Prime Minister's Office
PM inaugurates India’s first-ever driverless train operations on Delhi Metro’s Magenta Line
Also inaugurates fully operational National Common Mobility Card service on the Airport Express Line
Urbanization should not be seen as a challenge but used as an opportunity to build better infrastructure in the country and enhance Ease of Living : PMWork is being carried out on different types of metro - RRTS, MetoLite, MetroNeo and Water Metro : PM
Lists out instances of integration of services in various areas
28 DEC 2020 12:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated India’s first-ever driverless train operations on Delhi Metro’s Magenta Line today through a video conference. Today the National Common Mobility Card was expanded to the Airport Express Line of Delhi Metro, which was started in Ahmedabad last year. Union Minister Shri Hardeep Puri and Chief Minister of Delhi, Shri Arvind Kejriwal were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister termed today's event as an attempt to make urban development future ready. He said preparing the country for future needs is an important responsibility of governance. He lamented the fact that a few decades ago, when the demand of urbanisation was felt, there was not much attention given to the needs of the future, half-hearted work was done and confusion persisted. He said unlike this, modern thinking says that urbanization should not be seen as a challenge but used as an opportunity to build better infrastructure in the country, an opportunity through which we can enhance Ease of Living. He said this difference of thinking is seen now in every dimension of urbanization. He added that in 2014, only 5 cities had metro rail and today, metro rail is available in 18 cities. By the year 2025, we are going to expand it to more than 25 cities. In 2014, only 248 km of metro lines were operational in the country and today it is about three times, more than 700 kilometers. By the year 2025, we are trying to expand it to 1700 km. He stressed that these are not just figures, they are proof of ease of living in the lives of crores of Indians. These are not just infrastructures made of brick and stone, concrete and iron, but are evidence of the fulfillment of the aspirations of the citizens of the country, the middle class of the country.
The Prime Minister remarked that the government formulated the metro policy for the first time and implemented it with an all-round strategy. Emphasis was on working according to local demand, promoting local standards, Make in India expansion and use of modern technology. He said it was noted that the expansion of the metro, modern modes of transport should be used according to the needs of the people of the city and the professional lifestyle there. This is the reason why work is being done on different types of metro rail in different cities.
The Prime Minister listed different types of metro rail on which work is being carried out. On the Regional Rapid Transit System (RRTS) between Delhi and Meerut, the Prime Minister said it will reduce the distance of Delhi and Meerut to less than an hour. He said in cities where passenger numbers are less, work is being done on the MetroLite version. MetroLite version would be constructed at 40 percent cost of normal metro. He further added that Metro Neo is being worked in cities where the ridership is less. It would be built at the cost of 25 percent of the normal metro. Similarly, water metro would be an out of the box thinking. For cities where there are large water bodies, the water metro is now being worked on. This will provide last mile connectivity to the people near the islands.
The Prime Minister said the metro today is no longer just a medium of public transport but a great way to reduce pollution. Thousands of vehicles have been reduced from the road due to the metro network, which used to cause pollution and jam.
The Prime Minister said for the expansion of metro services, Make in India is important. Make in India reduces costs, saves foreign exchange, and gives more employment to people in the country itself. He stressed that standardization of rolling stock has reduced the cost of every coach from 12 crores to 8 crores now. Today, four big companies are manufacturing metro coaches in the country and dozens of companies are engaged in the manufacture of metro components. This is helping Make in India as well as the campaign for self-reliant India.
The Prime Minister said with the achievement of Metro Rail without a driver, our country has joined the select countries of the world where such facilities are available. He said a braking system in which 50 percent of the energy goes back into the grid when the brakes are applied are being used. Today 130 MW of solar power is being used in metro rail, which will be increased to 600 MW.
Talking about the Common Mobility Card, the Prime Minister said that providing the same standards and facilities for modernization is very important. The Common Mobility Card at the national level is a major step in this direction. This one card will give integrated access to the commuters wherever they travel, whichever public transport they take.
Taking the example of the Common Mobility Card, the Prime Minister dwelled on the process of consolidating all the systems. Through such consolidation of systems, the strength of the country is being harnessed in a more coordinated and efficient way. “Like One Nation, One Mobility Card, our government has done many things in the past years to integrate the systems of the country,” Shri Modi said.
One Nation, One Fastag has made travel seamless on highways across the country. This has saved commuters from jam and delays. One Nation, One Tax i.e. GST has ended the complications in the tax system and has brought uniformity in indirect tax system. One Nation, One Power Grid, is ensuring adequate and continuous power availability in every part of the country. Power loss is reduced.
With One Nation, One Gas Grid, Seamless Gas Connectivity is being ensured of the parts where gas-based life and economy used to be a dream earlier. One Nation, One Health Insurance Scheme i.e. Ayushman Bharat through which millions of people from India are taking advantage anywhere in the country. Citizens moving from one place to another have got freedom from the trouble of making new ration cards through One Nation, One Ration Card, Similarly, the country is moving in the direction of One Nation, One Agriculture Market due to new agricultural reforms and arrangements like e-NAM.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লী মেট্ৰ'ৰ মেজেণ্টা লাইনত ভাৰতৰ প্ৰথমখন চালকবিহীন ট্ৰেইন পৰিচালন ব্যৱস্থা উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
লগতে বিমান বন্দৰ এক্সপ্ৰেছ লাইনত সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী ৰাষ্ট্ৰীয় কমন ম’বিলিটি কাৰ্ড সেৱা উদ্বোধন কৰে
নগৰায়নক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে নলৈ দেশত উন্নত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু জীৱন যাপনৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ সুযোগ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ মেট্ৰ'-আৰআৰটিএছ, মেটোলাইট, মেট্ৰ'নিঅ’ আৰু ৱাটাৰ মেট্ৰ’ত কাম কৰি থকা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সেৱাসমূহ একত্ৰীকৰণৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিলে
28 DEC 2020 12:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি এক ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে দিল্লী মেট্ৰ'ৰ মেজেণ্টা লাইনত ভাৰতৰ প্ৰথমখন চালকবিহীন ট্ৰেইন পৰিচালন ব্যৱস্থা উদ্বোধন কৰে। আজি দিল্লী মেট্ৰ'ৰ এয়াৰপ'ৰ্ট এক্সপ্ৰেছ লাইনত ৰাষ্ট্ৰীয় কমন ম’বিলিটি কাৰ্ডৰ সুবিধা আৰম্ভ কৰা হয়, যিটো যোৱা বছৰ আহমেদাবাদত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ পুৰী আৰু দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অৰবিন্দ কেজৰিৱাল উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীয়ে আজিৰ এই আয়োজন নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্রত সময়ৰ সৈতে খোজ মিলাই চলাৰ এক প্ৰচেষ্টা বুলি অভিহিত কৰে।তেওঁ কয়, ভবিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে দেশক প্রস্তুত কৰাটো প্রশাসনৰ এক অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ দায়িত্ব। কেইবা দশক পূৰ্বে যেতিয়া নগৰায়নৰ চাহিদা অনুভূত হৈছিল তেতিয়া এই বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল বুলি তেওঁ ক্ষোভ প্রকাশ কৰে। সেই সময়ৰ কামসমূহত আন্তৰিকতা নাছিল আৰু বিভ্রান্তিকৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, আধুনিক চিন্তা-ভাৱনাত নগৰায়নক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে চোৱা নহয়, বৰং দেশৰ উন্নত আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ এক সুযোগ হিচাপে এইসমূহক কামত লগোৱা হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ জীৱনযাত্রা সহজতৰ কৰি তুলিব পাৰি। তেওঁ কয় যে চিন্তাৰ এই পাৰ্থক্য এতিয়া নগৰায়নৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দেখা গৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৫ খন চহৰত মেট্ৰ' ৰে'ল আছিল আৰু আজি ১৮ খন চহৰত মেট্ৰ' ৰে'ল উপলব্ধ। ২০২৫ চনৰ ভিতৰত আমি ইয়াক ২৫ৰো অধিক চহৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰিম। ২০১৪ চনত দেশত কেৱল ২৪৮ কিলোমিটাৰ মেট্ৰ' লাইন কাৰ্যক্ষম আছিল আৰু আজি ই প্ৰায় তিনিগুণ, ৭০০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক। ২০২৫ চনৰ ভিতৰত আমি ইয়াক ১৭০০ কিমিলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছোঁ। তেওঁ কয়, এইবোৰ কেৱল অংক নহয়, ইয়াৰ জৰিয়তে কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ সহজ জীৱন যাত্ৰাৰ প্ৰমাণ পোৱা যায়। এইবোৰ কেৱল ইটা আৰু শিল, কংক্ৰিট আৰু লোৰে নিৰ্মিত আন্তঃগাঁথনি নহয়, এইবোৰ দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীসহ সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ উদাহৰণ।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, চৰকাৰে প্রথমবাৰৰ বাবে মেট্ৰ' নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু ইয়াক সকলোধৰণৰ বিষয় বিবেচনা কৰি বাস্তৱায়িত কৰা হৈছে। স্থানীয় চাহিদা, আঞ্চলিক মানদণ্ড ৰক্ষা কৰা, মেক ইন ইণ্ডিয়া কর্মসূচীৰ প্রসাৰ আৰু আধুনিক প্রযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণ, পৰিবহনৰ আধুনিক প্ৰকাৰবোৰ চহৰৰ লোকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ইয়াত থকা বৃত্তিগত জীৱনশৈলী অনুসৰি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। এই বাবেই বিভিন্ন চহৰত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ মেট্ৰ' ৰে'ল নিৰ্মাণৰ কাম কৰা হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে অনুষ্ঠানত বিভিন্ন ধৰণৰ মেট্ৰ' ৰেলৰ কামৰ তালিকা দাঙি ধৰে। তেওঁ কয়, দিল্লী আৰু মীৰাটৰ মাজত আঞ্চলিক ৰেপিড ট্ৰেনজিট ছিষ্টেম (আৰআৰটিএছ)ৰ জৰিয়তে দিল্লী আৰু মীৰাটৰ মাজৰ দূৰত্ব ১ ঘন্টাতকৈ কম হব। তেওঁ কয় যে যিবোৰ চহৰত যাত্ৰীৰ সংখ্যা কম তাত মেট্ৰ'লাইট সেৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মেট্ৰ'লাইট নির্মাণত সাধাৰণ মেট্ৰ'ৰ ৪০ শতাংশ অর্থ ব্যয় হয়। শ্রী মোদীয়ে আৰু কয়, যিসমূহ চহৰত কম মেট্ৰ' চলাচল কৰিব, তাত মেট্ৰ'নিঅ' নির্মাণ কৰা হৈছে – যি নির্মাণত সাধাৰণ মেট্র'ৰ মাত্র ২৫ শতাংশ অর্থ ব্যয় হয়। একেদৰে, ৱাটাৰ মেট্র'ক লৈও চিন্তা-চৰ্চা চলিছে। যিসমূহ চহৰত ডাঙৰ ডাঙৰ জলাশয় আছে, তাত ৱাটাৰ মেট্র' গঢ়াৰ কাম কৰি থকা হৈছে। ইয়াৰ ফলত, দ্বীপত বাস কৰা লোকসকলৰ সৈতে যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু ভালদৰে গঢ়ি উঠিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, মেট্ৰ' সেৱা আজি কেৱল ৰাজহুৱা পৰিবহনৰ মাধ্যম নহয়,ই প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাৰো এক মহান উপায়। মেট্ৰ' সেৱাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ বাহনৰ পথত চলাচল বন্ধ হোৱাত প্ৰদূষণ আৰু যান-জঁট দুয়োটাই হ্ৰাস পাইছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, মেট্ৰ' সেৱা সম্প্রসাৰণৰ বাবে মেক ইন ইণ্ডিয়া অভিযান গুৰুত্বপূর্ণ। ব্যয় হ্রাস, বিদেশী মুদ্রা সঞ্চয় আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে নিশ্চিত হয়। বিভিন্ন প্রকল্পৰ মান নির্ধাৰণৰ ফলত বর্তমান মেট্ৰ' ৰেলৰ দবাৰ দাম ১২ কোটিৰ পৰা হ্ৰাস পাই ৮ কোটি হৈছে। আজি দেশত চাৰিটা ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীয়ে মেট্ৰ' দবা নির্মাণ কৰিছে আৰু বহু কোম্পানীয়ে মেট্ৰ'ৰ যন্ত্রাংশ নিৰ্মাণ কৰিছে। ইয়ে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ লগতে স্ব-নিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ বাবে অভিযানত সহায় কৰি আছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, চালক বিহীন মেট্ৰ' ৰেলৰ সফলতা প্ৰাপ্তিৰে বিশ্বৰ নিৰ্বাচিত দেশ য'ত এনে সুবিধা উপলব্ধ সেইসমূহৰ সৈতে ভাৰতো এই তালিকাত সংযুক্ত হ’ল। তেওঁ কয়, ট্রেইনত ব্রেক ব্যৱস্থা প্রয়োগৰ সময়ত উৎপাদিত ৫০ শতাংশ শক্তি গ্রীডলৈ উভতি যায়। আজি মেট্ৰ' ৰে'লত ১৩০ মেগাৱাট সৌৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, যাক ৬০০ মেগাৱাটলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব।
কমন ম'বিলিটি কাৰ্ডৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একে মানদণ্ড আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰাটো আধুনিকীকৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ত কমন ম'বিলিটি কাৰ্ড হৈছে এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই এখন কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰি যাত্ৰীসকলে যিকোনো স্থানত ৰাজহুৱা পৰিবহনত যাতায়াত কৰিব পাৰিব।
কমন ম'বিলিটি কার্ডৰ বিষয়টি উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, সকলোক্ষেত্রতে এই সুযোগ গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰি থকা হৈছে। প্ৰণালীৰ এনে একত্ৰিকৰণৰ জৰিয়তে দেশৰ শক্তি অধিক সমন্বিত আৰু দক্ষ ধৰণে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, “এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ম'বিলিটি কার্ডৰ দৰে আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ প্ৰণালীসমূহ একত্ৰীকৰণৰ বাবে বিগত বছৰসমূহত নানান উদ্যোগ গ্রহণ কৰিছে।”
এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ফাষ্টেগৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশজুৰি পথত বাধাহীনভাৱে ভ্ৰমণ সম্ভৱ হৈছে। ইয়াৰ ফলত যাত্রীসকলে যান-জঁট আৰু পলম নোহোৱাকৈয়ে এটা স্থানৰ পৰা আন এক স্থানলৈ যাব পাৰে। ‘এক দেশ এক কৰ ব্যৱস্থা’ অর্থাৎ জি এছ টি-য়ে কৰ প্ৰণালীৰ জটিলতাবোৰ সমাপ্ত কৰিছে আৰু পৰোক্ষ কৰ প্ৰণালীত সমতা আনিছে। এক দেশ, এক পাৱাৰ গ্ৰীডে দেশৰ প্ৰতিটো অংশত পৰ্যাপ্ত আৰু নিৰন্তৰ বিদ্যুৎ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত বিদ্যুতৰ অপচয় হ্রাস পাইছে।
‘এক দেশ, এক গেছ গ্রীডৰ জৰিয়তে গেছ সেৱাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সৰবৰাহ নিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত আগেয়ে য'ত গেছ ভিত্তিক জীৱন আৰু অর্থনীতি এক সপোন আছিল সেয়া আজি বাস্তৱায়িত হৈছে। এক দেশ, এক স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি অৰ্থাৎ আয়ুষ্মাণ ভাৰত যাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ লাখ লাখ লোকে দেশৰ যিকোনো স্থানত সুবিধা গ্ৰহণ কৰি আছে। এক স্থানৰ পৰা আন স্থানলৈ যোৱা নাগৰিকসকলে এক দেশ, এক ৰেচন কাৰ্ডৰ জৰিয়তে নতুন ৰেচন কাৰ্ড তৈয়াৰ কৰাৰ সমস্যাৰ পৰা স্বাধীনতা লাভ কৰিছে, একেদৰে, নতুন কৃষি সংস্কাৰ আৰু ই-নামৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ বাবে দেশখন এক দেশ, এক কৃষি বজাৰৰ দিশত গতি কৰি আছে।