PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
18 NOV 2020 6:01PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India continues to record more Daily Recoveries than Daily cases for 46th day, Eleventh Day of less than 50K Daily New Cases
India has continued the unbroken trend of the daily new recoveries outpacing the daily new additions for more than 1.5 months. The country also reported less than 50,000 new daily cases for the eleventh continuous day.44,739 COVID-19 patients recovered in the last 24 hours against just 38,617 newly detected cases. This translates to a net reduction of 6,122 in the Active Caseload which now stands at 4,46,805. The active caseload as on date comprises merely 5.01% of all COVID19 cases.The Recovery Rate has improved to 93.52% today. The total recovered cases stand at 83,35,109.74.98% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs.With 6,620 persons recovering from COVID, Kerala saw the most number of recoveries. Maharashtra registered 5,123 daily recoveries while Delhi reported 4,421 new recoveries.Ten States/UTs have contributed 76.15% of the new cases.Delhi reported 6,396 cases in the last 24 hours. Kerala recorded 5,792 new cases while West Bengal reported 3,654 new cases yesterday.78.9% of the 474 case fatalities that have been reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs.20.89% of new fatalities reported are from Delhi which reported 99 deaths. Maharashtra and West Bengal follow with 68 and 52 new deaths, respectively.
For details:
Telephone conversation between Prime Minister Narendra Modi and His Excellency Joseph R. Biden, President-elect of the United States of America
Prime Minister Narendra Modi had a telephone conversation yesterday with His Excellency Joseph R. Biden, President-elect of the United States of America. Prime Minister Modi warmly congratulated President-elect Biden on his election, describing it as a testament to the strength and resilience of democratic traditions in the United States. The Prime Minister also extended his heartiest congratulations and best wishes to Vice President-elect Senator Kamala Harris. The leaders agreed to work closely to further advance the India-U.S. Comprehensive Global Strategic Partnership, built on shared values and common interests. The leaders also discussed their priorities, including containing the Covid-19 pandemic, promoting access to affordable vaccines, tackling climate change, and cooperation in the Indo-Pacific Region.
For details:
Text of PM’s address at 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum on 17th November, 2020
For details:
India has exciting opportunities for investment in urbanization, PM tells investors; Post Covid world will need a reset of mindset and practices
The Prime Minister Shri Narendra Modi invited the investors to invest in the Indian urbanization. Speaking at the 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum yesterday via video conferencing, the Prime Minister said “If you are looking to invest in urbanisation, India has exciting opportunities for you. Shri Modi said that post COVID-19 world will need a restart, however the restart will not be possible without a reset. A reset of mindset. A reset of processes and a reset of practices. The pandemic has given us an opportunity to develop new protocols in every field. “This opportunity should be grabbed by the world if we want to develop resilient systems for the future. We should think about post COVID requirements of the world. A good starting point would be the rejuvenation of our urban centers”, The Prime Minister added.Dwelling on the theme of rejuvenation of the urban centres the Prime Minister emphasized the centrality of the people in the recovery process. Terming people as the biggest resources and the communities as the biggest building block, the Prime Minister said “the pandemic has re-emphasised that our biggest resource, as societies and as businesses, is our people. The post-Covid world has to be built by nurturing this key and fundamental resource.”
For details:
India-Luxembourg Virtual Summit
Virtual Summit will be held between Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Luxembourg H.E. Mr Xavier Bettel on 19 November 2020.This will be the first stand-alone Summit meeting between India and Luxembourg in the past two decades. The leaders will discuss the entire spectrum of bilateral relationship, including strengthening of India-Luxembourg cooperation in the post-COVID world. They will also exchange views on international and global issues of mutual interest.
For details:
JNU Represents Blending of Inclusion, Diversity and Excellence: President Kovind
Students coming from all parts of India and from all strata of society study in Jawaharlal Nehru University (JNU) in an atmosphere of equal opportunity for excellence. Students aspiring for very different career paths come together at JNU. The University represents blending of inclusion, diversity and excellence, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind while addressing the 4th annual convocation of JNU today (November 18, 2020) through a video message. The President said that excellent faculty of JNU have been encouraging free debate and respect for difference in opinion. Students are treated as partners in learning which is how it should be in higher education. The University is known for vibrant discussions which also take place outside the classrooms, in the cafeterias and dhabas at all hours. Speaking about the Covid-19 pandemic, the President said that today the world is in a state of crisis because of this pandemic. In the prevailing scenario of epidemics and pandemics, the National Education Policy 2020 states that it is critical for Higher Education Institutions to take the lead in undertaking research in areas of infectious diseases, epidemiology, virology, diagnostics, instrumentation, vaccinology and other relevant areas. The related social issues also need to be studied, preferably with multi-disciplinary approach.
For details:
Dr. Harsh Vardhan addresses Global Prevention Coalition (GPC) for HIV Prevention
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the Ministerial meeting of the Global Prevention Coalition (GPC) for HIV Prevention today. Dr. Harsh Vardhan elaborated how India protected the gains made in HIV prevention during the COVID-19 pandemic. “The Government of India took swift and timely action by involving communities, civil society, development partners to reach out to the last mile with a robust implementation plan for ARV dispensation. The Government also linked key populations and PLHIV to various social welfare schemes. Advisories and guidance notes were issued by NACO from time to time aligned with global guidelines in the context”, he stated.
For details:
Dr Harsh Vardhan inaugurates the curtain raiser of IISF-2020, IISF-2020 will be a Virtual Event
Union Minister of Science &Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan yesterday inaugurated the curtain raiser of IISF-2020 for kick-starting different events of the 6th edition of IISF, in New Delhi. Dr Harsh Vardhan along with Shri Om Prakash Sakhlecha, Minister of Science &Technology, Gov. of Madhya Pradesh, also released an e-brochure of this mega-event, on the occasion. IISF is an annual event organized jointly among others by DST, DBT, MoEF, MoHWF and CSIR from the Government of India and VijnanaBharati (VIBHA) as well as with support of a large number of other organisations.The website of IISF-2020 was also launched during the event.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates Platinum Jubilee Foundation Day celebrations of CSIR-CIMFR
Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan yesterday inaugurated the Platinum Jubilee Foundation Day celebrations of CSIR-Central Institute of Mining and Fuel Research, Dhanbad, one of the prestigious R&D laboratories of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), through video-conferencing in New Delhi.
For details:
51st IFFI Delegate Registration commences
IFFI has commenced the delegate registration of the 51st IFFI scheduled in January, 2021 from 17th November, 2020 for physical format of the festival for the following paid categories: Delegate cine enthusiast – Rs. 1000/- + taxes as applicable and Delegate professionals - Rs. 1000/- + taxes as applicable. The registration can be done at the following URL: https://iffigoa.org/ . Registration will be on first come first basis to the limited delegates due to COVID19 pandemic.
For details:
More than 25 lakh applications received under PM-SVANidhi Scheme
More than 25 lakh applications have been received under the PM SVANidhi-Pradhan Mantri Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi- A Special Micro-Credit Facility Scheme, out of which more than 12 lakh have been sanctioned and about 5.35 lakh loans disbursed. In the state of Uttar Pradesh, more than 6.5 lakh applications have been received, out of which about 3.27 lakh have been sanctioned and 1.87 lakh loans have been disbursed. The stamp duty has been exempted for the loan agreement of SVANidhi Yojana in UP. Vendors who had left for their native places due to Covid-19 lock down are eligible for the loan on their return. The provision of loans has become hassle-free as one can upload the application online on their own at any common service centre or Municipal office or by going to a bank. Banks are reaching the doorsteps of people to provide loans for helping them start their ventures.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: With an aim to prevent the spread of coronavirus infection, Mumbai’s civic body has said that it will not allow Chhath Puja at beaches and river banks. The Municipal Corporation of Greater Mumbai said the city police will have to ensure that people do not crowd at riversides on 20th evening for sunset rituals and on 21st for the sunrise ritual. It said concerned officials will permit limited public gatherings at artificial ponds so that people can offer prayers to the Sun God and necessary medical teams equipped with PPE and testing kits will be placed at various locations where artificial ponds have been set up. The recovery rate in Maharashtra stands at 92.49%, while the case fatality rate is 2.63%.
• Gujarat: Recovery rate has further improved to 91.4%. The total number of cases of COVID-19 detected so far in Gujarat has crossed the 1 lakh 90 thousand mark.
• Rajasthan: The number of active cases of COVID-19 has once again crossed the 19,000 mark after 26 days. Maximum cases on Wednesday were found in Jaipur district (484 new cases), followed by Jodhpur district (317 new cases) and then Alwar (247 new cases). More than 450 people are being tested positive every day in the capital Jaipur. The number of active patients is more than 6,500 here. 400 people have died due to the infection so far. A large number of new infections are being reported from Bikaner, Alwar, Ajmer and Kota. More than 40 lakh samples have been tested in the state so far.
• Madhya Pradesh: Maximum cases on Wednesday were found in Bhopal district (207 new cases), followed by Indore district (178 new cases) and then Gwalior (55 cases). Total number of people tested has now become 33,54,884.
• Chhattisgarh: The number of deaths due to COVID-19 has risen during the past two weeks. Coronavirus claimed more than 200 lives in the state during the last 15 days. Chief Secretary has expressed concern over the increasing number of deaths due to COVID-19 in the state and directed the authorities to pay special attention to the Rapid Covid test. He has also asked all district collectors to ensure availability of sufficient number of beds with oxygen facility in district hospitals. He further directed to conduct an intensive awareness campaign to motivate the people to adopt Covid Appropriate behavior and to get Covid test done within 24 hours after having any symptoms.
• Goa: Recovery rate in the state has reached up to 95.56%. Phase III clinical trials of Bharat Biotech's COVID-19 vaccine candidate Covaxin are going to start at Goa's Redkar Hospital.
• Assam: Assam Health Minister tweeted that from next week COVID-19 test for incoming flight passengers will be done in Guwahati Airport itself instead of Sarusajai. Air passengers travelling within Assam and those travelling between North East States will no longer require mandatory COVID-19 testing.
• Nagaland: With 163 new cases, Nagaland's COVID-19 total reaches 10,188. Active cases rises to 1,134.
• Kerala: The State Election Commission has asked the state government to give Covid-19 patients and those under quarantine to give an opportunity to apply for postal ballots till 3pm on the eve of polling day. The Health Department with the assistance of Collectors will make arrangements for Covid patients who are in hospitals and those in quarantine to cast their votes. Covid patients who are at their homes should come directly to the booth and cast their votes at the end. Meanwhile, former Chief Minister and senior Congress leader A.K. Antony was diagnosed with Covid-19 today. 5,792 new Covid-19 cases were confirmed in Kerala yesterday while 6,620 patients recovered. The test positivity rate is 10.31% and Covid related death toll in the State stands at 1,915.
• Tamil Nadu: Convalescent plasma therapy for Covid-19 patients, which was earlier done as a trial along with the ICMR, has now become part of clinical treatment in Tamil Nadu. Pulmonologists warn that Covid-19 patients who have COPD (chronic obstructive pulmonary disease) are at a higher risk of hospitalisation. Mortality rate is also higher in COPD patients. A recent sero survey conducted by health officials reveals that 20.5 per cent of Salem's population was exposed to Covid-19 and has also developed antibodies to the virus. Coimbatore health officials said that they would be able to ascertain the extent of virus spread during Deepavali in the district only after an incubation period of 14 days.
• Karnataka: Karnataka govt revises order reserving 50% beds in private hospitals for Covid-19 patients; this comes after a reduction in the number of patients seeking Covid-19 treatment in private and government hospitals. By December 12, Karnataka is likely to have 9.25 lakh Covid cases, according to projections by the Public Health Foundation of India and Jeevan Raksha. Bengaluru's Covid-19 case fatality rate (1.1%) is the lowest among all major cities in India. The number of active Covid cases in Dharwad district is at a four-month low.
• Andhra Pradesh: Local body polls to be held in February, says Andhra Election Commissioner. Situation not conducive for panchayat elections due to pandemic, says Andhra government. Class 9 students of a government residential school Srikakulam have created light-weight digital ID cards with sensors to ensure physical distancing is practised among the students at the school in view of the Covid-19 outbreak.
• Telangana: States Covid-19 tally rose to 2,58,828 with 952 cases reported on Tuesday. With 1,602 patients being discharged on the day, the active cases fell to 13,732 and total recoveries rose to 2,43,686. E-clinic franchise set to open centres in rural Telangana; during this pandemic when visiting doctors physically is not feasible, these clinics facilitate doctor consultations, diagnostic tests and more.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
18 NOV 2020 6:01PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা মখা তানা নুমিৎ ৪৬নি শুবা ওইনা নুংতিগী থেংনবা কেসশিংদগী নুংতিগী নাবা ফগৎলকপনা হেনবগী রেকোর্দ তৌখ্রে
• লেপ্তনা নুমিৎ তরামাথোইনি শুবা ওইনা লৈবাক অসিদা নুংতিগী নৌনা থেংনবা কেস অসি ৫০,০০০দগী তানা রিপোর্ত তৌরকখি
• হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা কেস ৩৮,৬১৭ খক্তা থেংনখিবা অসিদা কোবিদ-১৯ নাবা মীওই ৪৪,৭৩৯না নাবা ফগৎখি
• ঙসি নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৩.৫২%দা হেনগৎলকখ্রে
ভারতনা মখা তানা নুমিৎ ৪৬নি শুবা ওইনা নুংতিগী থেংনবা কেসশিংদগী নুংতিগী নাবা ফগৎলকপনা হেনবগী রেকোর্দ তৌখ্রে, নুমিৎ তরামাথোইনি শুবা ওইনা নুংতিগী নৌনা থেংনবা কেসশিং অসি লিশিং ৫০দগী তাখ্রে
থা অমা মখাই হেন্না ভারতনা নুংতিগী নৌনা হাপচিল্লকপা কেসশিংদগী নুংতিগী নৌবা নাবা ফগৎলকপী খোঙচৎ অসি মখা তানা কাইদনা চংশিল্লি। লেপ্তনা নুমিৎ তরামাথোইনি শুবা ওইনা লৈবাক অসিদা নুংতিগী নৌনা থেংনবা কেস অসি ৫০,০০০দগী তানা রিপোর্ত তৌরকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা কেস ৩৮,৬১৭ খক্তা থেংনখিবা অসিদা কোবিদ-১৯ নাবা মীওই ৪৪,৭৩৯না নাবা ফগৎখি। মসিনা তাক্লি মদুদি এক্তিব কেসলোদতা অপুনবদা ৬,১২২ হন্থদুনা হৌজিক ৪,৪৬,৮০৫ ওইরি। ঙসি ফাওবদা এক্তিব কেসলোদ অসি অপুনবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী ৫.০১% খক্তা ওইরি। ঙসি নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৩.৫২%দা হেনগৎলকখ্রে। পুন্না নাবা ফগৎলকখিবা কেসশিং অসি ৮৩,৩৫,১০৯ ওইখি। নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংগী ৭৪.৯৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। কোবিদতগী মীওই ৬,৬২০ নাবা ফগৎখিবগা লোইননা কেরেলানা নাবা ফগৎলকপগী মশিং খ্বাইদগী হেনখ্রে। মহারাস্ত্রনা নুংতিগী নাবা ফগৎলকপা অসি ৫,১২৩ রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা দিল্লীনা নৌনা নাবা ফগৎলকখিবা ৪,৪২১ রিপোর্ত তৌখি। অনৌবা কেসকী ৭৬.১৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরানা ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা দিল্লীদা কেস ৬,৩৯৬ রিপোর্ত তৌরকখি। কেরেলাদা অনৌবা কেস ৫,৭৯২ রেকোর্দ তৌরকখি অমরোমদা ঙরাং ৱেস্ত বেঙ্গলদগী অনৌবা কেস ৩,৬৫৪ রিপোর্ত তৌরকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা রিপোর্ত তৌরকখিবা শীখিবগী কেস ৪৭৪গী ৭৮.৯%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। দিল্লীদা শীখিবা ৯৯ রিপোর্ত তৌরকপগা লোইননা নৌনা শীখিবগী ২০.৮৯% ওইখি। মহারাস্ত্র অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলদগী মথং শিৎনা ৬৮ অমসুং ৫২ নৌনা শীখিবগা লোইননা মতুং ইনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাগী প্রসিদেন্ত ওইনা খল্লক্লবা হিস এক্সিলেন্সী জোসেফ আর. বাইদেনগা তেলিফোন্দা ৱারী শাবা
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাগী প্রসিদেন্ত ওইনা খল্লক্লবা হিস এক্সিলেন্সী জোসেফ আর. বাইদেনগা লোইননা তেলিফোন্দা ৱারী শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা বাইদেননা মহাক্কী মীখলদা প্রসিদেন্ত ওইনা খল্লকপদা থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা মসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী দেমোক্রেতিক্কী লৈরিবা চৎনবী অসিগী মপাঙ্গল অমসুং থৌনা অদুগী খুদম অমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভাইস-প্রসিদেন্ত ওইনা খল্লক্লবা সেনেতর কমালা হেরিসতসু মহাক্না থম্মোই শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমদি য়াইফ পাউজেল পীখ্রে। মান্নবা ভেল্যুশিং অমসুং নাকল অনিমক্কী কান্নবদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত-য়ু.এস.কী কম্প্রিহেন্সিব গ্লোবেল স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা খুমাং চাউশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লুচিংবশিংনা য়ানখি। লুচিংবশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা, অহোংবা মমলদা বেক্সিনশিং ফংহন্নবা, অইং-অশাদা হোংলক্লিবা অসি লাকশিন্নবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী কো-ওপরেসন য়াওনা মরু ওইবশিংগী মতাংদসু লুচিংবশিংনা খন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
নবেম্বর ১৭, ২০২০দা পাঙথোকখিবা ৩শুবা এনুএল ব্লুমবর্গ নিউ ইকনমী ফোরমদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
অর্বানাইজেসন্দা ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা ভারতকী অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ হায়না পি.এম.না ইনবেস্তরশিংদা হায়খ্রে, কোবিদ মতুংদা মালেম অসিদা ৱাখল্লোন অমসুং খোঙথাংশিং অমুক হন্না শেমদোকপা মথৌ তাগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী অর্বানাইজেসনদা ইনবেস্তরশিংনা ইনবেস্ত তৌনবা হায়খ্রে। ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ঙসি ৩শুবা এন্যুএল ব্লুমবর্গ ন্যু ইকনোমী ফোরমদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “করিগুম্বা অদোমনা অর্বানাইজেসনদা ইনবেস্ত তৌবা পাম্লবদি অদোমগীদমক্তা ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ। শ্রী মোদীনা হায়খি কোবিদ-১৯গী মতুংদা মালেম অসি অমুক হন্না হৌবা অমা মথৌ তাগনি অদুবু হৌগদৌরিবা অসি শেমদোকপা অমা য়াওদ্রবদি ওইথোক্লোই। ৱাখল্লোন শেমদোকপা। প্রোসেসশিং শেমদোকপা অমসুং খোঙথাংশিং শেমদোকপা। লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা লম খুদিংমক্তা অনৌবা প্রোতোকলশিং দিবেলপ তৌনবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। “করিগুম্বা ঐখোয়না তুংলমচৎতা মপাঙ্গল কনবা সিস্তেমশিং দিবেলপ তৌবা পাম্লবদি মালেম অসিনা খুদোংচাবা অসি লৌহৌগদবনি। ঐখোয়না মালেমদা কোবিদকী মতুংদা মথৌ তারক্কদবশিং অদুগী মতাংদা খন্থবা মথৌ তাই। ঐখোয়গী অর্বান সেন্তরশিং শেমগৎপা অসিনা অফবা অহৌবা তানফম অমা ওইগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।ংদা ব ঐখোয়না মালেমদা কোবিদকী অর্বান সেন্তরশিং শেমগৎপা হায়বা থিম অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রধান মন্ত্রীনা রিকবরীগী প্রোসেস অসিদা মীয়ামনা মপুং ওইনা শরুক য়ানবা ফোঙদোকখি। মীয়াম্না খ্বাইদগী অচৌবা রিসোর্সনি অমসুং কাংলুপশিংনা খ্বাইদগী অচৌবা বিল্দিং ব্লোকনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “লাইচৎ অসিনা খুন্নাইশিংগী অমসুং বিজিনেসশিংগী ওইনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা রিসোর্স অসি ঐখোয়গী মীয়াম্না হায়বা অমুক হন্না খঙহনখ্রে। কোবিদ মতুংগী মালেম অসি মসিগী মরু ওইবা অমসুং ফন্দামেন্তেল রিসোর্স অসি য়ৌখৎলকপা শেমগৎকদবনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ইন্দিয়া-লকসে‌ম্বর্গ ভর্চ্যুএল সম্মিৎ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং লকসেম্বর্গকী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর জেবিয়র বেত্তেলগী মরক্তা নবেম্বের ১৯, ২০২০দা ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা পাঙথোক্কনি। মসি হৌখিবা দিকেদ অনি অসিদা ভারত অমসুং লকসেম্বর্গকী মরক্তা পাঙথোকপা অহানবা স্তেন্দ-এলোন সম্মিৎ ওইরগনি। লুচিংবশিংনা কোবিদ মতুংগী মালেমদা ভারত-লকসেম্বর্গকী খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওনা বাইলেতরেলগী ওইবা মরীগী হিরম পুম্নক্তা খন্নগনি। মখোয়না নাকল অনিমক্কী ওইবা ইন্তরনেস্নেল অমসুং গ্লোবেলগী সমস্যাশিংগী মতাংদা ৱাখল্লোনসু ফোঙদোক্নগনি।
অকুপ্পা লারোলগীদমক:
ইনক্লুজন, দাইভর্সিতী অমসুং এক্সিলেন্সকী অপুনবগী শক্তম অদু জে.এন.য়ু.না উৎলি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারতকী মফম পুম্নমক্তদগী অমসুং সমাজকী স্ত্রাতা পুম্নমক্তদগী লাক্লিবা মহৈরোইশিংনা এক্সিলেন্সকীদমক মান্নবা খুদোংচাবা ফংলিবা এতমোস্ফিয়র অমা ওইরিবা জৱাহর্লাল নেহরু য়ুনিভর্সিতী (জে.এন.য়ু.)দা মহৈ তম্লি৷ তোঙান তোঙানবা তুংগী লম্বেল থিরিবা মহৈরোইশিং অসিনা জে.এন.য়ু. অসিদা তম্নবা লাক্লি৷ ঙসি (২০২০গী নবেম্বর ১৮) ভিদিও মেসেজ অমগী খুৎথাংদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা জে.এন.য়ু.গী ৪শুবা চহীগী ওইবা কনবোকেসন অদুদা ৱা ঙাংদুনা ইনক্লুজন, দাইভর্সিতী অমসুং এক্সিলেন্সকী অপুনবগী শক্তম অদু য়ুনিভর্সিতী অসিনা উৎলি হায়না ফোংদোকখি৷ কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা ঙসিদি মসিগী লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা মালেম অসি ক্রাইসিস্কী ফিভম অমদা লৈরে হায়না রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ ইপিদেমিক্স অমসুং পেন্দেমিক্সকী লৈরিবা ফিভম অসিদা ইনফেক্সিয়র্স দিজিসশিং, ইপিদেমিওলোজী, ভাইরোলোজী, দাইয়েগ্নোস্তিক, ইন্সত্রুমেন্তেল, ভেক্সিনোলোজী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা হিরমশিংদা রিসর্চ পাংথোকপদা হাইয়র এদজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা লমজিংবা য়াম্না মরু ওই হায়না ২০২০গী অনৌবা নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসী অসিনা পল্লি৷ মরী লৈনবা সোসিয়েল ইসুশিং মরু ওইনা মল্তি-দিসিপ্লিনরী এপ্রোর্চ নৈনবা তঙাই ফদে৷ অসিগুম্না হোৎনরিবা অসিদা য়ুনিভর্সিতীশিং খুদম ওইনা জে.এন.য়ু. অসিনা স্পিসিফিক হেন্দ হোল্দিং মেকানিজমশিং শেম্বদা লমজিংনবা মমাং থানা হোৎনগদবনি অমসুং মহৈরোই কম্ম্যুনিতীশিং অসিগী মরক্তা ইন্নভেসন তৌনবা মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হার্শ বর্ধননা ঐচ.আই.ভি. প্রিভেন্সনগীদমক গ্লোবেল প্রিভেন্সন কোলিসন(জি.পি.সি.)দা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ঐচ.আই.ভি. প্রিভেন্সনগীদমক গ্লোবেল প্রিভেন্সন কোলিসন(জি.পি.সি.)গী মতাংদা পাংথোকখিবা মিনিস্ত্রিয়েল মীফম অমদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা দিজিতেল্লী ওইনা ৱা ঙাংখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা ভারতনা মতৌ করম্না ঐচ.আই.ভি. ঙাকথোকখিবগে হায়বা অদু দা. হার্শ বর্ধননা শন্দোক্না তাকখ্রে৷ “ ঐচ.আর.ভি. দিস্পেন্সেসন অসিগীদমক রোবর্স্ত ইমপ্লিমেন্তিং প্লান অমগা লোইননা মীয়াম শিনবা থুংনা য়ৌহন্নবা ভারত সরকার অসিনা কম্ম্যুনিতীশিং, সিভিল সোসাইতী, দিভেলপমেন্ত পার্তনরশিং য়াওহন্দুনা মতম চানা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে৷ সরকার অসিনা মরু ওইবা পোপুলেসনশিং অমসুং পি.এল.ঐচ.আই.ভি. অসি তোঙান তোঙানবা সোসিয়েল ৱেল্ফেয়র স্কিমশিং অসিগা শম্নহনখ্রে৷ এদভাইজরীশিং অমসুং গাইদেন্স নোৎশিং অসি গ্লোবেল গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না মতম মতমগী ওইনা এন.এ.সি.ও.না ইসু তৌখ্রে”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী কর্তেন রাইজর অদু দা. হার্শ বর্ধননা হৌদোকখ্রে, আই.আই.এস.এফ.-২০২০ অসি ভর্চুয়েল ইভেন্ত অমা ওইরগনি
আই.আই.এস.এফ.কী ৬শুবা ইদিসনগী তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং অদু হৌদোক্ননবগীদমক আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী কর্তেন রাইজর অদু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ঙরাং ন্যু দিল্লীদা হৌদোকখ্রে৷ থৌরম অসিদা দা. হার্শ বর্ধননা মধ্য প্রদেশ সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রী শ্রী ওম প্রকাশ সখলেচাগা লোইননা অসিগুম্বা মেগা ইভেন্ত অসিগী ই-ব্রোঞ্চর অমা থাদোকখ্রে৷ মসি আই.আই.এস.এফ. অসি দি.আই.এস.তি., দি.বি.তি., এম.ও.ই.এফ., এম.ও.ঐচ.দবল্যু.এফ. অমসুং ভারত সরকারগী সি.এস.আই.আর. অমসুং বিজননা ভারতি(বিভা) অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেসন কয়ামরোম্না সপোর্ত তৌদুনা পুন্না খুৎশম্নরগা চহী খুদিংগী শিনবা থৌরম অমনি৷ আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী ৱেবসাইত অদুসু থৌরম অসিদা লোঞ্চ তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
সি.এস.আই.আর.-সি.আই.এম.এফ.আর.গী প্লেতিনম জুবিলী ফাউন্দেসন দে সেলেব্রেসন্স দা. হার্শ বর্ধননা হৌদোকখ্রে
কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)গী মমিং লৈরবা আর. অমসুং দি. লেবোরেতরীশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ মাইনিং অমসুং ফ্যুল রিসর্চ, ধনবাদকী প্লেতিনম জুবিলী ফাউন্দেসন দে সেলেব্লেসন্স অসি ঙরাং ন্যু দিল্লীদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা হৌদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
৫১শুবা আই.এফ.এফ.আই. দেলিগেৎ রেজিস্ত্রেসন হৌখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.-এস.ভি.এ.নিধি স্কিমগী মখাদা এপ্লিকেসন লাখ ২৫ হেন্না থাজিল্লকখ্রে
অখন্নবা মাইক্রো-ক্রেদিৎ ফেসিলিতী স্কিম অমা ওইরিবা পি.এম.-এস.ভি.এ.নিধি-প্রধান মন্ত্রী স্ত্রিৎ ভেন্দর অত্মনির্ভর নিধিগী মখাদা এপ্লিকেসন লাখ ২৫ হেন্না থাজিল্লকখ্রে, মসিগী মনুংদা লাখ ১২ হেন্না সেঙ্কসন তৌদুনা লুপা লাখ ৫.৩৫গী লোনশিং কাইথখ্রে৷ উত্তর প্রদেশ রাজ্যদা এপ্লিকেসন লাখ ৬.৫ হেন্না এপ্লিকেসন থাজিল্লকখি অমসুং মসিগী মনুংদা লাখ ৩.২৭ সেঙ্কসন তৌদুনা লুপা লাখ ১.৮৭গী লোনশিং কাইথখ্রে৷ য়ু.পি.দা এস.ভি.এ.নিধি য়োজনাগী লোন এগ্রিমেন্ত অদুগীদমক স্তাম্প দ্যুতী অদু লৌথোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা মশাগী পোকফম লমদমদা চৎখ্রবা ভেন্দরশিং অদুসু মখোয়না হল্লক্লবা মতমদা লোনশিং অসি এপ্লাই তৌবা য়াগনি৷ লোনশিং অসিগী প্রোভিজন অসি হেসল-ফ্রী ওইরে অমসুং মীওই অমনা এপ্লিকেসন অদু মশা মশাগী অপাম্বগী মতুং ইন্না কম্মন সর্ভিস সেন্তর নত্রগা মুনিসিপাল ওফিস নত্রগা বেঙ্ক অমদা চৎতুনা থাজিনবা য়াই৷ বোঙ্কশিংনা মখোয়শিং অদুবু মতেং পাংদুনা মখোয় মখোয়গী থৌবক থৌরম অদু হৌদোকপদা মতেং পাংন্নবগীদমক মীয়ামদা লোনশিং পীনবা হোৎনরি৷ বেঙ্ক স্তাফ অসিনা য়াম্না কন্না হোন্নদুনা তৌরিবা থবকশিং অসি থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “মতম অমদা স্ত্রিৎ ভেন্দরশিংনা বেঙ্ক মনুংদা চংনরমদে অদুবু ঙসিদি বেঙ্ক অসিনা মখোয় মখোয়গী য়ুমদা চৎলি৷”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: কোরোনাভাইরস ইনফেক্সন শন্দোরকপা থিংনবগী পান্দমগা লোইননা মুম্বাইগী সিভিক বোদীনা হায়খি মদুদি শমুদ্র মপানশিং অমসুং তুরল খোংবানশিংদা ছথ পুজা তৌবা য়াহল্লরোই। গ্রেতর মুম্বাইগী মুনিসিপাল কোরপোরেশন্না হায়খি মদুদি সিতী পুলিসনা নুমিৎ তারবা মতুংদা পাংথোকপা লাইগী থৌরমশিংগীদমক্তা তাং ২০গী নুমিদাংৱাইরমদা তুরেল মপালশিংদা মীয়াম তিলহনদনবা হোৎনগদবনি। মখোয়না হায়খি মদুদি মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংনা নুমিৎকী লাইদা মীয়াম্না লাই খুরুম্বা য়ানবা খুৎশেমগী পুখ্রিদা অকক্নবা মশিংদা মীয়াম তিনবগী অয়াবা পীগনি অমসুং মসিদা পি.পি.ই. অমসুং তেস্তিং কিতশিং মতিক চানা য়াওরবা মথৌ তাবা মেদিকেল তীমশিংনা খুৎশেমগী পুখ্রিশিং থম্লিবা মফমশিংদা লৈগনি। মহারাস্ত্রদা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯২.৪৯%দা লৈরি অদুগা কেস ফেতেলিতী রেতনা ২.৬৩% ওইখি।
গুজরাত: ফগৎলকপগী চাং অসি মখাতানা হেনগৎলক্তুনা ৯১.৪%দা লৈখ্রে। গুজরাত্তা হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ অমগা লিশিং ৯০ হেনখ্রে।
রাজস্থান: কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু নুমিৎ ২৬কী মতুংদা ১৯,০০০ হেনখ্রে। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা থেংনখিবা কেসশিং অদু অয়াম্বনা জয়পুর জিলাদগী ওইখি (অনৌবা কেস ৪৮৪), মথংদা জোধপুর জিলা (অনৌবা কেস ৩১৭) অমসুং মথংদা অলৱার (অনৌবা কেস ২৪৭)। কেপিতল সিতী জয়পুরদা নুমিৎ খুদিংগী মীওই ৪৫০গী মথক্তা পোজিতিব ওইবা থেংনখি। এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং অসি মফম অসিদা ৬,৫০০গী মথক্তা ওইখি। হৌজিক ফাওবদািনফেক্সন্না মরম ওইরগা মীওই ৪০০গী মথক্তা লৈখিদ্রে। অনৌবা ইনফেক্সনশিংগী য়াম্লবা মশিং কয়া অমা বিকেনের, অলৱার, অজমের অমসুং কোতাদগী থেংনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা সেমপল লাখ ৪০গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কেসশিংগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ভোপাল জিলাদগী থেংনখি (অনৌবা কেস ২০৭), মথংদা ইন্দোর জিলাদগী (অনৌবা কেস ১৭৮) অমসুং মথংদা গ্বালিয়র (কেস ৫৫)। তেস্ত তৌখিবা মীশিংগী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক্তি ৩৩,৫৪,৮৮৪ ওইখ্রে।
ছত্তিসগর: কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং অদু হৌখিবা চয়োল অনিগী মনুংদা হেনগৎলকখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ ১৫নিদা রাজ্য অসিদা কোরোনাভাইরসনা মীওই ২০০গী মথক্তা পুন্সি লৌখ্রে। চীফ সেক্রেতরীনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং হেনগৎলকপগী মতাংদা পাখৎপা ফাওখি অমসুং রেপিদ কোবিদ তেস্তশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং চংনবা ওথোরিতীশিংদা খঙহল্লকখ্রে। মহাক্না দিস্ত্রিক্ত হোসপিতালশিংদা ওক্সিজেন ফেসিলিতী লৈবা ফমুংশিংগী মশিং মতিক চানা ফংহন্নবা জিলাগী কলেক্তরশিংদসু হায়খ্রে। মহাক্না মখাতানা কোবিদকা চুনবা লমচৎ-শাজৎশিং চৎননবা মীয়ামবু পুক্নিং থৌগৎনবা ইন্তেন্সিব এৱেয়রনেস কেমপেন অমা পাংথোকপা অমসুং সীম্তমশিং অমা হেক্তা থেংনবগা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদ তেস্ত তৌনবা খঙহল্লকখ্রে।
গোৱা: রাজ্য অসিদা ফগৎলপগী চাং অসি ৯৫.৫৬% ফাওবা য়ৌখ্রে। ভারত বায়োতেক্কী কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কেন্দিদেত কোভেক্সিনগী ফেস III ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং অদু গোৱাগী রেদকর হোসপিতালদা হৌরগনি।
অসাম: মথংগী চয়োলদগী ইনকমিং ফ্লাইত পেসেঞ্জরশিংগীদমক্তাকোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবা অদু সারুসজাইগী মহুত্তা গুৱাহাতি এবরপোর্ত মশামক্তা পাংথোক্লগনি হায়না অসামগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীত তৌরকখি। অসামগী মনুংদা অমসুং নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা এয়র পেসেঞ্জরশিংনা তঙাইফদনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবা অদু মথৌ তাররোই।
নাগালেন্দ: অনৌবা কেস ১৬৩ লৈখিবগা লোইননা নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ১০,১৮৮ শুখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিং ১,১৩৪দা হেনগৎলকখ্রে।
কেরলা: স্তেত ইলেক্সন কমিশন্না রাজ্য সরকারদা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিং অমসুং ক্বারেন্তিন্দা লৈরিবশিং অদুদা ভোত থাধগদবা নুমিৎ অদুগী নোংমা ৱাৎলিঙৈদা নুংথিলগী পুং ৩ ফাওবা পোস্তেল বেলোতশিংগীদমক্তা এপ্লাই তৌবগী খুদোংচাবা পীননবা হায়রকখ্রে। হেল্থ দিপার্তমেন্তনা কলেক্তরশিংগী মতেংগা লোইননা হোসপিতালশিং অমসুং ক্বারেন্তিনদা লৈরিবা কোবিদ পেসেন্তশিংগীদমক্তা মখোয়গী ভোত থাধনবা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌরগনি। মশাগী য়ুমদা লৈরিবা কোবিদ পেসেন্তশিংনা ইরোই-লোইবদা বুথতা লাক্তুনা অমসুং মখোয়গী ভোতশিং অদু থাধগনি।মরক অসিদা হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং সেনিয়র কোংগ্রেস লীদর, এ.কে.এন্থোনী ঙসি কোবিদ-১৯গী দাইগ্নোস তৌখ্রে। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫,৭৯২ কনফ্রম তৌখ্রে অদুগা পেসেন্ত ৬,৬২০ ফগৎখি। তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১০.৩১%নি অমসুং রাজ্য অসিদা কোবিদকা মরী লৈননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১,৯১৫ শুখ্রে।
তামিল নাদু: আই.সি.এম.আর.গা লোইননা ত্রায়ল ওইনা মমাংদা পাংথোকখিবা, কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগীদমক্তা ওইবা কনভালেসেন্ত প্লাস্মা থেরাপী অসি হৌজিক্তি তামিল নাদুদা ক্লিনিকেল ত্রীতমেন্তকী শরুক অমা ওইখ্রে। পুলমোনোলোজিস্তশিংনা সি.ও.পি.দি. (ক্রোনিক ওবস্ত্রক্তিব পুলমোনরী দিজীজ) লৈবা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংনা হোসপিতেলাইজেশন তৌবগী মতাংদা হেন্না খুদোংথিনীংঙাই ওই হায়না চেকশিন্নবা খঙহল্লকখ্রে। সি.ও.পি.দি. পেসেন্তশিংদা শিবগী চাংসু ৱাংঙি। হেল্থ ওফিসিয়েলশিংনা হন্দক্তা পাংথোকখিবা সেরো সর্ভে অদুগী মতুং ইন্না খঙবা ঙমখি মদুদি সালেমগী পোপুলেশনগী চাদা ২০.৫দি কোবিদ-১৯দা এক্সপোস তৌই অমসুং ভাইরস অসিগী মায়োক্তা এন্তিবোদীশিংশু পুথোকই হায়বসু খঙবা ঙমখি। কোইম্বাতোর হেল্থ ওফিসিয়েলশিংনা হায়খি মদুদি মখোয়না নুমিৎ ১৪নিগী ইনক্যুবেশন পেরদ মতুংদা খক্তমক জিলা অসিদা দীপাৱলিগী মনুংদা ভাইরস অসি কদাই ফাওবা শন্দোকখিবগে হায়বদু খঙবা ঙমগনি।
কর্নাতকা: কর্নাতকা সরকারনা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগীদমক্তা লনাইগী হোসপিতালশিংদা ফমুং ৫০% রিজার্ব তৌনবগী ওর্দর অদু রিভাইস তৌখ্রে; হায়রিবা অসি লনাইগী অমসুং সরকারগী হোসপিতালশিংদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবা লাক্লিবা পেসেন্তশিংগী মশিংদা হন্থরকপা মতুংদগী তৌরকখিবনি। পব্লিক হেল্থ ফাউন্দেশন ওফ ইন্দিয়া অমসুং জিৱন রক্সানা পীবা প্রোজেক্সনশিং অদুগী মতুং ইন্না দিসেম্বর ১২ ফাওবদা কর্নাতকাদা কোবিদ কেস লাখ ৯.২৫ য়ৌবা য়াই।বেঙ্গলুরুগী কোবিদ-১৯ কেস ফেতেলিতী রেত (১.১%) অসি ভারতকী মরু ওইবা সিতীশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নেম্বা ওইখি। ধারৱাদ জিলাদা এক্তিব কোবিদ কেসশিংগী মশিং অসি থা মরিরকশুবা ওইনা নেমনা লৈখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: লোকল বোদী পোলশিং অদু ফেব্রৱারীদা পাংথোক্লগনি হায়না অন্ধ্র ইলেক্সন কমিশন্না হায়খি। লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা লৈরিবা ফিভম অসি পঞ্চয়ত ইলেক্সনশিং পাংথোকপদা শাফদে হায়না অন্ধ্র সরকারনা হায়খি। গোভর্নমেন্ত রেসিদেন্সিয়েল স্কুল স্রিকাকুলমগী ক্লাস ৯গী মহৈরোইশিংনা কোবিদ-১৯ শন্দোরক্লিবা অসি য়েংলগা স্কুলদা মহৈরোইশিংগী মরক্তা ফিজিকেল দিসতেন্সিং ঙাক্না চৎহন্নবা সেন্সরশিং য়াওরবা য়াম্না য়াংবা দিজিতেল আই.দি.কার্দশিং শেমখ্রে।
তেলঙ্গনা: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু কেস ৯৫২ থেংনখিবগা লোইননা ২,৫৮,৮২৮ য়ৌখ্রে। নুমিৎ অদুদা পেসেন্ত ১,৬০২ দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১৩,৭৩২দা হন্থরকখ্রে অমসুং ফগৎলকখিবশিংগী অপুনবা মসিং অদু ২,৪৩,৬৮৬তা হেনগৎলকখ্রে। ই-ক্লিনিক ফ্রাঞ্চাইজনা রুরল তেলঙ্গনাদা সেন্তরশিং হাংদোক্লগনি; লাইচৎ অসিগী মনুংদা দোক্তরশিংগা হকথেংননা উনবা হায়বসি ওইথোকপা য়াম্না ৱাগনি, মসিগী ক্লিনিকশিং অসিনা দোক্তর কন্সল্তেশশিং, দাইগ্নোস্তিক তেস্তনচিংবা কয়া অমা ফংহনগনি।
ফেক্ত চেক