সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
এন.তি.পি.সি.না দ্রোনশিংবু থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তশিংদা রিসর্চ অমসুং ইন্সপেক্সন তৌবগীদমক শীজিন্নবদা অয়াবা পীখ্রে
এম.ও.সি.এ. অমসুং দি.জি.সি.এ.না পীবা কন্দিসনেল একজেমসন
23 OCT 2020 12:53PM by PIB Imphal
সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয় (এম.ও.সি.এ.) অমসুং দিরেক্তোরেৎ জেনরেল ওব সিবিল এবিএসন (দি.জি.সি.এ.)না নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.)দা রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়র্ক্রাফ সিস্তেম (আর.পি.এ.এস.)বু বিন্ধিয়াচল সুপর থর্মেল পাৱর স্তেসন, মধ্য প্রদেশ, গাদরৱারা, সুপর থর্মেল পাৱর প্লান্ত, মধ্য প্রদেশ, অমসুং সিপাৎ সুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত, ছতিশগরদা রিসর্চ অমসুং ইন্সপেক্সনগী থবক থৌরমশিংদা দ্রোন শীজিন্নদুনা পাঙথোকপগী অয়াবা কন্দিসনেল একজেমসন ওইনা পীখ্রে।
শ্রী অম্বের দুবে, জোইন্ত সেক্রেতরী, সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না হায়খি, "এন.তি.পি.সি.না মখোয়গী জগাশিংদা তেরেন মেপ্পিং, স্তোকপাইল ভোলুমেত্রিক এনালাইসিস, এরিএল ইন্সপেক্সন অমসুং পাঙথোকপা য়াবশিংদা দ্রোন শীজিন্নগনি। মসিনা এন.তি.পি.সি.দা শেল য়াম্না চঙদনা য়াম্না মরীক চূম্বা দেতা মতীক চানা পীগনি। হায়রিবসি ভারত সরকারগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, মাইনিং, এগ্রিকলচর অমসুং দিজাস্তর রিলিফ অসিনচিংবদা ইন্দস্ত্রিএল দ্রোনশিং শীজিন্ননবা হোৎনরিবসিগা চূননা পাঙথোকপনি।"
হায়রিবা কন্দিসনেল একজেম্পসন অসি দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবা নত্ত্রগা দিজিতেল স্কাই ওপরেসন্না মথৌ তৌবা হৌরক্ত্রিবফাওবদা য়ারিবমখৈ ঙন্না চৎনগনি। নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.)গী সাইৎ- বিন্ধিয়াচল সুপর থর্মেল পাৱর স্তেসন, মধ্য প্রদেশ/গাদরৱারা সুপর থর্মেল পাৱর স্তেসন, মধ্য প্রদেশ/সিপত সুপর থর্মেল পাৱর স্তেসন, ছতিশগরদা রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়র্ক্রাফ সিস্তেম শীজিন্নদুনা রিসর্চ অমসুং ইন্সপেক্সনগী থবক থৌরমশিং অসিগী কন্দিসন অমসুং ইমিতেসনশিং:
১. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এম.তি.পি.সি.) লিমিতেদকী সি.এ.আর. সেক্সন ৩, সেরিস এক্স, পার্ত ১,দগী পীরিবা একজেম্পসন অসি সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না পীবা এয়র্ক্রাফ রুল ১৫এ, ১৯৩৭গী একজেম্পসনগী মখা পোন্ননি।
২. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়র্ক্রাফ সিস্তেম (আর.পি.এ.এস.) শীজিন্নদ্রিঙৈ মমাংদা (অ) লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন (আ) ঙাকশেল মন্ত্রালয় (ই) হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (ঈ) ইন্দিয়ন এয়র্ফোর্সতগী এয়র দিফেন্স ক্লিয়রেন্স অমসুং (উ) এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওব ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)দগী তঙাইফদবা ক্লিয়রেন্সশিং লৌগদবনি।
৩. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনাভারত সরকারদা ভোলুন্তরী ওইনা দিস্ক্লোস তৌরবা অমসুং ভেলিদ ওইবা দ্রোন একনোলেজমেন্ত নম্বর (দি.এ.এন.) (হায়বদি এম./এস. আইদিয়া ফোর্জ তেক্নোলোজী প্রাইবেৎ লিমিতেদকীদমক নেত্রা প্রো দি.১.দি.এক্স.ও.ও.এস.আই.১তি. অমসুং দি.১.দি.এক্স.ও.ও.এস.আই.২তি. আর.পি.এ.এস.) পীবা খক্তমক শীজিন্নগদবনি।
৪. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা ওপরেসন অসিগী মতাংদা অমসুং ফ্লাইৎ স্তেন্দার্দ দিরেক্তোরেৎ (এফ.এস.দি.), দি.জি.সি.এ.দা এস.ও.পি.গী কোপী পীশিনগদবনি। রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়র্ক্রাফ সিস্তেম (আর.পি.এ.এস.) শীজিন্নবা অসি এস.ও.পি. ভেতিং/এপ্রুবেল পীরবা মতুংদা খক্তমক শীজিন্নগদবনি।
৫. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা এরিএল ফোতোগ্রাফীগা মরী লৈননা য়ারবদি দিরেক্তোরেৎ ওব রিগুলেসন অমসুং ইনফোর্মেসন দি.জি.সি.এ.দগী তঙাইফদবা পার্মিসন লৌগদবনি।
৬. আর.পি.এ.এস.না লৌবা ফোতোগ্রাফ/ভিদিও-গ্রাফ অদু নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদ খক্তনা শীজিন্নগদবনি। নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা আর.পি.এ.এস. অমসুং আর.পি.এ.এস.না লৌবা দেতাশিংগী সেক্যুরিতীগী ওইবা দাইত্য পুগদবনি।
৭. আর.পি.এ.এস. অসি অয়ুক নুংথিলগী মতমদা (নুমিৎ থোকপদগীনা নুমিৎ চঙবা ফাওবা)দা ভিজুএল লাইন ওব সাইৎ (ভি.এল.ও.এ.)কী মনুংদা খক্তমক শীজিন্নগনি।
৮. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা লিগেল কেস নত্ত্রগা মসি শীজিন্নবদগী থোরকপা খুদোংচাদবশিংদা দি.জি.সি.এ.বু ইন্দেম্নিফাই লাকপদা দাইত্য পুহল্লোইদবনি।
৯. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা আর.পি.এ.এস. অদু ৱার্কিং কন্দিসন্দা শীজিন্নহনগদবনি অমসুং য়ারক্তবা নত্ত্রগা দিসওরিএন্তেসন লাকপা মতমদা দাইত্য পুগদবনি।
১০. করিগুম্বা ইকুইপমেন্ত অসি থেংবদগী মীদা অশোক অপন থোকপা মতমদা নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা মেদিকো-লিগেল ইস্যুশিংদা দাইত্য পুগদবনি।
১১. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদতা আর.পি.এ.এস. শীজিন্নরিঙৈ মতমদা এক্সিদেন্ত নত্ত্রগা মান্নবা থৌদোক থোকপনা অতোপ্পা থার্দ পার্তী অমদা অকাই অতোই থোকহনবা মতমদা পীনবা ইন্সুরেন্স মতীক চানা লৈগদবনি।
১২. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা করিগুম্বা হীরম অমত্তদা আর.পি.এ. শীজিন্নদুনা অশোই অঙাম থোকপা য়াবা পোৎ নত্ত্রগা পেলোদ অমত্তা পুহল্লোইদবনি।
১৩. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা পব্লিক, প্রোপর্তী, ওপরেতর অসিনচিংবশিংগী সেক্যুরিতী অমসুং প্রাইবেসী ঙাক্কদবনি। মখা তানা, করিগুম্বা থৌদোক থোক্লকপা মতমদা, দি.জি.সি.এ.না দাইত্য পুগদবনি।
১৪. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা সি.এ.আর. সেক্সন ৩, সেরিস এক্স, পার্ত ১গী পেরা ১৩দা পল্লিবা নো ফ্লাই জোনশিংদা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/ওথিরিতীশিংগী অয়াবা য়াওদনা পাইরোইদবনি।
১৫. আর.পি.এ.এস. অসি সি.এ.আর.গী প্রোভিজনগী মতুং ইন্না এয়রপোর্তকী অকোইবদা পাইরোইদবনি। করিগুম্বা এয়রপোর্তকী অকোইবদা পাইবা তারবদি এয়র্পোর্ত ওথোরিতী ওব ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)দগী আর.পি.এ.এস.না পাইগদবা মতম অমসুং মফমগী অয়াবা মাংজৌননা লৌগদবনি।
১৬. নেসনেল থর্মেল পাৱর কোর্পোরেসন (এন.তি.পি.সি.) লিমিতেদনা আর.পি.এ.এস. অসি খঙহৈরবা বোনাফাইদ পার্সনেল খক্তনা শীজিন্নহনগদবনি।
১৭. চে অসিনা সর্কারগী এজেন্সীশিংনা পীবা রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়র্ক্রাফ সিস্তেমগী এস.ও.পি.শিং নাথৈরোইদবনি।
১৮. ওপরেসনগী মনুংদা, করিগুবা এক্সিদেন্তশিং থোকপা মতমদা দি.জি.সি.এ.গী এয়র সেফতী দিরেক্তোরেত্তা রিপোর্ত থাগদবনি।
পব্লিক নোতিসকী লিঙ্ক

Ministry of Civil Aviation
NTPC allowed to use drones for research and inspection of Thermal Power Projects
Conditional exemption granted by MoCA and DGCA
23 OCT 2020 12:53PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Directorate General of Civil Aviation (DGCA) have granted conditional exemption to National Thermal Power Corporation (NTPC) for the deployment of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) for carrying out research and inspection activities at Vindhyachal Super Thermal Power Station, Madhya Pradesh, Gadarwara Super Thermal Power Plant, Madhya Pradesh, and Sipat Super Thermal Power Project, Chhattisgarh using drones.
Shri Amber Dubey, Joint Secretary, Ministry of Civil Aviation said, “NTPC will use the drones to carry out terrain mapping, stockpile volumetric analysis, aerial inspections and other applications at the three NTPC sites. This will provide NTPC excellent data with high accuracy at a fraction of the cost. This is in line with Government of India’s attempts to promote use of industrial drones in infrastructure, mining, agriculture and disaster relief etc.”
The conditional exemption is till 31st December 2020 or until the full operationalization of Digital Sky Platform, whichever is earlier. Conditions and limitations to National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd to carry out research and inspection activities at National Thermal Power Corporation (NTPC) Sites - Vindhyachal Super Thermal Power Station, Madhya Pradesh/Gadarwara Super Thermal Power Stat ion, Madhya Pradesh /Sipat Super Thermal Power Station , Chhattisgarh using Remotely Piloted Aircraft Systems:
1. This exemption to National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd from the relevant provisions of CAR Section 3, Series X, Part I, is subject to exemption from Rule 15A of the Aircraft Rules, 1937 by Ministry of Civil Aviation.
2. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall obtain necessary clearances from (a) Local Administration (b) Ministry of Defence (c) Ministry of Home Affairs (d) Air Defence clearance from Indian Air Force and (e) Airport Authority of India (AAI) prior to operation of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS).
3. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall only operate the RPAS which has been voluntarily disclosed to Government of India and issued with a valid Drone Acknowledgement Number (DAN) (i.e. D1DXOOS1T and D1DXOOS24 for NETRA PRO of M/s ldeaForge Technology Pvt Ltd).
4. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall submit a comprehensive brief on the scope of operations and the copy of SOP to Flight Standards Directorate (FSD), DGCA. Operation of Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) shall be carried out only after the vetting/ approval of SOP.
5. National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall take necessary permission regarding Aerial Photography, if applicable, from Directorate of Regulations & Information, DGCA.
6. The photographs/video-graphs, if taken through RPAS shall be used by National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd only. National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall be responsible for security of RPAS and data collected through RPAS.
7. The operation of RPAS shall be restricted to day operations (from sunrise to Sunset), within Visual Line Of Sight (VLOS).
8. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall indemnify DGCA from any legal cases or any other issues arising due to these operations.
9. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall ensure that the RPAS is in working condition and shall be responsible for any eventualities due to malfunction I disorientation of equipment.
10. In case of any injury to any person due to physical contact with the equipment, National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall be responsible for medico-legal issues.
11. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall have adequate level of insurance to cover any damage to third party resulting from accident I incident occurred during the operation of RPAS.
12. The National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall ensure that hazardous material or variable payload are not carried in I using the RPA under any circumstances
13. National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall ensure safety, security and privacy of public, property, operator etc. Further, in case of any eventuality, DGCA shall not be held responsible.
14. National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall not operate the RPAS in no-fly zones specified in Para 13.1 of the CAR Section 3, Series X, Part I without the approval of concerned Ministries/ authorities.
15. RPAS shall not be operated in the vicinity of airport as per the provisions of the CAR. If operated near the airport, approval from Airports Authority of India (AAI) shall be taken in advance regarding time and area of operations of RPAS.
16. National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd shall ensure that only trained I experienced bonafide personnel operates the RPAS.
17. This letter shall not override other restrictions I SOP on Remotely Piloted Aircraft System framed by other Government Agencies.
18. In case of incident/accident during at any phase of the operations, reports to be submitted to Air Safety Directorate of DGCA.
Link to Public Notice