত ৰূপায়ণ হৈ আছে।
সোনকালে নষ্ট হোৱা 'কৃষি সামগ্ৰীৰ ভঁৰাল ঘৰ', ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ আশেপাশে নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে, য'ত কৃষকে নিজৰ সামগ্ৰী ৰাখিব পাৰে। এই প্ৰয়াস অধিকতম সংখ্যাত ফল আৰু শাক-পাচলি গ্ৰাহকৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ ক্ৰম অনুসাৰে কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আৱশ্যকতাতকৈ অধিক উপাদন হোৱা অৱস্থাত জুছ, আচাৰ, চিপছ ইত্যাদিক সৰু নিৰ্মাতাৰ ওচৰ পোৱাব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ সংগ্ৰহৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণ আৰু কৃষি সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন সম্পৰ্কীয় প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত আছে। তেওঁ কয় যে মেগা ফুড পাৰ্ক, ক'ল্ড চেইন প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনি আৰু কৃষি প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্লাষ্টাৰ যোজনাৰ অধীনত ৬৫০০ পৰিকল্পনাক প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সম্পদ যোজনাৰ জৰিয়তে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ জৰিয়তে সূক্ষ্ম খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ ধনৰাশি মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ এই প্ৰয়াসক সফল কৰি তোলাত গ্ৰামীণ জনসাধাৰণ, কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সহযোগিতা তথা অংশগ্ৰহণ আছে। কৃষি উপাদক সংগঠন (এফপিঅ') আৰু সহকাৰী সমুদায় যেনে মহিলা আত্মসহায়ক সমুদায়ক কৃষি ব্যৱসায় আৰু কৃষি প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। সাম্প্ৰতিক কৃষি সংস্কাৰৰ জৰিয়তে কৃষি ব্যৱসায় আৰু এই সমুদায় বৃহ হাৰত লাভবান হ'ব আৰু তেওঁলোকে ব্যাপক প্ৰসাৰতা লাভ কৰিব। এই সকলোকে সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে চলোৱা প্ৰচেষ্টাত বেচৰকাৰী বিনিয়োগৰ ফলত সহায় পোৱা যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ''দেশৰ কৃষি আৰু কৃষকক শক্তিশালী কৰাৰ পথত আমি সম্পূৰ্ণ সমৰ্পণৰ মনোভাৱেৰে আগ বাঢ়ি যাম।''

Prime Minister's Office
PM flags off 100th Kisan Rail
Processing Industry related to value addition to agri products is our priority: PM
Private Investment in Agriculture will help farmers: PM
28 DEC 2020 5:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the 100th Kisan Rail from Sangola in Maharashtra to Shalimar in West Bengal today via video conferencing. Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar and Shri Piyush Goyal were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister termed the Kisan Rail Service as a major step towards increasing the income of the farmers of the country. He expressed happiness that even during the Corona pandemic, 100 Kisan Rails were launched in the last 4 months. He said this service will bring a major change in the economy related to farming and will also increase the strength of the country's cold supply chain. He added no minimum quantity has been fixed to transport through Kisan Rail so that, even the smallest produce will be able to reach the big market properly at a low price.
The Prime Minister said the Kisan Rail project not only shows the commitment of the Government to serve the farmers but also serves as a proof of how fast our farmers are ready for new possibilities. He said farmers can now sell their crops in other states as well, in which farmers' rail (Kisan Rail) and agriculture flights (Krishi Udaan) have a big role. He said that Kisan Rail is a mobile cold storage to move perishable things like fruits, vegetables, milk, fish, etc., with complete security. “India always had a large railway network, even before independence. Cold storage technology was also available. Only now this strength is being harnessed properly through Kisan Rail” the Prime Minister added.
The Prime Minister said a facility like Kisan Rail has given millions of small farmers of West Bengal a huge facility. This facility is available to the farmer as well as the local small businessman. He said experts in the field of agriculture and experiences from other countries and new technology are being incorporated into Indian agriculture.
Perishable rail cargo centres are being constructed in the vicinity of railway stations where farmers can store their produce. The effort is to supply as much fruits and vegetables as possible to the household. Extra produce should reach the entrepreneurs engaged in production of juice, pickle, sauce, chips etc., the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that the Government’s priority is focussed on storage-linked infrastructure and processing industries associated with value addition in farming products. He said about 6500 such projects have been approved under Mega Food Parks, Cold Chain Infrastructure and Agro Processing Cluster, under the PM Krishi Sampada Yojana. Rs 10000 crore have been sanctioned for micro food processing industries under AatmaNirbhar Abhiyan package.
Shri Modi said that it is the participation and support of the rural people, farmers and youth that makes the government’s efforts successful. Farmer Producer Organizations(FPO’s) and cooperative groups like women Self Help Groups get priority in agri-business and agri-infrastructure. Recent reforms will lead to expansion of agri business and these groups will be the biggest beneficiaries. Private investment in agriculture will support the government's effort to help these groups. “We will keep on marching on the path of strengthening Indian agriculture and Kisan with full dedication” The Prime Minister added.