Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone of New Parliament Building
10 DEC 2020 4:57PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birlaji, Rajya Sabha Deputy Chairman Shri Harivanshji, my colleagues in Union Cabinet Shri PralhadJoshiji, Shri Hardeep Singh Puriji, representatives on different political parties, Parliament Speakers from many countries who are present through virtual medium, ambassadors of many countries who are present here, members of the Inter-Parliamentary Union, other dignitaries and my dear countrymen, today’s day is very historic. Today is a milestone in India's democratic history. The launch of the construction of the Parliament House of India, with the idea of indianness by Indians, is one of the most important milestones of our democratic traditions. We the people of India will construct this new Parliament building together.
Friends, it can’t be more beautiful or more pure that the new building of our Parliament becomes the very inspiration when India celebrates 75 years of its independence. Today is a day of great privilege and pride for more than 130 crore Indians who we are witnessing this historic moment.
Friends, the construction of the new Parliament House is an example of the coexistence of new and old. It is an attempt to bring about a change in oneself according to time and needs. I can’t forget that moment when I got the opportunity to enter the Parliament House for the first time in 2014 as an MP. I had bowed my head and saluted this temple of democracy before stepping into it. Our present Parliament House has played an important role in forging the freedom movement first and independent India later.The first government of independent India was also formed here and the first Parliament also sat here.In this Parliament House, our Constitution was created and our democracy was restored.Baba SahebAmbedkar and other seniors presented us the Constitution after a thorough discussion in the Central Hall. The present building of Parliament has been a symbol of every ups and downs of independent India, our challenges, solutions, hopes, aspirations and success. Every law enacted in this building and serious debates during the formulation of these laws in the Parliament House are the heritage of our democracy.
Friends, it is equally necessary to accept the reality along with the dominant history of Parliament. The building is now about a hundred years old. In the past, it was continuously upgraded in view of the requirements of that time. The walls have been turned down several times in this process for new sound systems, fire safety or IT systems. The walls have also been removed to increase the seating capacity in the Lok Sabha. In spite of all this, this House of Parliament needs a break. Now, the Lok Sabha Speaker was also telling us how the need for a new Parliament House has been felt for years. Therefore, it is the responsibility of all of us to ensure a new Parliament House for the 21st century India. It is in this direction that it is being inaugurated today. And, therefore, today, when we are starting the construction of a new Parliament House, we are also adding new years to the life of the present Parliament complex.
Many new things are being introducedin the new Parliament House that will increase the efficiency of the MPs and modernize their work culture. For example, people have to face many problems in the present Parliament House when they come to meet the MPs from their constituencies. There is a severe shortage of space in the Parliament House for the citizens when they come here to apprise their problems to their MPs. In future, every parliamentarian will have the facility in this vast complex where he can meet the people from his constituency and discuss their problems.
If the old Parliament House gave direction to post-independence India, the new building would become a witness to the making of ‘AatmaNirbhar Bharat.’ If the old Parliament House worked to fulfill the needs of the country, then the aspirations of the 21st century India will be fulfilled in the new building. The new building of Parliament will establish its identity in the same way the National War Memorial near India Gate has done today. The people of the country and the generations to come will be proud to see the new building that it was built in independent India, keeping in mind the 75 years of independence.
Friends, our democracy is the source of power and energy of the Parliament House. The doubts that were expressed regarding the existence of India as a democratic nation during independence is all part of history. Prediction was made about the failure of democracy in India by citing examples of illiteracy, poverty, social diversity and inexperience. Today, we can proudly say that our country has not only proved those apprehensions wrong, but the 21st century world is also looking forward to India as an important democratic force.
Friends, it is very important forevery generation to understand why democracy succeeded in India, why it is successful and why no harm can be done to democracy. We all have heard about Magna Carta which was charted in the 13th century. Some scholars also call it the foundation of democracy. But it is equally true that the AnubhavaMantapa by Lord Basaveshwara came into existence in India in the 12th century even before Magna Carta. As part of AnubhavaMantapa, not only he built the people’s parliament, but also ensured its operation. Lord Basaveshwara said: - यी अनुभवा मंटप जन सभा, नादिना मट्ठु राष्ट्रधा उन्नतिगे हागू, अभिवृध्दिगे पूरकावगी केलसा मादुत्थादे! It means the AnubhavaMantapa is an assembly which inspires everybody to work collectively in the interest of the State and the nation and for its advancement. AnubhavaMantapa was a form of democracy.
Friends, even before this period, there is a very important historical evidence in the village of Uttaramerur, 80-85 kilometres away from Chennai in Tamil Nadu. There are inscriptions on the stones in Tamil language about the Panchayat system prevalent during the Chola Empire in the 10th century. It explains how every village was categorized as Kudumbu, which we call the ward today. One representative from these kudumbus was sent to the General Assembly, as it happens today. The General Assembly, which used to take place in this village thousandsof years ago, is still there.
Friends, there was one more thing which was very important in this democratic system developed a thousand years ago. The inscriptions on the stones mention the provision of disqualification of a public representative to contest the election even during that time. And, the rule was that the public representative or his close relatives would not be able to contest the elections if he fails to furnish the details of his property. Think about it that so many years ago, such an aspect was deliberated upon and it wasmade a part of its democratic traditions at that time.
Friends, this history of our democracy is visible in every nook and corner of the country. We are very much familiar with some words like assembly, committee, ruler, chief of a troop of soldiers, etc. This vocabulary is entrenched in our minds. Centuries ago, be it republics like Shakya, Malla and Vejji, or Licchavi, MallakMarakand Cambodia or the Kalinga in the Mauryan period, all of them made democracy the basis of governance. In our Vedas composed thousands of years ago, the idea of democracy in Rig Veda has been seen as a collective consciousness.
Friends, when democracy is discussed elsewhere, it is all about elections, election process, elected members, their formation, governance and administration. It is largely called democracy in most places where there is emphasis on this kind of a system. But democracy in India is about life values, it is the way of life and the soul of the nation. India's democracy is a system developed through centuries of experience. There is also a life mantra, an element of life as well as a system of order in the democracy in India. From time to time, the systems and processes changed, but democracy remained the soul. And, ironically, today, India's democracy is explained to us by the Western countries. When we glorify our democratic history with confidence, the day is not far away when the world will also say: India is the Mother of Democracy.
Friends, the inherent democratic strength is giving a new momentum to the development of the country and new confidence to its countrymen. While a different situation is emerging in the democratic processes of many countries in the world, democracy in India is becoming continually innovative.In recent years, we have seen that in many democracies, voter turnover is now declining continuously. On the contrary, we see voter turnouts growing with every election in India. The participation of women and youth is also increasingcontinuously.
Friends, there is a reason behind this belief and faith. Democracy in India has always been a means of resolving differences and contradictions along with governance. Different views and perspectives empower a vibrant democracy. Our democracy has moved forward with the goal that there is always room for differences so long as it is not entirely disconnected from the process. Guru Nanak Devji has also said: जब लगु दुनिआ रहीए नानक। किछु सुणिए, किछु कहिए. That is, as long as the world is there, the dialogue should continue. The soul of the dialogue is to say and listen to something. This is the soul of democracy.Policies and politics may vary but we are for the service of the public and there should be no differences in this ultimate goal. Whether debates occur within the Parliament or outside, there should always be reflection of determination towards national service and dedication towards national interest. And, therefore, when the construction of the new Parliament House is starting today, we have to remember that it is the responsibility of all of us to arouse optimism about democracy which is the basis of the existence of the Parliament House.We always have to remember that every representative of Parliament is accountable. This accountability is towards the people and also towards the Constitution. Every decision we make should be in the spirit of the nation first and the national interest should remain paramount in every decision of ours. It is very important that we stand in one voice for the accomplishment of national resolutions.
Friends, when we build a temple, initially, its base is only bricks and stones. The construction of that building is completed due to the hard work of everybody, including artisans and craftsmen. But that building becomes a temple only when it attains perfection and is consecrated. It remains a building until it is consecrated.
Friends, the new Parliament House will also be ready, but it will remain a building until it is consecrated. But this consecration will not be of an idol. There are no rituals as such to consecrate this temple of democracy. It is the representatives of the people who come to this temple that will consecrate it. Their dedication, their service, conduct, thought and behavior will become the life of this temple. Their efforts towards the unity and integrity of India will become the energy that gives life to this temple. When each public representative will offer his knowledge, intelligence, education and experience fully here for the interest of the nation, then this new Parliament House will gain sanctity. In our country, Rajya Sabha is a Council of States which emphasizes on the federal structure of India. We have to take this pledge to work with this basic principle of the development of the State for the development of the nation, the strength of the state for the strength of the nation and the welfare of the State for the welfare of the nation.With the swearing-in of the people’s representatives who will come here in future, their contribution to this dedication will begin. It will benefit crores of people of the country. The new building of Parliament will become a place that will work to ensure happiness in the lives of the countrymen and the welfare of the people.
Friends, it has been the dream of the great men and women of our country that the 21st century becomes the century of India. We have been hearing it for a long time. The 21st century will be India's century only when each and every citizen of India will contribute to make India the best. Opportunities for India are increasing in the changing world. Sometimes, it seems as if there is a flood of opportunities. We do not have to let this opportunity slip from our hands under any circumstances. The experiences of the last century have taught us a lot. Those experiences are repeatedly reminding us that we don’t have to waste but respect the time.
Friends, I want to mention a very old and important thing today. In the year 1897, Swami Vivekanandaji made a call to the people of the country for the next 50 years. And Swamiji said that the worship of Mother India should be paramount in the next 50 years. And this was the duty of the countrymen to worship Mother India. And we saw the power of the speech of that great man. Just 50 years later, India got independence in 1947.Today, when the foundation stone of the new building of Parliament is being laid, the country also has to lay the foundation stone for a new resolution. Every citizen has to lay the foundation for new resolutions. We have to take this pledge by remembering that call of Swami Vivekanandaji. India First should be this resolution. We should make India’s growth and development as our adoration. Our every decision should empower the country. The interest of the country should be the barometer of each of our decisions.Each of our decisions should be in the interest of the present and future generations.
Friends, Swami Vivekanandaji talked about 50 years. We have the 100thanniversary of India's independence before us after 25-26 years. We have to take a resolution today and dedicate ourselves for the next 25-26 years to ensure how our country should be and how far we have to take it forward when the nation enters the 100thyear of its independence in 2047. When we take a resolution today, keeping the country's interest paramount, we will improve the future of the country, not just the present. Building a Self-reliant India, building a prosperous India, is no longer going to stop, nobody can stop it.
Friends, let us take this pledge that there will be no greater interest than the national interest for us. Let us take the pledge that our concern for the country will be more than our personal concerns. Let us take the pledge that nothing will be more important than the unity and integrity of the country. Let us take the pledge thatthe biggest goal in our life will be ensuring the dignity and expectations of the Constitution of the country.We always have to remember this spirit of Gurudev Rabindranath Tagore. And what was the spirit of Gurudev Rabindranath Tagore? Gurudev used to say, एकोता उत्साहो धॉरो, जातियो उन्नॉति कॉरो, घुशुक भुबॉने शॉबे भारोतेर जॉय! That is we have to continue with the enthusiasm of unity. Every citizen should progress and India should be hailed all over the world!
I am sure the new building of our Parliament will inspire all of us to present a new model. May the credibility of our democratic institutions be always strengthened! With this desire, I conclude. And I invite all the countrymen to march with the pledge of 2047 in mind.
Many many thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনৌবা পর্লিয়মেন্তকী বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
10 DEC 2020 4:57PM by PIB Imphal
লোকসভাগী স্পীকর শ্রীমান ওম বীরলাজী, রাজ্যসভাগী ভাইস চিয়রমেন শ্রীমান হরিবংশজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীপরিশদকী ঐগী খোংলোই শ্রী প্রহলাদ জোশীজী, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরীজী, অতৈ রাজনীতি দলশিংগী মীহুৎশিং, ভর্চুএলগী থোংদা শরুক য়াবীরিবা লৈবাক কয়াগী পর্লিয়মেন্তকী স্পীকরশিং, মফম অসিদা লেংসিনবীরিবা লৈবাক য়াগী এম্বেসেদরশিং, ইন্তর-পর্লিয়েন্তরী য়ুনিয়নগী মীহুৎশিং, অতৈ শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, ঙসিগী নুমিৎ অসি য়াম্নমক পুৱারী ওই। ভারত মচাশিংনা, ভারতকী ৱাখল্লোনগা ইতিন্নদুনা, ভারতকী সংসদ ভবন শাবগী য়াইফরবা থৌরম অসি ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী চৎনবীগী খ্বাইদগী মরুওইবা খোংথাংশিংগী মনুংদা অমনি। ঐখোয় ভারত মচাশিংনা পুন্না ঐখোয়গী অনৌবা বিল্দিং অসি শাগনি।
মরূপশা, ভারতনা ঐখোয়গী নীং খা তম্বগী চহি ৭৫ শুবা থৌরম পাংথোকপদা, থৌরম অদুদগী ইথিল লৌজদুনা, ঐখোয়গী সংসদকী অনৌবা য়ুম্ফম শাগৎপা অসিদগী হেন্না ফজবা করি অমুক ওইগনি, মসিদগী হেন্না শেংবা করি অমুক লৈগনি। ঙসি করোর ১৩০দগী ভারত মচাশিংগী য়াম্না লাইবক ফবা নুমিৎনি, চাউথোকচনীংঙাইগী নুমিৎনি ঙসি ঐখোয় পুৱারী ওইরবা মিৎকুপ অসিগী শাখি ওইরি।
মরূপশা, অনৌবা পর্লিয়মেন্ত বিল্দিং শাবা অসি, অনৌবা অমসুং অরিবগী অপুনবা খুদম অমনি। মসি মতম অমসুং মথৌ তাবা মতুং ইননা মশানা অহোংবা পুরক্নবগী হোৎনবা অদুনি। ঐনা 2014দা অহানবা ওইনা এম.পি. অমা ওইনা সংসদ ভবন্দা লাকচবগী খুদোংচাবা ফংজখিবা মিৎকুপ অদু ঐগী পুন্সিদা অমুক হন্না কাওবা ঙম্লরোই। মদম অদুদা দিমোক্রেসীগী লাইশঙ অসিদা খোং থাংজিন্দ্রিঙৈগী মমাংদা, ঐনা কোক নোঞ্জদুনা, লাইবক কৎচদুনা দিমোক্রেসীগী লাইশঙ অসিবু খুরুমজখি। ঐখোয়গী হৌজিক্কী পর্লিয়মেন্ত হাউস অসিনা নীং তম্বগী খোংজং অমসুং নীং তম্লবা ভারতপু শেমগৎপদা চাউরবা থৌদাং লৌখি। নীং তম্লবা ভারতকী অহানবা সরকারসু মসিদা শেমখি অমসুং অহানবা মীফমসু মসিদা ফমখি। পর্লিয়মেন্ত হাউস অসিদা ঐখোয়গী সংবিধানসু শেমখি, ঐখোয়গী দিমোক্রেসী অমুক হন্না লিংখৎখি। বাব সাহেব অম্বেদকর অমসুং অতৈ সেনিয়রশিংনা সেন্ত্রেল হোলদা কুপ্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ঐখোয়দা ঐখোয়গী সমবিধান পীবীখি। পর্লিয়মেন্তকী ওইরিবা বিল্দিং, নীং তম্বা ভারতকী অকা-অকুম খিবিক, ঐখোয়গী শিংনবশিং, ঐখোয়গী পাম্বৈশিং, ঐখোয়গী আশাশিং, অনীংবা-অপাম্বশিং, ঐখোয় মায় পাকপখি খুদম ওইরি। হাউস অসিদা কাংলোন খুদিংমক, কাংলোনশিং অদু শেম্বা মতমদা পর্লিয়মেন্ত হাউস্তা হায়খিবা অচেৎপা ৱাফম কয়া, পুম্নমক অদু ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী লন্নি।
মরূপশা, পর্লিয়মেন্তকী পাঙ্গল্লবা পুৱারীগা লোইননা অচুম্বা অদুসু য়াজবা অসি অদুক্কী মতিক মরুওই। বিল্দিং অসি হৌজিক চহি চাম্মা শুগদৌরে। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদা মতম অদুগী তঙাইফদবা অদু য়েংদুনা অপগ্রেদ তোইনা তৌখি। মদুদা ফক্লাংশিং কয়ারক হন্না থুগাইখি। করিগুম্বদা অনৌবা সাউন্দ সিস্তেম, করিগুম্বদা ফায়র সেফতী সিস্তেম, করিগুম্বদা আই.তি. সিস্তেম। লোকসভাদা ফম্ফম চাউথোকহন্নবগীদমক্তা ফকলাংশিংসু লৌথোকখি। কয়া অসি তৌরবা মতুংদা হৌজিক পর্লিয়মেন্তকী হাউস অসিনা পোৎথাগে হায়রক্লে। হৌজিক লোকসভাগী স্পীকরজীনসু হায়বীখ্রে মদুদি মতম কয়াদগী মতৌ করম্না অৱাবা ফিভমদা লৈরক্লি, মতম কয়াদগী অনৌবা পর্লিয়মেন্ত হাউসকী তঙাইফদবা পোক্লকখি। মতাং অসিদা, ২১শুবা চহি চাদা ভারতনা অনৌবা পর্লিয়মেন্ত হাউস অমা ফংবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। মসিগীদমক ঙসি য়াইফরবা থৌরম অসি হৌদোক্লি। অমসুং মরম অসিনা, ঙসি ঐখোয় ময়াম্না অনৌবা পর্লিয়মেন্ত হাউস শাবগী থবক হৌরি, অদুনা হৌজিক্কী পর্লিয়মেন্তকী চাইগোন্নুংগী পু্ন্সিদা অনৌবা চহি অমসু হাপচিল্লরি।
মরূপশা, অনৌবা পর্লিয়মেন্ত হাউস্তা অনৌবা পোৎশক কয়া হাপকদৌরি মদুনা এম.পি.শিংগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লগনি, মখোয়গী ৱর্ক কলচরদা অনৌবা মওং পুরক্লগনি। হৌজিক মখোয়গী এম.পি.শিংগা উনবা মাগী মাগী কন্সতিত্যুসনগী মীওইশিংনা লাকপা মতমদা হৌজিক্কী পর্লিয়মেন্ত হাউস অসিদদি য়াম্না অৱবা ওই। মীচম মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নৈ। তুংলমচৎতদি এম.পি. পুম্নমক্কী মফমদা মসিগী চাউরবা হাউস অসিগী চাইগোন্নুংদা মাগী মাগী মীওইশিংগা মকা লাম্না অৱা নুংঙাই ৱারী শানবা ফংৱগনি।
মরূপশা, অরিবা সংসদ ভবন্না নীং খা তম্লবা মতুংগী ভারত্তা মায়কৈ তাকপীবা ওইরবদি অনৌবা ভবন অসিনা আত্মনির্ভর ভারত শেমগৎপগী শাখি ওইরগনি। অরিবা সংসদ ভবন্দা লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবগীদমক থবক তৌখি, অনৌবা ভবন্দা ২১শুবা চহি চাগী ভারতগী অনীংবা অপাম্বশিং মপুং ফাহনগনি।
মরূপশা, পর্লিয়মেন্তকী পাঙ্গল অসিগী হৌরকফম, মসিগী থৌনাগী হৌরকফম, ঐখোয়গী দিমোক্রেসীনি। নীং খা তম্বগী মতমদা মতৌ করম্না দিমোক্রেসী ওইবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতকী শক্তমদা চিংনবা উৎখিবা, মসি পুৱারীগী শরুক অমনি। মহৈ-মশিং হৈতবা, লাইরবা, খুন্নাইগী খেন্নবা অমসুং খঙবা ৱাৎপা অসিনচিংবা কয়াগা লোইননা ভারতকী দিমোক্রেসী অসি মায়থিগনি হায়না লাইফাও ফাওনবসু য়াওখি। ঙসি ঐখোয় চাউথোকচনা হায়বা ঙম্লি মদুদি লৈবাক অসিনা চিংনব,সিং অদুবু শুপ্নগী লালহনবতা নত্তনা ২১শুবা চহি চাগী মালেম্না ভারতপু মরু ওইবা দিমোক্রেসীগী পাঙ্গল অমা ওইনা মাংদা চখৎপসু উরি।
মরূপশা, দিমোক্রেসী অসি ভারত্তা করিগী মায় পাক্লিবনো অমসুং কৈদৌনুংদসু দিমেক্রেসীদা মীংচৎ থিবা অমত্তা থোক্ত্রিবনো, ৱাফম অসি ঐখোয়গী মীরোলশিংনসু খঙবা অসি য়াম্না মথৌ তাই। ঐখোয়না তারি উরি, মালেমদা ১৩শুবা চহি চাদা লেংখিবা মেগনা কার্তাগী মরমদা য়াম্না ঙাংনরি, অখঙ-অহৈ খরনা দেমোক্রেসীগী য়ুম্ফমনি হায়নসু তাকপীরি। অদুবু ৱাফম অসিসু অদুক্কী মতি চুম্মি মদুদি মেগনা কার্তাদগীসু হান্না ১২শুবা চহি চামক্তদা ভারত্তা ভগবান বসৱেশ্বরগী ‘অনুভব মন্তপম’ অসি থোরকখ্রে। ‘অনুভব মন্তপম’গী মশক্তা মহাক্না লোক সংসদ শেমগৎলম্বদা নত্তনা মদুবু চলাইবসু রৃহৌরম্মি। অমসুং ভগবান বসৱেশ্বরজীনা হায়বীরম্মি মদুদি য়ী অনুভবা মন্তপ জন সভা, নাদিনা মত্থু রাস্ত্রধা উন্নতিগে হাগু, অভিবৃধদিগে পুরকাবগী কেলসা মাদুত্থাদে! হায়বদি অনভব মন্তপম অসি, নিংথৌ অমসুং লৈবাক্কী কান্ননবা অমসুং মখোয়গী চাউখৎনবগীদমক্তা পুন্না অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নবদা পুক্নীং থৌগৎনবা জনসভা (মীয়ামগী মীফম) অমনি। অনভব মন্তপম, দিমোক্রেসীমক্কী শক্তম অমনি।
মরূপশা, মতম অদুদসু অমসুং হান্না হায়রগদি তমিলনাদুদা চেন্নৈদগী কিলোমীতর ৮০-৮৫ চৎলগা লৈবা উত্তরামেরুর কৌবা খুঙ্গংদা য়াম্না পুৱারী ওইরবা খুদম উবা ফংলি। খুঙ্গং অসিদা চোল সাম্রাজ্যগী মতমদা ১০শুবা চহি চাদা নুংদা তমিল লোন্দা ইরম্বা পঞ্চায়ৎকী থৌরাংগী ৱারোল লৈরি। অমসুং মদুদা খুঙ্গং পুম্নমকপু কুদুম্বুদা করম্না কেতেগোরাইজ তৌই হায়বদু পল্লি, মদুবু ঐখোয়না হৌজিক ৱর্দ হায়না খঙনরিবসিনি। হায়রিবা কুদুম্বুশিং অদুদগী মীহুৎ অমমম মহাসভাদা থাই, অমসুং মদুম্না হৌজিকসু চৎথরি। খুঙ্গং অসিদা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা মীফম পাংথোকখিবা অদুগুম্না ঙসিসু পাংথোক্লি।
মরূপশা, চহি লিশিং অমগগী মমাংদা শেম্লম্বা দিমোক্রেসীগী থৌরাং অসিদা ৱাফম অমা য়াম্না মরুওইরি। নুং অদুদা ইরিবা ৱারোল অদুদা পল্লি অমসুং মদুদা হায়রি মদুদি মীয়ামগী মীহুৎ অদু মীখল থেংননবগীদমক্তা লাইথুং পক্তে হায়না লাওথোকপগী থৌরাংসু লৈরম্মি মতম অদুদা, অমসুং কাংলোন্দি করিনো কাংলোন্দি মীহুৎ অদুনা মাগী লন-থুমগী মরমদা ফোংদোক্ত্রবদি, মহাক মশামক অমসুং মহাক্কী নক্নবা মরী-মতা অমত্তনা মীখল থেংনবা য়ারোই। চহি কয়াগী মমাংদনো খনবীয়ু, কয়াদা কুপ্না মতম অদুদা হিরম খুদিংমক খনখি, ৱাখল তাখি, ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী চৎনবীদা শরুক অমা ওইহনখি।
মরূপশা, দিমোক্রেসীগী ঐখোয়গী পুৱারী অসি লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই, কাচিন কোয়া খুদিংদা উবা ফংই। ৱাহৈ খরদি ঐখোয়না য়াম্না মুন্না খঙই – সভা, সমিতি, গনপতি, গনাধিপতি মসিগী ৱাহৈশিং অসি ঐখোয়গী কোক্তা মমাংঙৈদগী হৌনা তারক্লি। মমাংঙৈদগী হৌনা শাক্যা, মল্লম অমসুং বেজ্জী অসিনচিংবা গনতন্ত্র ওইরো, লিচ্ছবী, মল্লক মরক অমসুং কম্বোজ অসিনচিংবা গনরাজ্যবু ওইরো নত্ত্রগা মৌর্য়গী মতমদা কলিঙ্গ পুম্নমক্না দিমোক্রেসীমকপু লৈঙাক্কী য়ুম্ফম ওইনা শিজিন্নরম্মি। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা ইরম্বা ঐখোয়গী বেদশিংদগী ঋগবেদদা দিমোক্রেসীগী ৱাখল্লোন, অপুনবা লৌশিং হায়বদি অপুনবগা পাঙ্গল, কলেক্তিব কন্সিঅসনেস ওইনা উবা ফংলি।
মরূপশা, অনম্বনা অতোপ্পা মফমশিংদা দিমোক্রেসীগী ৱারী-ৱাতাই তৌনৈ মীখলগী থৌওংশিং, লৈঙাক্কী মতাংদা ৱারী শানৈ। অসিগুম্বা মখলগী থৌওংদা হেন্না শাফু পীবা অসিমকপু মফম খরদা দিমোক্রেসী হায়না কৌনৈ। অদুবু ভারত্তা দিমোক্রেসী অসি লাইনীং লিৎ অমনি। ভারতকী দিমোক্রেসী পুন্সিগী মগুন অদুনি, পুন্সিগী খোংচৎনি, লৈবাক্কী থৱাইনি। ভারতকী দিমোক্রেসী, মতম কয়াগী খঙলু-উরুবশিং অদুদগী পোক্লকপা থৌরাংনি। ভারতকী দিমোক্রেসীদা, পুন্সিগী লাইৱাসু য়াওই, পুন্সিগী মশকসু য়াওই অমসুং লোইননা থৌরাংগী লাইৱাসু য়াওই। মতমগী মতুং ইন্না মসিদা থৌরাংশিং হোংদোকই অদুবু থৱাইদি দিমোক্রেসী অদুম্মক ওই। অমসুং অৱাবদি, ঙসি ভারতকী দিমোক্রেসী অসি ঐখোয়দা নোংচুপ লৈবাকশিংদগী তম্বীরি। ঐখোয়না থাজবগা লোইননা ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী পুৱারীগী মগুন শক-শোল্লবদি, নুমিৎ অদু কুইদ্রবনি মালেম অসিনা হায়গদবা – ইন্দিয়া ইজ দ মাদর ওফ দিমোক্রেসী।
মরূপশা, ভারতকী দিমোক্রেসীদা য়াওরিবা পাঙ্গল অসিমক্না লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংবু অনৌবা থৌনা হাপ্লি, লৈবাকমচাশিংদা অনৌবা থাজবা পীরি। ভারত্তা দিমোক্রেসী অসি নুংতিগী অহোংবা পুরক্লি। ভারত্তা ঐখোয়না মীখল খুদিংগা লোইননা ভোতর তর্নআউৎ অসি হেনগৎলকপা উরি। মসিদসু নুপীশিং অমসুং নহাশিংনা শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি।
ভারত্তা দিমোক্রেসী অসি, মতম পুম্নমক্তা গভর্নেন্সকা লোইননা ৱাখল্লোন খেন্নবা লোইশিন্নবগী পাম্বৈসু ওইরক্লি। তোঙানবা ৱাখল্লোন, তোঙানবা মিৎয়েং, মসিনা ভাইব্রেন্ত দিমোক্রেসী অমবু মপাঙ্গল কলহল্লি। খেন্নবশিং অসিগীদমক মতম পুম্নমক্তা মফম লৈবা অদুবু দিসকনেক্ত কৈদৌঙৈদসু তৌদবা, পান্দম অসিদা ঐখোয়গী দিমোক্রেসী মাংদা চখৎলি। পোলিসীশিংদা খেন্নবা য়াই, পোলিতিক্সতা মান্নদবা য়াই, অদুবু পব্লিক্কী সেবাগীদমক্তদি, অরোইবা পান্দম অসিদদি খেন্নবা লৈহল্লোইদবনি। মরৈ-মরাং সংসদকী মনুংদবু ওইরো মপান্দবু ওইরো, লৈবাক্কী শেবাগী ৱাশক, লৈবাক্কী কান্ননবগী মায়কৈদা কৎথোকপা লেপ্তনা উহনগদবনি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনি মদুদি সংসদ ভবনগী শক্তমগী য়ুম্ফম ওইরিবা দিমোক্রেসী অসিগী মায়কৈদা থাজবা হেনগৎহনবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। ঐখোয়না মসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি মদুদি সংসদতা য়ৌরক্লবা মীহুৎ খুদিংমক পাউখুম পীবা ঙম্বা ওইগদবনি। মসিগী পাউখুম পীবা ঙম্বা অসি মীয়ামদসুনি অমসুং সংবিধান্দসুনি। ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক্কীদমক হান্না হায়বসিদা মরুওইবা ওইগদবনি, ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক্কী কান্নবদা মরুওইবা ওইগদবনি। লৈবাক্কী ৱাশকশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্না লেপমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই।
মরূপশা, ঐখোয়গী অসিদা লাইশঙ শাবা মতমদা হৌরকপদা মদুগী য়ুম্ফম অদু চেক-নুং খক্তনা থোল্লি। আর্তিসিয়ন, ক্রাফমেন পুম্নমক্না হোৎনবদগী শঙ অদু শাবা মপুং ফাই, অদুবু শঙ অদুদা থৱাই হাপ্লবতদা লাইশঙ ওইরকই। থৱাই হাপ্ত্রিফাওবদি মদু শঙ অমখক ওইনা লৈ।
মরূপশা, ২১শুবা চহি চা অসি ভারতকী চহি চা ওইহনবা, মসি মহাপুরুশশিং অমসুং অফাওবা নুপীশিংগী মঙলান ওইদুনা লাক্লি। মতম কুইনদগী মসিগী মতাংদা ঐখোয়না ঙাংনবা তারক্লি। ২১শুবা চহি চা অসি ভারতকী মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী ভারতপু খ্বাইদগী অথোইবা ওইহন্নবা মখোয়গী থৌদাং য়ারবতদা ভারতকী চহি চা ওইবা ঙমগনি। হোংলক্লিবা মালেম অসিদা ভারতকীদমক্তা তাঞ্জা হেনগৎলক্লি। খুদোংচাবগী ইহৌ লাক্লিবা অসিদা করিগুম্বদা খল্লকই। তাঞ্জা অসিবু ঐখোয়না ফিভম অমত্তদা, নান্থোকহল্লোইদবনি। হৌখিবা চহি-চাদা খঙলু-উরুবশিং অদুনা ঐখোয়দা য়াম্না তম্বীরে। অদুগুম্বশিং অদুনা ঐখোয়দা হন্না হন্না নীংশিংহল্লি মদুদি হৌজিক ঐখোয় মতম মাংহল্লরোই, মসম অসি শিজিন্নরগনি।
মরুপশা, য়াম্না লিরবা অমসুং মরুওইবা ৱাফম অমা ঐ পঞ্জগে। কুমজা ১৮৯৭দা স্বামী বিবেকানন্দজীনা লৈবাক্কী মীয়াম মাংদা, মথংগী চহি ৫০গীদমক্তা খঙহনখি। অমসুং স্বামীজীনা হায়কি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহি ৫০ ফাওবা ভারত ইমাবু নীংজবা অসিনা মরুওইবা ওইহনগদবনি। লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা মহাক্কী থবক অসিখক্তনি মদুদি ভারত ইমাবু নীংজবা। অমসুং ঐখোয়না উরি মহাপুরুশ অসিগী ৱাহৈগী পাঙ্গল, মদুগী হেক চহি ৫০গী মতুংদা, ১৮৪৭দা ভারতকী নীং তম্বা ফংখি। ঙসি পর্লিয়মেন্তকী অনৌবা হাউসকী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসিদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা ৱাশক অমগীসু উরেপ-উয়ুং তমগদবনি।
মরূপশা, স্বামী বিবেকানন্দজীনদি চহি ৫০গী ৱাফম পল্লম্বনি। ঐখোয়গী মাংদা চহি ২৫-২৬কী মতুংদা লাক্কদৌরিবা ভারতকী ১০০শুবা নীং খা তম্বগী কুমওন তারি। লৈবাক অসিনা ২০৪৭তা মসিগী নীং খা তম্বগী ১০০শুবা চহিদা খোং থাংজিল্লকপদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসি করম্না ওইবা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু কদাই ফাওবা পুগনি, মসিগী চহি ২৫-২৬ অসি করম্না হৌহনখিনি, মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ঙসি ৱাশক লৌদুনা থবক হৌগদবনি। ঙসি ঐখোয়না ৱাশক লৌদুনা লৈবাক্কী কান্নবদা মরুওইবা লৌদুনা থবক তৌরগদি লৈবাক্কী ওইরিবা ফিভম অসিদা নত্তনা লৈবাক্কী তুংলমচৎসু হেন্না ফবা ওইগনি। আত্মনির্ভর ভারত শেমগৎপা, ৱাৎত-পাদবা ভারত শেমগৎপা, হৌজিক লেপ্লরোই, কনা অমত্তনসু লেপহনবা ঙম্লোই।
মরূপশা, ঐখোয় ভারতকী মীয়াম্না, ৱাশক অসি লৌরসি – ঐখোয়গীদমক্তা লৈবাক অসিগী সংবিধানগী ইকাই খুম্নবা অমসুং মসিগী অনীংবা-অপাম্বশিং মপুং ফাহনবা অসি পুন্সিগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম ওইগনি। ঐখোয় ভারতকী মীয়াম্না, ৱাশক অসি লৌরসি – ঐখোয়গীদমক্তা লৈবাক্কী কান্নবা অসিদগী হেন্না অচৌবা কান্নবা অমমুক লৈরোই। ঐখোয় ভারতকী মীয়াম্না, ৱাশক অসি লৌরসি – ঐখোয়গীদমক্তা লৈবাক্কী ৱাখলনা, ঐখোয়গী ইশাগী ৱাখলদগী হেন্না লুম্মি। ঐখোয় ভারতকী মীয়াম্না, ৱাশক অসি লৌরসি – ঐখোয়গীদমক্তা লৈবাক্কী অপুনবা, মখল-মখাদগী হেনবা অতৈ অমমুক লৈরোই। ঐখোয়না গুরু রবিন্দ্র নাথ তেগোরগী ৱাখল্লোন অসি নীংসিংগদবনি। অমসুং গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরগী ৱাখল্লোন অদু করিনো, গুরু দেবনা হায়বীরম্মি – একোতা উৎসাহো ধোরো, জাতিয়ো, উন্নোতি কোরো, ঘুশুক ভুবোনে শোবে ভারোতের জোয়! হায়বদি অপুনবগী থৌনা কাইহন্দনা থমগদবনি। মীপুম খুদিংমক্না চাউখৎনবা, মালেম অপুনবদা ভারতপু থাগৎনবা!
ঐনা থাজৈ মদুদি, ঐখোয়গী পর্লিয়মেন্তকী অনৌবা বিল্দিং অসিনা, ঐখোয় পুম্নমক্তা অনৌবা ফিদম অমা পুথোক্নবগী ইথিন পীনবীগনি। ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী থাজবা মতম পু্নমক্তা মপাঙ্গল কন্দুনা লৈরগনি। মসিগা লোইননা ঐগী ৱাহৈ লোইশিঞ্জরি। অমসুং ২০৪৭কী ৱাশক্কা লোইননা লৈবাক মচা পুম্নমক্না চৎপীনবা ফোংদোকচরি।
অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি!!