ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକାଧିକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କଲା ଭାରତ
● କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା 5 ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ଖସିଲା
● 80 ଲକ୍ଷ ଡେଇଁଲା ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା
● ସର୍ବମୋଟ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା 12 କୋଟି ଟପିଲା
11 NOV 2020 11:58AM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ଅନେକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ବିଗତ 106 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ ମୋଟ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 5 ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆଜି ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 4,94,657କୁ କମିଛି । ଜୁଲାଇ 28 ତାରିଖରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ବୋଝ 4,96,988 ରହିଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ମୋଟ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ସଂଖ୍ୟାରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ଅଂଶ 5.73% ହୋଇଛି ।
ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡ଼ୁଛି ଯେ ଦେଶରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରେ ହ୍ରାସ ଧାରା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି । ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ନୂଆ ମାମଲା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ଏତେ ତଳକୁ ଖସିବା ନିଶ୍ଚିତ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ, ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ରଣନୀତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକର ଫଳପ୍ରଦ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ଡାକ୍ତର ଏବଂ ସମସ୍ତ କୋଭିଡ-19 ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ତଥା ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ଯୋଗୁ ଭାରତ ଏଭଳି ଅଦ୍ଭୁତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିଛି ।
27 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ 20,000ରୁ କମ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଛି ।
ମାତ୍ର 8 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 20,000ରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ରହିଛି; ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ କେରଳ)ରେ 50,000ରୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ଦେଶରେ 44,281 ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 50,326 ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ମିଶାଇ ଲଗାତର 39 ଦିନ ହେଲା ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲା ତୁଳନାରେ ଦୈନିକ ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ଏବଂ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ତଫାତ ଯୋଗୁ ଦେଶରେ ମୋଟ ସୁସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଦେଶରେ 80 ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ମୋଟ ସୁସ୍ଥ ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆଜିର ତାରିଖରେ 80,13,783 ରହିଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ 75,19,126କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ହାର 92.79%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ଭାରତରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା 12 କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଦେଶରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 11,53,294 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଫଳରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୈନିକ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ଧାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହେବା ଯୋଗୁ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆଗୁଆ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ଫଳରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଦ୍ୱାରା ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇ ନ ଥିବା ଲୋକମାନେ ସଂକ୍ରମଣରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରୁଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ଦୈନିକ ମାମଲା ଲଗାତର ଭାବେ 50,000 ତଳେ ରହିଆସୁଛି ।
ନୂଆ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲାର 77% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦୈନିକ ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ ରହିଛି । ରାଜ୍ୟରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ସର୍ବାଧିକ 6,718 ରୋଗୀ କରୋନାରୁ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ କେରଳରେ 6,698 ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀରେ 6,157 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଦୈନିକ ନୂଆ କରୋନା ମାମଲାର 78% 10 ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲା 7,830 ରହିଛି । ଏହା ପଛକୁ କେରଳରେ 6,010 ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ନୂଆ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟୁରେ 79% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । 24 ଘଣ୍ଟାରେ ଦେଶରେ 512 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । ମୋଟ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ହାର 1.48% ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ହ୍ରାସ ଧାରା ବଳବତ୍ତର ରହିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ 110 ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଯଥାକ୍ରମେ 83 ଓ 53 ଜଣଙ୍କ ଜୀବନ ଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India scales several unprecedented peaks
​​​​​​​Active Caseload falls below 5 lakhs
Total Recoveries cross 80 lakhs, Cumulative Tests cross 12 crores
11 NOV 2020 11:58AM by PIB Delhi
India has crossed several landmark milestones in its collective fight against the global pandemic. The active caseload of India has fallen under the 5 lakh mark for the first time after 106 days. Today, the total burden of active cases is pegged at 4,94,657. It was 4,96,988 on 28th July. With this, the Active Caseload stands at 5.73% of the total positive cases.
This also indicates a sustained trend of declining active cases in the country. It assumes higher significance in the context of several countries across the globe reporting a surge in the number of new cases.
This landmark achievement has been made possible by the Centre's sustained, graded and targeted strategies, their effective implementation by the States/UTs, dedicated and selfless service of doctors and all other COVID-19 warriors.
27 States/UTs have less than 20,000 active cases.
Just 8 States/UTs have more than 20,000 cases; two states (Maharashtra and Kerala) have active cases more than 50,000.
44,281 new cases have been reported in the last 24 hours while 50,326 active cases have recovered in this period. This is the 39th Day of daily recoveries exceeding the daily new cases.
Total Recoveries have thus also risen in the corresponding period along with the difference between Total Recoveries and Total Active Cases.
The Total Recoveries have crossed the 80L mark. The number of total recoveries as on date is 80,13,783. The gap between Recovered cases and Active cases has widened 75,19,126.The Recovery Rate has increased to 92.79%.
In another milestone, India has crossed 12 crore cumulative tests. 11,53,294 tests have been conducted in the last 24 hours in the country.
The trend of daily low cases has been made possible by an exponential increase in the testing infrastructure.
High testing has aided in early identification of the infected population, thus preventing the transmission of the virus to the non-infected.
The New Daily cases continue to be less than 50,000.
77% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.
Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 6,718 newly recovered cases closely followed by the 6,698 figure achieved by Kerala. They are followed by 6,157 recoveries in Delhi.
The top 10 States and UTs have reported 78% of the new cases.
Delhi has reported the highest daily new cases at 7,830. It is followed by Kerala with 6,010 cases.
Ten States/UTs account for 79% of the COVID fatalities. 512 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Total Case Fatality Rate stands at 1.48% and continues its downwards trajectory.
Maharashtra saw the most casualties at 110. Delhi and West Bengal follows with 83 and 53 new deaths, respectively.