PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
03 NOV 2020 6:04PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী এক্তিব কেসশিং অসি ঙসি লাখ ৫.৫কী মখাদা লৈখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৫৮,৩২৩ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা নোংমদা থেংনবা অনৌবা কেস অসি ৩৮,৩১০ ওইখ্রে
• এক্তিব কেসশিং অমসুং নাবা ফগৎলকখ্রবশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি ঙসি লাখ ৭০ হেনখ্রে
• লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি মখা তানা ৯১.৯৬%তা হেনগৎখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতকী এক্তিব কেসশিং অসি ঙসি লাখ ৫.৫কী মখাদা লৈখ্রে, নুমিৎ ১০৫নিগী মতুংদা নোংমদা অনৌবা কেস ৩৮,৩১০ রেকোর্দ তৌখ্রে, অপুনবা নাবা ফগৎখিবনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ৭০ হেনখ্রে
ভারতনা কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মখল কয়াগী অচৌবা মাই পাকপা পুরকপা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কনফর্ম কেস অসি ৪০,০০০গী মখাদা লৈখ্রে। চয়োল ১৫গী মতুংদা (নুমিৎ ১০৫) নোংমদা থেংনবা অনৌবা কেস অসি ৩৮,৩১০ ওইখ্রে। জুলাই ২২, ২০২০দা অনৌবা কেস অসি ৩৭,৭২৪ ওইখি। অতোপ্পা মাই পাকপা অমদা, এক্তিব কেসশিং অসি খঙহন-হন্থরক্তুনা লাখ ৫.৫কী মখাদা লৈখ্রে। লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেস অসি ৫,৪১,৪০৫নি অমসুং হৌজিক্তি অপুনবা কেসশিংগী ৬.৫৫% খক্তা ওইরে। এক্তিব কেসশিংদা হন্থরকপা অসিদা মশিং য়াম্না নাবা ফগৎলকপা অসিনা মতেং পাংলি। পুন্না নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অসি লাখ ৭৬ হেনখ্রে (৭৬,০৩,১২১)।এক্তিব কেসশিং অমসুং নাবা ফগৎলকখ্রবশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি ঙসি লাখ ৭০ হেনখ্রে অমসুং ৭০,৬১,৭১৬ শুখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৫৮,৩২৩ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি মখা তানা ৯১.৯৬%তা হেনগৎখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংগী ৮০%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্রনা নোংমদা ১০,০০০গী মথক্তা নাবা ফগৎতুনা মাংজিল থারি অমদি ৮,০০০গী মথক্তা নাবা ফগৎখিবগা লোয়ননা কর্নাতকানা মতুং ইন্নখি। নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। অনৌবা কেস ৪,০০গী মথক্তা থেংনবগা লোয়ননা কেরেলা, দিল্লী অমসুং মহারাস্ত্রনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইখি। ৱেস্ত বেঙ্গলনা অনৌবা কেস ৩,০০০গা লোয়ননা মতুং ইন্নখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৪৯০ শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগী মনুংদা ৮০%গী ময়াদি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। মহারাস্ত্রনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি (শীখিবা ১০৪)। ভারতকী কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি ১.৪৯%নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
২০২০গী নবেম্বরগী ৫দা “য়োগা এন্দ আয়ুরবেদা মেদিসিন ফোর মেন্তেল ৱেলনেস”দা ইন্তরনেস্নেল ৱেবিনার
ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুরবেদা (এ.আই.আই.এ.)না ২০২০গী নবেম্বরগী ৫দা ৱেস্তর্ন সিদনি য়ুনিবর্সিতিগা লোয়ননা “য়োগা এন্দ আয়ুরবেদা মেদিসিন ফোর মেন্তেল ৱেলনেস” হায়বা থীম অসিদা ৱেবিনার অমা শিনগদৌরি। ৱেবিনার অসিনা আয়ুরবেদা অমসুং য়োগবু য়োকখৎতুনা ৱাখল নুঙাইনা থম্নবা খুদোংচাবা লৌদুনা পুন্না থবক শুমিন্নবা অসিনি। হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়া, ওস্ত্রালিয়া, ইতালি অমসুং জর্মনিগী য়োগা অমসুং আয়ুরবেদা মকোক থোংবা অসি পুন্দুনা হৌজিক চৎথরিবা ইন্তরনেস্নেল রিসর্স অসিদা পুনবা অসিনি। মসিনা মখা তানা য়োগা অমসুং আয়ুরবেগা মরী লৈনবা সাইন্তিফিক রিসর্স অসিদা মালেমগী ওইবা পুন্না চৎমিননবগী পুক্নিং থৌগৎপা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
তেলি-লোনা মশক থোকপা মায় পাকপা অমা অমুক হন্না ফংখ্রে; সি.এস.সি.না পায়খৎলকপা থবক্কী মখাদা বেনিফিসিয়রী লাখ ৪না ৱায়েল-পথাপকী ওইবা পাউতাক ফংখ্রে
তেলি-লোনা ওক্তোবর ৩০, ২০২০দা বেনিফিসিয়রী লাখ ৪দা সসি.এস.সি.(কমন সর্ভিস সেন্তর)গী মখাদা ৱায়েল-পথাপকী ওইবা পাউতাক পীখিবা অসিমক মশক থোকপা মায় পাকপা অমনি হায়বা তাক্লে। থৌরম অসি হৌরবা মতুংদা এপ্রীল ২০২০দা অপুনবা লাখ ১.৯৫দা পাউতাক পীখিবদা শেনবা চহিগী অহানবা থা তরেত্তা লাখ ২.০৫দা পাউতাক পীখি। ভারত সরকারগী "দিজিতেল ইন্দিয়া ভিজন"গী থোংদা জস্তিশ বিভাগনা ‘মীপুম খুদিংমক্কী ওইবা ৱেয়েল-পথাপ’ অসি অশেংবা মওংদা ফংহন্দুনা অমদি মীপুম খুদিংমক্না ৱায়েল-পথাপ ফংহন্নবগীদমক্তা "হৌগৎলক্লিবা" অমসুং "ইরমগী ওইবা" দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং শিজিন্নখি। মসিগী পান্দম অসি য়ৌনবগীদমক্তা ২০১৭দা হৌদোকখিবদগী হৌনা অহানবা তাঙ্কক অসিমক্তদা কেসশিং লোইশিন্ননবগীদমক্তা তেলী-লোগী থৌরম অসি হৌদোকখি। মসিগী থৌরম অসিগী মখাদা লায়রবা, শোত্থরবা, তোল্ল-তারবা অমদি অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীওই কাংলুপশিং অমদি খুরুপশিংদা মতম চানা অমদি মমল লৈবা ৱায়েল-পথাপকী পাউতাকশিং ফংহন্নবগীদমক্তা উকীলশিং য়াওশিনহনখ্রে অমদি মসিগীদমক্তা পঞ্চায়েৎকী থাক্তা কমন সর্ভিশ সেন্তরশিং অসি পাক-চাউনা শন্দোকপা নেতৱর্কতা ফংবা ভিদিও কনফরেন্সিং, তেলিফোন/ইন্সতেন্ত কোলিংগী খুদোংচাবশিংগী স্মার্ত তেক্নিক শিজিন্নখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইরক্কদবা মালেমগী শেন্মীৎলোন্দা ভারতনা মালেমগী লুচিংবা ওইরগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর)গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (আই/সি), এম.ও.এস. পি.এম.ও, পর্সনেল, পব্লিক গ্রীবান্সেস এন্দ পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি “ইকনোমিক রিবাইবেল থ্রু কেপিতেল মার্কেৎস পোস্ত কোবিদ-১৯”দা পাঙথোকপা ৱেবিনার অমা হৌদোকখ্রে। ৱেবিনার অসি নই দিল্লীগী ইন্সিতিত্যুত ওফ কম্পনী সেক্রেতরীস ওফ ইন্দিয়া (আই.সি.এস.আই.-এন.আই.আর.সি.)না শিনখি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি থৌনা লৈবা লুচিংবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইরক্কদবা মালেমগী শেন্মীৎলোন্দা মালেমগী লুচিংবা ওইরগনি। মহাক্না হায়খি ভারত সরকারনা ঙন্না লোকদাউন থমদুনা মাংজৌননা খোঙথাংশিং লৌখৎপা অসিনা পুন্সি কয়া কনবা ঙমখি অমসুং ভারতকী শেন্মীৎলোন্দা শোকহনবা হন্থহনখি। লোকদাউনগী মতম অসিনা ঐখোয়দা পুন্সিগী পরা কয়া তম্বীখি অমসুং মসিগী অৱাবা অসিনা ঐখোয়দা অফবা অমা ওইনা থোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
আর্চরীগী তীমগী মতেং পাংনবা স্তাফ কোরোনাভাইরস পোজিতিব ওইরে, মতম খরা লেপ্লুরবা মতুংদা কেম্প অদু হান্নগী ফীভমদা অমুক হঞ্জিনখ্রে
পুনেগী আর্মী স্পোর্তস ইন্সতিত্যুৎতা ত্রেনিং তৌরিবা নেস্নেল আর্চরী তীমগী তেংবাংনবা স্তাফ অমা কোরোনাভারস তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে। মতেং পাংনবা স্তাফ মেম্বর অসি ওক্তোবর ৩০দা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইখিবনি। ক্বারেন্তিন তৌরিঙৈগী মতমদা স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা থমখিবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরগী মতুং ইন্না আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত অনিরক তৌখি। হায়রিবা স্তাফ অসি ত্রেনিং অসিদা কেম্পরশিং ওইনা য়াওদ্রিঙৈদা তেস্ত তৌবদা নেগতিব ওইখি। মতেং পাংনবা স্তাফ অদু এ.এস.আই.গী মপান্দা লৈবা স্পিসিএল কোবিদ কেয়র হোসপিতাল অমদা লায়েং চত্থরি। ত্রেনিং কেম্প অদু ওক্তোবর ৩১ অমসুং নবেম্বর ১গী ওইনা নুমিৎ নিনি য়ৈথোক্লুরে অমদি কেম্পরশিং পুম্নমক আইসোলেৎ তৌদুনা অমদি মাগী-মাগী কাদা নুমিৎ নিনি লৈবদা অথিংবা থমদুনা চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক পায়খৎখ্রে। কোবিদকী চেকশিন-থৌরাংশিং অমদি অইং-অশা অসি য়েংশিন্দুনা নবেম্বর ২দগী কেম্প অসি অমুক হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকখ্রে। সাই অসি প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না নেস্নেল কেম্পরশিং খুদিংমক আর.তি.-পি.সি.আর.গী তেস্ত তৌরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শ্রী সদানন্দা গৌরানা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔসাধি পরিয়োজনা হন্না য়েংশিনবগী মীফম পাংথোকখ্রে
ঙসি নিউ দিল্লিদা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী দি.ভি সদানন্দা গৌরানা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔসাধি পরিয়োজনা(পি এম বি জে পি) হন্না য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। চৎলিবা শেনবা চহি(ওক্তোবর ৩১ ফাওবদা)অসিগী অহানবা থা ৭গী মনুংদা জন ঔসাধি দুকান ৬৬০০দা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔসাধি পরিয়োজননা লুপা করোর ৩৫৮(শেনবা চহি ২০১৯দা লুপা করোর ৪৩৩ য়োনখিবা অদুগী মথক্তা) য়োনখি অমসুং অপুনবা শেনবা চহি অসিদা লুপা করোর ৬০০ হেন্না য়োল্লবা য়ারি। কোবিদ-১৯গী ৱারবা মতম মনুংদা মীয়ামদা অহোংবা মমলদা মাক্সশিং য়াওনা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবগীদমক মীফম অদুদা শ্রী গৌরানা বি.পি.পি.আই কাংবু থাগৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪,০০৮ থেংনখি, অদুবু নুমিৎ অদুমক্তদা ১০,২২৫ ফগৎখি মসিনা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.১৮দা হন্থহনখ্রে। মুম্বাইদা অনৌবা কেস ৭০৬ থেংনখি হায়রিবা অসি নুমিৎ ৬৯গী মনুংদা খ্বাইদগী নেম্বা ওইখি। রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি ৯০ য়ৌখিবগা লোইননা সিতী অসিদা ইনফেক্সন তৌবগী চাং অসি ১.০৬%দগী ০.৪৯%দা হন্থখ্রে।
• গুজরাত: গগুজরাত সরকারনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অহাংবা মফমশিং লুহোংবগী থৌরমশিংগা মরী লৈননা থমখিবা কোবিদ-১৯গী অথিংবশিং অদু কোমথোকখ্রে অমসুং মমাংদা থম্লম্বা মীথুংলেন ১০০গী অকক্নবা মশিং অদু ২০০ ফাওবগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য সরকারগী য়াথংগী মতুং ইন্না, মীথুংলেনশিং অদুনা মাস্কশিং উপকদবনি অমসুং সোসিয়েল দিস্তেন্সিং য়াওনা চৎনা কাংলোন পুম্নমক ইনগদবনি।
• রাজস্থান: রাজস্থান এসেম্বলীনা রাজস্থান এপিদেমিক দিজীজেস (অমেন্দমেন্তস বিল ২০২০) পাস তৌখ্রে, মসিনা মাস্কশিং উপ্পা হায়বসি মেন্দেতরী ওইহনখি। মরক অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ১,৭৪৮ থেংনখ্রবা মতুংদা রাজস্থানদা কোবিদ কেসশিংগী মশিং অসি লাখ ২ হেনখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ১৫,৮৮৯নি।
• ছত্তিসগর: রাজ্য অসিগী হেল্থ ৱার্কর চাউরাক্না ১৫,০০০ লোম্না মখোয়গী দিমান্দশিং অদুদা সরকারগী মিৎয়েং চংনবা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা নুমিৎ নিনিগী ‘মাস লীভ’ লৌখ্রে। মরম অসিনা সেমপল কলেক্সন তৌবগী মশীং অদু নোংমগী ওইবা চাংচৎ ২৪,০০০দগী হন্থরক্তুনা ১৭,০০০ খরা হেনবা ফাওবদমক পাংথোকপা ঙমখি। হেল্থ ৱার্করশিং অসিনা লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স কোভর, কোরোনা এলোৱেন্স, রিস্ক এলোৱেন্স অমসুং কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মখোয়গী পুন্সি অসিবু খুদোংথিবদা মায়োক্নবগীদমক্তা অখন্নবা এলোৱেন্স পীবীনবা হায়জরকখি।
• কেরলা: কেরলা সার্বিস কমিশন্না নুমিৎ নিনি শুপ্না পাংথোক্কদবা কেরলা এদমিনিস্ত্রেতিব সার্বিস (কে.এ.এস.) একজামগী সেন্তরশিং অদু জিলা খুদিংমক্তা পীননবা ৱারেপ লৌখ্রে। পি.এস.সি. মীফম অদুদা ৱারেপ অসি কোবিদ-১৯গী চিরবা মতম অসিনা মরম ওইরগা ৱারেপ অসি লৌখিবনি। । রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী কেস ৪,১৩৮ থেংনখি। মীওই ২১ অমসুং লৈখিদবগী কনফর্ম তৌখ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১৫৩৩দা য়ৌহনখ্রে।
• তামিল নাদু: তি.এন. সরকারনা সাবরিমালাগী পিলগ্রিমশিংদা য়াথং পীরকখ্রে মদুদি সাবরিমালাদা লাক্ত্রিঙৈগী পুং ৪৮গী মমাংদা করোনা ভাইরসনা ইনফেক্তেদ ওইদে হায়বগী মেদিকেল সার্তিফিকেত অমা পীবা ঙম্বা দিভোতীশিং খক্তমক লাইশং অসিদা চংবগী অয়াবা পীগনি। সরকারগী স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংদা তেক্সবুকশিং লেম্না য়েন্থোকখ্রে; তেক্সবুকশিং অসি য়েন্থোকপদা অথিংবা অপনবা লৈতনা য়াম্না কোম্না য়েন্থোকপা য়ানবা, তামিল নাদু তেক্সবু অমসুং এজুকেশনেল সার্বিস কোর্পোরেশন্না য়েন্থোকপা মতমদা সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগী চৎনা-কাংলোনশিং ঙক্না চৎহনবগা লোইননা হান্নদগী এস.ও.পি.শিং থোকখি।
• কর্নাতকা: কর্নাতকা স্তেত রোদ ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেশন (কে.এস.আর.তি.সি.)না কোবিদ-১৯গী লোকদাউন্না মরম ওইরগা লেপখিবা হাইদ্রবাদ চৎপা বসশিং অদু অমুক হন্না চেনবা হৌখ্রে। কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মোর্বিদিতী অমসুং মোর্তেলিতীদগী ঙাকথোক্নাবা অহল ওইরবশিংদা বি.সি.জি.গী বুস্তর দোস অমা পীনবা মাইসুরুগী জে.এস.এস. হোসপিতালদা চাংয়েংগী শরুক অমা ওইনা ভোলন্তীয়র ৮০গী মথক্তা ভেক্সিনেশন তৌখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ। অন্ধ্র প্রদেশতা স্কুল ৯৮%দি অমুক হন্না হাংদোকখ্রে, এত্তেন্দেন্সকী চাং অদু ৪৫%গী মখাদা ওইখি। নবেম্বর ২দা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোকখ্রবা মতুং অহানবা নুমিত্তা মারিপাদু মন্দলগী নান্দাৱরম অমসুং নেল্লোর জিলাগী রুরল মন্দলগী পথাভেলন্তিদা ওফিসিয়েলশিংনা কোবিদ তেস্তশিং পাংথোকপা মতমদাপোজিতিব কেস মঙা থেংনখি। থা তরেত হেন্না কান্নরবা মতুংদা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনাগী মরক্তা চৎলিবা ইন্তর-স্তেত বস সার্বিসশিং অদু অমুক হন্না মথৌ তৌবা হৌখ্রে।
• তলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৫৩৬ লৈখি, ১৪২১ ফগৎখি অমসুং ৩ শিখিবা থেংনখি; কেস ১৫৩৬কী মনুংদা কেস ২৮১দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৪২,৫০৬; এক্তিব কেসশিং: ১৭,৭৪২; শিখিবশিং: ১৩৫১; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯২.১২ ওইখিবগা লোইননা ২,২৩,৪১৩ ফগৎলকখি। দুব্বাক বাই-ইলেক্সনদা ভোত থাথখিবগী চাং অদু লঞ্চ অৱরগী মতমদা মশিং য়াম্না হেনগৎলকখি অমসুং লৈবাকপোকপা নুমিৎকী নুংথিলগী পুং ৩দা চাদা ৭১ ওইখি, হায়রিবা অসিনা ভোত থাধনখিবগী চাং অদু য়াম্না ৱাংখি হায়বা তাক্লি।
• অরুনাচল প্রদেশ: রাজ্য অসিদা কোবিদ পেসেন্ত অমমুক লৈখিদ্রে, হৌজিক শিখিবশিংগী মশিং অদু ৩৮ শুখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা রাজ্য অসিদা অনৌবা পোজিতিব কেস ১১৭ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা পোজিতিব কেস ১৭২২ লৈরি।
• অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪দা পোজিতিব ওইবগী চাং ১.৫৩% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ৩০৩৩৪ পাংথোকখিবদা কেস ৪৬৫ থেংনখি। কোবিদকী অপুনবা মশিং অসি ২০৬৯৮২ য়ৌখ্রে অদুগা হৌজিক ফাওবদা ১৯৭৫৬৬ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• মঘালয়া: মঘালয়াদা অনৌবা কোবিদ কেস ৭১ থেংনখি অমসুং ১১৭ ফগৎখি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩৫ কনফর্ম তৌখি: অপুনবা কেস মশিং ২৭৯২ য়ৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ৪৪৪দা লৈরি। আইজোলদা নবেম্বর ৯ ফাওবা লোকদাউন শাংদোকখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দগী এক্তিব কেস ১৩৬৩গী মনুংদা কেস ১২৯৬তি অসীম্তমেতিক ওইখি, ৪২না মাইলদনি, ১২না মোদরেতনি, ৬না সেবিয়র ওইখি, আই.সি.য়ু.দা অমসুং ভেন্তিলেতরদা এক্তিব কেস ১।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
03 NOV 2020 6:04PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Text Box: • India’s Active Cases have fallen under 5.5 lakhs today• 58,323 patients have recovered and discharged in the last 24 hours.• 38,310 daily New Cases recorded in last 24 hours• Total Recoveries exceed the Active Cases by 70 lakhs• National Recovery Rate further escalates to 91.96%
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India’s Active Cases have fallen under 5.5 lakhs today, 38,310 daily New Cases recorded after 105 days; Total Recoveries exceed the Active Cases by 70 lakhs
India has achieved several significant milestones in its fight against COVID. The new confirmed cases in the last 24 hours have fallen under 40,000. The daily new cases stand at 38,310 after 15 weeks (105 days). The new added cases were 37,724 on 22nd July, 2020.In another achievement, the active cases have drastically declined below 5.5 lakh. The total positive cases of the country are 5,41,405 and now comprise merely 6.55% of the total cases.The slide in the active cases in supplemented by an exponential rise in the recoveries. The total recovered cases have crossed 76 lakhs (76,03,121).The gap between active cases and recovered cases has crossed 70 lakh today and stands at 70,61,716.58,323 patients have recovered and discharged in the last 24 hours. The national Recovery Rate has further escalated to 91.96%.80% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.Maharashtra is leading with more than 10,000 single day recoveries followed by Karnataka with more than 8,000 recoveries.74% of the new confirmed cases are from 10 States and UTs.Kerala, Delhi and Maharashtra have contributed the maximum to the new cases with more than 4,000 cases. West Bengal follows with more than 3,000 new cases.490 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 80% are concentrated in ten States/UTs. Maharashtra has reported maximum single day deaths (104 deaths).India’s case Fatality Rate stands at 1.49%.
For details:
International Webinar on “Yoga and Ayurveda Medicine for Mental Wellness” on 5th November 2020
All India Institute of Ayurveda (AIIA) is organizing a webinar on 5th November 2020 in association with Western Sydney University on the theme “Yoga and Ayurveda Medicine for Mental Wellness”. The webinar is a collaborative activity focused on the opportunities for mental wellness through the strengths of Ayurveda and Yoga. This is expected to bring together the leading researchers in Yoga and Ayurveda from India, Australia, Italy, and Germany, and provide inputs through current international research. This will further promote international collaborations in scientific research related to Yoga and Ayurveda.
For details:
Factual position in respect to Service Charges levied by banks
There have been several media reports alluding to steep increase in service charges by certain Public Sector Banks (PSBs). In this context, the factual position is as follows: Basic Savings Bank Deposit (BSBD) accounts including Jan Dhan accounts - No service charge is applicable on the 60.04 crore BSBD accounts, including 41.13 crore Jan Dhan accounts opened by the poor and unbanked segments of society, for the free services prescribed by RBI. Regular Savings accounts, Current Accounts, Cash credit accounts & Overdraft accounts- In this regard, while the charges have not been increased, Bank of Baroda had made certain changes w.e.f. 1st November, 2020, with regard to the number of free cash deposits and withdrawals per month. The number of free cash deposits and withdrawals, have been reduced from 5 each per month to 3 each per month, with no change in the charges for transactions in excess of these free transactions. Bank of Baroda has since informed that in the light of the current COVID related situation, they have decided to withdraw the changes. Further, no other PSB has increased such charges recently.
For details:
15 States have been identified for implementing Centrally Sponsored Pilot Scheme on Fortification of Rice & its distribution through Public Distribution System
To initiate the process of taking the country towards nutritional security, Department of Food & Public Distribution has been running a “Centrally Sponsored Pilot Scheme on Fortification of Rice & its distribution through Public Distribution System”. The Pilot Scheme has been approved for a period of three years beginning 2019-2020 with a total budget outlay of Rs.174.6 Crore. Fifteen State Governments have identified their respective districts (1 district per state) for implementing the Pilot Scheme. Already 5 states of Andhra Pradesh, Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu and Chhattisgarh have started the distribution of fortified rice in their respective identified districts. In this connection, the Union Minister for Food & Consumer Affairs, Railways, Commerce and Industry Shri Piyush Goyal in his review meeting held on 31.10.2020, laid the emphasis on scaling up of the distribution of fortified rice in the country. A further meeting was also chaired by the Secretary, DFPD, on 02.11.2020, in which the FCI has been asked to come up with a comprehensive plan for procurement and distribution of fortified rice in all the Districts of the country under Integrated Child Development Services (ICDS) & Mid-Day Meal (MDM) Scheme from 2021-2022. Special focus would be placed on supplying fortified rice to the 112 specially identified Aspirational Districts of the country.
For details:
Tele-Law touches a new milestone; 4 Lakh beneficiaries received legal advice under the initiative through CSC
Tele-Law has touched a new milestone on 30th October 2020 with 4 Lakh beneficiaries having received legal advice under this through CSCs (Common Service Centres). As against total 1.95 lakh advices given till April 2020 since the launch of the programme, 2.05 lakh advices have been enabled during the first seven months of this financial year. Embarking on the “Digital India Vision” of the Government of India, Department of Justice has been harnessing “emerging” and “indigenous” digital platforms to accelerate and make access to justice a reality for all. In meeting this objective, Tele-Law programme was launched in 2017 to address cases at pre–litigation stage. Under this programme, smart technology of video conferencing, telephone /instant calling facilities available at the vast network of Common Service Centres at the Panchayat level are used to connect the indigent, down-trodden, vulnerable, unreached groups and communities with the Panel Lawyers for seeking timely and valuable legal advice.
For details:
India will emerge as the global leader in post Covid-19 world economy: Dr Jitendra Singh
The Union Minister of State (I/C) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today inaugurated a Webinar on “Economic Revival through Capital Markets post covid-19” today.While addressing the event Union Minister, Dr Jitendra Singh said that under the able leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi India will emerge as the global leader in post-Covid-19 world economy. He said that the preemptive steps taken by the Indian government in enforcing earliest lock down saved many lives and further damage to the Indian economy. The lock-down period has taught us many lessons of life and this adversity has emerged as a virtue for us.
For details:
Member of Archery team support staff tests positive for coronavirus, camp resumes after a break
A member of the support staff attached to the National Archery Team that was training at the Army Sports Institute in Pune has tested positive for the coronavirus. The concerned support staff member tested positive for the virus on October 30th. Concerned staff had tested negative before joining campers for training. Treatment for the support staff member is being undertaken at a special Covid care hospital in Pune outside the premises of ASI. The training camp was suspended for two days that is October 31 and November 1 and all precautions were taken with campers being isolated and restricted to their respective rooms for those two days. With due Covid precautions and monitoring of temperature, the camp has resumed with effect from November 2. SAI is getting RT-PCR test conducted for all National campers as per the protocol.
For details:
Shri Sadananda Gowda holds a review meeting of Pradhan Mantri Bhartiya JanaushdhiPariyojana
Union Minister for Chemicals & Fertilizers Shri DV Sadananda Gowda held a comprehensive review meeting of Pradhan Mantri Bhartiya JanaushadhiPariyojana (PMBJP) in New Delhi today. PMBJP has achieved sales of Rs 358 crores (as against sale of Rs 433 crore in FY 2019) worth of pharma products through 6600 Jan Aushadhi stores during first seven months of this fiscal (up to Oct 31st ), and is likely to surpass sales of Rs 600 crore for entire fiscal year. During the meeting Shri Gowda congratulated BPPI Team for ensuring supply of medicines and other pharma products like masks to people at affordable rates during difficult times of covid-19.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Maharashtra recorded 4,008 new Covid-19 cases on Monday, but the day also saw 10,225 recoveriess bringing down the number of active cases to 1.18 lakhs. Mumbai reported 706 new cases, which is the lowest in 69 days. The rate of infection in the city has dropped from 1.06% to 0.49%,even as the state’s recovery rate has touched 90%. The State Health Minister Rajesh Tope has opined that the second wave of Covid is unlikely, and mentioned that the state is well prepared for any eventuality.
• Gujarat: The Gujarat government on Monday eased a COVID-19 restriction related to wedding functions in open spaces and allowed up to 200 guests in place of the earlier limit of 100. As per the State Government order, the guests must wear masks and follow all norms, including social distancing. However, the upper limit for guests at functions held in closed spaces like halls will be 50 per cent of capacity.
• Rajasthan: Rajasthan assembly has passed the Rajasthan Epidemic Diseases (Amendments bill 2020) making it mandatory to wear masks. The bill prohibits the movements of any person in public place, public transport, workplace or at any Social, Political, general function or gathering without wearing a mask. The bill, however, does not specify the penalties if someone caught without masks. Meanwhile, number of COVID cases crossed 2 lakh in Rajasthan after 1,748 new cases reported yesterday. Active cases are 15,889.
• Chhattisgarh: About 15,000 health workers of the state have gone on a two-day ‘mass leave’ till Tuesday, to draw govt’s attention towards their demands. As a result, sample collection dropped to a little over 17,000 from daily average of 24,000. The Health workers have been asking for an insurance cover of Rs50 lakh, Corona allowance, risk allowance and special allowance for risking their lives in the fight against Covid.
• Kerala: The Kerala Public Service Commission has decided to allot centers for the Kerala Administrative Service (KAS) exam, to be held over two days, in all districts. The PSC meet arrived at the decision due to the Covid-19 crisis. The PSC will also request the government to set up at least one special center in a district for candidates who have been tested positive for Covid-19. The state reported 4,138 Covid-19 cases yesterday. 21 deaths were also confirmed taking the death toll to 1533. Meanwhile, Gita Gopinath, Chief Economist of the IMF in an article has urged policymakers to provide more fiscal stimulus to boost the recovery from the Covid-19 pandemic as the global economy is in a liquidity trap.
• Tamil Nadu: TN govt issues directions to Sabarimala pilgrims; only those devotees, who produce a medical certificate that they were not infected by Coronavirus 48 hours before visiting Sabarimala, will be allowed to proceed to the shrine. The devotees can make use of paid medical centres near the entrance points to undergo Covid tests. Free textbooks distributed to govt school students; in a bid to ensure smooth flow of textbook distribution, Tamil Nadu Textbook and Educational Services Corporation had already issued SOP including ensuring social distancing norms during the distribution. Following a dip in the number of new Covid cases reported every day in Coimbatore, the district administration is planning to withdraw some Covid care centres (CCC) that currently have minimum occupancy.
• Karnataka: Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) has restarted the buses to Hyderabad which were stopped in the wake of Covid-19 lockdown. The State government is likely to take a final decision on the reopening of schools and pre-university colleges in the state by November 6, after holding a series of meetings spanning three days with stakeholders. More than 80 volunteers had been vaccinated as part of a trial under way at JSS Hospital in Mysuru to give a booster dose of BCG to the elderly to prevent Covid-19-related morbidity and mortality.
• Andhra Pradesh: 98% schools reopen in Andhra Pradesh, attendance below 45%.First day after reopening of the schools on November 2, five positive cases were reported when officials conducted Covid tests at Nandavaram in Marripadu Mandal and Pathavellanti in rural mandal of Nellore district. In Prakasam district of Hanumanthunipadu zone, headmaster of Gollapalli School has been tested positive for coronavirus. The district authorities are conducting tests on teachers and students of the school. After a gap of over seven months, inter-state bus services between Andhra Pradesh and Telangana resumed from Monday as SRTC officials of both the states came to an understanding and signed a MoU plying of buses following unlockdown measures for public transport.
• Telangana: 1536 new cases, 1421 recoveries & 3 deaths reported in the last 24 hours; out of 1536 cases, 281 cases reported from GHMC. Total cases: 2,42,506; Active cases: 17,742; Deaths: 1351; Discharges: 2,23,413 with recovery rate of 92.12 per cent. Polling in the Dubbak bye-election has picked up momentum around lunch hour and it stood at 71 per cent at 3 pm on Tuesday indicating a huge poll percentage.
• Arunachal Pradesh: One more covid patient died in the state, now total death toll touches to 38 .117 new positive cases detected in the state during last twenty four hours. Currently 1722 active positive cases in the state.
• Assam: In the last 24 hours 465 cases detected out of 30334 tests conducted with positivity rate of 1.53% in Assam. The COVID tally reached to 206982 while 197566 were discharged till date.
• Meghalaya: Meghalaya registered 71 new covid cases and 117 new recoveries.
• Mizoram: 35 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 2792 and active cases stands at 444. Lockdown extended in Aizawl till November 9.
• Nagaland: Out of Nagaland's 1363 active cases, 1296 cases are asymptomatic, 42 are mild, 12 moderate, 6 severe, in ICU & 1 active case on ventilator.