Ministry of Science & Technology
Prime Minister to inaugurate the India International Science Festival-2020 tomorrow
Vice President to address the concluding session of IISF-2020 on December 25, 2020
“Scientists have shown and will show again that they can face any new emerging challenges”: Dr. Harsh Vardhan
The year 2020 may be aptly called as the Year of Science and Scientists :Dr. Harsh Vardhan
IISF-2020 to attempt Guinness records in five categories
21 DEC 2020 6:12PM by PIB Delhi
The countdown to the 6th edition of India International Science Festival (IISF) has begun. This year’s mega science festival will take offon 22nd December with the inaugural address by the Prime Minister Shri Narendra Modi. The journey of IISF was started in the year 2015. “During the COVID situation, IISF-2020is being organized online and it is going to be the largest science festival in virtual environment”, said the Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan in New Delhi today. He was addressing the curtain raiser press-conference on IISF-2020. He informed the media that while the inaugural address at the Festival will be made by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the concluding session of the Festival on December 25, 2020 will be addressed by the Vice-President Shri Venkaiah Naidu.
Dr. Harsh Vardhan highlighted that science and scientists have always risen to any challenge and elaborated how during the COVID-19 pandemic “Indian scientists rose to the occasion and within a short span of time created a large number of products ranging from sanitisers, face marks, PPE kits to ventilators and have gone on to discovering new drugs, vaccines and genome sequences of the COVID-19 virus”.
Dr Harsh Vardhnsaid thatscience in our country has made commendable strides and so it was thought that people at large should know and take pride inscientific developments and achievements of our country. “That is why, to highlight Indian science and scientists, it was thought in 2015 that India International Science Festivals should be held every year where all people can participate and celebrate science”, he said.
To a question about new strains of the prevailing COVID-19 virus, the Minister assured “Scientists have shown and will show again that they can face any new emerging challenges” and reminded them saying “Health issues also have become a Jan Andolan now and Indian people are aware of safeguarding themselves by taking appropriate precautions and adopting appropriate behaviour in such situations”.
Dr. Harsh Vardhan elaborated, “IISF is an annual event. It is an initiative of Govt. of India which is organized jointly by DST, DBT, MoEF, MoHWF and CSIR and in association with VijnanaBharati (VIBHA) as well as with support of a large number of other organisations. This year, IISF begins on 22nd December, 2020, the birthday of Srinivas Ramanujan, the world-renowned Indian mathematician, and culminates on 25th December, 2020, the birthday of our former Prime Minister of India Shri Atal Bihari Vajpayee”. “This science festival has become a science movement, a science “Jan Andolan’ to create awareness and inculcate scientific temper among the youth of the country and masses”, he said. “The theme for this year’s festival is ‘Science for Self-Reliant India and Global Welfare’ which will showcase the contribution of scientific and technological endeavours to realize the goal of Atmanirbhar Bharat Mission”, he added. In this science festival, a large number of students, teachers, scientists, researchers, entrepreneurs, artisans are going to participate.
Dr. Harsh Vardhanexplained that the virtual platform has opened up new avenues where scientists, youth, common people from India and abroad can enjoy and participate in the mega events in IISF-2020. He recalled the success of earlier IISF events, and said that despite the pandemic, “IISF-2020 may create new records in participation of people and newly added events, so much so that we may think of adding virtual platforms in future IISFs”. He also said that the year 2020 may be aptly called as “the year of Science and Scientists”.
In his welcome address, Dr. Shekhar C. Mande, DG-CSIR and Secretary-DSIR, highlighted the importance of the IISF 2020. He added that the total registration in this mega science festival has crossed the number of one lakh. He added “we are very encouraged by the participation of people in such a large number and it reflects that people are interested in the science festival and IISF has emerged as a major platform for taking science to society”.
Chief Coordinator and Director of the Nodal Institute (CSIR-NISTADS), Dr. RanjanaAggarwal, in her opening remarks spoke about the whole eventand said, “the virtual platform will help in connecting to the people who live even in the far-flung areasof the country. This is a unique festival whichconnects the society with science. In this festival, there are 41 different events in which 13 new events have been included and every section of the society will be enlightened in this science festival”.She informed the media that Guinness World Records (GWR) is a unique event of IISF and “this year we are trying to attempt Guinness records in five categories”. Dr. Aggarwal mentioned that in IISF 2020, events have been organized under 9 broad verticals: Science for Masses, Science for Students, New Frontiers, Industry and MSME, Science for Agriculture and Rural Development, Inclusive Development, Science and Humanities, National and International Linkages, and Sustainable Development.
ShriJayantSahasrabudhe, National Organising Secretary, VijananaBharati (VIBHA) said that the new events are thoughtfully designed as it not only brings the STI advancements to the forefront but also links it to Humanities such as History, Philosophy, Arts and Education. “Such events will add value to the festival, as it should highlight the rich tradition of Indian science that is evidenced in our ancient texts which includes the Vedas&Upanishads. Such events will also generate curiosity to pursue good science through the awareness of the great scientific discoveries and technological achievements which have been strength of ancient India”, he added.
On this occasion, Secretary MoES, Dr. Madhavan N. Rajeevan, Secretary DBT, Dr. RenuSwarup, Scientist ‘G’, DST, Dr. Sanjeev Varshney and other scientists were present.
Principal Director General, Press Information Bureau, Shri KuldeepDhatwalia informed about various outreach programmes carried out by PIB across the country to generate awareness about IISF-2020 and also mention that the Bureau has also built a microsite on PIB website on IISF-2020 giving detailed information.
IISF 2020 is being organized jointly by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Department of Science and Technology (DST), Ministry of Earth Sciences, Department of Biotechnology (DBT), Indian Council of Medical Research (ICMR) in association with VijnanaBharati. The nodal institution for science festival this year is CSIR-National Institute of Science, Technology and Development Studies (NISTADS), New Delhi.
Detailed information is available on IISF website-www.scienceindiafest.org
And PIB website: pib.gov.in/iisf
Click here for PPT on IISF 2020

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হয়েং প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল-২০২০ হৌদোক্কনি
দিশেম্বর ২৫,২০২০দা আই.আই.এস.এফ-২০২০ লোইশিনবা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা ৱা ঙাংগনি
“সাইন্তিস্তশিংনা উৎখ্রে অমসুং অনৌবা শিংনবা অমা হেক্তা মখোয়না মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না মখোয়না অমুক হন্না উৎকনি”: দোক্তর হর্স ভর্ধন
২০২০ অসি সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী চহি কৌবদা হেন্না চুনগনি: দোক্তর হর্স ভর্ধন
আই.আই.এস.এফ-২০২০না কাংলুপ অহুমদা জিনেস রেকোর্দশিং থম্নবা হোৎনরি
21 DEC 2020 6:12PM by PIB Imphal
৬সুবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল(আই আই এস এফ) হৌদোক্নবা কাউন্তদাউন হৌরে। চহি অসিগী অচৌবা সাইন্স ফেস্তিবেল অসি দিশেম্বর ২২দগী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্কনি। আই.আই.এস.এফ অসি ২০১৫দগী হৌখিবনি। ঙসি নিউ দিল্লিদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভর্ধন্না হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা আই.আই.এস.এফ-২০২০ ওনলাইন্দা পাংথোক্লগনি অমসুং ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা সাইন্স ফেস্তিবেল ওইরগনি। আই.আই.এস.এফ-২০২০কী মতাংদা পাংথোকপা পাউমীশিংগা উনবা অমদা মহাক্না হায়খি ফেস্তিবেল অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্কনি অমসুং দিশেম্বর ২৫দা পাংথোক্কদবা ফেস্তিবেল লোইশিনবা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা ৱা ঙাংগনি।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি শিংনবা অমা হেক্তা থেংন্নবা সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা অতেনবা মতমগী মনুংদা সেনিতাইজরশিং, মাক্সশিং, পি.পি.ই কিৎশিং, ভেন্তিলেতরশিং পুথোকখি অমসুং অনৌবা হিদাক-লাংথকশিং, তিকা অমসুং কোবিদ-১৯ ভাইরসকী জিনোম সিক্বেন্স পুথোক্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা সাইন্স শিংথাবা য়ানা খুমাঙচাউশিল্লে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা সাইন্সকী লমদা চাউখৎলক্লিবা অমসুং মাইপাকপশিং মীয়াম্না খঙগদবনি অমসুং চাউথোকচগদবনি। ভারতকী সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিং মীয়ামদা খঙহন্নবা চহি খুদিংগী ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল পাংথোক্নবা ২০১৫দা ৱারেপ লৌখিবনি।
কোবিদ-১৯ ভাইরসকী অনৌবা স্ত্রেনশিংগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি সাইন্তিস্তশিংনা উৎখ্রে অমসুং অনৌবা শিংনবা অমা হেক্তা মখোয়না মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না মখোয়না অমুক হন্না উৎকনি। হকশেলগী ৱাফম অসি হৌজিক মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইরে অমসুং অসিগুম্বা ফিবমশিং অসিদা চুনবা লিচৎ-শাজৎশিং অমসুং চুনবা চেকশিন-থৌরাংশিংনা মখোয় মশামক ঙাকথোকচবা ঙমগনি হায়না ভারতমচাশিংনা খঙলে।
মিনিস্তরনা হায়খি আই.আই.এস.এফ অসি চহি খুদিংগী পাংথোকপা থৌরম অমনি। মসি দি.এস.তি, দি.বি.তি, এম.ও.ই.এফ, এম.ও.ঐচ.দব্লিউ.এফ অমসুং সি.এস.আই.আরনা বিঞ্জান ভারতীগা লোয়ন্না শীনবনি। মালেমগী মমিং লৈরবা ভারতমচা মেথেমেতিসিয়ান শ্রীনিভাস রামানুজাগী মপোক নুমিৎ, দিশেম্বর ২২, ২০২০দা ফেস্তিবেল হৌদোক্কনি অমসুং ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়িগী মপোক নুমিৎ দিশেম্বর ২৫, ২০২০দা লোইশিনগনি। মসিগী সাইন্স ফেস্তিবেল অসি সাইন্সগী ইহৌ অমা ওইরে, লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং নহারোলশিংদা সাইন্সকী মরমদা খঙহন্নবা অমসুং সাইন্সকী ৱাখল্লোন লৈহন্নবা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরে। চহি অসিগী ফেস্তিবেলগী পান্দমদি ‘মশাগী ওক্নবা পুথোক্নবা ভারত শেমগৎনবা অমসুং মালেমগী য়াইফনবা সাইন্স’ হায়বনি।
মিনিস্তরনা হায়খি অচৌবা সাইন্স ফেস্তিবেল অসি ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংগী মীয়াম্না শরুক য়ানবা ভর্চুএল প্লেতফোর্ম হাংদোক্লে। মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং অনৌবা থৌরমশিং হাপচিনবদা আই.আই.এস.এফ-২০২০ অসি অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্লগনি অমসুং তুংদা পাংথোক্কদবা আই.আই.এস.এফশিংদা ভর্চুএল প্লেতফোর্মশিং হাপচিন্নবা ঐখোয়না খন্নরি। ২০২০ অসি সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী চহি কৌবদা হেন্না চুনগনি।
সি.এস.আই.আরগী দিরেক্তর জেনেরেল অমসুং দি.এস.আই.আরগী সেক্রেতরি দোক্তর সেখর সি. মান্দেনা হায়খি মসিগী অচৌবা সাইন্স ফেস্তিবেল অসিদা শরুক য়ানবা মিংচনবা মশিং লাখ ১ হেল্লে। মীওই মশিং য়াম্না শরুক য়াবা অসিদা ঐখোয় পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং মীয়াম্না সাইন্স ফেস্তিবেল অসি পাম্নরে হায়বা উৎলে অমসুং খুন্নাইদা সাইন্স য়ৌহনবদা আই.আই.এস.এফ অসি মরুওইবা প্লেতফোর্ম অমা ওইরক্লে।
চীফ কোওর্দিনেতর অমসুং নোদেল ইন্সতিতুৎকী দিরেক্তর, দোক্তর রঞ্জনা অগরৱালনা হায়খি লৈবাক অসিগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং ফাওবা শরুক য়াবদা ভর্চুএল প্লেতফোর্মনা মতেং পাংগনি। ফেস্তিবেল অসি খুন্নাইগা সাইন্সকা শম্নহনবা অঙকপা ফেস্তিবেল অমনি। অনৌবা থৌরম ১৩ হাপচিন্দুনা ফেস্তিবেল অসিদা তোঙান-তোঙানবা থৌরম ৪১ লৈগনি। কাংলুপ মঙাদা জিনেস ৱার্ল্দ রেকোর্দশিং থম্নবা আই.আই.এস.এফনা হোৎনরি। আই.আই.এস.এফ-২০২০ অসি কাংলুপ ৯ থোক্নবা হায়বদি : মীয়ামগীদমক সাইন্স, মহৈরোয়শিংগী সাইন্স, অনৌবা থবকশিং, ইন্দস্ত্রি অমসুং এম.এস.এম.ই, লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎহন্নবা সাইন্স, পুন্না চাউখৎমিন্নবা, সাইন্স অমসুং মীওইবা, নেসনেল অমসুং ইন্তরনেসনেলগী মরীশিং অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অসিনি।
বিঞ্জান ভারতীগী নেসনেল ওর্গনাইজিং সেক্রেতরি শ্রী জয়ান্ত সাহাসরাবুধেনা হায়খি পুৱারি, ফিলোসোফি, কলা অমসুং ইজুকেসনগী লমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী খুমাঙচাউশিনবশিং উৎনবা অনৌবা থৌরমশিং ফেস্তিবেল অসি য়াওরে। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা ফেস্তিবেলগী মগুন হেনগৎহনগনি অমসুং বেদা অমসুং উপনিষদশিং য়াওনা ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা য়াওরিবা ভারতকী সাইন্সকী চৎনবীশিং উৎপা ঙম্লগনি। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা মমাঙঙৈগী ভারত্তা লৈখিবা অচৌবা সাইন্সনা পুথোকখিবশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী মাইপাকপশিং মীয়ামদা খঙহনবা ঙমগনি।
পাউমীশিংগা উনবা থৌরম অদুদা এম.ও.ই.এসকী সেক্রেতরি, দোক্তর মধাবন এন.রাজিবন, দি.বি.তিগী সেক্রেতরি দোক্তর রেনু শ্বারুপ, দি.এস.তিগী সাইন্তিস্ত ‘জি’ দোক্তর সঞ্জিব ভার্সনি অমসুং অতোপ্পা সাইন্তিস্তশিং শরুক য়াখি।
আই.আই.এস.এফ-২০২০গী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা পি.আই.বিনা পাংথোকলিবা থৌরমশিংগী মতাংদা প্রেস ইনফোর্মেসন বিউরোগী প্রিন্সিপাল দিরেক্তর জেনেরেল, শ্রী কুলদিব ধাতৱালিয়ানা পাউদমখি অমসুং আই.আই.এস.এফ-২০২০গী অকুপ্পা ই-পাউ পীনবা পি.আই.বি ৱেবসাইত্তা মাইক্রোসাইদ অমা শেম্লে হায়না ফোঙদোকখি।
ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল-২০২০ অসি দি.এস.তি, দি.বি.তি, এম.ও.ই.এফ, এম.ও.ঐচ.দব্লিউ.এফ অমসুং সি.এস.আই.আর, আই.সি.এম.আরনা বিঞ্জান ভারতীগা লোয়ন্না শীনবনি। চহি অসিগী সাইন্স ফেস্তিবেল অসিগী নোদেল ইন্সতিতুৎনা সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স, তেক্নোলোজি এন্দ দিবলপমেন্ত স্তদিজ, নিউ দিল্লিনি।
ফেস্তিবেলগী অকুপ্পা মরোল ৱেবসাইত অসিদা ফংগনি: www.scienceindiafest.org
অমসুং পি.আই.বিগী ৱেবসাইত্তসু ফংগনি: pib.gov.in/iisf