কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
পেকেজিঙৰ ক্ষেত্ৰত মৰাপাটৰ উপকৰণৰ ব্যৱহাৰ বাধ্যতামূলক কৰাৰ বাবে নিয়ম সম্প্রসাৰণত অনুমোদন কেবিনেটৰ
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীৰ সভাপতিত্বত অর্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে অনুমোদন জনাইছে যে ১০০ শতাংশ খাদ্যশস্য আৰু ২০ শতাংশ চেনী বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ মৰাপাটৰ মোনাত বাধ্যতামূলকভাৱে পেক কৰা হ’ব ।
বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ মৰাপাটৰ বেগত চেনী পেক কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ ফলত মৰাপাট উদ্যোগে গতি লাভ কৰিব। ইয়াৰ উপৰি এয়াও বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে যে খাদ্যশস্য পেকিং কৰাৰ বাবে প্রাথমিকভাৱে ১০ শতাংশ মৰাপাটৰ বেগ জেম পর্টেলত ৰিভাৰ্ছ নিলামৰ জৰিয়তে ক্ৰয় কৰা হ’ব। ১৯৮৭ চনৰ জুট পেকেজিং মেটেৰিয়েল (জেপিএম) আইনৰ অধীনত চৰকাৰে বাধ্যতামূলকভাৱে পেকেজিং নীতিৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
মৰাপাট পেকেজিং উপকৰণৰ যোগানৰ ক্ষেত্ৰত কোনোধৰণৰ ঘাটি নাইবা বাধা আহিলে নাইবা অন্য কোনো প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ’লে বস্ত্র মন্ত্রালয়ে সংশ্লিষ্ট মন্ত্রালয়ৰ মন্ত্রীসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি এই নিয়ম অধিক শিথিল কৰিব পাৰে।
মৰাপাট খণ্ডত প্রায় ৩.৭ লাখ শ্রমিক আৰু কেইবা লাখ কৃষকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন-জীৱিকা নির্ভৰ কৰে। সেয়ে মৰাপাট খণ্ডৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগৰ উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰে সন্নিবিষ্ট প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে। কেঁচা মৰাপাটৰ গুণমান আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰা, মৰাপাট উদ্যোগ খণ্ডৰ বৈচিত্র্যকৰণ আৰু মৰাপাটজাতীয় সামগ্ৰীৰ চাহিদা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ উদ্দেশ্যে এই প্রচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
লাভঃ
চৰকাৰৰ এই অনুমোদনৰ ফলত দেশৰ পূব আৰু উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ কৃষক আৰু শ্রমিকসকল বিশেষভাৱে পশ্চিমবংগ, বিহাৰ, ওড়িষা, অসম, অন্ধ্রপ্রদেশ, মেঘালয় আৰু ত্রিপুৰাৰ কৃষকসকলে বিশেষ সুবিধা লাভ কৰিব।
১৯৮৭ চনত মৰাপাট পেকেজিং সামগ্রী (পেকেজিং সামগ্ৰীৰ বাধ্যতামূলক ব্যৱহাৰ) আইনৰ অধীনত চৰকাৰে কিছু পণ্য সৰবৰাহ আৰু বিতৰণত মৰাপাট পেকেজিং সামগ্রীৰ ব্যৱহাৰ বাধ্যতামূলক কৰিছে। কেঁচা মৰাপাট উপাদন, মৰাপাট পেকেজিং সামগ্রী আৰু মৰাপাট উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিসকলৰ সুবিধার্থে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। চৰকাৰৰ বর্তমান প্রস্তাৱিত সংৰক্ষিত নীতি অনুসৰি ভাৰতত কেঁচা মৰাপাট আৰু মৰাপাট পেকেজিং সামগ্রীৰ অভ্যন্তৰীণ উৎপাদন আৰু বৃদ্ধি হ’ব। ইয়াৰ ফলত ভাৰত স্বনির্ভৰশীলতাৰ লগতে ‘আত্মনির্ভৰ ভাৰত’ হৈ উঠিব।
মৰাপাট উদ্যোগ মূলতঃ চৰকাৰী খণ্ডৰ ওপৰত নির্ভৰশীল। চৰকাৰে প্রতি বছৰে খাদ্যশস্য পেকেজিঙৰ বাবে ৭,৫০০ কোটি টকা মূল্যৰ মৰাপাটৰ বেগ ক্ৰয় কৰে। মৰাপাট উদ্যোগ খণ্ডৰ মূল চাহিদা বজায় ৰাখিবলৈ আৰু এই খণ্ডৰ ওপৰত নির্ভৰশীল শ্রমিক আৰু কৃষকসকলৰ জীৱিকা নির্বাহৰ বাবে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
মৰাপাট খণ্ডক প্ৰদান কৰা অন্যান্য সহায়ঃ
মৰাপাট আইচিএআৰই (আইকেয়াৰ) নামৰ নিৰাপদ ব্যৱস্থাপনাৰ সহায়ত কেঁচা মৰাপাটৰ মানদণ্ড আৰু উপাদন বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যেৰে চৰকাৰে সকলোধৰণৰ সহায় কৰি আহিছে। ইয়াৰ অধীনত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কৃষি পদ্ধতি উপলব্ধ কৰি ২লাখ মৰাপাট কৃষকক ছীড ড্ৰীল ব্যৱহাৰ কৰি ৰোপণ কৰা, হুইল-হোৱিং আৰু নেইল উইডাৰছ ব্যৱহাৰ কৰি অপচয় ব্যৱস্থাপনা, মানদণ্ডৰ প্ৰমাণিত বীজ বিতৰণ আদি সহায় কৰা হৈছে। কেঁচা মৰাপাটৰ গুণগত মান আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যেৰে এই প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। ইয়াৰ ফলত প্রতি হেক্টৰ ভূমিত কৃষকসকলৰ প্রায় ১০ হাজাৰ টকা আয় বৃদ্ধি হৈছে।
সম্প্রতি জুট কর্পোৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়াই বাণিজ্যিক ভিত্তিত ১০ হাজাৰ কুইন্টল বীজ বিতৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় বীজ কর্পোৰেশ্যনৰ সৈতে এক বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি আধুনিক প্রযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ আৰু প্ৰমাণিত বীজ বিতৰণৰ ফলত মৰাপাটৰ উৎপাদনশীলতা আৰু গুণগত মান বৃদ্ধি হৈছে আৰু কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধি পাইছে।
মৰাপাট খণ্ডৰ বৈচিত্র্যকৰণৰ লক্ষ্যেৰে ৰাষ্ট্ৰীয় মৰাপাট বৰ্ডে নেশ্যনেল ইন্সটিটিউট অৱ ডিজাইনৰ সহযোগিতাত গান্ধীনগৰত এটা মৰাপাট চানেকি কেন্দ্র আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি বিভিন্ন ৰাজ্য চৰকাৰ বিশেষভাৱে উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলত জুট জিঅ টেক্সটাইল আৰু কৃষি ভিত্তিক বস্ত্র শিল্পৰ প্রচাৰত বিশেষ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এইক্ষেত্ৰত পথ পৰিবহন আৰু জলসম্পদ মন্ত্রালয়ৰ দৰে বিভিন্ন বিভাগৰ পৰা সহযোগিতা লাভ কৰা গৈছে।
মৰাপাট খণ্ডত চাহিদা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যেৰে ভাৰত চৰকাৰে বাংলাদেশ আৰু নেপালৰ পৰা মৰাপাটজাতীয় সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ওপৰত ২০১৭ চনৰ ৫জানুৱাৰীৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ অতিৰিক্ত এণ্টি ডাম্পিং শুল্ক আৰোপ কৰিছে।
মৰাপাট খণ্ডত স্বচ্ছতা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২০১৬ চনৰ ডিচেম্বৰত ‘পাট স্মার্ট’ নামৰ এক ই-চৰকাৰী প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰি জুট কর্পোৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়াই ন্যূনতম সহায়ক মূল্য আৰু বাণিজ্যিক অভিযানৰ অধীনত মৰাপাটৰ অনলাইন ক্রয়ৰ বাবে মৰাপাট কৃষকক ১০০ শতাংশ পুঁজি হস্তান্তৰ কৰিছে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Extension of Norms for Mandatory Packaging in Jute Materials
29 OCT 2020 3:46PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved that 100% of the foodgrains and 20% of the sugar shall be mandatorily packed in diversified jute bags.
The decision to pack sugar in diversified jute bags will give an impetus to the diversification of the jute industry. Further, the decision also mandates that initially 10% of the indents of jute bags for packing foodgrains would be placed through reverse auction on the Gem portal. This will gradually usher in a regime of price discovery. The Government has expanded the scope of mandatory packaging norms under the Jute Packaging Material (JPM) Act, 1987.
In case of any shortage or disruption in supply of jute packaging material or in other contingency/exigency, the Ministry of Textiles may, in consultation with the user Ministries concerned, relax these provisions further, up to a maximum of 30% of the production of foodgrains over and above the provisions.
Considering that nearly 3.7 lakh workers and several lakh farm families are dependent for their livelihood on the jute sectors, the government has been making concerted efforts for the development of jute sector; increasing the quality and productivity of raw jute, diversification of jute sector and also boosting and sustaining demand for jute products.
Benefits :
The approval will benefit farmers and workers located in the Eastern and North Eastern regions of the country particularly in the states of West Bengal, Bihar, Odisha, Assam, Andhra Pradesh, Meghalaya and Tripura.
Under the Jute Packaging Materials (Compulsory use in Packing Commodities) Act, 1987 (hereinafter “the JPM Act”), the Government is required to consider and provide for the compulsory use of jute packaging material in the supply and distribution of certain commodities in the interest of production of raw jute and jute packaging material and of persons engaged in the production thereof. Therefore, the reservation norms in present proposal would further the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in India, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatma Nirbhar Bharat.
The jute industry is predominantly dependent on Government sector which purchases jute bags of value of more than Rs. 7,500 crore every year for packing foodgrains. This is done in order to sustain the core demand for the jute sector and to support the livelihood of the workers and farmers dependent on the sector.
Other Support provided to the Jute Sector:
In order to improve the productivity and quality of raw jute through a carefully designed intervention, called the Jute ICARE, the Government has been supporting close to approx. two lakh jute farmers by disseminating improved agronomic practices such as line sowing using seed drills, weed management by using wheel-hoeing and nail-weeders, distribution of quality certified seeds and also providing microbial assisted retting. These interventions have resulted in enhancing the quality and productivity of raw jute and increasing income of jute farmers by Rs. 10,000 per hectare.
Recently, the Jute Corporation of India has entered into MoU with National Seeds Corporation for distribution of 10,000 quintals of certified seeds on commercial basis also. The intervention of Technology up-gradation and distribution of certified seeds would increase the productivity and quality of jute crops and also increase the income of the farmers.
With a view to support diversification of jute sector, the National Jute Board has collaborated with National Institute of Design and a Jute Design Cell has been opened at Gandhinagar. Further, promotion of Jute Geo Textiles and Agro-Textiles has been taken up with the State Governments particularly those in the North Eastern region and also with departments such as Ministry of Road Transport and Ministry of Water Resources.
With a view to boost demand in the jute sector, Government of India has imposed Definitive Anti-Dumping Duty on import of jute goods from Bangladesh and Nepal with effect from 5th January, 2017.
With a view to promoting transparency in jute sector, Jute SMART, an e-govt initiative was launched in December, 2016, providing an integrated platform for procurement of B-Twill sacking by Government agencies. Further, the JCI is transferring 100% funds to jute farmers online for jute procurement under MSP and commercial operations.