শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দল মীফম্না জুৎকী পোৎলমশিংগী শোইদনা তৌগদবা পেকেজিংগী কাংলোনশিং হেনবা হাপ্পদা অয়াবা পীখ্রে
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Imphal
ইকোনোমিক এফিয়র্সকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা মন্ত্রী মন্দল কম্মিতীনা চীঞ্জাক্কী চাদা ১০০ অমসুং চিনিগী চাদা ২০ তোঙান-তোঙানবা জুৎকী খাউশিংদা শোইদনা য়োমবদা অয়াবা পীখ্রে।
চিনিবু তোঙান-তোঙানবা জুৎকী খাউশিংদা য়োম্বগী ৱারেপ অসিনা জুৎ ইন্দস্ত্রীবু মখল য়ামহনবদা থৌনা পীরগনি। মখা তানা, ৱারেপ অসিনা অহানবদা চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং জুৎকী খাউশিংগী ইন্দেন্তকী চাদা ১০দি জেম পোর্তেলদা রিভর্স ওক্সনগে থোংঙদা তৌগনি। হায়রিবসি মমলগী দিস্কোবরী য়েংলগা তপ্না তপ্না মহুৎ শিল্লক্কনি। সরকারনা জুৎ পেকেজিং মতিরিএল (জে.পি.এম.) এক্ত, ১৯৮৭গী মখাদা তঙাইফদনা তৌগদবা য়োম্বগী কাংলোনশিং পাকথোক চাউথোকহনখ্রে।
জুৎকী য়োম্নবগী পোৎলমশিংগী সপ্লাই ৱাৎলকপা মতমদা নত্ত্রগা অসিগুম্বা মান্নবা মতাং লাকপা মতমদা, তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংগা তান্নদুনা হায়রিবা প্রোভিজন অসি মখা তানা প্রোভিজনশিং অসিদা নত্ত্রগা মথক্তা চাদা ৩০ ফাওবা কোমথোক্লকপা য়াই।
জুৎ সেক্তরদা শিন্মী লাখ ৩.৭ অমসুং ফার্মগী ইমুং মনুংদা লাখ কয়া অমা মখোয়গী পুন্সিগী লম্বী ওইরিবসি য়েংলদুনা সরকার অসিনা জুৎ সেক্তরবু চাউখৎহন্নবা থৌরাং কয়া লেপ্তনা লৌখৎলি; শেমদোক শাদোক্ত্রিবা জুৎকী মগুন অমসুং পুথোকপা হেনগৎহনবা, জুৎ সেক্তরবু মখল মখা কয়া থোকহনবা অমসুং জুৎকী পোত্থোকশিং হেনগৎনবা অমসুং তুং কোইনা দিমান্দ লৈনবা হোৎনবা।
কান্নবশিং:
অয়াবা পীরিবা অসিনা লৈবাক অসিগী নোংচুপ অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমশিংদা লৈরিবা মরুওইনা ৱেস্ত বেঙ্গাল, বিহার, ওরিশা, অসম, অন্ধ্র প্রদেশ, মেঘালয় অমসুং ত্রিপুরাগী লৌমীশিং অমসুং শিন্মিশিংদা কান্নবা পীগনি।
জুৎ পেকেজিং মতিরিএল (কম্পলসরী য়ুজ ইন পেকিং কোমোদিতী) এক্ত, ১৯৮৭ (মফম অসিদনা "দি জি.পি.এম. এক্ত হায়রগা খঙনরগদবা)কী মখাদা, সরকার অসিনা অখন্নবা পোৎলমশিংগী সপ্লাই অমসুং য়েন্থোকপা মতমদা শেমদোক শাদোক্ত্রিবা জুৎ অমসুং জুৎ পেকেজিং মতিরিএল অমসুং পুথোকপদা চঙলিবা মীওইশিংগী য়েংলগা জুৎ পেকেজিং মতিরিএল শোইদনা শীজিন্নহনবা তঙাইফরক্তবনি। মরম অসিনা হৌজিক্কী প্রোপোজেল অসিদা লৈরিবা রিজর্বেসনগী কাংলোন অসিনা শেমদোক শাদোক্ত্রিবা জুৎ অমসুং ভারতকী জুৎ পেকেজিং মতিরিএলশিং লমদম অসিদা পুথোক্নবা হোৎনবদা হেনগৎলদুনা ভারতপু আত্মনির্ভর ভারতকা খুৎশম্নদুনা মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা ওইহনগনি।
জুৎ ইন্দস্ত্রী অসি চীঞ্জাক পেক তৌনবা জুৎকী খাউ চহী খুদিংগী লুপা করোর ৭,৫০০ হেনবগী লৈরিবা সরকারগী সেক্তরদা মরুওইনা তাংজদুনা লৈরি। হায়রিবসি জুৎ সেক্তরগী মরুওইবা দিমান্দ অমসুং সেক্তর অসিদা তাংজদুনা লৈরিবা লৌমীশিং অমসুং শিন্মিশিংগী পুন্সিগী লম্বী পীনবগীদমক্নি।
জুৎ সেক্তরদা পীবা অতোপ্পা মতেংশিং
শেমদোক শাদোক্ত্রিবা জুৎ পুথোকপা অমসুং মগুনবু চেকশিন্না শেমখ্রবা ইন্তর্ভেন্সন অমা ওইরিবা আই.কেয়রগী থোঙদা হেনগৎনবগীদমক সরকার অসিনা মগুন লৈরবা এগ্রোনোমিক প্রেক্তিস হায়বদি সীদ দ্রিল শীজিন্নদুনা পরেং হুনবা, ৱীল হোইং অমসুং নেল ৱীদর শীজিন্নদুনা নাপী মুত্থৎপা, মগুন লৈরবা সর্তিফাইদ মরুশিং পীবা অমসুং মাইক্রোবাইএল এসিস্তেদ রেত্তিং পীদুনা জুৎকী লৌমী লাখ অনিগী ময়াদা মতেং পীরি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা শেমদোক শাদোক্ত্রিবা জুৎশিংগী মগুন অমসুং পুথোকপগী চাং হেনগৎহল্লি অমসুং জুৎকী লৌমীশিংগী চাগা হেক্তর অমদা লুপা ১০,০০০ রোম হেনগৎহল্লি।
হন্দক্তা, জুৎ কোর্পোরেসন ওব ইন্দিয়ানা নেসনেল সীদ কোর্পোরেসনগা কম্মর্সিএল বেসিস্তা সর্তিফাইদ সীদ ক্বিন্তল ১০,০০০ য়েন্থোক্নবা য়ানচেরোলদা খুৎয়েক পীনখ্রে। তেক্নোলোজী চাউখৎহনবগী থবক্না অমসুং সর্তিফাইদ সীদ য়েন্থোকপনা জুৎকী মহৈ মরোং পুথোকপগী চাং অমসুং মগুন হেনগৎহনগনি অমসুং লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহনগনি।
মখল মখাগী জুৎকী সেক্তরদা মতেং পীনবগীদমক নেসনেল জুৎ বোর্দনা নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব দিজাইনগা খুৎশম্নদুনা গান্ধীনাগরদা জুৎ দিজাইন সেল অমা হাংদোকখ্রে। মখা তানা, জুৎ জিও তেক্সতাইল অমসুং এগ্রো তেক্সতাইল চাউখৎনবগীদমক মরুওইনা অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা রাজ্য সরকারশিংনা হোৎনখ্রে অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রালয় অমসুং ৱাতর রিসোর্স মন্ত্রালয়গী বিভাগশিংগসু লোইনদুনা থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে।
জুৎ সেক্তরদা দিমান্দ হেনগৎনবগীদমক ভারত সরকারনা বঙ্গলাদেশ অমসুং নেপালদগী জুৎকী পোত্থোক পুশিল্লকপা মতমদা জনুৱারী ৫, ২০১৭দগী হৌদুনা দিফিনিতিব এন্তি দম্পিং দ্যুতী থমজিনখ্রে।
জুৎ সেক্তরদা মনুং মপান ফাওনা থবক তৌবা য়ানবগীদমক, জুৎ স্মার্ত হায়বা ই.-গবর্নমেন্তকী থৌরাং অমা দিসেম্বর, ২০১৬দা হাংদোকদুনা বি.তি. ৱিল সেকিং সরকারগী এজেন্সীশিংনা লৈনবগী ফম্বাক অমা পীখ্রে। মখা তানা, জে.সি.আই.না এম.এস.পি. অমসুং কম্মর্সিএল ওপরেসন্দা জুৎ লৈনবগীদমক জুৎকী লৌমীশিংদা চাদা ১০০গী ফন্দশিং ওনলাইন্দা থারি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Extension of Norms for Mandatory Packaging in Jute Materials
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved that 100% of the foodgrains and 20% of the sugar shall be mandatorily packed in diversified jute bags.
The decision to pack sugar in diversified jute bags will give an impetus to the diversification of the jute industry. Further, the decision also mandates that initially 10% of the indents of jute bags for packing foodgrains would be placed through reverse auction on the Gem portal. This will gradually usher in a regime of price discovery. The Government has expanded the scope of mandatory packaging norms under the Jute Packaging Material (JPM) Act, 1987.
In case of any shortage or disruption in supply of jute packaging material or in other contingency/exigency, the Ministry of Textiles may, in consultation with the user Ministries concerned, relax these provisions further, up to a maximum of 30% of the production of foodgrains over and above the provisions.
Considering that nearly 3.7 lakh workers and several lakh farm families are dependent for their livelihood on the jute sectors, the government has been making concerted efforts for the development of jute sector; increasing the quality and productivity of raw jute, diversification of jute sector and also boosting and sustaining demand for jute products.
Benefits :
The approval will benefit farmers and workers located in the Eastern and North Eastern regions of the country particularly in the states of West Bengal, Bihar, Odisha, Assam, Andhra Pradesh, Meghalaya and Tripura.
Under the Jute Packaging Materials (Compulsory use in Packing Commodities) Act, 1987 (hereinafter “the JPM Act”), the Government is required to consider and provide for the compulsory use of jute packaging material in the supply and distribution of certain commodities in the interest of production of raw jute and jute packaging material and of persons engaged in the production thereof. Therefore, the reservation norms in present proposal would further the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in India, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatma Nirbhar Bharat.
The jute industry is predominantly dependent on Government sector which purchases jute bags of value of more than Rs. 7,500 crore every year for packing foodgrains. This is done in order to sustain the core demand for the jute sector and to support the livelihood of the workers and farmers dependent on the sector.
Other Support provided to the Jute Sector:
In order to improve the productivity and quality of raw jute through a carefully designed intervention, called the Jute ICARE, the Government has been supporting close to approx. two lakh jute farmers by disseminating improved agronomic practices such as line sowing using seed drills, weed management by using wheel-hoeing and nail-weeders, distribution of quality certified seeds and also providing microbial assisted retting. These interventions have resulted in enhancing the quality and productivity of raw jute and increasing income of jute farmers by Rs. 10,000 per hectare.
Recently, the Jute Corporation of India has entered into MoU with National Seeds Corporation for distribution of 10,000 quintals of certified seeds on commercial basis also. The intervention of Technology up-gradation and distribution of certified seeds would increase the productivity and quality of jute crops and also increase the income of the farmers.
With a view to support diversification of jute sector, the National Jute Board has collaborated with National Institute of Design and a Jute Design Cell has been opened at Gandhinagar. Further, promotion of Jute Geo Textiles and Agro-Textiles has been taken up with the State Governments particularly those in the North Eastern region and also with departments such as Ministry of Road Transport and Ministry of Water Resources.
With a view to boost demand in the jute sector, Government of India has imposed Definitive Anti-Dumping Duty on import of jute goods from Bangladesh and Nepal with effect from 5th January, 2017.
With a view to promoting transparency in jute sector, Jute SMART, an e-govt initiative was launched in December, 2016, providing an integrated platform for procurement of B-Twill sacking by Government agencies. Further, the JCI is transferring 100% funds to jute farmers online for jute procurement under MSP and commercial operations.