বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাইলৈ ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোৎসৱ-২০২০ উদ্বোধন কৰিব
উপৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ২৫ ডিচেম্বৰ ২০২০ত আইআইএছএফ-২০২০ৰ সামৰণি সভাত ভাষণ দিব
''বৈজ্ঞানিকসকলে প্ৰমাণ কৰিছে আৰু আগলৈও প্ৰমাণ কৰিব যে তেওঁলোকে যিকোনো উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'ব পাৰেঃ ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধন
আইআইএছএফ-২০২০ৰ জৰিয়তে পাঁচটা শাখাত গিনীজ ৰেকৰ্ড কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ'ব
21 DEC 2020 6:12PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোৎসৱ (আইআইএছএফ)ৰ ষষ্ঠ সংস্কৰণৰ আয়োজনৰ প্ৰস্তুতি প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই বছৰৰ এই গাম্ভীৰ্যপূৰ্ণ বিজ্ঞান মহোৎসৱৰ আৰম্ভ ২২ ডিচেম্বৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্বোধনী ভাষণেৰে হ'ব। আইআইএছএফ-২০২০ৰ আৰম্ভণি বৰ্ষ ২০১৫ত হৈছিল। কোভিড মহামাৰীৰ কথা মনত ৰাখি এইবাৰ ইয়াৰ আয়োজন অনলাইন কৰা হৈছে। ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত আয়োজন কৰা এয়া এতিয়ালৈকে সবাতোকৈ ডাঙৰ বিজ্ঞান মহোৎসৱ হ'বলৈ গৈ আছে। কেন্দ্ৰীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ভূ বিজ্ঞান আৰু স্বাস্থ্য তথা পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে আজি নতুন দিল্লীত এই কথা অৱগত কৰে। তেওঁ আইআইএছএফ-২০২০ৰ পূৰ্বালোকনৰ ওপৰত আয়োজিত এখন প্ৰেছ কনফাৰেঞ্চক সম্বোধন কৰিছিল। তেওঁ মিডিয়াক কয় যে মহোৎসৱৰ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰয়ে কৰিব। উপৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ভেংকায়া নাইডুৱে ২৫ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত মহোৎসৱৰ সামৰণি সভাত ভাষণ দিব।
ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে কয় যে দেশত বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশংসনীয় প্ৰগতি হৈছে আৰু সেয়ে এই চিন্তা কৰা হৈছে যে ব্যাপক হাৰত মানুহে দেশত বিজ্ঞানৰ বিকাশ আৰু উপলব্ধিসমূহৰ বিষয়ে জনা উচিত যাতে তেওঁলোকে তাৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰিব পাৰে। এই চিন্তাৰেই ২০১৫ত এই সিদ্ধান্ত লোৱা হয় যে দেশত এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোৎসৱ প্ৰতি বছৰে আয়োজন কৰা দৰকাৰ য'ত মানুহে ভাগ ল'ব পাৰে আৰু বিজ্ঞানৰ আনন্দ ল'ব পাৰে।
বৰ্তমানৰ কোভিড সংক্ৰমণৰ নতুন প্ৰকাৰৰ বিষয়ে এটা প্ৰশ্নৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে আশ্বাস দিয়ে যে দেশৰ বৈজ্ঞানিকসকলে সদায় এই কথা প্ৰমাণ কৰি আহিছে আৰু আগলৈও কৰি থাকিব যে তেওঁলোকে যিকোনোধৰণৰ নতুনকৈ উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'ব পাৰে। তেওঁ কয়, ''স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহে এতিয়া এক আন্দোলনৰ ৰূপ লৈছে আৰু দেশৰ মানুহে উচিত সাৱধানতা অৱলম্বন কৰা আৰু এনেকুৱা পৰিস্থিতিত উচিত ব্যৱহাৰ কৰি নিজকে সুৰক্ষিত ৰখাৰ বিষয়ে সজাগ হৈছে।''
ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে কয় যে আইআইএছএফ এটা বাৰ্ষিক আয়োজন। ই ভাৰত চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ, জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগ, বিদেশ মন্ত্ৰালয়, বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ আৰু বিজ্ঞান ভাৰতীৰ সৈতে বিস্তৃতভাবে অন্য সংগঠনসমূহৰ সহযোগিতাত আয়োজন কৰা হয়। এই বছৰ আইআইএছএফ-২০২০ৰ আৰম্ভণি বিশ্ব প্ৰসিদ্ধ ভাৰতীয় গণিতজ্ঞ শ্ৰীনিৱাস ৰামানুজনৰ জন্মদিন উপলক্ষে ২২ ডিচেম্বৰ, ২০২০ৰ পৰা হ'ব। ইয়াৰ সামৰণি ২৫ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত ভাৰতৰ ভূতপূৰ্ব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জন্মদিন উপলক্ষে হ'ব। তেওঁ কয়, ''এই বিজ্ঞান মহোৎসৱ এক বিজ্ঞান আন্দোলন হৈ পৰিছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত বিজ্ঞানৰ প্ৰতি সজাগতা আৰু ৰুচি জন্ম দিয়া।'' তেওঁ কয় যে এই বছৰৰ উৎসৱৰ বিষয় হৈছে ''আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে বিজ্ঞান'' যি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ লক্ষ্য সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক আৰু টেকনিকেল প্ৰয়াসৰ যোগদান প্ৰদৰ্শন কৰিব। এই বিজ্ঞান মহোৎসৱত বৃহৎ সংখ্যক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, গৱেষক, উদ্যমী আৰু প্ৰযুক্তিবিদে ভাগ ল'ব।
ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে কয় যে ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্মে নতুন পথ মুকলি কৰিছে, য'ত দেশে বিদেশৰ বৈজ্ঞানিক, যুৱক-যুৱতী আৰু সাধাৰণ মানুহে আইআইএছএফ-২০২০ৰ গাম্ভীৰ্যপূৰ্ণ আয়োজনৰ আনন্দ ল'ব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২০ চনটো সঠিককৈ ''বিজ্ঞান আৰু বৈজ্ঞানিকৰ বৰ্ষ'' বুলি ক'ব পাৰি।
নিজৰ আদৰণি ভাষণত চিএছআইআৰৰ নিৰ্দেশক ড৹ শেখৰ চি মাণ্ডে আৰু ডিএছআইআৰৰ সচিবে আইআইএছএফ-২০২০ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে কয় যে এই গাম্ভীৰ্যপূৰ্ণ বিজ্ঞান মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণৰ বাবে এতিয়ালৈকে এক লাখতকৈও অধিক লোকে পঞ্জীকৰণ কৰিছে। ''ইমান বৃহৎ সংখ্যক মানুহৰ অংশগ্ৰহণক লৈ আমি অত্যন্ত উৎসাহিত। ই প্ৰতিপন্ন কৰিছে যে মানুহে বিজ্ঞান মহোৎসৱৰ প্ৰতি মনোযোগ দিছে আৰু আইআইএছএফে বিজ্ঞানক সমাজৰ মাজলৈ লৈ যোৱাৰ এক প্ৰধান মঞ্চৰ ৰূপত গা কৰি উঠিছে।''
আইআইএছএফ-২০২০ৰ আয়োজক নোডেল সংস্থা চিএছআইআৰ- এনআইএছটিএডিএছৰ মুখ্য সমন্বয়ক আৰু নিৰ্দেশক ড৹ ৰঞ্জনা অগ্ৰৱালে নিজৰ আৰম্ভণিৰ ভাষণত কয়, ''ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্মে মানুহক দেশৰ দূৰদূৰণিৰ ঠাইৰ পৰাও সংলগ্ন কৰাত সহায় কৰিব। এই মহোৎসৱত ৪১টা বেলেগ বেলেগ কাৰ্যক্ৰম থাকিব। এইবাৰ ইয়াত ১৩টা নতুন কাৰ্যক্ৰম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকক এই মহোৎসৱৰ জৰিয়তে উপকৃত কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰা হ'ব।''
তেওঁ মিডিয়াক কয় যে গিনীজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডছৰ প্ৰয়াস কৰাটো এইবাৰ আইআইএছএফৰ এটা বিশেষ পদক্ষেপ হ'ব। ''এইবাৰ আমি পাঁচটা শাখাত গিনীজ ৰেকৰ্ড কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছো।'' তেওঁ কয় যে আইআইএছএফ-২০২০ৰ আয়োজন ৯টা বিভিন্ন শাখা যেনে সৰ্বসাধাৰণৰ বাবে বিজ্ঞান, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, উদ্যোগ আৰু এমএছএমইৰ বাবে বিজ্ঞান, কৃষি আৰু গ্ৰামীণ বিকাশৰ বাবে বিজ্ঞান, সামগ্ৰিক বিকাশ, বিজ্ঞান আৰু কলা, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্ক আৰু তাৎক্ষণিক বিকাশ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
বিজ্ঞান ভাৰতীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োজক সচিব শ্ৰী জয়ন্ত সহস্ৰবুদ্ধেই কয় যে এইবাৰ নতুন কাৰ্যক্ৰমৰ সংৰচনা যথেষ্ট চিন্তা-চৰ্চা কৰি কৰা হৈছে যি কেৱল এছটিআইৰ নতুন পদক্ষেপসমূহক সন্মুখলৈ আনিব বৰং ইয়াক ইতিহাস, দৰ্শন, কলা আৰু শিক্ষাৰে সংলগ্ন কৰাৰো কাম কৰিব।''
এই উপলক্ষে ভূ বিজ্ঞান সচিব ড৹ মাধৱন এন ৰাজীৱন, ডিবিটিৰ সচিব ড৹ ৰেণু স্বৰূপ, বৈজ্ঞানিক, ডিএছটিৰ বৈজ্ঞানিক ড৹ সঞ্জীৱ ৱাৰ্ষ্ণেয় আৰু অন্য বৈজ্ঞানিক উপস্থিত আছিল।
প্ৰেছ সূচনা কাৰ্যালয়ৰ প্ৰধান মহানিৰ্দেশক শ্ৰী কুলদীপ ধাতৱালিয়াই আইআইএছএফ-২০২০ৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ দেশজুৰি পিআইবিৰ দ্বাৰা কৰা বিভিন্ন আউটৰিচ কাৰ্যক্ৰমৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু লগতে কয় যে পিআইবিয়ে আইআইএছএফ-২০২০ৰ তথ্য দিবলৈ নিজৰ ৱেবছাইটত এটা মাইক্ৰ'ছাইটো বনাইছে।
আইআইএছএফ-২০২০ বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ), বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডিএছটি), ভূ বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়, জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডিবিটি), ভাৰতীয় আয়ুৰ্বিজ্ঞান গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএমআৰ)ৰ দ্বাৰা সংযুক্ত ৰূপত বিজ্ঞান ভাৰতীৰ সহযোগত কৰা হৈছে। এই বছৰ বিজ্ঞান মহোৎসৱৰ আয়োজনৰ নোডেল সংস্থান নতুন দিল্লীস্থিত চিএছআইআৰ-নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ ছাইঞ্চ, টেকনলজি এণ্ড ডেভেলপমেন্ট ষ্টাডিজ (এনআইএছটিএডিএছ)।
বিস্তৃত তথ্য আইআইএছএফৰ ৱেবছাইট - www.scienceindiafest.org আৰু পিআইবিৰ ৱেবছাইট pib.gov.in//iisfত উপলব্ধ।
আইআইএছএফ-২০২০ৰ পিপিটি চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক

Ministry of Science & Technology
Prime Minister to inaugurate the India International Science Festival-2020 tomorrow
Vice President to address the concluding session of IISF-2020 on December 25, 2020
“Scientists have shown and will show again that they can face any new emerging challenges”: Dr. Harsh Vardhan
The year 2020 may be aptly called as the Year of Science and Scientists :Dr. Harsh Vardhan
IISF-2020 to attempt Guinness records in five categories
21 DEC 2020 6:12PM by PIB Delhi
The countdown to the 6th edition of India International Science Festival (IISF) has begun. This year’s mega science festival will take offon 22nd December with the inaugural address by the Prime Minister Shri Narendra Modi. The journey of IISF was started in the year 2015. “During the COVID situation, IISF-2020is being organized online and it is going to be the largest science festival in virtual environment”, said the Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan in New Delhi today. He was addressing the curtain raiser press-conference on IISF-2020. He informed the media that while the inaugural address at the Festival will be made by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the concluding session of the Festival on December 25, 2020 will be addressed by the Vice-President Shri Venkaiah Naidu.
Dr. Harsh Vardhan highlighted that science and scientists have always risen to any challenge and elaborated how during the COVID-19 pandemic “Indian scientists rose to the occasion and within a short span of time created a large number of products ranging from sanitisers, face marks, PPE kits to ventilators and have gone on to discovering new drugs, vaccines and genome sequences of the COVID-19 virus”.
Dr Harsh Vardhnsaid thatscience in our country has made commendable strides and so it was thought that people at large should know and take pride inscientific developments and achievements of our country. “That is why, to highlight Indian science and scientists, it was thought in 2015 that India International Science Festivals should be held every year where all people can participate and celebrate science”, he said.
To a question about new strains of the prevailing COVID-19 virus, the Minister assured “Scientists have shown and will show again that they can face any new emerging challenges” and reminded them saying “Health issues also have become a Jan Andolan now and Indian people are aware of safeguarding themselves by taking appropriate precautions and adopting appropriate behaviour in such situations”.
Dr. Harsh Vardhan elaborated, “IISF is an annual event. It is an initiative of Govt. of India which is organized jointly by DST, DBT, MoEF, MoHWF and CSIR and in association with VijnanaBharati (VIBHA) as well as with support of a large number of other organisations. This year, IISF begins on 22nd December, 2020, the birthday of Srinivas Ramanujan, the world-renowned Indian mathematician, and culminates on 25th December, 2020, the birthday of our former Prime Minister of India Shri Atal Bihari Vajpayee”. “This science festival has become a science movement, a science “Jan Andolan’ to create awareness and inculcate scientific temper among the youth of the country and masses”, he said. “The theme for this year’s festival is ‘Science for Self-Reliant India and Global Welfare’ which will showcase the contribution of scientific and technological endeavours to realize the goal of Atmanirbhar Bharat Mission”, he added. In this science festival, a large number of students, teachers, scientists, researchers, entrepreneurs, artisans are going to participate.
Dr. Harsh Vardhanexplained that the virtual platform has opened up new avenues where scientists, youth, common people from India and abroad can enjoy and participate in the mega events in IISF-2020. He recalled the success of earlier IISF events, and said that despite the pandemic, “IISF-2020 may create new records in participation of people and newly added events, so much so that we may think of adding virtual platforms in future IISFs”. He also said that the year 2020 may be aptly called as “the year of Science and Scientists”.
In his welcome address, Dr. Shekhar C. Mande, DG-CSIR and Secretary-DSIR, highlighted the importance of the IISF 2020. He added that the total registration in this mega science festival has crossed the number of one lakh. He added “we are very encouraged by the participation of people in such a large number and it reflects that people are interested in the science festival and IISF has emerged as a major platform for taking science to society”.
Chief Coordinator and Director of the Nodal Institute (CSIR-NISTADS), Dr. RanjanaAggarwal, in her opening remarks spoke about the whole eventand said, “the virtual platform will help in connecting to the people who live even in the far-flung areasof the country. This is a unique festival whichconnects the society with science. In this festival, there are 41 different events in which 13 new events have been included and every section of the society will be enlightened in this science festival”.She informed the media that Guinness World Records (GWR) is a unique event of IISF and “this year we are trying to attempt Guinness records in five categories”. Dr. Aggarwal mentioned that in IISF 2020, events have been organized under 9 broad verticals: Science for Masses, Science for Students, New Frontiers, Industry and MSME, Science for Agriculture and Rural Development, Inclusive Development, Science and Humanities, National and International Linkages, and Sustainable Development.
ShriJayantSahasrabudhe, National Organising Secretary, VijananaBharati (VIBHA) said that the new events are thoughtfully designed as it not only brings the STI advancements to the forefront but also links it to Humanities such as History, Philosophy, Arts and Education. “Such events will add value to the festival, as it should highlight the rich tradition of Indian science that is evidenced in our ancient texts which includes the Vedas&Upanishads. Such events will also generate curiosity to pursue good science through the awareness of the great scientific discoveries and technological achievements which have been strength of ancient India”, he added.
On this occasion, Secretary MoES, Dr. Madhavan N. Rajeevan, Secretary DBT, Dr. RenuSwarup, Scientist ‘G’, DST, Dr. Sanjeev Varshney and other scientists were present.
Principal Director General, Press Information Bureau, Shri KuldeepDhatwalia informed about various outreach programmes carried out by PIB across the country to generate awareness about IISF-2020 and also mention that the Bureau has also built a microsite on PIB website on IISF-2020 giving detailed information.
IISF 2020 is being organized jointly by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Department of Science and Technology (DST), Ministry of Earth Sciences, Department of Biotechnology (DBT), Indian Council of Medical Research (ICMR) in association with VijnanaBharati. The nodal institution for science festival this year is CSIR-National Institute of Science, Technology and Development Studies (NISTADS), New Delhi.
Detailed information is available on IISF website-www.scienceindiafest.org
And PIB website: pib.gov.in/iisf
Click here for PPT on IISF 2020