ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫିକ୍କିର 93ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ
ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାରେ ସହାୟତା କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ପାଇଁ ସେତୁର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ପ୍ରାଚୀରର ନୁହେଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୀତି ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଛୋଟ ସହରରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ
12 DEC 2020 1:39PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଫିକ୍କିର 93ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ବୈଠକ ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଛନ୍ତି । ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ରତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସର ଉଦାହରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନରେ ହେଉ ଅବା ପ୍ରଶାସନରେ, ଜଣେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ବ୍ୟକ୍ତି କେବେ ହେଲେ ଅନ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନ ଦେବାରେ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରିନଥାଏ। ବିପୁଳ ଜନମତ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସରକାର, ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପରିପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ। ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ସବୁବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସମାଜ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ। ଏପରି ସରକାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ପ୍ରୟାସକୁ କେବଳ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିବାକୁ ଚାହିଁନଥାଏ। ସେ ସରକାର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସମୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଏକ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷମତାର ଅନୁଭବ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବିଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆସିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟିକସ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିନିୟାମକ ସରଳୀକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାରି ଦିଗରୁ ସୁଧାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପାଚେରି ନୁହେଁ ବରଂ ସେତୁର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୃଥକ କରୁଥିବା ପ୍ରାଚୀରକୁ ହଟାଇବା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଅବସର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ବିଶେଷ କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ବିକଳ୍ପ ମିଳିବ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ । କୃଷି, ସେବା, ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରସ୍ପରର ସହାୟକ କରିବା ଲାଗି ମାର୍ଗ ସନ୍ଧାନ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ଫିକ୍କି ଭଳି ସଂଗଠନ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସେତୁ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଆମକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଭାରତ ନିକଟରେ ବଜାର ଏବଂ ଜନଶକ୍ତି ରହିଛି ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେ-ଏ-ଏମ (ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ) ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଏ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସୁଧାର ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ସବୁଠୁ ଭଲ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ଏହି ସବୁଠୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁ ଗୋଟିଏ ବଟନ କ୍ଲିକରେ କୋଟି କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇପାରୁଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶେଷ ପ୍ରଶଂସା ସାଉଣ୍ଟି ପାରିଛି ।
କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସହାୟତା ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜରିଆରେ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।” କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢ଼ୁଥିବା ସକ୍ରିୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣ୍ଡି ବାହାରେ ନିଜର ଫସଲ ବିକ୍ରି କରିବା, ମଣ୍ଡିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଫସଲ ବିକ୍ରି କରିବାର ବିକଳ୍ପ ସମେତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ, କାରଣ ସମୃଦ୍ଧ କୃଷକଙ୍କ ଅର୍ଥ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ନିବେଶ ସନ୍ତୋଷଜନକ ହୋଇନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ସାର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ରୁଚି ଏବଂ ନିବେଶ, ଉଭୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ କୃଷି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ନୀତିଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଗ୍ରାମୀଣ, ଅର୍ଦ୍ଧଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀ-2 ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀ-3 ସହରରେ ହେଉଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଭାବେ ସମର୍ଥନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ବରିଷ୍ଠ ନେତୃବର୍ଗମାନଙ୍କୁ ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳୁଥିବା ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଉପଯୋଗ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହରଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇସାରିଲାଣି । ଭାରତର ଅର୍ଦ୍ଧାଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଶ୍ରେଣୀ-2ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀ-3 ସହରରେ ରହିଛି । ସାର୍ବଜନୀନ ୱାଇଫାଇ ହଟସ୍ପଟ ଲାଗି ନିକଟରେ ଅନୁମତି ଲାଭ କରିଥିବା ଯୋଜନା ପିଏମ-ବାଣୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମୀଣ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପ୍ରୟାସରେ ଭାଗୀଦାର ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଭାରତର ବିକାଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଛୋଟ ସହର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଛୋଟ ସହରରେ ନିବେଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ହରାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆପଣମାନଙ୍କର ନିବେଶ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ ।”
କୋଭିଡ଼ ଜନିତ ଆଘାତରୁ ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନରେ ଉଦ୍ୟୋଗପତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେହି ଅନୁପାତରେ ଦ୍ରୁତ ସୁଧାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯେପରି ଭାବେ ଆରମ୍ଭରେ ସ୍ଥିତି ବିଗିଡ଼ିଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଫିକ୍କିର ଭୂମିକା ଏବଂ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ବର୍ଷ ପାଳନ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at FICCI’s 93rd Annual General Meeting
A strong and decisive government helps all stakeholders in realizing their potential: PM
Our industry needs bridges not walls: PM
Government is fully committed to the welfare of the farmers through Niti and Niyat: PM
Calls on industry leaders to invest in villages and small cities
12 DEC 2020 1:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at FICCI’s 93rd Annual General Meeting and Annual Convention today via video conferencing. The Prime Minister complimented the Indian private sector for not only meeting the domestic needs but also for its capability to establish strong brand India globally. Commitment of every citizen towards Aatmnirbhar Bharat is an example of the country’s faith in its private sector, he said.
The Prime Minister said that in life as well as governance, a confident person never hesitates in giving space to others. A strong government, backed by massive mandate exudes that confidence and dedication. A decisive government always strives to remove obstacles for others and always tries to contribute towards the society and the nation. Such a government doesn’t want to hog the control and initiative. He recalled the time when government was in all the sectors and described the ruin brought about this approach on the economy. A visionary and decisive government, on the other hand, encourages all the stakeholders to realize their potential. Shri Modi pointed out that in the last six years, the government is encouraging stakeholders in all sector. This is reflected in the all-round reforms in sectors ranging from manufacturing to MSME; agriculture to infrastructure; from tech industry to taxation and from real estate to regulatory easing, he added.
The Prime Minister told the gathering that our industry needs bridges not walls. By removing the walls separating various sectors of the economy there will be new opportunities for everyone, especially the farmers who will get new options. Investment in technology, cold storage and the agri-sector will benefit farmers. The Prime Minister called for investing energy in finding ways to make agriculture, service, manufacturing and social sectors complement each other. Organization like FICCI can be both bridge and inspiration in this endeavour. We should work with a goal to strengthen the local value and supply chain and how to expand India’s role in global supply chain. “India has market, manpower and also the capability to work in mission mode”, Shri Modi said.
The Prime Minister cited success of financial inclusion through the trinity of J-A-M (JanDhan, Aadhar and Mobile) as a the best example of planned and integrated approach to reform under this Government. This, the world’s largest Direct Benefit Transfer system, came in for praise when the country could transfer money in the crores of accounts through a click of button during the pandemic time.
The Prime Minister dwelled on the steps to help the farmers and the agri-sector at length. Shri Modi said, “through policy and intention (nitiaurniyat), the Government is committed to the welfare of the farmers. Noting the increasing vibrancy of the agri-sector, Shri Modi talked of new alternative available to the farmers to sell their produce outside the mandis, modernization of mandis and option of selling produce on electronic platform. All this is directed to make the farmer prosperous as prosperous farmer means prosperous nation, he said.
Shri Modi pointed out that private sector investment in agriculture is not up to the mark. He said in the fields of supply chain, cold storage and areas like fertilizers etc, both interest and investment of the private sector is needed. There is a huge scope in rural agro-based industries and a friendly policy regime is in place for that, Shri Modi added.
Making a strong pitch for the positive change happening in the rural, semi-rural and tier-2 and tier-3 cities, the Prime Minister invited the senior business and industry leaders to take benefit of the opportunities in such areas. He informed that number of the Internet users in the rural areas has surpassed the cities and more than half of India’s start-ups are in tier-2 and tier-3 cities. Mentioning recently approved PM-WANI for public Wi-Fi hotspots, he said that entrepreneurs should become partners in the rural connectivity efforts. “It is certain that in 21st century, India’s growth will be driven by villages and the small cities and entrepreneurs like you should not lose out on the opportunity to invest in the villages and small cities. Your investment will open new doors for our brothers and sisters in the rural areas and the agriculture sector” said the Prime Minister.
The Prime Minister complimented the Industrialists and entrepreneurs for their contribution in the robust rebound from the Covid shock. He said that the country prioritized the lives of the citizens during the pandemic and that yielded good results. The circumstances improved with the same speed as they deteriorated initially, Shri Modi said.
Recalling FICCI’s role in the freedom struggle and their upcoming centenary in not so distant future, the Prime Minister asked to expand their role in the nation-building.