ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଝୋଟ ସାମଗ୍ରୀରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
• ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ପୂର୍ବ ଓ ପୂର୍ବୋତ୍ତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିବ ଲାଭ
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ ସମିତି(ସିସିଇଏ) ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଝୋଟ ଅଖାରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ 20 ପ୍ରତିଶତ ଚିନି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ପ୍ୟାକେଜିଂ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଝୋଟ ଅଖାରେ ଚିନି ପ୍ୟାକ କରିବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଫଳରେ ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପ୍ୟାକିଂ ଲାଗି ପ୍ରାରମ୍ଭରେ 10 ପ୍ରତିଶତ ଝୋଟ ଅଖା କ୍ରୟ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ରିଭର୍ସ ଅକ୍ସନ କରାଯିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ଫଳରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସରକାର ଝୋଟ ପ୍ୟାକିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, 1987ରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ୟାକିଂ ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନକକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛନ୍ତି।
ଯଦି ଝୋଟ ପ୍ୟାକିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣରେ କୌଣସି ଅଭାବ କିମ୍ବା ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଅଥବା କୌଣସି ପ୍ରକାର ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ତା’ହେଲେ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଶି ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କୋହଳ କରିପାରିବ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସର୍ବାଧିକ 30 ପ୍ରତିଶତ ପ୍ୟାକିଂ ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବ
ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପାଖାପାଖି 3.7 ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାରଙ୍କ ଜୀବିକା ନିର୍ଭର କରିଥାଏ। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଲାଗି ବେଶ ସଂଗଠିତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁଥିରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ମାତ୍ରା ବଢ଼ାଇବା, ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିବିଧିକରଣ ଏବଂ ଝୋଟ ଉତ୍ପାଦର ନିରନ୍ତର ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି।
ଲାଭ :
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଅନୁମତି ଫଳରେ ଦେଶର ପୂର୍ବ ଏବଂ ପୂର୍ବୋତ୍ତର ରାଜ୍ୟ ବିଶେଷ କରି ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର, ଆସାମ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ମେଘାଳୟ ଓ ତ୍ରିପୁରାର କୃଷକ ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ।
ଝୋଟ ସାମଗ୍ରୀ (ପ୍ୟାକିଂ ସାମଗ୍ରୀ ରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଉପଯୋଗ) ଆଇନ 1987, (ଜେପିଏମ ଆଇନ) ଅନ୍ତର୍ଗତ କେତେକ ବିଶେଷ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ୟାକିଂ ଲାଗି ଝୋଟର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଉପଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଲୋକମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି ଏହା କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରସ୍ତାବରେ ପ୍ୟାକିଂର ଯେଉଁ ମାନକ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ତାହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ଘରୋଇ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଝୋଟର ପ୍ୟାକିଂ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ।
ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପ୍ୟାକିଂ ଲାଗି ସରକାର 7500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଝୋଟ ଅଖା କ୍ରୟ କରିଥାନ୍ତି। ଏହା ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରର ଚାହିଦାକୁ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶ୍ରମିକ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜୀବିକା ସହାୟତା ଦେବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ।
ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଳୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା:
ସରକାର କଞ୍ଚା ଝୋଟର ଉତ୍ପାଦକତା ଓ ଗୁଣବତ୍ତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଝୋଟ ଆଇସିଏଆରଇର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଗତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଝୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବିହନର ଧାଡ଼ି ରୁଆ, ହ୍ୱିଲ ହୋଇଂ ଏବଂ ନେଲ ୱିଡରର ଉପଯୋଗ କରି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତାଯୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣିତ ବିହନ ବିତରଣ କରିବା ତଥା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜୀବଗୁଡ଼ିକ ସହାୟତାରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟ ଶଢ଼ାଇବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସାମିଲ ରହିଛି। ସରକାରଙ୍କ ଏହି ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଝୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତି ହେକ୍ଟର 10,000 ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ନିକଟରେ ଭାରତୀୟ ଝୋଟ ନିଗମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଆଧାରରେ 10,000 କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରମାଣିତ ବିହନ ବିତରଣ ଲାଗି ଜାତୀୟ ବିହନ ନିଗମ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିଛି। ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ବିହନର ବିତରଣ ଫଳରେ ଝୋଟ ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହାଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ିବ।
ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିବିଧିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜାତୀୟ ଝୋଟ ବୋର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡିଜାଇନ ସଂସ୍ଥାନ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣା କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗାନ୍ଧୀ ନଗର ଠାରେ ଏକ ଝୋଟ ଡିଜାଇନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ଖୋଲାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝୋଟ ଜିଓ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏବଂ ଆଗ୍ରୋ ଟେକ୍ସଟାଇଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ପଦ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମଧ୍ୟ ସହଭାଗିତା ରହିଛି।
ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାହିଦା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ସରକାର ବାଂଲାଦେଶ ଓ ନେପାଳରୁ ଝୋଟ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା 5 ଜାନୁଆରୀ, 2017 ଠାରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଛି।
ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରଦର୍ଶିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ସରକାର 2016 ଡିସେମ୍ବରରେ ଝୋଟ ସ୍ମାର୍ଟ ଇ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ବି-ଟି ୱିଲ କିସମର ଅଖା କିଣିବା ଲାଗି ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଭାରତୀୟ ଝୋଟ ନିଗମ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଝୋଟର ଅନଲାଇନ କ୍ରୟ ଲାଗି ଝୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ 100 ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥରାଶି ହସ୍ତାନ୍ତର କରୁଛି।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Extension of Norms for Mandatory Packaging in Jute Materials
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved that 100% of the foodgrains and 20% of the sugar shall be mandatorily packed in diversified jute bags.
The decision to pack sugar in diversified jute bags will give an impetus to the diversification of the jute industry. Further, the decision also mandates that initially 10% of the indents of jute bags for packing foodgrains would be placed through reverse auction on the Gem portal. This will gradually usher in a regime of price discovery. The Government has expanded the scope of mandatory packaging norms under the Jute Packaging Material (JPM) Act, 1987.
In case of any shortage or disruption in supply of jute packaging material or in other contingency/exigency, the Ministry of Textiles may, in consultation with the user Ministries concerned, relax these provisions further, up to a maximum of 30% of the production of foodgrains over and above the provisions.
Considering that nearly 3.7 lakh workers and several lakh farm families are dependent for their livelihood on the jute sectors, the government has been making concerted efforts for the development of jute sector; increasing the quality and productivity of raw jute, diversification of jute sector and also boosting and sustaining demand for jute products.
Benefits :
The approval will benefit farmers and workers located in the Eastern and North Eastern regions of the country particularly in the states of West Bengal, Bihar, Odisha, Assam, Andhra Pradesh, Meghalaya and Tripura.
Under the Jute Packaging Materials (Compulsory use in Packing Commodities) Act, 1987 (hereinafter “the JPM Act”), the Government is required to consider and provide for the compulsory use of jute packaging material in the supply and distribution of certain commodities in the interest of production of raw jute and jute packaging material and of persons engaged in the production thereof. Therefore, the reservation norms in present proposal would further the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in India, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatma Nirbhar Bharat.
The jute industry is predominantly dependent on Government sector which purchases jute bags of value of more than Rs. 7,500 crore every year for packing foodgrains. This is done in order to sustain the core demand for the jute sector and to support the livelihood of the workers and farmers dependent on the sector.
Other Support provided to the Jute Sector:
In order to improve the productivity and quality of raw jute through a carefully designed intervention, called the Jute ICARE, the Government has been supporting close to approx. two lakh jute farmers by disseminating improved agronomic practices such as line sowing using seed drills, weed management by using wheel-hoeing and nail-weeders, distribution of quality certified seeds and also providing microbial assisted retting. These interventions have resulted in enhancing the quality and productivity of raw jute and increasing income of jute farmers by Rs. 10,000 per hectare.
Recently, the Jute Corporation of India has entered into MoU with National Seeds Corporation for distribution of 10,000 quintals of certified seeds on commercial basis also. The intervention of Technology up-gradation and distribution of certified seeds would increase the productivity and quality of jute crops and also increase the income of the farmers.
With a view to support diversification of jute sector, the National Jute Board has collaborated with National Institute of Design and a Jute Design Cell has been opened at Gandhinagar. Further, promotion of Jute Geo Textiles and Agro-Textiles has been taken up with the State Governments particularly those in the North Eastern region and also with departments such as Ministry of Road Transport and Ministry of Water Resources.
With a view to boost demand in the jute sector, Government of India has imposed Definitive Anti-Dumping Duty on import of jute goods from Bangladesh and Nepal with effect from 5th January, 2017.
With a view to promoting transparency in jute sector, Jute SMART, an e-govt initiative was launched in December, 2016, providing an integrated platform for procurement of B-Twill sacking by Government agencies. Further, the JCI is transferring 100% funds to jute farmers online for jute procurement under MSP and commercial operations.