Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister, Shri Narendra Modi’s address at the inauguration of the state-of-the-art office-cum-residential complex of Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) at Cuttack
11 NOV 2020 7:01PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Odisha’s Chief Minister and our senior colleague Shri Naveen Patnaik ji, my colleague in central cabinet Ravi Shankar Prasad ji, the son of the land of Odisha and my colleague in the council of ministers Shri Dharmendra Pradhan ji, Income Tax Appellate Tribunal president Hon’ble Justice P.P. Bhatt ji, Odisha’s parliamentarians, legislators, and other friends present in the function,
With the blessing of Lord Jagannath, the Cuttack bench of Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) is being shifted today to its new and modern complex. I can feel the pleasure of going to one’s own home after working in a rented accommodation for a long time from your happy faces. While being part of your moment of happiness, I congratulate and extend my best wishes to all the officers and employees of the Income Tax Appellate Tribunal. This bench of Cuttack will not only offer modern facilities to lakhs of taxpayers of Odisha, but the eastern and north-eastern India as well. This bench will also be able to dispose off the pending appeals of other benches of Kolkata zone after the new facilities. Therefore, many many best wishes to all those taxpayers who will benefit from this new complex, and which will also pave the way for early hearings.
Friends,
Today is also a day to remember a pious soul without whose efforts the Cuttack bench of the IT Appellate Tribunal could not take the present shape. I offer my tributes to Biju Patnaik Babu who remained committed to Odisha and to the service to its people.
Friends,
The Income Tax Appellate Tribunal has a glorious history. I congratulate the present team which is engaged in creating its modern infrastructure across the country. I am told that your own complexes have already been prepared in Bengaluru and Jaipur before Cuttack. In other cities also, you are building new complexes or upgrading the old ones.
Friends,
The upgradation of the entire system is very important in the era of technology that we are reaching today. Modernity, more and more use of technology, especially in our judicial system, has paved the way for new convenience to the citizens of the country. The ideals of fair, accessible and quick justice that you have followed will be further empowered by modern facilities and technical solutions. It is a matter of satisfaction that the Income Tax Appellate Tribunal has been upgrading its benches across the country for virtual hearing. And as Shri P.P. Bhatt said this huge task of virtual hearing happened during the corona period and Ravi Shankar ji was explaining details of the entire country.
Friends,
The long period of slavery developed the relationship between taxpayer and tax collector as the exploited and the exploiter. Unfortunately, not much effort was made to change this image in the tax regime that we had after independence, whereas, India has had very healthy traditions of tax importance and transactions since ancient times. Goswami Tulsidas has said:
बरसत हरसत सब लखें, करसत लखे न कोय
तुलसी प्रजा सुभाग से, भूप भानु सो होय’
This implies that when clouds rain, the benefit is visible to all of us. But when clouds are formed, the sun absorbs the water, but it does not inconvenience anyone. Similarly, governance should also be like that. The common man should not suffer while taxes are collected from him, but when the same money of the country reaches the citizens, people should feel its benefits in their lives. Over the years, the government has moved ahead with this vision.
साथियों,
Friends,
Today's taxpayer is witnessing huge changes and transparency in the entire tax regime. When he doesn't have to wait for months for refund, he gets refund in a few weeks, he experiences transparency. When he sees that the department itself has gone ahead and resolved the age-old dispute on its own, it has liberated it from the dispute, he experiences transparency. When he gets the facility of faceless appeal, he feels more about tax transparency. When he sees that the income tax is continuously decreasing, he experiences more tax transparency. There used to be complaints of tax terrorism during the time of earlier governments. The word tax terrorism used to be heard from everywhere. Today, the country is moving from tax terrorism to tax transparency. This change from tax terrorism to tax transparency has come because we are moving ahead with the approach of Reform, Perform and Transform. We are reforming the rules and procedures with the maximum help of technology. We are performing with a clear conscience and clear intentions and we are also transforming the mindset of tax administration.
Friends,
Today, there is zero tax on income up to Rs. 5 lakh in the country. Today, our youth of the lower middle class are getting its huge benefit. The new option of income tax given in the budget this year is very simple and it saves the taxpayer from unnecessary tension and expenses. Similarly, to speed up the pace of development and make India more investment friendly, a historic cut has been made in corporate tax. Corporate tax has been reduced for the companies which offer employment to lakhs of youths. The tax rate for new domestic manufacturing companies has been set at 15 percent for the country to become self-sufficient in manufacturing. The Dividend Distribution Tax has also been scrapped to increase investment in India's equity market. GST has also reduced the web of dozens of taxes and the tax rate in most goods and services has also come down.
Friends,
Till about 5-6 years ago, there was a situation where if the Income Tax Commissioner used to give relief up to Rs 3 lakh to the taxpayer, it used to be challenged in ITAT. Our government has increased this limit from Rs. 3 lakh to 50 lakhs. Similarly, only those cases go to the Supreme Court which concerns a tax appeal of at least Rs. 2 crore. These efforts have not only improved the ease of doing business, the burden of disputed cases on many institutions has also been reduced.
Friends,
The biggest reforms that have been made, along with tax reduction and ease of process, are linked to the dignity of honest taxpayers and protecting them from troubles. Today, India is among the few countries in the world where both the rights and duties of taxpayers have been codified, have been recognized legally. This has been a huge step to build trust and transparency between the taxpayer and the tax collector. A person who is putting in his labour, his sweat for the development of the country, and is giving employment to many countrymen, deserves respect. And I had mentioned about this with due respect from the Red Fort on August 15 that when the difficulties of the country's wealth creators are reduced, they get protection and then their trust grows in the country's systems. The result of this growing trust is that more and more friends are coming forward to join the tax system for the development of the country. I want to give you another example of how the government is relying on taxpayers.
Friends,
Earlier, the system was such that most of the people or businesses in the country had to face the scrutiny of the Income Tax department when they used to file income tax returns. But, it is not like that. The thought process in the government is to trust the income tax return completely at first after being filed. As a result of this, 99.75 percent of the returns filed in the country today are accepted without any objection. The scrutiny is done in only 0.25 percent cases. It is a big change which has come about in the country's tax system.
Friends,
The role of tribunals is very important in achieving the goals of tax reforms in the country. The way you have carried out your work by utilizing your virtual time, I am hopeful that you will also think about a faceless system and whether the Income Tax Appellate Tribunal can move towards a faceless system on the lines of faceless assessment and appeals. Can priority be given to e-hearing instead of physical hearing? If it has been done during the corona period, it can be extended in future.
Friends,
During this period of corona, we all have the experience that all things are being done in an equally transparent and effective manner through video conferencing. Today, when you're building campuses with modern amenities in Benches across the country, these reforms aren't difficult for you. It will save time, money and energy of taxpayers. The disputes will also be settled quickly.
Friends,
The scholars have said that -- न्यायमूलं सुराज्यं स्यात्, संघमूलं महाबलम् ॥
Justice is the core of good governance and the organization is the root of the extraordinary power. Therefore, continuous efforts are being made to energise the power of justice and the organization for a self-reliant India. This is the motivation behind a series of reforms happening in India. I am fully confident that all our efforts will succeed with our concerted efforts.
Once again, I congratulate all the friends associated with the Income Tax Appellate Tribunal and the people of Odisha for this modern campus. Many best wishes to you for the upcoming festivals, including Diwali. I will say one thing for sure that we do not have to take corona lightly. I will specially request the people of Odisha to follow all those small precautions like wearing a mask, maintaining distance, washing hands with soap, etc. Odisha is a great land of art and culture. Today, the Vocal for Local mantra is buzzing. We should only try to buy only those products which have been made from the soil of India and are the result of the sweat and talent of the youth of our country. This I would like to say to Odisha and the countrymen from the land of Lord Jagannath that go Vocal for Local. Local products should not be bought only during Diwali. We would like that Diwali is celebrated 365 days and we keep on buying local products in all these 365 days. See, the economy of the country will start growing at a faster pace. The strength of the sweat of our great people can take the country to new heights. With this belief, my best wishes to all of you on this auspicious occasion.
Many many thanks!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କଟକଠାରେ ଆୟକର ଆପେଲେଟ୍‌ ଟ୍ରିବୁନାଲ (ଆଇଟିଏଟି)ର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ତଥା ଆବାସିକ ପରିସରର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 NOV 2020 7:01PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଆମର ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀ ଶ୍ରୀମାନ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶା ମାଟିର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ମୋର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ସାଥୀ ଶ୍ରୀମାନ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଆୟକର ଆପେଟେଲ ଟ୍ରିବୁନାଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନ୍ୟବର ଜଷ୍ଟିସ ପି ପି ଭଟ୍ଟ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଗଣ ଏବଂ ସାଥୀବୃନ୍ଦ,
ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ସହିତ ଆୟକର ଆପେଲେଟ ଟ୍ରିବୁଲାନ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଆଇଟିଏଟିର କଟକ ବେଞ୍ଚ ଆଜି ନିଜର ନୂତନ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପରିସରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରୀତ ହେଉଛି । ଏତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଡ଼ା ନିଆଯାଇଥିବା ଏକ ବିଲଡିଂରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ, ନିଜସ୍ୱ ଘରକୁ ଯିବାର ଖୁସି କେତେ ଅଧିକ ତାହାର ଅନ୍ଦାଜ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲିତ ଚେହେରାକୁ ଦେଖିଲେ ମୋତେ ଜଳଜଳ ହୋଇ ଦୃଶ୍ୟ ହେଉଛି । ଖୁସିର ଏଇ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆଇଟି ଅପେଲେଟ୍‌ର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । କଟକର ଏହି ବେଞ୍ଚ୍‌ ଏବେ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସର୍ବାଧୁନିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ନୂତନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ବେଞ୍ଚ୍‌ କୋଲକାତା ଜୋନର ଦ୍ୱତୀୟ ବେଞ୍ଚର ମଧ୍ୟ ପିଛିଲା ଭାବେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଅପିଲଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ଏହିସବୁ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପରିସରରେ ଉପଲବ୍ଧ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ସେମାନଙ୍କର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ ଶୁଣାଣି ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ଦିନ ଜଣେ ପୁଣ୍ୟାତ୍ମାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଅବସର, ଯାହାଙ୍କ ପ୍ରୟାସବିନା ଆୟକର ଆପେଲେଟ୍‌ ଟ୍ରିବୁନାଲର କଟକ ବେଞ୍ଚର ଏହି ସ୍ୱରୂପ କଦାପି ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତା । ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ, ଓଡ଼ିଶାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ନିମନ୍ତେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିବା, ବିଜୁ ପଟ୍ଟନାୟକ ଜୀ, ବିଜୁ ବାବୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ନିଜର ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆୟକର ଆପେଲେଟ ଟ୍ରିବୁନାଲର ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ରହିଛି । ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଟିମଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନିଜର ଆଧୁନିକ ସଂସାଧନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ କଟକ ପୂର୍ବରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ଜୟପୁରରେ ପ୍ରଥମେ ନିଜସ୍ୱ ପରିଦର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି । ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବା କିମ୍ବା ପୁରୁଣା ସୌଧର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ସେଠାରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି ହୋଇପଡ଼ିଛି । ବିଶେଷକରି, ଆମର ନ୍ୟାୟତନ୍ତ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ ସରଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ନିରପେକ୍ଷ, ସୁଲଭ, ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟର ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶକୁ ନେଇ ଆପଣମାନେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି, ତାହା ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ହେବ । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସନ୍ତୋଷର କଥା ଯେ ଆଇଟି ଆପେଲେଟ୍‌ ଟ୍ରିବୁନାଲ, ସାରା ଦେଶରେ ନିଜସ୍ୱ ବେଞ୍ଚକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅପ୍‌ଗ୍ରେଡ଼ କରୁଛି ଏବଂ ଏବେ ଏବେ ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀମାନ ପି ପି ଭଟ୍ଟଜୀ ସୂଚୀତ କଲେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ କାମ, ଏଭଳି କରୋନ ମହାମାରୀ ଭଳି କାଳଖଣ୍ଡରେ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି, ଭର୍ଚୁଆଲ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ରବିଶଙ୍କର ଜୀ ତ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶ ପରାଧୀନ ଥିବାବେଳେ କରଦାତା ଏବଂ ଟିକସ ଅସୁଲକାରୀ, ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଶୋଷିତ ଏବଂ ଶୋଷକ ଭାବେ ହିଁ ବିକାଶ ଲାଭ କରିଥିଲା । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରେ ଆମର ଯେଉଁ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଲା ସେଥିରେ ଏପରି ଛବିକୁ ବଦଳାଇବା ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ହେବାର କଥା, ତାହା ସେତେ ମାତ୍ରାରେ କରାଯାଇ ନଥିଲା । ଯଦ୍ୟପି ଭାରତରେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ହିଁ ଟିକସର ମହତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଦେଣନେଣକୁ ନେଇ ବହୁତ ସୁସ୍ଥ ପରମ୍ପରାର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଚଳନ ଥିଲା । ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଳସୀଦାସ ଜୀ କହିଯାଇଛନ୍ତି:
ବରସତ ହରସତ ସବ ଲଖେଁ, କରସତ ଲଖେ ନ କୋୟ
ତୁଳସୀ ପ୍ରଜା ସୁଭାଗ ସେ, ଭୁପ ଭାନୁ ସୋ ହୋୟ ।
ଏହି ଦୋହାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ ହେଲା ଏଇଆ ଯେ ଯେତେବେବେଳେ ବାଦଲ ବର୍ଷା କରେ, ତ ଏହାର ଲାଭ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବାଦଲ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ସୂର୍ଯ୍ୟ ପାଣିକୁ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ ଶୋଷିଥାଏ । ସେତେବେଳେ ଏହାଦ୍ୱାରା କାହାକୁ କଷ୍ଟ ହୋଇନଥାଏ । ସେହିଭଳି ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବି ହେବା ଦରକାର । ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଟିକସ ଅସୁଲ କରିବ ତ କାହାକୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର କଷ୍ଟ ହେବା ଅନୁଚିତ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସେହି ଅର୍ଥ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଉପଯୋଗ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅନୁଭୂତ ହେବା ଜରୁରି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ସରକାର ଏହି ଭିଜନକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ଟିକସଦାତା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଖୁବ୍‌ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପାରଦର୍ଶିତାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଦବୃତ୍ତ ଟିକସ ଫେରସ୍ତ ପାଇଁ ମାସ ମାସ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, କିଛି ସପ୍ତାହ ଭିତରେ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ପଇସା ଫେରସ୍ତ ମିଳିଯାଉଛି, ତାହାକୁ ଆମେ ପାରଦର୍ଶିତ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିବା ନାହିଁ କି? ଯେତେବେଳ ସେମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆୟକର ବିଭାଗ ନିଜେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ବିବାଦକୁ ସମାଧାନ କରିଦେଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ବିବାଦ ଝିନଝଟରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପାରଦର୍ଶିତା ସହଜରେ ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେସଲେସ୍‌ ଅପିଲର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସହଜ ଭାବେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜେ ଦେଖୁଛନ୍ତିଯେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆୟକର ମାତ୍ରା କମିଚାଲିଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଥିବା ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବର ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଅଭିଯୋଗ କରାଯାଉଥିଲା, ଟ୍ୟାକ୍ସ ଟେରୋରିଜିମ୍‌ ଚାରିଆଡ଼ୁ ଏହି ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ଟ୍ୟାକ୍ସ ଟେରୋରିଜିମ୍‌! ଆଜି ଦେଶ ଏହାକୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ି ଟ୍ୟାକ୍ସ ଟ୍ରାନ୍ସପାରେନ୍ସି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଟ୍ୟାକ୍ସ ଟେରୋରିଜିମରୁ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଟ୍ରାନ୍ସପାରେନ୍ସର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଇଥିପାଇଁ ଆସିପାରିଛି କାରଣ ଆମେ ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ଆପ୍ରୋଚର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛୁ । ଆାମେ ସଂସ୍କାର କରୁଛ, ନିୟମ ବନାଉଛୁ । ବିଧି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସେଥିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ସହଯୋଗ ମିଳି ପାରୁଛି ଏବଂ ଆମେ ତାହା ନେଉଛୁ । ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମହତ ଓ ପରିଷ୍କାର, ସ୍ପଷ୍ଟ ଅଭିପ୍ରାୟର ସହିତ ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ଆମେ ଟ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ରଶାସନର ମାନସିକତାରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ, 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଡ଼ାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଟିକସର ମାତ୍ରା ଜିରୋ । ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଆମର ଆଜିର ଯେଉଁ ନୂତନ ଯୁବପିଢ଼ି ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ହିଁ ମିଳିପାରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆୟକରର ଯେଉଁ ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ତାହା ଆହୁରି ଅଧିକ ସରଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଭାବେ ହଇରାଣ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚାନ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ । ଏହିଭଳି ଭାବେ ବିକାଶର ଗତିକୁ ପ୍ରଖର କରିବା ସକାଶେ ଭାରତକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିବା ଅଭିପ୍ରାୟରେ କର୍ପୋରେଟ୍‌ ଟିକସରେ ଐତିହାସିକ କାଟ କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟରତ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଦେଶ ମାନୁଫାକ୍‌ଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଭଳି ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ନୂତନ ଘରୋଇ ମାନୁଫାକ୍‌ଚରିଂ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ହାର 15 ପ୍ରତିଶତ କରାଯାଇଛି । ଭାରତର ଇକୁଇଟି ବଜାରରେ ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବା ସକାଶେ ଅଂଶଧନ ବିତରଣ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ଜିଏସଟି ଦ୍ୱାର ଡ଼ଜନ ଡ଼ଜନ ଟିକସର ଯେଉଁ ଜାଲ ବିଛାଯିବା ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା ତାହାକୁ କମ୍‌ କରାଯାଇପାରିଛି ଏବଂ ଅଧିକତର ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାକୁ ସେହି ସେବାରେ ଟିକସ ଦରରେ ବହୁତ କାଟଛାଣ୍ଟ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜକୁ 5-6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଥିଲା ଯେ ଯଦି ଆୟକର କମିଶନର କରଦାତାଙ୍କୁ ଯେବେ 3 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିଲିଫ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଆଇଟିଏଟିରେ ଚାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଉଥିଲା । ଏହି ସୀମାକୁ ଆମ ସରକାର 3 ଲକ୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏବେ 50 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ସୁପ୍ରିମ୍‌ କୋର୍ଟରେ ଏହି କେଶ୍‌ ଯେତେବେଳେ ପହଞ୍ଚୁଥିଲା, ଯେଉଁଠି ଅତି କମ୍‌ରେ 2 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ଅପିଲର ବିଷୟ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ ତ ବଢ଼ିପାରିଛି, ଅନେକ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ଉପରେ ଥିବା ବିବାଦିତ ମାମଲାର ବୋଝ ମଧ୍ୟ କମ୍‌ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଟିକସ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରାଯିବା ସହିତ ଯେଉଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଧାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ତାହା ହେଲା ସଚ୍ଚୋଟ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଗରିମା ସହିତ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରହିଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ । କେମିତି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କୁ ହଇରାଣ ହରକତରୁ ବଞ୍ଚାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସେହି କେତେଗୋଟି ଚୟନକୃତ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ଭିତରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉଭୟକୁ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜିକୃତ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଆଇନର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଟିକସଦାତା ଏବଂ ଟିକଟ ଅସୁଲକାରୀଙ୍କ ଭିତରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ, ପାରଦର୍ଶିତା ସକାଶେ, ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହେଉଛି । ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ଶ୍ରମ, ନିଜର ସ୍ୱେଦ, ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଲଗାଇ ଦେଇଛି, ଅନେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିପାରିଛି, ସେମାନେ ସର୍ବଦା ସମ୍ମାନର ଅଧିକାରୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ମୁଁ ପନ୍ଦର ଅଗଷ୍ଟ ଦିନ ଲାଲକିଲ୍ଲା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅତି ଆଗ୍ରହର ସହ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଏହି କଥାର ସୂଚନା ଦେଇଥିଲି । ଦେଶର ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ୟା କମିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷ ମିଳିବ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଏଇଆ ଯେ ଏବେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସାଥୀ ଦେଶର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହେବା ସକାଶେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି । ସରକାର କିଭଳି ଭାବେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏଭଳି ଥିଲା ଯେ ଦେଶରେ ଯେତେଯେତେ ଲୋକ ବା ବ୍ୟବସାୟୀ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଙ୍କୁ ଆୟକର ବିଭାଗର ସ୍କ୍ରୁଟିନିର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଉ ନାହିଁ । ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ଏଇଆ ଯେ ଯେଉଁ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ ହେଉଛି, ତାହା ଉପରେ ପ୍ରଥମେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା । ଏହାର ସୁଫଳ ହେଲା ଏଇଆ ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ ହେଉଛି,ସେଥିରୁ 99.75 ପ୍ରତିଶତ ବିନା କୌଣସି ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ବିନା ସ୍ୱୀକାର କରିନିଆଯାଉଛି । କେମଳ 0.25 ପ୍ରତିଶତ ମାମଲାର ହିଁ ତନଖି କରାଯାଉଛି । ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଦେଶର ଟିକସ ଅସୁଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆସିସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ହେଉଥିବା ଟିକସ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଟ୍ରିବୁନାଲର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବେ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମୟର ଉପଯୋଗ କରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହିଭଳି ଭାବେ ଆମେ ଫେସ୍‌ଲେସ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବା । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ ଯେ ଫେସ୍‌ଲେସ୍‌ ଆସେସମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଅପିଲ ଭଳି ଆୟକର ଆପେଲେଟ୍‌ ଟ୍ରିବୁନାଲ କଣ ଫେସଲେସ୍‌ ଦିଗରେ ପାଦ ଥାପିବାକୁ ଯାଉଛି କି? ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ହାଜର ହୋଇ ଶୁଣାଣିରେ ସାମିଲ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଣ ଇ-ହିଅରିଂକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇ ପାରିବ? କରୋନା ସମୟରେ ଦିଆଯାଇଛି, ଆଗକୁ କଣ ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯିବ?
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନାର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆମେ ସଭିଏଁ ଏହି କଥା ସଦାବେଳେ ଅନୁଭବ କରୁଛେ ଯେ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ସକଳ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ସେତିକି ପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରୁଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସାରା ଦେଶର ବେଞ୍ଚଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାମାନ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ପରିସରମାନ ନିର୍ମାଣ କରୁଛେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏଭଳି ସଂସ୍କାର କଦାପି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବନାହିଁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସମୟ, ଧନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବଞ୍ଚିବ । ବିବାଦ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରିତ ଭାବେ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଦ୍ୱାନଜନ କହିଯାଇଛନ୍ତି ଯେ - ନ୍ୟାୟମୂଳଂ ସୁରାଜ୍ୟହ ସ୍ୟାତ୍‌, ସଂଘମୂଳଂ ମହବଳମ୍‌ ।
ନ୍ୟାୟ ସୁରାଜ୍ୟର ମୂଳ ଆଧାର ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସଂଗଠନ ମହାଶକ୍ତିର ଭିତ୍ତି ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେଇଥିପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଂଗଠନର ଶକ୍ତିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍କାର ଘଟିଚାଲିଛି, ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଚାଲିଥିବା ଏହି ସଂସ୍କାର ପଛରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଆୟକର ଆପେଲେଟ୍‌ ଟ୍ରିବୁନାଲ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଆଧୁନିକ ପରିସର ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦୀପାବଳୀ ସହିତ ଆଗକୁ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ପର୍ବ ଓ ଉତ୍ସବର ମଙ୍ଗଳକାମନା ଓ ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କହିବି ଯେ ଆଜିର ଏହି କରୋନା କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆମମାନଙ୍କୁ କରୋନାକୁ ମାମୁଲି ଭାବେ ହେୟଜ୍ଞାନ କରିବା ଅନୁଚିତ । ଏଥିପାଇଁ ସାବଧାନ ରହିବା ସକାଶେ ଯେଉଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ ଆବଶ୍ୟକ ଯେପରି କି ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ସାବୁନରେ ହାତକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଧୋଇବା, ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ଏହି କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଲାଗି ନିଶ୍ଚୟ କହିବି ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା କଳା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ବିରାଟ ତପୋଭୂମି, ତପସ୍ୟାର ଭୂମି ଭାବେ ପରିଚିତ । ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ମନ୍ତ୍ର ଗୁଂଜରିତ ହେଉଛି ଯେ ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ୍‌ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଏହି ଆବାଜ ଶୁଭୁଛି, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣର ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଶ୍ରମର ସ୍ୱାକ୍ଷର ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୋର ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ମିଶିଛି, ସେହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ୁ । ସେଇସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆପଣମାନେ କ୍ରୟ କରନ୍ତୁ । ଦେଶର ମାଟିରୁ ଦେଶର ଶ୍ରମରୁ ନାନା ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଗ୍ରହ ରହିବା ବାଂଛନୀୟ । ଏହି କଥା ମୁଁ ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଦେଶର, ଓଡ଼ିଶାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ । ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ଦୀପାବଳୀ ଏବଂ କେବଳ ଦୀପାବଳୀ ନୁହେଁ, ଆମେ ତ ଚାହିଁବା ଯେ 365 ଦିନ ଆମେ ଲୋକାଲ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ ଚଳିବା । ଦେଖନ୍ତୁ ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆମର ମେହନତୀ ମଣିଷଙ୍କ ଶ୍ରମ ଓ ସ୍ୱେଦରେ ଏଭଳି ଶକ୍ତି ମହଜୁତ ରହିଛି ଯାହା ଦେଶକୁ ଆଉ ଏକ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆଜିର ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା, ମଙ୍ଗଳକାମନା ।
ବହୁତ ବହତୁ ଧନ୍ୟବାଦ!