শেল-থুম কমিসন
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না খন্ন-নৈনবা লোইশিনখ্রে
30 OCT 2020 2:20PM by PIB Imphal
চিয়রমেন শ্রী এন.কে. সিংহনা লুচিংবা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন (এক্স.ভি.এফ.সি.)না চহী ২০২১-২০২২দগী ২০২৫-২৬কী রিপোর্তকী মখোয়গী ওইবা খন্ন-নৈনবা ঙসি লোইশিনখ্রে। রিপোর্ত অদু এক্স.ভি.এফ.সি.গী চিয়রমেন শ্রী এন.কে. সিংহ অমসুং কম্মিসনগী মেম্বরশিং, শ্রী অজয় নরায়ন ঝা, প্রোফেসর অনুপ সিংহ, দা. অশোক লাহিরি অমসুং দা. রমেশ চান্দনা খুৎয়েক পীখি।
কম্মিসন অসিনা মখোয়গী রিপোর্ত অদু ইকাইখুম্নজরিবা ভারতকী রাস্ত্রপতিদা লানখৎনবা মতম লৌখি। হায়রিবসি হৌজিক্তি নবেম্বর ৯, ২০২০দা রিপোর্ত লানখৎনবা রাস্ত্রপতি লোশঙনা পাউ ফাওনখ্রে।
কম্মিসন্না মথং থাগী অরোইবদা ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীদা রিপোর্তকী কোপী অমা লানখৎকনি।
রিপোর্ত অসি কেন্দ্রগী ফাইনান্স মন্ত্রীনা ভারত সরকারগী এক্সন তেকন রিপোর্তকা লোইননা পার্লিয়ামেন্ততা লানখৎকনি। রিপোর্ত অসিদা শেনবা চহী ৫, ২০২১-২২দগীনা ২০২৫-২৬ ফাওবগী রিকমেন্দেসন য়াওরি। ইকাইখুম্নজরিবা রাস্ত্রপতিদা দিসেম্বর ২০১৯দা লানখৎখ্রবা ২০২০-২১গী এক্স.ভি.এফ.সি.গী রিপোর্ত অদু সরকারনা পার্লিয়ামেন্ততা এক্সন তেকন রিপোর্তকা লোইননা লানখৎখি।
এক্স.ভি.-এফ.সি. অসি ইকাইখুম্নজরিবা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা সংবিধানগী আর্তিকলগী ক্লোজ (১)গী মতুং ইন্না শ্রী এন.কে. সিংহনা চিয়রমেন, শ্রী শক্তিকান্তা দাস, দা. অনুপ সিংহ, দা. অশোক লাহিরি অমসুং দা. রমেশ চান্দনা মেম্বরশিং অমসুং শ্রী আর্ভিন্দ মেহতানা সেক্রেতরী ওইনা ফাইনান্স কম্মিসন (মিসেলেনস প্রোবিজন) এক্ত, ১৯৫১ (১৯৫১গী ৩৩)গা প্রোবিজনগা লোইননা শেমখি। শ্রী শক্তিকান্তা দাসনা মহাক্কী লোইশঙ থাদোকখ্রবা মতুংদা শ্রী অজয় নরায়ন ঝাবু মেম্বর ওইনা হাপখি।
কম্মিসন অসিনা মখোয়গী রিপোর্ত অদু কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার, তোঙান-তোঙানবা থাক্কী লোকেল গবর্ন্মেন্ত, চিয়রমেন অমসুং মমাংগী ফাইনান্স কম্মিসনগী মীহুৎশিং, কম্মিসনগী এদভাইজরী কাউন্সিল অমসুং অতোপ্পা হীরমসিদা খঙহৈরবশিং, মশক নাইরবা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসন অমসুং মলতি লেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা পাক শন্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা অরোইবা ৱারেপ লৌখি।

Finance Commission
The 15th Finance Commission concludes deliberations
30 OCT 2020 2:20PM by PIB Delhi
​The Fifteenth Finance Commission (XVFC), headed by Chairman Shri N K Singh, today concluded their deliberations on the Report for the year 2021-2022 to 2025-2026. The Report was signed by Shri N. K. Singh, the Chairman of the XVFC, and, Members of the Commission, Shri. Ajay Narayan Jha, Prof. Anoop Singh, Dr. Ashok Lahiri and Dr. Ramesh Chand.
​The Commission had sought time to present its Report to the Honourable President of India. It has now been communicated by the Office of the President that the Report submission will be on 9th November 2020.
​The Commission will also present a copy of the Report to the Honourable Prime Minister later next month.
The Report will be tabled in the Parliament by the Union Finance Minister along with an Action Taken Report of the Government of India. The Report contains recommendations pertaining to 5 financial years, 2021-22 to 2025-26. The Report of the XVFC for the year 2020-21, presented to the Honourable President in December 2019, was laid by the Government in the Parliament along with an Action Taken Report.
XV-FC was constituted by the Honourable President of India in pursuance of clause (1) of article 280 of the Constitution, read with the provisions of the Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act, 1951 (33 of 1951) with Shri N.K. Singh as Chairman, Mr. Shri Shaktikanta Das, Dr. Anoop Singh, Dr. Ashok Lahiri and Dr. Ramesh Chand as Members and Shri Arvind Mehta as Secretary. Subsequent to Shri. Shaktikanta Das demitting his office, Shri. Ajay Narayan Jha was appointed as a Member.
The Commission has finalized their Report after wide-ranging consultations with the Union and State Governments, local governments at different tiers, Chairmen and Members of previous Finance Commissions, Advisory Council to the Commission and other domain experts, academic institutions of eminence and multi-lateral institutions.