PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
06 NOV 2020 6:22PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা হৌজিক হৌখিবা চয়োল মঙাদগী কেস অনৌবশিংদগী অনৌবা ফগৎলকখিবশিংনা হেনখিবগী রিপোর্ত তৌরি
• হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নাবা মীওই ৫৪,১৫৭ নারম্বদগী ফগৎখিবদা অনৌবা কনফর্ম কেস অসি হৌজিক-হৌজিক ৪৭,৬৩৮ ওইরি
• লৈবাক অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি মখা তানা চাদা ৯২.৩২ ওইরি
• ঙসি এক্তিব কেসশিং ৫,২০,৭৭৩ ওইখি
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিদগী, ভারতনা মালেমগী লাইচৎ অসি থৌনা ফনা লান্থেংনবদা, মালেম অসিনা ভারতকী লৈবাক্কী ওইবা লমচৎ অমসুং ভারতকী অশেংবা মপাঙ্গল অদু উবা ফংখি
• য়ু.জি.সি.না কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা থম্লিবা লোকদাউন অসিগী মতুংদা য়ুনিবর্সিতিশিং অমসুং কোলেজশিং অমুক হন্না হাংবগী চৎন-পথাপ পীখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
হৌখিবা চয়োল ৫দগী কেস অনৌবশিংদগী অনৌবা ফগৎলকখিবশিংনা হেনখ্রে, এক্তিব কেসশিং অসি মখা তানা হন্থরক্তুনা ঙসি লাখ ৫.২ ওইরে
হৌখিবা পুং ২৪সিদা লৈবাক অসিদা অনৌবা কেস ৫০,০০০দগী তানা রিপোর্ত তৌরকখিবদা নুতিগী অনৌবা ফগৎলকপশিং অসি ৫৪,০০০ হেনখ্রে। হৌখিবা চয়োল মঙাদগী ভারত্তা অনৌবা ফগৎলকখিবশিং অসি নুতিগী অনৌবা কেসশিংগী মনিং চেল্লি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নাবা মীওই ৫৪,১৫৭ নারম্বদগী ফগৎখিবদা অনৌবা কনফর্ম কেস অসি হৌজিক-হৌজিক ৪৭,৬৩৮ ওইরি। হৌখিবা চয়োল ৫দগী নুতিগী অনৌবা কেসশিংগী চাংচৎ অসি লেপ্তনা হন্থরক্লি। ওক্তোবরগী অহানবা চয়োলদা নুতিগী অনৌবা কেসশিংগী চাংচৎ অসি ৭৩,০০০দগী হেন্না রেজিস্তর তৌরকখিদুনা নুতিগী অনৌবা কেসকী চাংচৎ অসি ৪৬,০০০দা তাথরকখ্রে। ফগৎলকপশিং অসি লেপ্তনা হেনগৎলকপগী মহৈনা এক্তিব কেসশিং অসি মখা তানা হন্থরক্লি। এক্তিব কেসকী মশিং অসি ঙসি ৫,২০,৭৭দা লৈরি। লৈবাক অসিদা পোজিতিব ওইবগী অপুনবা মশিং অসি হৌজিক এক্তিব কেসকী চাদা ৬.১৯ ওইরে। এক্তিব কেসশিং অসি লেপ্তনা হন্থরকপা অসিনা চাং ৱাংনা ফগৎলকপা কেসশিংগী মশিংনা শৌগৎলি। অপুনবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অসি ৭,৭৬৫,৯৬৬ ওইরে। ফগৎলকপা অমদি এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লাপ্নরিবা অসি লাখ ৭২.৫(৭২,৪৫,১৯৩) নক্না লৈরে। লৈবাক অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি মখা তানা চাদা ৯২.৩২ ওইরি। রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা অনৌবা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮০ ওইখি। মহারাস্ত্র অসিনা নোংমখক্তদা ১১,০০০হেন্না খ্বাইদগী মশিং য়াম্না ফগৎলকখ্রে। অনৌবা কেস মশিং অসি চাদা ৭৯দি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১০দগীনি।
কেস ৯,০০০দগী হেন্না কেরলানা মথং চেন্দুনা কেস ১০,০০০ হেনবা অনৌবা কেসশিং রিপোর্ত তৌরক্তুনা মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস মশিং অসি খ্বাইদগী য়াম্লি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা কেস ফেতেলিতী ৬৭০গী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগীশিং অসিদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী তরাদা চাউরাক্না চাদা ৮৬ ওইখি। অনৌবা ফেতেলিতীশিংগী রিপোর্ত তৌরকখিবা অসিদগী চাদা ৩৮দি মহারাস্ত্র(অশিবা ২৫৬)দগীনি। নৌনা মীওই ৬৬ শিদুনা দিল্লীনা মথংদা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না ভর্চ্যুএল গ্লোবেল ইনবেস্তর রাউন্দতেবলদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং ভর্চ্যুএল গ্লোবেল ইনবেস্তর রাউন্দতেবলদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। রাউন্দতেবল অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিদগী, ভারতনা মালেমগী লাইচৎ অসি থৌনা ফনা লান্থেংনবদা, মালেম অসিনা ভারতকী লৈবাক্কী ওইবা লমচৎ অমসুং ভারতকী অশেংবা মপাঙ্গল অদু উবা ফংখি। মহাক্না হায়খি লাইচৎ অসিনা ভারত মচাশিংবু খঙনরিবা মগুনশিং ওইরিবা থৌদাং লৌবা ঙম্বগী ৱাখল্লোন, মীনুংশি লৈবগী ৱাখল্লোন, লৈবাক্কী অপুনবগী শক্তম ঙাকপা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপগী ইনোৎ অদু মাই পাক্না উৎপা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি মদুদি ভাইরস অসি লান্থেংন্দুনা লোয়ননা শেন্মীৎলোন্দা তাংদাংবা অমা পুরক্তুনা ভারতনা হন্দক্কী লাইচৎ অসি থেংনবদা শিংথানীংঙাই ওইবা মওংদা অখাং কনবা অদু উৎখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি অখাং কনবা অসিনা ভারতকী সিস্তেম মপাঙ্গলদা, মীয়ামনা মতেং পাংবদা অমসুং সরকারগী পোলিসীশিং তাংদাংবা ফীভমদা পুরকপদা থৌনা হাপখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরিবা চৎনবীশিং লৈতবা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎলি অমসুং ঙসিদি, ভারত অসি অফবগীদম্তা অহোংবা নাইরক্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারতনা আত্মানির্ভর ওইননবা হোৎনরিবা অসি মঙলান অমা খক্তা নত্তে, মসি নীংথিনা য়াৎলবা শেন্মীৎলোগী লালোং অমনি। মহাক্না হায়খি লালোং অসিনা ভারতপু মালেমগী মেন্যুফেকচরিং পাৱর-হাউস অমা ওইনবা ভারতকী বিজনেসশিংগী কেপেবিলিতীশিং অমসুং ৱার্করশিংগী স্কিলশিং অদু শীজিন্নবদা পান্দম থম্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, মসিনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকপদা মালেমগী সেন্তর অমা ওইহন্নবা লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজীগী মপাঙ্গল শীজিন্নবদা পান্দম থম্লি অমসুং মশাগী য়াম্লবা হ্যুমেন রিসোর্সশিং অমসুং মখোয়গী তেলেন্তশিং অদু শীজিন্নদুনা মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক য়ানবা পান্দম থম্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভর্চুএল গ্লোবেল ইনভেস্তর রাউন্দতেবলদা পি.এম. ৱা ঙাংখিবা অদুগী অইবা মরোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গুম্বা হেল্থ চেলেঞ্জশিং অসি থেংন্নবা মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রী অসি হেন্না পাকথোক চাওথোকহন্নবগীদমক ই.ই.পি.সি. ইন্দিয়া অমসুং এন.আই.দি. খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নখ্রে
লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরদা মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতুংদা থোক্লকপা য়াবা তঙাই ফদবশিং অদু মেনশিনবা ঙম্নবা মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রীগীদমক দিজাইনশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং হেন্না ফহন্নবা অমসুং এপগ্রেদ তৌনবা ই.ই.পি.সি. ইন্দিয়া অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ দিজাইননা পুন্না খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নখ্রে৷ ইন্নোভেতিব অমসুং সুপেরিয়র দিজাইনশিং অদু চৎনবা য়াবা লেভেল অমদা পুরকপা য়ানবগী পান্দমদা, সরকার অসিগী অখন্নবা স্কিম অমগী মখাদা হেল্থ সেক্তর অসিগীদমক ইনকুবেসন আইদিয়া তরেৎ এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না অয়াবা পীখ্রে হায়না (এম.এস.এম.ই.)এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং দিভেলপমেন্ত কমিশনার শ্রী দি.কে. সিংহনা ঙসি ফোংদোকখ্রে৷ ই.ই.পি.সি. ইন্দিয়া-এন.আই.দি. দিজাইন সেরিস লোঞ্চ তৌবগী ৱেবিনার অমদা মহাক্না ৱা ঙাংখ্রে৷ ৱেবিনার অদু অসুম্না মমিং থোনখি: মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রীগীদমক পোস্ত কোবিদ ১৯- দিজাইন ইন্তর্ভেন্সন৷ অহানবা দিজাইন সেরিস অসি মেদিকেল সেক্তরগীদমক হৌদোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ''কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা হৌজিক ওইহল্লিবা ফিভম অসিদা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা য়াম্না লুবা তানফম অসি লান্থোকপা ঙম্নবা ফিভম অসি লাকশিন্নবা লৈবাক অসিনা হোৎনরি৷ কোবিদ-১৯ অসি লান্থেংন্নবা নোংমদা পি.পি.ই.কিৎ লাখ ২ হেন্না ঐখোয়না পুথোকপা ঙম্মী৷ মেদিকেল দিভাইসশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা য়াম্না মরু ওইবা ইমপোর্ত-দোমিনেন্ত সেক্তর অমা ওইরে৷ ক্রিতিকেল কেয়রগীদমক কমপ্লেক্স মেদিকেল দিভাইসশিংদা মখা পোনবা অসি তেক্নোলোজী সেন্ত্রিক ওই অমসুং ইন্নোভেসন অমসুং দিজাইন্দা হেন্না মীৎযেং চংনবা হায়খ্রে,'' হায়না শ্রী সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
য়ু.জি.সি.না কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা থম্লিবা লোকদাউন অসিগী মতুংদা য়ুনিবর্সিতিশিং অমসুং কোলেজশিং অমুক হন্না হাংবগী চৎন-পথাপ পীখ্রে
য়ুনিবর্সিতি গ্রান্ত কম্মিসন্না য়ুনিবর্সিতি অমসুং কোলেজ মখোয়গী কেম্পসসিং অমুক হাংদোক্নবা চৎন-পথাপ শেমখ্রে অমসুং পীখ্রে। মসিগী চৎন-পথাপ অসি হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র মিনিস্ত্রীনা য়াম্না কুপ্না য়েংদুনা লৌখিবনি অমসুং হোম এফিয়র্স মিনিস্ত্রী অমসুং এজুকেসন মিনিস্ত্রীনা অয়াবা পীখিবনি। চৎন-পথাপ অসি ইন্সতিত্যুসন অসিনা মফম-মফমগী ওইনা য়েংদুনা অমসুং সরকারগী ওথোরিতি পীরকপা য়েংলগা লৌবনি। কন্তেমেন্ত জোনগী ৱাংমদা লৈবা য়ুনিবর্সিতি অমসুং কোলেজশিং অসি মখোয়গী স্তেত/য়ু.তি.শিংগা তান্নরগা হাংদোকপা য়ারি অমসুং মসিদা চেকশিন্না চৎনগদবা য়ু.জি.সি.না পীবা চৎন পথাপ/এস.ও.পি. অসি মখাদা পীরি। মসিগী চৎন-পথাপ অসিগী পীগদবা খোঙথাং খুদিং হাইয়র ইজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা কেম্পস অসি অমুক হাংবগী মমাংদা লৌখৎকদবনি। মসিনা শন্দোক্না তাক্লি মদুদি শোইদনবা খোঙথাং অসি ঐচ.ই.আই.শিংনা চংফম অমসুং থোকফম পোইন্তশিংদা, ক্লাসরুম অমসুং অতৈ মহৈ তমফম, কেম্পসকী মনুং অমসুং হোস্তেলশিং অসিদা লৌগদবনি। অহানবদা, য়ুনিবর্সিতি গ্রান্ত কম্মিসন্না “গাইদলাইন ওন একজামিনেসন এন্দ একাদেমিক কেলেন্দর ফোর দ য়ুনিবর্সিতিস ইন ভিয়ু ওফ কোবিদ-১৯ পেন্দেমিক এন্দ সবসেক্বেন্ত লোকদাউন” অসি ২০২০গী এপ্রিলগী ২৯দা অমা মদুদগী ২০২০গী জুলাই ৬তা অমা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পুনেদা নেস্নেল আর্চরী কেম্পদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং পাংথোকখ্রে, আর্চর হিমানি মালিক পোজিতিব ওইরে
স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা শেম্বা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিংগী মতুং ইন্না পুনেদা লৈরিবা আর্মী স্পোর্তস ইন্সতিত্যুততা হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা নেস্নেল আর্চরী কেম্পদা শরুক য়ারিবা কেম্পরশিং মখোয় মখোয়গী কোবিদ-19 স্তেতস খঙদোক্নবা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত অমা তৌখ্রে৷ কেম্পর 23 তেস্ত তৌবগী মনুংদা হিমানি মালিক কোবিদ-19 পোজিতিব ওইরে অমসুং অতোপ্পা 22 অদুনা নেগেতিব ওইরে৷ মালিক হৌজিক হৌজিক সিম্পোম উৎতে অমসুং চেকশিন থৌরাং ওইনা হোস্পিতাল অমদা থমখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দোমেস্তিক ফ্লাইতশিংগী ফেয়র বেন্দশিং ২০২১গী ফেব্রুৱারিগী ২৪ ফাওবা শাংদোকখ্রে
এয়রলাইন্না চৎনগদৌরিবা ফেয়র বেন্দশিং অসি সিবিল এবিএসন মিনিস্ত্রীনা ২০২১গী ফেব্রুৱারিগী ২৪ ফাওবা শাংদোকখ্রে। মসিগী ফেয়র বেন্দশিং অসি ২০২০গী মেগী ২১দা নমফুদা চৎনবা হৌখিবনি। নুতিগী ওইবা পেসেঞ্জর ত্রাফিক অসিশু ২০২০গী নবেম্বরগী ১দা লাখ ২.০৫ য়ৌখি। দোমেস্তিক এবিএসন্না ২০২০গী মেদা হাংদোকপদা এয়রলাইনশিং অসি মহৌশানা পাইবা ঙম্লম্বা অদুদগী ৩৩% খক্ত পাইবা ঙমখি (২০২০গী, কালেনগী শেদ্যুলগী মতুং ইন্না)। মতম অদুদা, নুতিগী ত্রাফিক অসি চাওরাক্না ৩০,০০০নি। মসিগী কেপাসিতি অসি ২০২০গী জুনগী ২৬তগী ৪৫%দা হেনগৎখি। মসিগী কেপাসিতি অসি অমুক ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ২দা ৬০%হেনগৎখি। হৌজিক এয়রলাইন্না পাইবা ঙম্লিবা অসি ৬০%নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অরুনাচল প্রদেশ: রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ৮৪ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৬২১ লৈরি। ফগৎলকপগী চাং অসি হৌজিক চাদা ৮৯দগী হেনখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কোবিদ-১৯ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদুগী চাদা ৫৭.৫৫দি ইতানাগর কেপিতল রিজনদগী ওইখি।
অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পোজিতিব ওইবগী চাং ১.১২% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ১৭৯৫৯ পাংথোকখিবা অদুগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী কেস ৩১৩ থেংনখি।
মঘালয়া: মেঘালয়াদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৯৮৯ য়ৌখ্রে অমসুং ফগৎলকখিবা কেসশিংগী মশিংনা ৮৮১৩ শুখ্রে। অদুগা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৯২ থেংনখি।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩২ থেংনখি। অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২৯৯০ য়ৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মসিং অদু ৫১৫ শুখ্রে।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫৭ থেংনখি। ১৪৪ ফগৎখিবসু লৈখি।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রনা শগোলশেল নুমিত্তা পোজিতিব কেস ৫,২৪৬ থেংনখিবগা লোইননা নোংমদা থেংনখিবা কোবিদ-১৯ কেসশিং হন্থরকপগী ত্রেন্দ অদু মখাতানা অদুমক চৎথখি, আয়রিবা অসি দিল্লীদা নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা মসিং অদদগী য়াম্না হন্থখি। মুম্বাইনা এক্তিব কেসলোদ অদু ১৬,১১৬তা হন্থখিবগা লোইননা অনৌবা কেস ৮৪১ থেংনখি, হায়রিবা অসি রাজ্যগী এক্তিব কেসলোদ অদুগী শরুক তরুক্কী মনুংদা অমা ওইখি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতং লৈরিবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু শগোলশেল নুমিত্তা মীওই ৭৩৪ গী মথক্তা পোজিতিব ওইখিবগা লোইননা ১,৭৪,৮২৫দা হেনগৎলকখ্রে, অদুগা নৌনা মঙা লৈখিদবনা, লৈখিদবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,৯৯২দা য়ৌহনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা হোসপিতালশিংদগী পুন্না পেসেন্ত ৮১৭ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা রাজ্য আসিদা ফগৎলকখিবগী অপুনবা মসিং অদু ১,৬৪,০৬৭ য়ৌহনখ্রে।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগর সরকারনা ছত্তিসগর সরকারনা কোবিদ-১৯গী এন্তিদোত হেক ফংবগা, ভেক্সিনেশনগীদমক্তা রাজ্যনা চলাইবা অমসুং লনাইগী হেল্থ ফেসিলিতীশিংদগী হেল্থ ৱার্করশিং দেতাবেস অমা শেম্নবগী প্রোসেস অমা হৌদোকখ্রে। দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেশন লৈহন্নবা রাজ্যগী ওইবা তাস্ক ফোর্স অমা শেমখ্রে।
গোৱা: লৈবাক অসিদা ক্বাইদগী হেন্না মমিং চৎপা তুরিস্ত হোতস্পোতশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা গোৱা হায়রিবা কোস্তেল স্তেত অসিগীদমক্তা ফ্কাইত অমসুং হোতেল বুকিংশিং হেনগৎলকপনা ভিজিতরশিংনা লাকপদা য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপা থেংননবগীদমক্তা শেম-শাখ্রে। থা অমগী মমাংদগী গোৱাগী বুকিংশিং অসি চাদা ৭৪দা হেনগৎলকখ্রে, অমসুং ওক্তোবরদা চাদা ৬৬দা ইনক্বারীশিং হেনগৎলকখ্রে হায়না ওনলাইন ত্রাভেল এজেন্সি ইক্সিগোনা হায়খি। হন্দক্কী চয়োল অসিগী অহৌবদা গোৱা সরকারনা চাদা ৫০গী এপাসিতীগা লোইননা কেসিনোশিং হাংদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে।
কেরলা: রাজ্য অসিগী ইলেক্সন কমিশন্না কোবিদ-১৯গী চৎনা-কাংলোনশিং য়াম্না চেকশিন্না ঙাক্না চত্তুনা তাঙ্কক অহুম থোক্না পাথোক্কদবা লোকল বোদী পোলশিং অদুগী মতম অদু লাউথোকখ্রে। লোকল বোদী ১১৯৯গীদমক্তা পোলিং তৌবা অদু দিসেম্বরগী ৮, ১০ অমসুং ১৪দা পাংথোক্লগনি। মশিং থিবা অদুনা দিসেম্বরগী ১৬তা পাংথোক্।গনি। কেরলাদা ঙরাং অনৌবা কেস ৬৮২০ থেংনখি অমসুং ২৬ শিখি।
তামিল নাদু: মদ্রাস হাই কোর্তকী চীফ জস্তিস, অমরেশ্বর প্রতেপ সাহি কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং চেন্নাইগী রাজিব গান্ধি গোভর্নমেন্ত জেনেরেল হোসপিতালদা এদমিত তৌখ্রে। আর্কোতকী প্রিঞ্চনা স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং অদু অমুক হন্না হাংদোকপদা তপ্থনবা হায়খি; হৌজিক স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোকহনবা হায়বসি মৈ পাইদুনা শান্নবগা চপ মান্নগনি অমসুং কেসশিং হেনগৎলকপগী মচাক অমা ওইগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
কর্নাতকা: কর্নাতকানা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা ফায়রক্রেকরশিংদা অথিংবা থমখিবা খ্বাইদগী অকোনবা রাজ্য ওইরে। মসিগী ৱারেপ অসি কর্নাতকানা হৌজিক ফাওবদা নুমিৎ খুদিংগী চাংচত্তা চয়োল অমা হেন্না কেস ৩০০০গী মথক্তা থেংনরিঙৈ মতম অসিদা লেপখিবনি।
অন্ধ্র প্রদেশ: অন্ধ্র প্রদেশনা কোরনাভাইরস কেসশিংগী মশিংদা হেনগৎলকপা থেংনরি, মসিনা সরকারগী স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোক্লবা মতুংদা লৌনগনবা লাইনা অসিনা শোকহল্লবা ওজাশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী মশিং অদু তপ্না-তপ্না হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা তেন্সন লৈহল্লি। দিপার্তমেন্ত ওফ এজুকেশনগী মতুং ইন্না, কোবিদ-১৯গীদমক্তা ওজা ৭০,৭৯০ তেস্ত তৌখি, মসিদা মখোয়গী মরক্তগী ৮২৯ পোজিতিব ওইবা থেংনখি অদুগা সেমপল ৯৫,৭৬৩ একজামিন তৌরবা মতুংদা মহৈরোই ৫৭৫দি কিনিংঙাই ওইরবা ভাইরস অসি লৈবা থেংনখি।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৬০২ থেংনখি, ৯৮২ ফগৎখি অমসুং ৪ শিখি; কেস ১৬০২গী মনুংদা কেস ২৯৫দি জি.ঐচ.এম.সিদগী থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৪৭,২৮৪; এক্তিব কেসশিং: ১৯,২৭২; শিখিশিং: ২,২৬,৬৪৬; দিসচার্জশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯১.৬৫ ওইখিবগা লোইননা ২,২৬,৬৪৬ দিসচার্জ তৌখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
06 NOV 2020 6:22PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
New Recoveries exceed New Cases continuously from last 5 weeks, Sustained dip in the Active Cases; stand at 5.2 lakh today
Less than 50,000 new cases have been reported in the country in the last 24 hours whereas the daily new recoveries have exceeded 54,000. India is reporting new recoveries more than the daily new cases successively for the last five weeks now. 54,157 COVID patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases presently are pegged at 47,638. There is a continuous decline in average daily new cases for last 5 weeks. From registering more than 73,000 average daily new cases in the first week of October, the average daily new cases have declined to 46,000 cases. The active cases are also on a sustained decline as a result of continuously rising recoveries. The active cases stand at 5,20,773 today. The active cases now comprise only 6.19% of the total positive cases of the country. The declining trend of the active cases is supported by a high number of recovered cases. The total recovered cases stand at 7,765,966. The gap between Recovered cases and Active cases is nearing 72.5 lakh (72,45,193). The national Recovery Rate has further improved to 92.32%. 80% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra has contributed the maximum with more than 11,000 single day recoveries.79% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra is reporting a very high number of new cases with more than 10,000 cases followed by Kerala with more than 9,000 cases.670 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, ten States/UTs account for nearly 86%. More than 38% of new fatalities reported are from Maharashtra (256 deaths). Delhi follows with 66 new deaths.
For details:
PM chairs Virtual Global Investor Roundtable
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired Virtual Global Investor Roundtable yesterday. Addressing the roundtable, the Prime Minister said through this year, as India bravely fought the global pandemic, the world saw India’s national character and India’s true strengths. He said the pandemic has successfully brought out traits like a sense of responsibility, a spirit of compassion, national unity and the spark of innovation, for which Indians are known for. The Prime Minister remarked that India has shown remarkable resilience in this pandemic, by fighting the virus as well as ensuring economic stability. He attributed this resilience to the strength of the systems in India, support of the people and stability of the Government's policies. The Prime Minister said New India is being built which is free of old practices and today, India is changing for the better. He added India’s quest to become AatmaNirbhar is not just a vision but a well-planned economic strategy. He stressed it is a strategy that aims to use the capabilities of India’s businesses and skills of its workers to make India into a global manufacturing powerhouse. Shri Modi said it aims to use the country’s strength in technology to become a global centre for innovations and aims to contribute to global development using its immense human resources & their talents.
For details:
Text of PM's address at the Virtual Global Investor Roundtable
For details:
EEPC India, NID join hands for scaling up medical device industry to meet health challenges like Covid 19
EEPC India and the National Institute of Design have joined together to promote and upgrade the designs and technology for the medical devices industry, enabling it to meet the emerging needs of the country's health sector, particularly in the aftermath of Covid-19 pandemic. With a view to taking the innovative and superior designs to the implementation level, the MSME Ministry has approved seven incubation ideas for the health sector under a special government scheme, Mr. D K Singh, Additional Secretary and Development Commissioner (MSME) said today. He was addressing a webinar at the launch of the EEPC India-NID Design Series. It has been titled as: Post Covid 19- Design Intervention for Medical Device Industry. He said the first design series had been proposed for the medical sector. ''During this pandemic situation of COVID-19, the country is trying to tackle the situation to overcome this difficult phase. We are able to produce over 2 lakh PPE kits in a day to fight COVID-19. Medical devices have been one of the key import-dominant sectors in our country. Dependence on complex medical devices for critical care is technology centric and calls for a consistent focus on innovation and design,'' Mr. Singh said.
For details:
UGC Issues Guidelines for Re-opening the Universities and Colleges Post Lockdown due to COVID-19 Pandemic
The University Grants Commission framed and issued Guidelines for the universities and colleges for reopening their campuses.These Guidelines have been vetted by the Ministry of Health & Family Welfare and approved by the Ministry of Home Affairs and the Ministry of Education. The Guidelines may be adopted by the institutions as per the local conditions and directives of the Government authorities.The Universities and Colleges outside the containment zones may be opened in a graded manner after consultations with concerned State/UT Governments and subject to adherence to the guidelines/SOP for safety and health protocol prepared by UGC.These Guidelines provide in detail the measures to be taken by Higher Educational Institutions (HEIs) before re-opening of campuses. It also describes the safety measures to be taken by HEIs at Entry/Exit Point(s), in the classrooms and other learning sites, inside the campus and I n the Hostels. Guidance for counselling and mental health is also provided in this document. Earlier, the University Grants Commission issued "Guidelines on Examinations and Academic Calendar for the Universities in View of COVID-I9 Pandemic and Subsequent Lockdown" on 29th April, 2020 and then, on 6th July, 2020. These Guidelines covered important dimensions related to examinations, academic calendar, admissions, online teaching-learning, and provided flexibility for adoption by the universities.
For details:
RT-PCR tests conducted at National Archery camp in Pune, Archer Himani Malik tests positive
As per the Standard Operating Procedures established by the Sports Authority of India, campers who are a part of the National Archery camp currently in progress at the Army Sports Institute, Pune were given a RT-PCR test to know their Covid-19 status. Of the 23 campers who were tested, one Himani Malik tested positive for Covid-19 while the other 22 came negative. Malik is currently asymptomatic and has been admitted to a hospital as a precautionary measure.
For details:
Fare bands for domestic flights extended upto 24th February, 2021
The fare bands within which the airlines have to operate have been extended upto 24th February, 2021 by the Ministry of Civil Aviation. se fare bands came into force with effect from 21st May, 2020. daily passenger traffic has reached 2.05 lakh on 1st November, 2020. When the domestic aviation opened in May 2020, the airlines were enabled to fly upto 33% of the normal capacity (as per summer schedule, 2020). At that time, the average daily traffic was about 30,000. This cap was enhanced to 45% w.e.f. 26th June, 2020. This cap was further revised to 60% w.e.f. 2nd September, 2020. At present the airlines can operate upto 60% of their capacity.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: 84 new COVID-19 positive cases detected in the state yesterday. Currently 1621 active cases in the state.Recovery rate is now more than 89 percent. The Itanagar capital Region currently accounts for 57.55 percent of the total number of active Covid-19 cases in the state.
• Assam:In Assam during the last 24 hours 313 COVID-19 cases detected out of 27959 tests conducted with positivity rate of 1.12%.
• Meghalaya: In Meghalaya total active COVID-19 cases reached to 989 and total recovered cases stands at 8813. While 92 new cases found in the state.
• Mizoram:32 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 2990 and active cases stands at 515.
• Nagaland: Nagaland reported 57 new COVID cases on Thursday. There were 144 recoveries too.
• Maharashtra: The declining trend in daily Covid-19 cases continued as Maharashtra recorded 5,246 positive cases on Thursday, much lower than Delhi’s daily record. Mumbai recorded 841 new cases, with active caseload down to 16,116, which is one-sixth of the state’s active caseload. With the upcoming festive season posing a major challenge during the novel coronavirus pandemic the Maharashtra Government today issued Standard Operating Procedures (SOPs) for Diwali. It has urged people not to burst firecrackers.
• Madhya Pradesh: The number of COVID-19 cases in Madhya Pradesh rose to 1,74,825 on Thursday with 734 more people testing positive, while five fresh fatalities took the toll to 2,992. A total of 817 patients were discharged from hospitals in the last 24 hours, taking the state's overall recovery count to 1,64,067
• Chhattisgarh: The Chhattisgarh Government has initiated the process of creating a database of health workers from state-run and private health facilities for vaccination once an antidote for Covid-19 is available. A state Task Force has been created to facilitate inter departmental coordination.
• Goa: One of the most popular tourist hotspots in the country, Goa is set to witness a significant jump in the arrival of visitors as flight and hotel bookings climb up for this coastal state. Online travel agency Ixigo said bookings for Goa have jumped by 74 per cent, and inquiries by 66 per cent in October, from a month ago. Earlier this week the Goa Government permitted reopening of Casinos with 50 percent capacity.
• Kerala: State Election Commission has announced the schedule of local body polls to be conducted in three phases by strictly adhering to Covid-19 protocols. Polling for 1199 local bodies will be held on 8th, 10th and 14th of December. Counting will be held on December 16th. Announcing the poll schedule, State Election Commissioner V. Bhaskaran said arrangements will be made for Covid patients and those in quarantine to cast votes. They must apply at least three days in advance. Use of masks, gloves and maintaining social distancing will be strictly complied with. Meanwhile, State Health Minister K.K.Shylaja has said that the working of State Covid outbreak Control Cell has been strengthened in view of the increase of Covid-19 cases in the state. Kerala reported 6820 new cases and 26 deaths yesterday.
• Tamil Nadu: Chief Justice of Madras High Court Amreshwar Pratap Sahi has been tested positive for Covid-19 and was admitted to Rajiv Gandhi Government General Hospital in Chennai. BJP leaders defy Tamil Nadu govt to launch 'Vetrivel Yatra': BJP State president L Murugan today left for Tiruttani to 'launch' Vetrivel Yatra even as the State government had denied permission for the month-long programme. Delay reopening of schools and colleges, says Prince of Arcot; he said reopening now would be like playing with fire and lead to a spike in cases.
• Karnataka: Karnataka becomes latest state to ban firecrackers due to covid-19 pandemic. The decision comes at a time when Karnataka has been recording more than 3000 cases on average on a daily basis for more than a week now. The gram panchayat elections in Karnataka, which were to be held in December this year, may be postponed to February 2021. A high-level expert committee led by Dr M K Sudarshan on Thursday submitted a detailed report on how dangerous it might be to conduct GP elections at this time when the number of Covid-19 cases is increasing in rural areas.
• Andhra Pradesh: Andhra Pradesh is witnessing rising number of coronavirus cases creating tension after reopening of government schools, as the number of teachers and students affected by the contagion is growing slowly. According to the Department of Education, 70,790 teachers have been tested for Covid-19 with 829 of them being found positive, while 575 students have been diagnosed with dreadful virus after examining 95,763 samples.
• Telangana: 1602 new cases, 982 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours in Telangana; out of 1602 cases, 295 cases reported from GHMC. Total cases: 2,47,284; Active cases: 19,272; Deaths: 1366; Discharges: 2,26,646 with recovery rate of 91.65 per cent.