Prime Minister's Office
PM interacts with beneficiaries of PM SVANIDHI Yojana from UP
27 OCT 2020 1:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of PM SVANIDHI Yojana from Uttar Pradesh through video conferencing.
The Prime Minister while interacting with the beneficiaries gave suggestions on benefits of digital payment and how to get cashback benefits. He also said with this money one can have proper education and a better career.
Later in his address, the Prime Minister said earlier it was difficult for even the salaried people to approach the banks for loans while the poor and the street vendors could not even think of approaching the bank. But now, he said, the banks are reaching the doorsteps of people to provide loans for helping the latter start their ventures.
The Prime Minister wished the beneficiaries and lauded the bankers for their efforts. He said their efforts will help the poor celebrate their festivals. He said this day is an important day for AatmaNirbhar Bharat and the day to honour the street vendors. He said the nation recognizes their contribution towards self-reliant India. He said when the Corona pandemic broke out, other nations were concerned how their workers would cope, but in our country our workers have proved that they can surmount any challenge and can fight back and win.
The Prime Minister said the Government launched the Garib Kalyan Yojana with a package of Rs 1 Lakh 70 thousadnd crores to mitigate the sufferings of the poor during the pandemic. He said in the economic stimulus of Rs 20 lakh crores the focus was on the poor. He expressed happiness that the street vendors can resume their work and become self-sufficient again.
Shri Narendra Modi appreciated the speed with which the scheme is being implemented across the country. The Prime Minister said there is no need for a guarantor for the loans under the Svanidhi Scheme and that the provision of loans is hassle free. One can upload the application online oneself at any common service center or Municipal office or by going to a bank.
The Prime Minister said for the first time since independence street vendors are getting unsecured affordable loans. He said the maximum applications of urban street vendors have come from UP. He said under this scheme, out of the 25 lakh loan applications received in the country, more than 6.5 lakh applications are from UP alone. Out of the 6.5 lakh applications received from UP, 4.25 lakh applications have been approved. He said that stamp duty has been exempted for the loan agreement of Swanidhi Yojana in UP.
The Prime Minister thanked the Government of UP for providing financial assistance of Rs 1000 to 6 lakh street vendors during the pandemic.
He said that most of the street vendors who were given the loan through the Swanidhi scheme are repaying their loan on time proving that small time borrowers do not compromise on their honesty & sincerity.
The Prime Minister urged the need to spread awareness about the scheme to as many people as possible. He said under this scheme there will also be a 7 percent discount on interest on timely repayment and there will be Rs 100 cashback a month on digital transactions.
The Prime Minister remarked that people doubted the efficacy of the Jan Dhan accounts but that the same today are helping the poor at the time of crisis.
He listed the initiatives of the Government for the welfare of the poor.
On this occasion the Prime Minister assured the street vendors, workers and farmers that the country will leave no stone unturned to advance their business and improve their life.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତ ବିନିମୟ
27 OCT 2020 1:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପିଏମ୍‌ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଭଲମନ୍ଦ ବୁଝିବା ସହ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟର ଲାଭ ସଂପର୍କରେ ବୁଝାଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ୟାଶବ୍ୟାକ୍‌ ଲାଭ କିପରି ସେମାନଙ୍କୁ ମଳିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସେ ବୁଝାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ୟାଶବ୍ୟାକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଏହି ଟଙ୍କାକୁ ଜଣେ ଉପଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଓ ଉତ୍ତମ ବୃତ୍ତି ପାଇଁ ବ୍ୟୟ କରିପାରିବ ।
ପରେ ନିଜ ଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଚାକିରି କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ କରିବା ପାଇଁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ସାହସ ମଧ୍ୟ କରୁନଥିଲେ । ତେଣୁ ଗରିବ ଲୋକ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ କଥା ଚିନ୍ତା ବି କରିପାରୁ ନ ଥିଲେ । ଏବେ କିନ୍ତୁ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯାଇଛି । ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାର ମୁହଁରେ ପହଞ୍ଚି ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଜୀବନ ଜୀବିକା ପନ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଋଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍‌ ସ୍ୱନିଧି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ଯେଉଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସବ ପାଳନରେ ସଫଳ ହେବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଆଜିର ଦିନଟି ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କାରଣ ଏହି ଦିନଟି ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ଦିବସ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କରୋନା ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିଲା ନିଜ ନିଜର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ନେଇ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶମାନେ ଉଦ୍‌ବିଗ୍ନ ହୋଇପଡିଥିଲେ; କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶରେ ଆମ ଶ୍ରମିକମାନେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଦେଲେ ଯେ ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବେ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୋଧରେ ଲଢେଇ କରି ବିଜୟୀ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର 1 ଲକ୍ଷ 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ତଦନୁସାରେ କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କର ଦୁଃଖ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଲାଘବ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଯୋଜନାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହାଛଡା 20 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯେଉଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସେଥିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ପୁନର୍ବାର ନିଜର ଧନ୍ଦା ଆରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବେ । ଏହି ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପିଏମ୍‌ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଯେଉଁ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ତାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଋଣ ପାଇବାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଋଣ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଏବଂ ଜଞ୍ଜାଳମୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଯେକୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆବେଦନପତ୍ରକୁ ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସାଧାରଣ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର (ସିଏସ୍‌ସି) କିମ୍ବା ମୁନିସିପାଲ ଅଫିସ ଅଥବା ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯାଇ ଏହି ଆବେଦନପତ୍ର ଅନ୍‌ଲାଇନରେ ପ୍ରେରଣ କରିହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ଦେଶରେ ସିକ୍ୟୁରିଟି ମୁକ୍ତ ସହଜ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଋଣ ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ସର୍ବାଧିକ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରୁ 25 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନପତ୍ର ମିଳିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ମିଳିଥିବା ଆବେଦନପତ୍ର ସଂଖ୍ୟା 6.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ । ଏହି 6.5 ଲକ୍ଷ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 4.25 ଲକ୍ଷଙ୍କୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଋଣ ବୁଝାମଣା ଉପରେ କୌଣସି ଷ୍ଟାମ୍ପ ଡ୍ୟୁଟି ପଡୁନାହିଁ । ସେଠା ସରକାର ଏହି ଦେୟକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ରାଜ୍ୟର 6 ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କୁ 1 ହଜାର ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ଅର୍ଥ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଥିପାଇଁ ସେଠା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଋଣ ପରିଶୋଧ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଋଣକାରୀ ନିଜର ସାଧୁତା ଓ ସଚ୍ଚୋଟତା ସହ କେବେ ବୁଝାମଣା କରନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଏହି ଯୋଜନା ସଂପର୍କରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଯେତେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର ଅଛନ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଋଣ ସହାୟତା ସୁବିଧା ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁମାନେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବେ ସେମାନଙ୍କୁ 7 ଶତାଂଶ ସୁଧ ରିଆତି ସହିତ ମାସିକ 100 ଟଙ୍କାର କ୍ୟାଶ ବ୍ୟାକ୍‌ ମିଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଲୋକେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟର ଦକ୍ଷତାକୁ ନେଇ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ତେବେ ଆଜି ସେହି ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଂକଟ ସମୟରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି । ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶର ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଭେଣ୍ଡର, ଶ୍ରମିକ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଧନ୍ଦା ଓ ବେଉସାର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ହେଳା କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ଏହି ଅବସରରେ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ।