প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯ ডিচেম্বৰত ‘ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট ক’ৰিডৰ’-ৰ ‘নিউ ভৌপুৰ-নিউ খুৰ্জা ছেকশ্যন’ আৰু ‘অপাৰেশ্যন কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ’-ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
27 DEC 2020 3:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ২৯ ডিচেম্বৰ ২০২০ৰ পুৱা ১১ বজাত ‘ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট ক’ৰিডৰ’(ইডিএফচি)-ৰ ‘নিউ ভৌপুৰ-নিউ খুৰ্জা ছেকশ্যন আৰু অপাৰেশ্যন কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ’-ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিব। ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে সম্পাদিত হ’ব লগা একেটা অনুষ্ঠানতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰয়াগৰাজত স্থাপন কৰা ‘ইডিএফচি’-ৰ ‘অপাৰেশ্যন কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ’(অ’চিচি)টোও আনুষ্ঠানিক ভাবে উদ্বোধন কৰিব। শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল উপস্থিত থাকিব।
প্ৰণিধানযোগ্য যে, উত্তৰ প্ৰদেশত স্থাপিত ‘ইডিএফচি’-ৰ ‘নিউ ভৌপুৰ-নিউ খুৰ্জা ছেকশ্যন’ৰ দৈৰ্ঘ্য ৩৫১ কিলোমিটাৰ আৰু ইয়াৰ নিৰ্মাণ ব্যয় আছিল ৫,৭৫০ কোটি টকা। এইছোৱা পথৰ নিৰ্মাণে ৰাজ্যখনৰ স্থানীয় এলুমিনিয়াম উদ্যোগ(কানপুৰ দেহাট জিলাৰ পুখৰীয়া অঞ্চলৰ), দুগ্ধ খণ্ড(ঔৰীয়া জিলাৰ), বস্ত্ৰ উত্পাদন/ব্লক প্ৰিণ্টিং(ইটোৱা জিলাৰ), গ্লাছৱে’ৰ উদ্যোগ(ফিৰোজাবাদ জিলা), প’টাৰী উত্পাদন(বুলণ্ডচহৰ জিলাৰ খুৰ্জা), ‘আছাফয়েটিডা’ অথবা হিং উত্পাদন(হাথ্ৰছ জিলা) আৰু তলা আৰু হাৰ্ডৱে’ৰ(আলীগড় জিলাৰ) উদ্যোগসমূহৰ বাবে নতুন দিগন্তৰ সূচনা কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। পথছোৱাই দিল্লী-কানপুৰৰ মাজৰ প্ৰধান ৰে’লপথছোৱাৰ ভিৰো বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰাৰ লগতে ভাৰতীয় ৰে’লক অধিক দ্ৰুতগতিসম্পন্ন ৰে’লগাড়ী প্ৰচলন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰয়াগৰাজত নিতান্ত কলা-সুলভতাৰে স্থাপন কৰা ‘অ’চিচি’-টোৱে ‘ইডিএফচি’-ৰ সমগ্ৰ পথছোৱাৰ ‘কমাণ্ড চেণ্টাৰ’ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিব। নিজৰ শ্ৰেণীত ‘অচিচি’ হৈছে গোলকীয় পৰিমণ্ডলৰে অন্যতম সৰ্ব বৃহত্ কেন্দ্ৰ।
উল্লেখ্য যে, পাঞ্জাবৰ লুধিয়ানাৰ শ্বাহনেৱালৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ১৮৫৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ‘ইডিএফচি’ পাঞ্জাৱ, হাৰিয়াণা, উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড হৈ পশ্চিম বংগৰ দানকুনিত অন্ত পৰিছে। মূলতঃ মালবাহী ৰেলগাড়ী প্ৰচালন উদ্দেশ্যে নিৰ্মিত এই পথৰ নিৰ্মাণ আৰু তদৰকীৰ দায়িত্ব বহণ কৰিছে ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট ক’ৰিডৰ ক’ৰ্পোৰেশন অব ইণ্ডিয়া লিমিটেড’(ডিএফচিচিআইএল)-য়ে।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the New Bhaupur- New Khurja section and the Operation Control Centre of Eastern Dedicated Freight Corridor on 29 December
27 DEC 2020 3:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the ‘New Bhaupur- New Khurja section’ of Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) on 29th December, 2020 at 11 AM via video conferencing. During the event, Prime Minister will also inaugurate EDFC’s Operation Control Centre (OCC) at Prayagraj. Governor of Uttar Pradesh Shrimati Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath and Union Minister Shri Piyush Goyal will also be present on the occasion.
The 351 km New Bhaupur- New Khurja section of EDFC is situated in Uttar pradesh and is built at a cost of Rs 5,750 crores. The section will open new vistas of opportunity for the local industries such as aluminium industry (Pukhrayan region of Kanpur Dehat district), dairy sector (Auraiya district), textile production/block printing (Etawah district), glassware industry (Firozabad district), pottery products (Khurja of Bulandshahr district), asafoetida or ‘hing’ production (Hathras district) and locks and hardware (Aligarh district). The section will also decongest the existing Kanpur-Delhi main line and will enable Indian Railways to run faster trains.
A state-of-the-art Operation Control Centre (OCC) at Prayagraj will act as the command centre for the entire route length of the EDFC. The OCC is one of the largest structures of its type globally, with modern interiors, ergonomic design and best-in-class acoustics. The building is environment-friendly with a Green Building rating of GRIHA4 and is built as per norms of the ‘Sugamya Bharat Abhiyan’.
About Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC)
The EDFC (1856 route km) starts from Sahnewal near Ludhiana (Punjab) and will pass through the states of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar and Jharkhand to terminate at Dankuni in West Bengal. It is being constructed by Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited (DFCCIL), that has been set up as a special purpose vehicle to build and operate Dedicated Freight Corridors. DFCCIL is also constructing the Western Dedicated Freight Corridor (1504 route km) that connects Dadri in Uttar Pradesh to Jawaharlal Nehru Port in Mumbai and will traverse through the states of UP, Haryana, Rajasthan, Gujarat and Maharashtra.