প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারতকী অহানবা দ্রাইভর য়াওদবা ত্রেন ওপরেসন দিল্লী মেত্রোগী মেজেন্তা লাইন্দা শঙ্গাখ্রে
অর্বানাইজেসনবু শিংনবা অমা ওইনা উরোইদবনি অদুবু লৈবাকসিদা হেন্না ফবা মচাক মথুম শেমগৎনবা অমদি হিংবদা কোম্নবা ফীভম পুরক্নবা তাঞ্জা অমা ওইনা উগদবনি: পি.এম
.
মেত্রো মখল কয়াদা – আর.আর.তি.এস., মেত্রোলাইত, মেত্রোনিও অমসুং ৱাতর মেত্রোদা থবক পায়খৎলি: পি.এম.
তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা সর্ভিসশিং পুনশিনবগী পায়খৎলিবা থবকশিং পনখি
ভারতনা দ্রাইভর য়াওদবা মেত্রো রেল লৈবা মশিং য়ামদবা লৈবাকশিংগী মনুংদা চল্লে: পি.এম.
চত্থোক চৎশিন তৌরিবশিংনা মখোয়না চৎনিংবা মফমদা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত অমা হেক্তদা চৎপদা কম্মন মোবিলিতী কার্দনা পুনশিল্লবা এক্সেস পীগনি: পি.এম.
28 DEC 2020 12:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ভারতকী অহানবা দ্রাইভর য়াওদবা ত্রেন ওপরেসন দিল্লী মেত্রোগী মেজেন্তা লাইন্দা শঙ্গাখ্রে‍। মমাঙ চহীদা অহমেদবাদতা হৌদোকখিবা নেসনেল কম্মন মোবিলিতী কার্দ ঙিস দিল্লী মেত্রোগী এয়রপোর্ত এক্সপ্রেস লাইন্দসু চৎনহনখ্রে‍। কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ পুরি অমসুং দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অর্বিন্দ কেজ্রিৱালনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরমদুবু ময়োল্লম চাউখৎ থৌরাংবু তুংগীদমক শেম শাদুনা থম্নবগী হোৎনবা অমনি হায়না হায়খি‍। লৈবাক অসিবু তুংগীদমক শেম শাদুনা থমবা হায়বসি লৈঙাক্লোনগী থৌদাংনি‍। চহী তরা খরগী মমাঙদা অর্বানাইজেসনগী মথৌ তারকখিবা মতমদা তুংগী মথৌ তারক্কদবশিংগী মতাঙদ পুক্নিং থোইদোক্না চঙখিদে হিংজোং কায়জোং থবক খরা তৌরম্মী অমদি চমম্নবা পোকহনখি‍। মদুগী ওন্ন তৈনবদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংনা হায়রিবদি অর্বানাইজেসন অসি শিংনবা অমা ওইনা উরোইদবনি অদুবু মসি হিংবদা কোমবা ফীভম পুরক্নবা লৈবাকসিদা হেন্না ফবা মচাক মথুম শেমগৎনবা খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌগদবনি‍ হায়বসিনি‍। হায়রিবা খেন্নবা ৱাখল্লোনশিং অসি হৌজিক্তি অর্বানাইজেসনগী মায়কৈ খুদিংদা উবা ফংলে‍। মহাক্না মখা তাখিবদা ২০১৪দা ময়োল্লম ৫ খক্তদা মেত্রো রেল লৈরম্মী অদুগা ঙসিদি মেত্রো রেল ময়োল্লম ১৮দা লৈরে‍। ২০২৫ ফাওবদদি ঐখোয়না মসি ময়োল্লম ২৫ হেনবদা পুরক্কনি‍। ২০১৪দা লৈবাকসিদা মেত্রো লাইন কিলোমিতর ২৪৮ খক্তমক মথৌ তৌরম্মী অদুগা ঙসিদি মসিগী শরুক অহুম হেন্না, কিলোমিতর ৭০০ হেন্না মথৌ তৌরে‍। ২০২৫ ফাওবদদি ঐখোয়না মসি কিলোমিতর ১৭০০তা শন্দোক্নবা হোৎনরি‍। মসি শুপ্নতগী মশিং নত্তে, মখোয়সি ভারত মচা করোর কয়াগী হিংবদা নুংঙাইহনবগী খুদম চাংদম্নি‍। হায়রিবা মচাক মথুমশিং অসি চেক অমদি নুং, কনক্রিৎ অমদি য়োৎ খক্তনা শাবা নত্তে লৈবাকসিগী মীয়ামগী, মিদল ক্লাস মীয়ামগী অনিংবা অপামবদু থুংহনবগী খুদম্নি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখিবদা লৈঙা্ অসিনা অহানবা ওইনা মেত্রো রেল পোলিসী শেমদুনা পুম্নমক কোনশিনবা থৌরাংগী মখাদা পায়খৎখি‍। লোকেল দিমান্দগী মতুং ইন্না থবক পায়খৎপা, লোকেল স্তেন্দর্দ য়োকখৎপা, মেক ইন ইন্দিয়া পাকথোক চাউথোকহনবা অমদি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমখি‍। মেত্রো, অনৌবা মতমগী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ পাকথোক চাউথোকহনবদা ময়োল্লম অদুগী মীয়ামগী মথৌ তাবা অমদি মফমদুগী প্রোফেসনেল ওইবা পুন্সি মহিংগী মতুং ইন্না পায়খৎনবা ৱাফমদা মীৎয়েঙ থমখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিননি তোঙান তোঙানবা ময়োল্লমশিংদা খেন্নবা মখলগী মেত্রো রেলশিংগী থবক পায়খৎলিবসি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক হৌজিক থবক পায়খৎলিবা খেন্নবা মখলগী মেত্রো রেলগী থবকশিং পনখি‍। দিল্লী অমসুং মীরুতকী মরক্তা পায়খৎলিবা রিজনেল রেপিদ ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম (আর.আর.তি.এস.)কী মতাঙদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মসিনা দিল্লী অমসুং মীরুতকী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তৌবগী মতম পুং অমা ফাদনা চঙহল্লগনি‍। পেসেঞ্জর মশিং য়ামদবা ময়োল্লমশিংদা মেত্রো লাইত ভর্জনগী থবকশিং পায়খৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মেত্রো লাইত ভর্জনশিং নোর্মেল মেত্রোগী চঙবা শেন্ফমগী চাদা ৪০গী চাংদা চঙহন্দুনা পায়খৎকনি‍। তোংবা মী য়ামদবা ময়োল্লমশিংদা মেত্রো নিওগী থবক পায়খৎলি‍। মসি নোর্মেল মেত্রোগী শেন্ফমগী চাদা ২৫গী চাংদা চঙহন্দুনা শেমগৎকদবনি‍। মতৌ অসুম্না ৱাতর মেত্রো অসি হান্না লৈনরমদবা মখলগী ৱাখল্লোন ওইগদৌরিবনি‍। ঈশিংগী শরুক চাউনা লৈবা ময়োল্লমশিংদা হায়রিবা ৱাতর মেত্রোগী থবকশিং অসি পায়খৎলি‍। মসিনা ঈথৎ ময়াদা লৈরিবা মীওইশিংদা লাস্ত মাইল কন্নেক্তিভিতী ফংহনগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা ঙসিদি মেত্রো অসি শুপ্নতগী পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী মেদিয়ম অমখক ওইবতা নত্তনা পোলুসন হন্থহন্নবা কান্নরবা পাম্বৈ অমসু ওইরি‍। মেত্রো নেতৱর্কনা মরম ওইরগা হান্না পোলুসন অমদি জাম থোকহল্লমবা লম্বীদা চৎপা গারী মশিং লিংশিংলোমদা হন্থরে‍।
মেত্রো সর্ভিস পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক মেক ইন ইন্দিয়া অসি মরুওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মেক ইন ইন্দিয়ানা মমল হন্থহল্লি, ফোরেন এক্সচেঞ্জ তৌহন্দে অমদি লৈবাকসিদগী মী মশিং হেন্না থবক পী‍। রোলিং স্তোক স্তেন্দর্দ ওইহনবনা কোচ খুদিংমক্কী মমল করোর ১২দগী করোর ৮দা হন্থরে‍। ঙসিদি লৈবাকসিদা অচৌবা কম্পেনী মরিনা মেত্রো কোচশিং শারি অমদি কম্বেনী দজন কয়ানা মেত্রোগী মচাকশিং শারি‍। মসিনা মেক ইন ইন্দিয়া অমদি মরোমদোম লেপচবা ভারতকী কেম্পেন্দা মতেং পাংলি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা দ্রাইভর য়াওদবা মেত্রো রেল শীজিন্নদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসি অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংলবা মশিং য়ামদবা লৈবাকশিংগী মনুং চল্লে‍। ব্রেক ফাবা মতমদা শীজিন্নরিবা ইনর্জীগী চাদা ৫০ গ্রীদতা অমুক হলহনখিবা ব্রেকিং সিস্তেম অমা শীজিন্নরি‍। ঙসিদি মেগাৱাত ১৩০গী সোলার পৱার মেত্রো রেলদা শীজিন্নরি অমদি মসি মেগাৱাত ৬০০তা হেনগৎলগনি‍।
কম্মন মোবিলিতী কার্দকী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা অসিগুম্বা স্তেন্দর্দ অমদি খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বসি অনৌবা মতমগী য়াওলদা য়াম্না মরু ওই‍। লৈবাক্কী থাক্তা পায়খৎবা কম্মন মোবিলিতী কার্দ অসি মায়কৈ অসিদা অচৌবা খোঙথাঙ অমনি‍। মসিনা চত্থোক চৎশিন তৌরিবশিংদা মখোয়না চৎলিবা মফম খুদিংদা মখোয়না শীজিন্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত খুদিংদা পুম্নমক পুনশিল্লবা এক্সেস পীগনি‍।
কম্মন মোবিলিতী কার্দকী খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সিস্তেম খুদিংমক পুনশিনবগী থৌওংগী মতাঙদা মচা খায়না ৱা ঙাঙখি‍। সিস্তেমশিং পুনশিন্দুনা লৈবাকসিগী মপাঙ্গল হেন্না মপা চুমবা অমদি মতিং লৈবা মওংদা শেমগৎলি‍। “ৱন নেসন ৱন মোবিলিতী কার্দকুম্না ঐখোয়গী লৈঙাক্না হৌখিবা চহীশিংদা লৈবাকসিগী সিস্তেমশিং পুনশিন্নবা থৌরাং কয়া পায়খৎখ্রে,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
ৱন নেসন, ৱন ফাস্তেগনা লৈবাক শিন্বা থুংনা হায়ৱেদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা অপনবা লৈতবা ওইহল্লে‍। মসিনা চত্থোক চৎশিন তৌরিবশিংবু লম্বী চিনবা অমদি থেংথবদগী কোকহল্লে‍। ৱন নেসন, ৱন তেক্স হায়বদি জি.এস.তি.না তেক্স সিস্তেমগী খুদোংচাদবা ফীভমশিং লোইশিন্দনা ইন্দাইরেক্ত তেক্স সিস্তেমদা মান্নবা ফীভম পুরক্লে‍। ৱন নেসন, ৱন পৱার গ্রীদনা লৈবাকসিগী মফম খুদিংদা মৈ মরাং কায়না অমদি লেপ্পা নাইদনা ফংহন্নবা হোৎনরি‍। মৈ মাঙবগী চাং হন্থরে‍।
ৱন নেসন, ৱন গ্যাস গ্রীদনা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা পুন্সি অমদি শেন্মিৎলোনগী ফীভম মঙলান ওইরমবা মফমশিংদা অপনবা লৈতবা গ্যাস কন্নেক্তিভিতী ফংহল্লি‍। ৱন নেসন, ৱন হেল্থ ইন্সুরেন্স হায়বদি অয়ুস্মান ভারতকী খুত্থাঙদা ভারতকী মীশিং করোর কয়ানা লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা কান্নবা লৌরি‍। ৱন নেসন, ৱন রেসন কার্দকী খুত্থাঙদা মফম অমদগী মফম অমদা হোংদুনা চৎপা মীয়ামদা অনৌবা রেসন কার্দ তান্নবগী খুদোংচাদবা ফীভম কোকহল্লে‍। মতৌ অসুম্না অনৌবা লৌউ শিংউগী লমদা পুরক্কদৌরিবা অওনবা অমদি ই-নামগুম্বা থৌরাংশিংনা লৈবাকসিনা ৱন নেসন, ৱন এগ্রিকলচর মার্কেতকী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍।

Prime Minister's Office
PM inaugurates India’s first-ever driverless train operations on Delhi Metro’s Magenta Line
Also inaugurates fully operational National Common Mobility Card service on the Airport Express Line
Urbanization should not be seen as a challenge but used as an opportunity to build better infrastructure in the country and enhance Ease of Living : PMWork is being carried out on different types of metro - RRTS, MetoLite, MetroNeo and Water Metro : PM
Lists out instances of integration of services in various areas
28 DEC 2020 12:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated India’s first-ever driverless train operations on Delhi Metro’s Magenta Line today through a video conference. Today the National Common Mobility Card was expanded to the Airport Express Line of Delhi Metro, which was started in Ahmedabad last year. Union Minister Shri Hardeep Puri and Chief Minister of Delhi, Shri Arvind Kejriwal were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister termed today's event as an attempt to make urban development future ready. He said preparing the country for future needs is an important responsibility of governance. He lamented the fact that a few decades ago, when the demand of urbanisation was felt, there was not much attention given to the needs of the future, half-hearted work was done and confusion persisted. He said unlike this, modern thinking says that urbanization should not be seen as a challenge but used as an opportunity to build better infrastructure in the country, an opportunity through which we can enhance Ease of Living. He said this difference of thinking is seen now in every dimension of urbanization. He added that in 2014, only 5 cities had metro rail and today, metro rail is available in 18 cities. By the year 2025, we are going to expand it to more than 25 cities. In 2014, only 248 km of metro lines were operational in the country and today it is about three times, more than 700 kilometers. By the year 2025, we are trying to expand it to 1700 km. He stressed that these are not just figures, they are proof of ease of living in the lives of crores of Indians. These are not just infrastructures made of brick and stone, concrete and iron, but are evidence of the fulfillment of the aspirations of the citizens of the country, the middle class of the country.
The Prime Minister remarked that the government formulated the metro policy for the first time and implemented it with an all-round strategy. Emphasis was on working according to local demand, promoting local standards, Make in India expansion and use of modern technology. He said it was noted that the expansion of the metro, modern modes of transport should be used according to the needs of the people of the city and the professional lifestyle there. This is the reason why work is being done on different types of metro rail in different cities.
The Prime Minister listed different types of metro rail on which work is being carried out. On the Regional Rapid Transit System (RRTS) between Delhi and Meerut, the Prime Minister said it will reduce the distance of Delhi and Meerut to less than an hour. He said in cities where passenger numbers are less, work is being done on the MetroLite version. MetroLite version would be constructed at 40 percent cost of normal metro. He further added that Metro Neo is being worked in cities where the ridership is less. It would be built at the cost of 25 percent of the normal metro. Similarly, water metro would be an out of the box thinking. For cities where there are large water bodies, the water metro is now being worked on. This will provide last mile connectivity to the people near the islands.
The Prime Minister said the metro today is no longer just a medium of public transport but a great way to reduce pollution. Thousands of vehicles have been reduced from the road due to the metro network, which used to cause pollution and jam.
The Prime Minister said for the expansion of metro services, Make in India is important. Make in India reduces costs, saves foreign exchange, and gives more employment to people in the country itself. He stressed that standardization of rolling stock has reduced the cost of every coach from 12 crores to 8 crores now. Today, four big companies are manufacturing metro coaches in the country and dozens of companies are engaged in the manufacture of metro components. This is helping Make in India as well as the campaign for self-reliant India.
The Prime Minister said with the achievement of Metro Rail without a driver, our country has joined the select countries of the world where such facilities are available. He said a braking system in which 50 percent of the energy goes back into the grid when the brakes are applied are being used. Today 130 MW of solar power is being used in metro rail, which will be increased to 600 MW.
Talking about the Common Mobility Card, the Prime Minister said that providing the same standards and facilities for modernization is very important. The Common Mobility Card at the national level is a major step in this direction. This one card will give integrated access to the commuters wherever they travel, whichever public transport they take.
Taking the example of the Common Mobility Card, the Prime Minister dwelled on the process of consolidating all the systems. Through such consolidation of systems, the strength of the country is being harnessed in a more coordinated and efficient way. “Like One Nation, One Mobility Card, our government has done many things in the past years to integrate the systems of the country,” Shri Modi said.
One Nation, One Fastag has made travel seamless on highways across the country. This has saved commuters from jam and delays. One Nation, One Tax i.e. GST has ended the complications in the tax system and has brought uniformity in indirect tax system. One Nation, One Power Grid, is ensuring adequate and continuous power availability in every part of the country. Power loss is reduced.
With One Nation, One Gas Grid, Seamless Gas Connectivity is being ensured of the parts where gas-based life and economy used to be a dream earlier. One Nation, One Health Insurance Scheme i.e. Ayushman Bharat through which millions of people from India are taking advantage anywhere in the country. Citizens moving from one place to another have got freedom from the trouble of making new ration cards through One Nation, One Ration Card, Similarly, the country is moving in the direction of One Nation, One Agriculture Market due to new agricultural reforms and arrangements like e-NAM.