ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସନ୍ତା 13 ତାରିଖ ଦିନ ଜାମନଗର ଏବଂ ଜୟପୁରଠାରେ ଦୁଇଟି ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 NOV 2020 3:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତା 13 ତାରିଖ ଦିନ ଜାମନଗରଠାରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆରଏ) ଏବଂ ଜୟପୁରଠାରେ ଜାତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଏ)ର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ପଞ୍ଚମ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଉଦଘାଟିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵକୁ ନେତୃତ୍ଵ ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଧନ୍ଵନ୍ତରୀ ଜୟନ୍ତୀକୁ 2016ରୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହା ଆସନ୍ତା 13 ତାରିଖରେ ପଡିବ । ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଏହି ପେଶା ଓ ସମାଜ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ । ଏହା କୌଣସି ଉତ୍ସବ ବା ସମାବେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦର ଭୂମିକା ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ରହିବ ।
ଆୟୁଷ ପଦ୍ଧତିରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଅନେକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଅଳ୍ପ ବ୍ୟୟଯୁକ୍ତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲୋକଲୋଚନାକୁ ଆଣି ଏହା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦିଗରେ କିପରି ଉପାଦେୟ ହେବ ତାହା ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆୟୁଷ ଶିକ୍ଷାର ଆଧୁନିକରଣ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଗତ 3-4 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଦିଗରେ ବହୁବିଧ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନିଆଯାଇଛି । ଏଦିଗରେ ଜାମନଗରସ୍ଥିତ ଆଟିଆରଏ ଏବଂ ଜୟପୁରର ଏନଆଇଏ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଓ ଏହାକୁ ଡିମ୍ଡ଼ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଆୟୁର୍ବେଦ ଶିକ୍ଷାର ଆଧୁନିକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ । ଏହାଛଡା ଔଷଧପତ୍ରର ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ପଦକ୍ଷେପ । ସେଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦୁଇଟିକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଶିକ୍ଷା ଦିଗରେ ସ୍ଵୟଂଶାସିତ କ୍ଷମତା ଦିଆଯିବ ଓ ଜାତୀୟ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ଭୂମିକା ତୁଲାଇପାରିବ ।

Prime Minister's Office
PM to dedicate to the nation two future-ready Ayurveda institutions at Jamnagar and Jaipur on 13th November 2020
11 NOV 2020 3:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation Institute of Teaching and Research in Ayurveda (ITRA) at Jamnagar and National Institute of Ayurveda (NIA) at Jaipur on 5th Ayurveda Day (i.e) 13th November, 2020 via video conferencing. These institutions are expected to play global leadership roles in the growth and development of Ayurveda in the 21st Century.
Background:
The Ayurveda Day is being observed every year from 2016, on the day of Dhanwantri Jayanti. This year it falls on 13th November 2020. Ayurveda day is more an occasion of re-dedication to the profession and the society, than one of festivities or celebrations. Potential role of Ayurveda in the management of the Covid-19 pandemic will be the focus of this year’s ‘Ayurveda Day’observation.
Utilising the immense untapped potential of AYUSH systems of healthcare for providing effective and affordable solutions for India’s public health challenges is a priority of the Government. Consequently, modernisation of AYUSH education is also a priority area. Multiple steps have been taken for this in the last 3-4 years. Dedication to the nation of ITRA, Jamnagar as an Institution of National Importance and NIA, Jaipur as an Institution Deemed to be University is a historic step not just in the modernization of Ayurveda Education, but in the evolution of traditional medicine itself. This will provide them the autonomy to upgrade the standard of Ayurveda education, frame various courses as per emerging national and international demand and excel in modern research to generate more and more evidences.