କ୍ୟାବିନେଟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ନେଇ ଭାରତ-କାମ୍ବୋଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
29 OCT 2020 3:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ-କାମ୍ବୋଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ଵାକ୍ଷରକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ଏହି ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ଵାକ୍ଷରିତ ହେଲେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ଏହି ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମା ଭାରତ କାମ୍ବୋଡିଆର ସଂପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଯେଉଁଦିନ ଏହା ସ୍ଵାକ୍ଷରିତ ହେବ ସେହିଦିନଠାରୁ 5 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ବଳବତ୍ତର ରହିବ ଦୁଇ ଦେଶମଧ୍ୟରେ ଏହି ସହଯୋଗ ନିମ୍ନୋକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗୁ ହେବ
1. ମାତୃ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
2. ପରିବାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
3. ଏଚଆଇଭି/ଏଡସ ଏବଂ ଟିବି
4. ଡ୍ରଗ ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ
5. ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର
6. ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଂକ୍ରାମକ ବ୍ୟାଧି
7. ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ (ସଂକ୍ରାମକ ଅଣସଂକ୍ରାମକ)
8. ଭେଷଜ ଗବେଷଣା ବିକାଶ, ତେବେ ଏହା କାମ୍ବୋଡିଆର ନ୍ୟାସନାଲ ଏଥିକ୍ସ କମିଟି ଏବଂ ଭାରତର ଏଥି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନୁମୋଦନକ୍ରମେ କରାଯିବ
9. ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା
10. ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ
11. କ୍ଲିନିକାଲ ଅର୍ଦ୍ଧକ୍ଲିନିକାଲ କୌଶଳ ବିକାଶ ତାଲିମ ଏବଂ
12. ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ବିଷୟ ବା କ୍ଷେତ୍ର

Cabinet
Cabinet approves the Memorandum of Understanding between India and Cambodia on cooperation in the field of Health and Medicine
29 OCT 2020 3:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Cambodia on cooperation in the field of Health and Medicine.
The bilateral MoU will encourage cooperation between the two countries through joint initiatives and technology development n the health sector. It will strengthen bilateral ties between India and Cambodia. The MoU shall become effective on the date of its signature and shall remain in force for a period of five years.
The main areas of cooperation between the two Governments include:
1. Mother and child health;
2. Family Planning;
3. HIV/AIDS and TB;
4. Drugs and Pharmaceuticals;
5. Technology Transfer;
6. Public Health and Epidemiology;
7. Disease Control (Communicable and Non-Communicable);
8. Medical Research and Development, subject to the approval of the National Ethic Committee of Cambodia and to the clearance by concerned Department/Ministry in India;
9. Medical Education;
10. Health manpower development in the field of public health;
11. Training in clinical, para-clinical and management skills; and
12. Any other area of cooperation as may be mutually decided upon.