প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন সংসদ ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মুলপাঠৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 DEC 2020 4:57PM by PIB Guwahati
লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমান ওম প্ৰকাশ বিৰলা জী, ৰাজসভাৰ উপ-সভাপতি শ্ৰীমান হৰিবংশ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীপৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী প্ৰহ্লাদ জী, শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী জী, অন্যান্য ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গ, ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে জড়িত বিভিন্ন দেশৰ সংসদৰ অধ্যক্ষ, ইয়াত উপস্থিত বিভিন্ন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰদূত, আন্তঃসংসদীয় সংঘৰ চেম্বাৰ্চ, বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, আজিৰ দিনটো বহুত ঐহিতাসিক দিন৷ আজিৰ দিনটো ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ইতিহাসৰ মাইলৰ খুঁটিসদৃশ৷ ভাৰতীয়ৰ দ্বাৰা, ভাৰতীয় চিন্তাধাৰাৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোত সম্পৰ্ক থকা, ভাৰতৰ সংসদ ভৱনৰ নিৰ্মাণৰ শুভাৰম্ভ আমাৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সৱৰ ভিতৰতে অন্যতম৷ আমি সমগ্ৰ ভাৰতবাসী একেলগ হৈ সংসদৰ এই নতুন ভৱন নিৰ্মাণ কৰিম৷
বন্ধুসকল,
ইয়াতকৈ সুন্দৰ কি পাৰে, যেতিয়া ভাৰতে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষ উদযাপন কৰিব, তেনে অৱস্থাত সেই পৰ্বৰ জলন্ত সাক্ষীৰ প্ৰেৰণা, আমাৰ সংসদৰ নতুন ভৱন নিৰ্মাণ ব৷ আজি ১৩০ কোটিতকৈ অধিক ভাৰতীয়ৰ বাবে ডাঙৰ সৌভাগ্যৰ দিন, গৌৰৱৰ দিন, যেতিয়া আমি এই ঐতিহাসিক ক্ষণৰ সাক্ষী হৈছো৷
বন্ধুসকল,
নতুন সংসদ ভৱনৰ নিৰ্মাণ, নতুন আৰু প্ৰাচীনৰ সহ-অস্তিত্বৰ উদাহৰণ৷ এয়া সময় আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ ভিত্তিত পৰিৱৰ্তন অনাৰ এক প্ৰয়াস৷ মই নিজৰ জীৱনত সেই ক্ষণ কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো, যেতিয়া ২০১৪ চনত প্ৰথমবাৰ এগৰাকী সাংসদ হিচাপে মই সংসদ ভৱনলৈ অহাৰ সুযোগ পাইছিলো৷ তেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰত খোজ ৰখাৰ পূৰ্বে মই শিৰণত কৰি, মু দোঁৱাই এই মন্দিৰৰ সেৱা কৰিছিলো৷ আমাৰ বৰ্তমানৰ সংসদ ভৱনে স্বাধীনতা আন্দোলন আৰু স্বাধীনোত্তৰ ভাৰত গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম চৰকাৰো ইয়াতে গঠন হৈছিল আৰু প্ৰথম সাংসদো ইয়াতে বহিছিল৷ এই সংসদ ভৱনতে আমাৰ সংবিধান ৰচনা হৈছিল, আমাৰ গণতন্ত্ৰ পুনৰ স্থাপন হৈছিল৷ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে চেণ্ট্ৰেল হলত কৰা মন্থনৰ পাছত আমাক আমাৰ সংবিধান প্ৰদান কৰিলে৷ সংসদৰ বৰ্তমানৰ ভৱন, স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰতিটো উত্থান-পতনৰ, প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান, আমাৰ সমাধান, আমাৰ আশা, আকাংক্ষা, আমাৰ সফলতাৰ প্ৰতীক হৈ পৰিল৷ এই ভৱনত প্ৰস্তুত হোৱা প্ৰতিখন আইন, এই আইন প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়ত সংসদ ভৱনৰ কোৱা বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা এই সকলোবোৰ আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ ঐহিত্য৷
বন্ধুসকল,
সংসদৰ শক্তিশালী ইতিহাসৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াত যথাৰ্থতাও স্বীকাৰ কৰাটো অতি আৱশ্যক৷ এই ভৱন এতিয়া প্ৰায় ১০০ বছৰ হৈছে৷ বিগত দশকসমূহত ইয়াত তাক্ষণিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ধাৰাবাহিকভাৱে উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে৷ এই প্ৰক্ৰিয়াত কেইবাবাৰো বেৰসমূহ ভঙা হৈছে৷ কেতিয়াবা নতুন ছাউণ্ড ছিষ্টেম, কেতিয়াবা অগ্নি সুৰক্ষা ব্যৱস্থা, কেতিয়াবা আইটি ব্যৱস্থা৷ লোকসভাত বহাৰ ঠাই বৃদ্ধিৰ বাবেও বেৰ ভাঙি পেলোৱা হৈছিল৷ ইমানবোৰ হোৱাৰ পাছত এতিয়া সংসদৰ এই ভৱনে জিৰণি বিচাৰিছে৷ কিছু সময়ৰ পূৰ্বে লোকসভাৰ অধ্যক্ষই কৈছে যে কিদৰে বছৰ বছৰ ধৰি সমস্যাৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছিল, বহু বছৰৰ পৰা নতুন সংসদ ভৱনৰ অভাৱ অনুভৱ কৰি আছিল৷ এই আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব যে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে এক নতুন সংসদ ভৱন লাভ কৰক৷ ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই কামৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে৷ সেইবাবে আমি যেতিয়া এটা নতুন সংসদ ভৱনৰ নিৰ্মাণকাৰ্য শুভাৰম্ভ কৰিছো, তেতিয়া বৰ্তমানৰ সংসদ চৌহদৰ জীৱনত এক নতুন বছৰো যোগ দিছো৷
বন্ধুসকল,
নতুন সংসদ ভৱনত এনে বহু নতুন দিশত সংযোগ কৰা হৈছে, যাৰ দ্বাৰা সাংসদসকলৰ সক্ষমতা বৃদ্ধি পাব, তেওঁলোকৰ কৰ্ম-সংস্কৃতিৰ ধৰণ আধূনিক ব৷ এতিয়া যিদৰে নিজৰ সাংসদসকলক লগ পাবলৈ তেওঁলোকৰ সংসদীয় এলেকাৰ লোকসকল আহে, তেতিয়া এতিয়াৰ যি সংসদ ভৱন আছে, তাত সেই লোকসকলৰ যথেষ্ট সমস্যা হয়৷ সাধাৰণ জনতাৰ সমস্যা হয়, নাগৰিকসকলৰ সমস্যা হয়, সাধাৰণ জনতাৰ যিকোনে সমস্যা নিজৰ সাংসদজনক সদৰি কৰে, কোনো সুখ-দুখৰ কথা পতা আদিৰ বাবে সংসদৰ ভৱনৰ ঠাইৰ যথেষ্ট কম যেন অনুভৱ হয়৷ ভৱিষ্যতে প্ৰতিগৰাকী সাংসদে এই সুবিধা লাভ কৰিব, যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ঠাইৰ পৰা অহা লোকসকলৰ সৈতে এই বিশাল চৌহদতে কথা পাতিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল,
পুৰণি সংসদ ভৱনে স্বাধীনতাৰ পাছত ভাৰতক যিদৰে মাৰ্গদৰ্শন কৰিছে, সেইদৰে নতুন ভৱনে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নিৰ্মাণৰ সাক্ষী ব৷ পুৰণি সংসদ ভৱনত যিদৰে দেশৰ আৱশ্যকতা পুৰণৰ বাবে কাম হৈছে, সেইদৰে নতুন ভৱনে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষাসমূহ পুৰণ কৰিব৷ যিদৰে এতিয়া ইণ্ডিয়া গেটৰ আগত ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিচয় গঢ় দিছে, সেইদৰে সংসদৰ নতুন ভৱে নিজৰ পৰিচয় গঢ় দিব৷ দেশৰ জনসাধাৰণে, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই নতুন ভৱন দেখি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব যে এয়া স্বাধীন ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা, স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে এয়া নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
সংসদ ভৱন শক্তিৰ প্ৰেৰণা, তাৰ শক্তিৰ প্ৰেৰণাই আমাৰ গণতন্ত্ৰ৷ স্বাধীনতাৰ সময়ত কিদৰে এক গণতান্ত্ৰিক ৰাষ্ট্ৰৰ ৰুপত ভাৰতৰ অস্তিত্বৰ ওপৰত সন্দেহ আৰু আশংকা কৰা হৈছিল, সেয়া ইতিহাসৰে অংশ৷ নিৰক্ষৰতা, দৰিদ্ৰতা, সামাজিক বৈচিত্ৰ আৰু অনুভৱহীনতাৰ দৰে বিভিন্ন দিশতৰ লগতে ভৱিষ্যদ্বাণীও কৰা হৈছিল যে ভাৰতত গণতন্ত্ৰ বিফল হ’ব৷ আজি আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে আমাৰ দেশে সেই আশংকাক মিচা প্ৰমাণিত কৰাই নহয়, বৰঞ্চ একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বই ভাৰতক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গণতান্ত্ৰিক শক্তিৰ ৰূপত আগুৱাই যোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
গণতন্ত্ৰ ভাৰতত কিয় সফল হ’ল আৰু কিয় কেতিয়াও গণতন্ত্ৰত কোনো আঁচ পৰা নাই, এই সকলো কথা আমাৰ প্ৰতিটো প্ৰজন্মই জনা-বুজাতো অতি আৱশ্যক৷ আমি দেখি-শুনি, বিশ্বত ত্ৰয়োদশ শতিকাত ৰচিত মেগ্না কাৰ্টাৰ যথেষ্ট চৰ্চা হৈছিল, একাংশ পণ্ডিতে ইয়াক গণতন্ত্ৰৰ বুনিয়াদ বুলিও কয়ষ কিন্তু এই কথাও সিমানেই সঁচা যে মেগ্না কাৰ্টাৰ পূৰ্বে দ্বাদশ শতিকাতে ভাৰতত ভগৱান বছৱেশ্বৰৰ ‘অনুভৱৰ মন্ত্ৰপম’ প্ৰকাশ পাইছিল৷ ‘অনুভৱৰ মন্ত্ৰপম’ হিচাপে তেওঁ লোক সংসদৰ কেৱল নিৰ্মাণেই কৰা নাছিল, বৰঞ্চ ইয়াৰ সঞ্চালনো সুনিশ্চিত কৰিছিল৷ ভগৱান বছৱেশ্ব জীয়ে কৈছিল যে -यी अनुभवा मंटप जन सभा, नादिना मट्ठु राष्ट्रधा उन्नतिगे हागू, अभिवृध्दिगे पूरकावगी केलसा मादुत्थादे!অৰ্থা অনুভৱ মন্ত্ৰপম, এনে এক জনসভা যি ৰাজ্য আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ হিত আৰু ইয়াৰ উন্নতিৰ বাবে সকলোকে একলগ হৈ কাম কৰাৰ বাবে প্ৰেৰণা দিয়ে৷ অনুভৱ মন্ত্ৰপম, গণতন্ত্ৰৰে স্বৰূপ আছিল৷
বন্ধুসকল, এই কালছোৱাতো আৰু পূৰ্বে লেও চেন্নাইৰ পৰা ৮০-৮৫ কিলোমিটাৰ দূৰত উত্তৰামেৰুৰ নামৰ গাঁৱত এক বহুত ঐতিহাসিক সাক্ষী পৰিলক্ষিত হয়৷ এই গাঁৱত শোল সাম্ৰাজ্যৰ সময়ত দশম শতিকাত শিল তামিলত লিখা পঞ্চায়ত ব্যৱস্থাৰ বৰ্ণনা কৰা আছে৷ ইয়াত কোৱ হৈছে যে কিদৰে প্ৰতিখন গাঁৱত কুণ্ডুবুত বিভাজিত কৰা হৈছিল, যাক আমি ৱাৰ্ড বুলি কও৷ এই কুণ্ডুৱুসমূহৰ পৰা এগৰাকীকৈ জনপ্ৰতিনিধি মহাসভালৈ প্ৰেৰণ কৰে আৰু যিটো আজি কৰা হয়৷ এই গাঁৱত হাজাৰ বছৰৰ পূৰ্বে যি মহাসভা হৈছিল, সেয়া আজি ব্ৰতী আছে৷
বন্ধুসকল,
এহেজাৰ বৰ্ষৰ পূৰ্বে গঢ় দিয়া এই গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাত আন এটা কথা গুৰুত্বপূৰ্ণ আছিল৷ সেই শিসমূহত লিখা আছে যে সেই আলেখত কৰা বৰ্ণনাত জনপ্ৰতিনিধিয়ে নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অযোগ্য ঘোষণা কৰাৰো ব্যৱস্থাও সেই সময়ত আছিল আৰু নিয়ম কি আছিল-নিয়ম আছিল যে যিগৰাকী জনপ্ৰতিনিধিয়ে নিজৰ সম্পত্তিৰ হিচাপ নিদিব, তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ আত্মীয়ই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব নোৱাৰিব৷ কিমান বছৰৰ পূৰ্বে ভাৱকচোন, কিমান শুক্ষ্মভাৱে তেতিয়া চিন্তা কৰা হৈছিল, বুজা হৈছিল, আমাৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা গঢ় দিয়া হ’ল৷
বন্ধুসকল,
গণতন্ত্ৰৰ আমাৰ এই ইতিহাস দেশৰ চুকে-কোণে পৰিলক্ষিত হয়৷ কেইটামান শব্দৰ সৈতে আমি সম্পূৰ্ণ চিনাকী-সভা, সমিতি, গণপতি, গনাধিপতি এই শব্দাৱলী আমাৰ মন-মগজুত শতিকাজুৰি প্ৰবাহিত হৈ আছে৷ শক, মল্লম আৰু বেজ্জীৰ দৰে গণতন্ত্ৰ হওক, লিচ্চবী, মল্লক মৰক আৰু কম্বোজৰ দৰে গণৰাজ্যই হওক বা মৌৰ্য সময়ৰ কলিংগ, সকলোৱে গণতন্ত্ৰান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাকে শাসনৰ আধাৰ হিচাপে গঢ় দিছিল৷ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ পূৰ্বে ৰচিত আমাৰ বেদসমূহৰ ভিতৰত ঋকবেদত গণতন্ত্ৰৰ ধাৰণাক সমজ্ঞান অৰ্থা সামূহিক চেতনা হিচাপে চোৱা হৈছিল৷
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে বিভিন্ন স্থানত যেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ বিষয়ে চৰ্চা হয়, তেতিয়া অধিক নিৰ্বাচন, নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া, নিৰ্বাচিত সদস্য, ইয়াৰ গাঁথনি, শাসন-প্ৰশাসন, গণতন্ত্ৰৰ পৰিভাষা ইয়াৰ প্ৰায় সাদৃশ্য থাকে৷ এই ধৰণৰ ব্যৱস্থাত অধিক শক্তি প্ৰদানৰ বাবে অধিকাংশ স্থানত তাকে গণতন্ত্ৰ বুলি কয়৷ কিন্তু, ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ এক সংস্কাৰ আছে৷ ভাৰতৰ বাবে গণতন্ত্ৰ জীৱন-মৃত্যু, জীৱন পদ্ধতি, ৰাষ্ট্ৰ জীৱনৰ আত্মা৷ ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ, শ শ বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰে বিকশিত হৈছে৷ ভাৰতৰ বাবে গণতন্ত্ৰ জীৱন মন্ত্ৰও, জীৱন তত্বও আৰু সমান্তৰালভাৱে ব্যৱস্থাৰ এক পদ্ধতিও৷ সময়ে সময়ে এই ব্যৱস্থা সলনি হৈ থাকে, প্ৰক্ৰিয়া সলনি হৈ থাকে কিন্তু আত্মা গণতন্ত্ৰই থাকে৷ বিড়ম্বনাৰ কথা এই যে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰই আমাক পশ্চিমীয়া দেশৰ সমূহৰ বুলি বুজোৱা হয়৷ যেতিয়া আমি বিশ্বাসেৰে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা গৌৰৱগান কৰিম, তেতিয়া সেই দিনলৈ অধিক সময় নাথাকিব, যেতিয়া বিশ্ববাসীয়ে ক’ব-ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত সমাহিত শক্তিয়েই দেশৰ বিকাশৰ নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে, দেশবাসীক নতুন বিশ্বাস জন্মাইছে৷ বিশ্বৰ বহু দেশত য’ত গণতান্ত্ৰিক পদ্ধতিক লৈ পৃথক স্থিতি গঢ় লৈছে, সেয়াই ভাৰতত গণতন্ত্ৰ নিত্য নতুন হৈ আছে৷ এনে পৰিস্থিতিত বছৰ বছৰ ধৰি আমি দেখিছো যে কোনো গণতান্ত্ৰিক দেশত এতিয়া ভোটাৰ টাৰ্ণআউত একেৰাহে হৈ আছে৷
ইয়াৰ বিপৰীতে ভাৰতত আমি প্ৰতি নিৰ্বাচনৰ লগতে ভোটাৰ টাৰ্ণআউন বৃদ্ধি পোৱা দেখিছো৷ ইয়াত মহিলা আৰু যুৱ প্ৰজন্মৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি হৈ আছে৷
বন্ধুসকল,
এই বিশ্বাস, এই আস্থাৰ কাৰণ আছে৷ ভাৰতত গণতন্ত্ৰ, সদায় প্ৰশাসনৰ লগতে মতভেদ আৰু বিৰোধীৰ ভাষাৰ সমাধানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যমো আছে৷ পৃথক চিন্তাধাৰা, পৃথক দৃষ্টিকোণ এই সকলো কথা এক ব্যাপক গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰে৷ বিভিন্নতাৰ বাবে সদায় ঠাই থাকক, কিন্তু সংযোগহীন কেতিয়াও নহওক, সেই লক্ষ্য লৈ আমাৰ গণতন্ত্ৰ আগুৱাই গৈছে৷ গুৰুনানক দেৱ জীয়ে কৈছে- जब लगु दुनिआ रहीए नानक। किछु सुणिए, किछु कहिए।। অৰ্থাৎ যেতিয়ালৈকে সংসাৰ থাকিব, তেতিয়ালৈকে সংবাদ চলি থাকিব লাগিব৷ কিবা কোৱা আৰু কিবা শুনা এয়াই সংবাদৰ প্ৰাণ৷ এয়াই গণতন্ত্ৰ আত্মা৷ নীতগত মতানৈক্য থাকিব পাৰে৷ ৰাজনৈতিক ভিন্নতা তাকিব পাৰে, কিন্তু জনতাৰ সেৱাৰ বাবে, এই অন্তিম লক্ষ্যত কোনো মতভেদ থাকিব নালাগে৷ বাদ-সংবাদ সংসদৰ ভিতৰতে হওক বা সংসদৰ বাহিৰতে হওক, ৰাষ্ট্ৰসেৱাৰ সংকল্প, ৰাষ্ট্ৰহিতৰ প্ৰতি সমৰ্পন ব্ৰতী থাকিব লাগিব৷ সেইবাবে আজি যেতিয়া নতুন সংসদ ভৱনৰ নিৰ্মাণকাৰ্য আৰম্ভ হৈছে, তেতিয়া আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে গণতন্ত্ৰ যি সংসদ ভৱনৰ আধাৰ, তাৰ প্ৰতি আশা জগাই ৰখাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব৷ আমি এয়া সদায় মনত ৰাখিব লাগিব যে সংসদত উপস্থিত হ’লেই সকলো প্ৰতিনিধিয়ে জবাবদিহি হ’লো৷ এই জবাবদিহি জনতাৰ প্ৰতি থকাৰ লগতে সংবিধানৰ প্ৰতিও থাকিব লাগিব৷ আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম ভাৱনা থাকিব লাগিব, আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত ৰাষ্ট্ৰহিত সৰ্বোপৰি থাকিব লাগিবষ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পক সিদ্ধি কৰাৰ বাবে আমি এক কণ্ঠ, এক আৱাজ হিচাপে থিয় দিয়াটো বহুত জৰুৰী৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত যেতিয়া মন্দিৰৰ ভৱন নিৰ্মাণ হয় তেতিয়া আৰম্ভণিতে ইয়াৰ আধাৰ কেৱল শিল-ইটাৰে হয়৷ কাৰিকৰ, শিল্পকাৰ সকলোৰে পৰিশ্ৰমত সেই ভৱনৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হয়৷ কিন্তু সেই ভৱন, এক মন্দিৰ তেতিয়া হয়, তাত পূৰ্ণতা তেতিয়া আহে, যেতিয়া তাত প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা হয়৷ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা হোৱালৈকে কেৱল এক ভৱনেই হৈ থাকে৷
বন্ধুসকল,
নতুন সংসদ ভৱনো নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈ যাব, কিন্তু সেইটো তেতিয়াকৈ এক ভৱন হৈ থাকিব, যেতিয়ালৈকে তাৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা নহ’ব৷ কিন্তু প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা কোনো এটা মূৰ্তি নহয়৷ গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰত ইয়াৰ কোনো বিধি-বিধানো নাই৷ এই মন্দিৰৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা কৰিব ইয়ালৈ নিৰ্বাচিত হৈ অহা জন-প্ৰতিনিধিসকলেষ তেওঁলোকৰ সমৰ্পণ, তেওঁলোকৰ সেৱা ভাৱে এই মন্দিৰৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা কৰিব৷ তেওঁলোকৰ আচাৰ-বিচাৰ-ব্যৱহাৰে এই গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা কৰিব৷ ভাৰতৰ একতা-অখণ্ডতাক লৈ কৰা তেওঁলোকৰ প্ৰয়াস, এই মন্দিৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠাৰ শক্তি হ’ব৷ যেতিয়া এগৰাকী জনপ্ৰতিনিধিয়ে নিজৰ জ্ঞান, নিজৰ কৌশল, নিজৰ বুদ্ধি, নিজৰ শিক্ষা, নিজৰ অভিজ্ঞতা সম্পূৰ্ণৰূপে ইয়াৰ অৰ্পণ কৰিব, ৰাষ্ট্ৰহিতাৰ্থে অৰ্পণ কৰিব, তেওঁৰ অভিষেক কৰিব, তেতিয়া এই নতুন সংসদ ভৱনৰ প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠা হ’ব৷ এই ৰাজ্যসভা, ৰাজ্যিক পৰিষদ, এয়া এক এনে ব্যৱস্থা, যি ভাৰতক ফেডাৰেল আন্তঃগাঁথনিক শক্তি দিব৷ ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ বিকাশ, ৰাষ্ট্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক শক্তিশালী কৰা, ৰাষ্ট্ৰ কল্যানৰ বাবে ৰাজ্যৰ কল্যান এই মুল সিদ্ধান্তৰে কাম কৰাৰ পণ ল’ব লাগিব৷ প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্ম, অনাগত ভৱিষ্যতে যিসকল জনপ্ৰতিনিধি ইয়ালৈ আহিব, তেওঁলোকে শপত লোৱাৰ লগে লগে প্ৰাণ-প্ৰতিষ্ঠাৰ এই মহাযজ্ঞত তেওঁলোকৰ অৱদান আৰম্ভ হ’ব৷ ইয়াৰ লাভ দেশৰ কোটি কোটি লোকে লাভ কৰিব৷ সংসদৰ নতুন ভৱন এক এনে ধ্যানস্থলত পৰিণত হ’ব, যি দেশবাসীৰ জীৱক আনন্দ অনাৰ বাবে কাম কৰিব, জনকল্যানৰ কাম কৰিব৷
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকা ভাৰতৰ শতিকা হওক এয়া আমাৰ দেশৰ মহাপুৰুষ আৰু মহান নাৰীসকলৰ সপোন আছে৷ দীৰ্ঘদিনৰ পৰা ইয়াৰ চৰ্চা আমি শুনি আহিছো৷ একবিংশ শতিকা, তেতিয়াহে ভাৰতৰ শতিকা হ’ব, যেতিয়া ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে নিজৰ ভাৰতক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হিচাপে গঢ় দিয়াৰ বাবে নিজৰ অৱদান আগবঢ়াব৷ পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত ভাৰতৰ বাবে সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে৷ কেতিয়াবা কেতিয়া এনে লাগে যে সুযোগ বৰষুণ হৈছে৷ এই সুযোগসমূহ আমি কোনো পৰিস্থিতিতে ওলাই যাবলৈ দিব নালাগিব৷ যোৱা শতিকাৰ অভিজ্ঞতাই আমাক বহু কথা শিকালে৷ সেই অভিজ্ঞতাৰ শিক্ষাই আমাক বাৰে বাৰে মনত পেলাইছে যে এয়া সময় যাবলৈ দিয়া নহয়, সময়ক সাধন কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
এক বহু পুৰণি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা আজি মই উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছো৷ ১৮৯৭চনত স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে দেশৰ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত, পৰৱৰ্তী ৫০ বছৰৰ বাবে এক আহ্বান জনাইছিল৷ স্বামীজীয়ে কৈছিল যে অহা ৫০ বছৰলৈকে ভাৰত মাতাৰ আৰাধনা সৰ্বোপৰি হওক৷ দেশৰ বাবে তেওঁৰ একমাত্ৰ কাম আছিল ভাৰত মাতাৰ আৰাধনা কৰা৷ আমি দেখিলো সেই মহাপুৰুষৰ বাণীৰ শক্তি, তাৰ বাবে প্ৰায় ৫০ বছৰৰ পাছত ১৯৪৭চনত ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰিলে৷ আজি যেতিয়া সংসদৰ নতুন ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন হৈছে, তেতিয়া দেশে এক নতুন সংকল্পৰো আধাৰশিলা কৰিব লাগিব৷ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে নতুন সংকল্পৰ আধাৰশিলা গঢ়িব লাগিব৷ স্বামী বিবেকানন্দ জীৰ সেই আহ্বানক মনত ৰাখি আমি এই সংকল্প ল’ব লাগিব৷ এই সংকল্প হওক ভাৰত প্ৰথম, ভাৰত সৰ্বোপৰি৷ আমি কেৱৰ ভাৰতৰ উন্নতি, ভাৰতৰ বিকাশৰে আৰাধনা কৰিম৷ আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব৷ আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই এখন তুলাচনীৰে জোখা হ’ব৷ আৰু সেই তুলাচনী হৈছে দেশৰ হিত সৰ্বোপৰি, দেশৰ হিতৰ সৰ্বপ্ৰথম৷ আমাৰ সিদ্ধান্তই বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যৰ প্ৰজন্মৰ হিতৰ বাবে হওক৷
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে ৫০ বছৰৰ কথা কৈছিল৷ আমাৰ সন্মুখত ২৫-১৬ বছৰ পাছত আহিলগীয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ শতবৰ্ষ অনুষ্ঠান আছে৷ যেতিয়া দেশে ২০৪৭ চনত ইয়াৰ স্বাধীতাৰ শতবৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিব, তেতিয়া আমাৰ দেশ কেনেকুৱা হ’ব, আমি দেশক ক’লৈ লৈ যাম, এই ২৫-২৬ বছৰ কিদৰে পাৰ কৰিম, ইয়াৰ বাবে আমি সংকল্প লৈ কাম আৰম্ভ কৰিব লাগিব৷ যেতিয়া আমি সংকল্পৰে দেশৰ হিতৰ বাবে সৰ্বোপৰি ৰাখি কাম কৰিম, তেতিয়া দেশৰ বৰ্তমানেই নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ ভৱিষ্যতো উন্নত কৰি তুলিম৷ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নিৰ্মাণ, সমৃদ্ধ ভাৰতৰ নিৰ্মাণ এতিয়া থমকি নৰয়, কোনেও ৰুদ্ধ কৰি নোৱাৰে৷
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই পণ লও যে আমাৰ বাবে দেশৰ হিততকৈ আৰু কোনো হিত নাই৷ আমি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই পণ লও আমাৰ বাবে দেশৰ চিন্তা, নিজৰ চিন্তাতকৈ অধিক হ’ব৷ আমি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই পণ লও আমাৰ বাবে দেশৰ একতা, অখণ্ডতাতকৈ একো নাই৷ আমি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই পণ লও আমাৰ বাবে দেশৰ সংবিধানৰ মান-মৰ্যাদা আৰু ই আশাৰে পৰিপূৰ্ণ, জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ধৈৰ্য হ’ব৷ আমি গুৰুদেৱ ৰবিন্দ্ৰ নাথ ঠাকুৰৰ এই ভাৱনাক মন ৰাখিব লাগিব৷ গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰ নাথ ঠাকুৰৰ ভাৱনা কি আছিল, তেওঁ কৈছিল-- एकोता उत्साहो धॉरो, जातियो उन्नॉति कॉरो, घुशुक भुबॉने शॉबे भारोतेर जॉय! অৰ্থাৎ একতাৰ উৎসাহ ব্ৰতী থাকিব৷ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে উন্নতি কৰক, সমগ্ৰ বিশ্বত ভাৰতৰ জয়-জয়কাৰ হওক৷
মোৰ বিশ্বাস আমাৰ সংসদৰ নতুন ভৱনে আমাৰ সকলোকে নতুন আদৰ্শ প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰেৰণা দিব৷ আমাৰ গণতান্ত্ৰিক সংস্থাৰ সাৰ্বজনীনতাই সদাই আৰু অধিক শক্তিশালী হওক৷ এই কামনাৰে মোৰ ভাষণ সামৰিছো৷ ২০৪৭ চনৰ সংকল্পৰে সমগ্ৰ দেশবাসীক আগুৱাই অহাৰ নিমন্ত্ৰণ দিছো৷
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone of New Parliament Building
10 DEC 2020 4:57PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birlaji, Rajya Sabha Deputy Chairman Shri Harivanshji, my colleagues in Union Cabinet Shri PralhadJoshiji, Shri Hardeep Singh Puriji, representatives on different political parties, Parliament Speakers from many countries who are present through virtual medium, ambassadors of many countries who are present here, members of the Inter-Parliamentary Union, other dignitaries and my dear countrymen, today’s day is very historic. Today is a milestone in India's democratic history. The launch of the construction of the Parliament House of India, with the idea of indianness by Indians, is one of the most important milestones of our democratic traditions. We the people of India will construct this new Parliament building together.
Friends, it can’t be more beautiful or more pure that the new building of our Parliament becomes the very inspiration when India celebrates 75 years of its independence. Today is a day of great privilege and pride for more than 130 crore Indians who we are witnessing this historic moment.
Friends, the construction of the new Parliament House is an example of the coexistence of new and old. It is an attempt to bring about a change in oneself according to time and needs. I can’t forget that moment when I got the opportunity to enter the Parliament House for the first time in 2014 as an MP. I had bowed my head and saluted this temple of democracy before stepping into it. Our present Parliament House has played an important role in forging the freedom movement first and independent India later.The first government of independent India was also formed here and the first Parliament also sat here.In this Parliament House, our Constitution was created and our democracy was restored.Baba SahebAmbedkar and other seniors presented us the Constitution after a thorough discussion in the Central Hall. The present building of Parliament has been a symbol of every ups and downs of independent India, our challenges, solutions, hopes, aspirations and success. Every law enacted in this building and serious debates during the formulation of these laws in the Parliament House are the heritage of our democracy.
Friends, it is equally necessary to accept the reality along with the dominant history of Parliament. The building is now about a hundred years old. In the past, it was continuously upgraded in view of the requirements of that time. The walls have been turned down several times in this process for new sound systems, fire safety or IT systems. The walls have also been removed to increase the seating capacity in the Lok Sabha. In spite of all this, this House of Parliament needs a break. Now, the Lok Sabha Speaker was also telling us how the need for a new Parliament House has been felt for years. Therefore, it is the responsibility of all of us to ensure a new Parliament House for the 21st century India. It is in this direction that it is being inaugurated today. And, therefore, today, when we are starting the construction of a new Parliament House, we are also adding new years to the life of the present Parliament complex.
Many new things are being introducedin the new Parliament House that will increase the efficiency of the MPs and modernize their work culture. For example, people have to face many problems in the present Parliament House when they come to meet the MPs from their constituencies. There is a severe shortage of space in the Parliament House for the citizens when they come here to apprise their problems to their MPs. In future, every parliamentarian will have the facility in this vast complex where he can meet the people from his constituency and discuss their problems.
If the old Parliament House gave direction to post-independence India, the new building would become a witness to the making of ‘AatmaNirbhar Bharat.’ If the old Parliament House worked to fulfill the needs of the country, then the aspirations of the 21st century India will be fulfilled in the new building. The new building of Parliament will establish its identity in the same way the National War Memorial near India Gate has done today. The people of the country and the generations to come will be proud to see the new building that it was built in independent India, keeping in mind the 75 years of independence.
Friends, our democracy is the source of power and energy of the Parliament House. The doubts that were expressed regarding the existence of India as a democratic nation during independence is all part of history. Prediction was made about the failure of democracy in India by citing examples of illiteracy, poverty, social diversity and inexperience. Today, we can proudly say that our country has not only proved those apprehensions wrong, but the 21st century world is also looking forward to India as an important democratic force.
Friends, it is very important forevery generation to understand why democracy succeeded in India, why it is successful and why no harm can be done to democracy. We all have heard about Magna Carta which was charted in the 13th century. Some scholars also call it the foundation of democracy. But it is equally true that the AnubhavaMantapa by Lord Basaveshwara came into existence in India in the 12th century even before Magna Carta. As part of AnubhavaMantapa, not only he built the people’s parliament, but also ensured its operation. Lord Basaveshwara said: - यी अनुभवा मंटप जन सभा, नादिना मट्ठु राष्ट्रधा उन्नतिगे हागू, अभिवृध्दिगे पूरकावगी केलसा मादुत्थादे! It means the AnubhavaMantapa is an assembly which inspires everybody to work collectively in the interest of the State and the nation and for its advancement. AnubhavaMantapa was a form of democracy.
Friends, even before this period, there is a very important historical evidence in the village of Uttaramerur, 80-85 kilometres away from Chennai in Tamil Nadu. There are inscriptions on the stones in Tamil language about the Panchayat system prevalent during the Chola Empire in the 10th century. It explains how every village was categorized as Kudumbu, which we call the ward today. One representative from these kudumbus was sent to the General Assembly, as it happens today. The General Assembly, which used to take place in this village thousandsof years ago, is still there.
Friends, there was one more thing which was very important in this democratic system developed a thousand years ago. The inscriptions on the stones mention the provision of disqualification of a public representative to contest the election even during that time. And, the rule was that the public representative or his close relatives would not be able to contest the elections if he fails to furnish the details of his property. Think about it that so many years ago, such an aspect was deliberated upon and it wasmade a part of its democratic traditions at that time.
Friends, this history of our democracy is visible in every nook and corner of the country. We are very much familiar with some words like assembly, committee, ruler, chief of a troop of soldiers, etc. This vocabulary is entrenched in our minds. Centuries ago, be it republics like Shakya, Malla and Vejji, or Licchavi, MallakMarakand Cambodia or the Kalinga in the Mauryan period, all of them made democracy the basis of governance. In our Vedas composed thousands of years ago, the idea of democracy in Rig Veda has been seen as a collective consciousness.
Friends, when democracy is discussed elsewhere, it is all about elections, election process, elected members, their formation, governance and administration. It is largely called democracy in most places where there is emphasis on this kind of a system. But democracy in India is about life values, it is the way of life and the soul of the nation. India's democracy is a system developed through centuries of experience. There is also a life mantra, an element of life as well as a system of order in the democracy in India. From time to time, the systems and processes changed, but democracy remained the soul. And, ironically, today, India's democracy is explained to us by the Western countries. When we glorify our democratic history with confidence, the day is not far away when the world will also say: India is the Mother of Democracy.
Friends, the inherent democratic strength is giving a new momentum to the development of the country and new confidence to its countrymen. While a different situation is emerging in the democratic processes of many countries in the world, democracy in India is becoming continually innovative.In recent years, we have seen that in many democracies, voter turnover is now declining continuously. On the contrary, we see voter turnouts growing with every election in India. The participation of women and youth is also increasingcontinuously.
Friends, there is a reason behind this belief and faith. Democracy in India has always been a means of resolving differences and contradictions along with governance. Different views and perspectives empower a vibrant democracy. Our democracy has moved forward with the goal that there is always room for differences so long as it is not entirely disconnected from the process. Guru Nanak Devji has also said: जब लगु दुनिआ रहीए नानक। किछु सुणिए, किछु कहिए. That is, as long as the world is there, the dialogue should continue. The soul of the dialogue is to say and listen to something. This is the soul of democracy.Policies and politics may vary but we are for the service of the public and there should be no differences in this ultimate goal. Whether debates occur within the Parliament or outside, there should always be reflection of determination towards national service and dedication towards national interest. And, therefore, when the construction of the new Parliament House is starting today, we have to remember that it is the responsibility of all of us to arouse optimism about democracy which is the basis of the existence of the Parliament House.We always have to remember that every representative of Parliament is accountable. This accountability is towards the people and also towards the Constitution. Every decision we make should be in the spirit of the nation first and the national interest should remain paramount in every decision of ours. It is very important that we stand in one voice for the accomplishment of national resolutions.
Friends, when we build a temple, initially, its base is only bricks and stones. The construction of that building is completed due to the hard work of everybody, including artisans and craftsmen. But that building becomes a temple only when it attains perfection and is consecrated. It remains a building until it is consecrated.
Friends, the new Parliament House will also be ready, but it will remain a building until it is consecrated. But this consecration will not be of an idol. There are no rituals as such to consecrate this temple of democracy. It is the representatives of the people who come to this temple that will consecrate it. Their dedication, their service, conduct, thought and behavior will become the life of this temple. Their efforts towards the unity and integrity of India will become the energy that gives life to this temple. When each public representative will offer his knowledge, intelligence, education and experience fully here for the interest of the nation, then this new Parliament House will gain sanctity. In our country, Rajya Sabha is a Council of States which emphasizes on the federal structure of India. We have to take this pledge to work with this basic principle of the development of the State for the development of the nation, the strength of the state for the strength of the nation and the welfare of the State for the welfare of the nation.With the swearing-in of the people’s representatives who will come here in future, their contribution to this dedication will begin. It will benefit crores of people of the country. The new building of Parliament will become a place that will work to ensure happiness in the lives of the countrymen and the welfare of the people.
Friends, it has been the dream of the great men and women of our country that the 21st century becomes the century of India. We have been hearing it for a long time. The 21st century will be India's century only when each and every citizen of India will contribute to make India the best. Opportunities for India are increasing in the changing world. Sometimes, it seems as if there is a flood of opportunities. We do not have to let this opportunity slip from our hands under any circumstances. The experiences of the last century have taught us a lot. Those experiences are repeatedly reminding us that we don’t have to waste but respect the time.
Friends, I want to mention a very old and important thing today. In the year 1897, Swami Vivekanandaji made a call to the people of the country for the next 50 years. And Swamiji said that the worship of Mother India should be paramount in the next 50 years. And this was the duty of the countrymen to worship Mother India. And we saw the power of the speech of that great man. Just 50 years later, India got independence in 1947.Today, when the foundation stone of the new building of Parliament is being laid, the country also has to lay the foundation stone for a new resolution. Every citizen has to lay the foundation for new resolutions. We have to take this pledge by remembering that call of Swami Vivekanandaji. India First should be this resolution. We should make India’s growth and development as our adoration. Our every decision should empower the country. The interest of the country should be the barometer of each of our decisions.Each of our decisions should be in the interest of the present and future generations.
Friends, Swami Vivekanandaji talked about 50 years. We have the 100thanniversary of India's independence before us after 25-26 years. We have to take a resolution today and dedicate ourselves for the next 25-26 years to ensure how our country should be and how far we have to take it forward when the nation enters the 100thyear of its independence in 2047. When we take a resolution today, keeping the country's interest paramount, we will improve the future of the country, not just the present. Building a Self-reliant India, building a prosperous India, is no longer going to stop, nobody can stop it.
Friends, let us take this pledge that there will be no greater interest than the national interest for us. Let us take the pledge that our concern for the country will be more than our personal concerns. Let us take the pledge that nothing will be more important than the unity and integrity of the country. Let us take the pledge thatthe biggest goal in our life will be ensuring the dignity and expectations of the Constitution of the country.We always have to remember this spirit of Gurudev Rabindranath Tagore. And what was the spirit of Gurudev Rabindranath Tagore? Gurudev used to say, एकोता उत्साहो धॉरो, जातियो उन्नॉति कॉरो, घुशुक भुबॉने शॉबे भारोतेर जॉय! That is we have to continue with the enthusiasm of unity. Every citizen should progress and India should be hailed all over the world!
I am sure the new building of our Parliament will inspire all of us to present a new model. May the credibility of our democratic institutions be always strengthened! With this desire, I conclude. And I invite all the countrymen to march with the pledge of 2047 in mind.
Many many thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.