কেবিনেট
তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তি ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত-জাপান চুক্তি সম্পাদন সম্পৰ্কীয় প্ৰস্তাৱলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
29 OCT 2020 3:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত কেবনেটৰ সভাই তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তি’ (আইচিটি) ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বাবে ‘ভাৰত-জাপান সহযোগিতা চুক্তি’(এমঅ’চি) সম্পাদন সম্পৰ্কীয় এক প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনাইছে।
এই ‘এমঅ’চি’-য়ে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে যোগযোগ ক্ষেত্ৰত থকা পাৰস্পৰিক বুজাবুজিক অদিক প্ৰগাঢ় কৰাত অৰিহণা আগবঢ়াব। এই চুক্তিয়ে জাপানক ভাৰতৰ ‘বিশেষ ৰণ-কৌশলগত আৰু গোলকীয় সহযোগী’ হিচাপে চিহ্নিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত পদক্ষেপ হিচাপে ভূমিকা পালন কৰিব।
এই ‘এমঅ’চি’-য়ে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ যেনে: ৫জি নেটৱৰ্ক, দূৰ-সংযোগ সুৰক্ষা, সামুদ্ৰিক কেবল, যোগাযোগ-প্ৰযুক্তি উপকৰণৰ মানক নিৰূপণ তথা প্ৰত্যিয়িতকৰণ, শেহতীয়া অনাতাঁৰ প্ৰযুক্তি আৰু আইচিটিৰ সদ্ব্যৱহাৰ, আইচিটিৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন, আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেন্স(এআই)-ব্লক চেইন, স্পেক্ট্ৰাম চেইন, স্পেক্ট্ৰাম প্ৰবন্ধন, বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতাকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ মাজৰ সহযোগিতাক অধিক সহায় আগবঢ়াব।
ই, গোলকীয় মানক প্ৰক্ৰিয়াত প্ৰৱেশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সম্ভাৱনীয়তাক অধিক প্ৰসাৰিত কৰিব। ইফালে, ‘আইচিটি’ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিয়ে দেশত ‘আইচিটি’ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰকো অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব। ভৱিষ্যতৰ সামুদ্ৰিক কেবল নেটৱৰ্ক ব্যৱস্থাৰ উন্নয়ণে দূৰ-সুদূৰৰ অঞ্চলসমূহক দেশৰ মূল ভূ-খণ্ডৰে সংযোজিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহায় আগবঢ়াব। ‘আইচিটি’-ক্ষেত্ৰত মানৱ সম্পদৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ দিশতো এই ‘এমঅ’চি’-য়ে সহায় কৰাৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ স্বপ্ন সাকাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা আগবঢ়াব।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Cooperation between India and Japan on cooperation in the field of Information and Communication Technologies
29 OCT 2020 3:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval for signing Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan on bilateral cooperation in the field of Information and Communication Technologies (ICTs).
The MoC will contribute in strengthening bilateral cooperation and mutual understanding in the field of communications and will serve as a strategic initiative for India as Japan is an important partner with “Special Strategic and Global Partnership” status.
The MoC will help in cooperation between two countries in various fields like 5G network, telecom security, Submarine cable, standard certification of communication equipment, utilization of latest Wireless Technologies and ICTs, ICTs capacity building, Public Protection and Disaster Relief, Artificial Intelligence (AI) / Block Chain, Spectrum Chain, Spectrum Management, Cooperation on Multilateral platforms etc.
The MoC will further enhance opportunities for India to get into global standardization process. Cooperation in ICTs technologies will help in strengthening ICTs infrastructure in the country. Cooperation in the development of future submarine cable networks and technologies will help in boosting connectivity of mainland India to remote areas. The MoC aims to promote human capacity building in field of ICTs and further development of startup ecosystem which will contribute in realizing the objectives of Atmanirbhar Bharat.