ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର 24ରେ ଗୁଜରାଟରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘କିସାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା’ର କରିବେ ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ୟୁଏନ ମେହଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଶୁ ହୃଦରୋଗ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗିରନାର ରୋପୱେ ହେବ ଉଦଘାଟିତ
22 OCT 2020 5:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 24 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘କିସାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ସେ ମଧ୍ୟ ୟୁ.ଏନ ମେହଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ରିସଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ଠାରେ ଏକ ଶିଶୁ ହୃଦରୋଗ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହାଛଡ଼ା ସେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହରାଞ୍ଚଳ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଟେଲି କାର୍ଡିଓଲୋଜି ପାଇଁ ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ଗିରନାରଠାରେ ଏକ ରୋପୱେର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
କିସାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା
ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଦୈନିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଲାଗି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ରୂପାନୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ‘କିସାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା’ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଭୋର 5ଟାରୁ ରାତି 9ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ 3500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। 2023 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନାରେ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ମୋଟ 3490 ସର୍କିଟ କିମି ଲମ୍ବ 234ଟି ‘66-କିଲୋୱାଟ’ ବିଦ୍ୟୁତ ସଞ୍ଚାର ଲାଇନ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ, ଏହାଛଡ଼ା 220 କେଭି ସବଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
2020-21 ବର୍ଷରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦାହୋଡ଼, ପାଟନ, ମହିସାଗର, ପଞ୍ଚମହଲ, ଛୋଟା ଉଦେପୁର, ଖେଡ଼ା, ତାପି, ଭାଲସାଡ଼, ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଗିରସୋମନାଥକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ। ଅବଶିଷ୍ଟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ 2022-23 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାମିଲ କରାଯିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ୟୁଏନ ମେହଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜି ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଶୁ ହୃଦରୋଗ ଡାକ୍ତରଖାନା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୟୁଏନ ମେହଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ଏକ ଶିଶୁ ହୃଦରୋଗ ଡାକ୍ତରଖାନା ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ଅହମଦାବାଦ ସହରାଞ୍ଚଳ ଡାକ୍ତରଖାନାଠାରେ ଟେଲି-ହୃଦରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଏକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେସନର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ୟୁ.ଏନ ମେହଟା ହୃଦରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ହସ୍ପିଟାଲ ଏବେ ଭାରତର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ହୃଦରୋଗ ଡାକ୍ତରଖାନା ହେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁବିଧା ଥିବା ବିଶ୍ୱର ହାତତଗଣତି ଡାକ୍ତରଖାନା ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବ।
470 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୟୁଏନ ମେହଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରହିଛି। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏଠାରେ ଥିବା ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟା 450ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 1251ରେ ପହଞ୍ଚିବ। କେବଳ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହୃଦରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷାଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଦେଶର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହୃଦରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ପରିଣତ ହେବ।
ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ଭୂମିକମ୍ପ ନିରୋଧୀ ନିର୍ମାଣ ଶୈଳୀ, ଫାୟାର ଫାଇଟିଂ ହାଇଡ୍ରାଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଫାୟାର ମିଷ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନିରାପତ୍ତା ଶୈଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଓ.ଟି. ସହିତ କାର୍ଡିଆଲ ଆଇସିୟୁ ଅନ ହ୍ବିଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର, ଆଇଏବିପି, ହେମୋଡାୟଲିସିସ୍, ଇସିଏମଓ ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ। ଏହି ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟରେ 14ଟି ଅସ୍ତ୍ରେପଚାର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 7ଟି କାର୍ଡିଆକ କ୍ୟାଥରଟାଇଜେସନ ପରୀକ୍ଷାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଗିରନାର ରୋପୱେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 24 ଅକ୍ଟୋବର, 2020ରେ ଗିରନାର ଠାରେ ଏକ ରୋପୱେର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏଥିସହିତ ଗୁଜରାଟ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପୁଣିଥରେ ଉଦଭାସିତ ହେବ। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ 25-30 କ୍ୟାବିନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ୟାବିନରେ 8 ଜଣ ଲେଖାଏଁ ଲୋକ ରହିବେ। ଏହି ରୋପୱେ ଜରିଆରେ 2.3 କିମି ଦୂରତାକୁ ମାତ୍ର 7.5 ମିନିଟରେ ପାର କରିହେବ। ଏହାଛଡ଼ା, ଏହି ରୋପୱେରୁ ଗିରନାର ପର୍ବତ ଚାରିପାଖରେ ରହିଥିବା ଘଞ୍ଚ ସବୁଜ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୃଶ୍ୟକୁ ଉପଭୋଗ କରିହେବ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate three key projects in Gujarat on 24th October
PM to launch ‘Kisan Suryoday Yojana’ for the farmers of Gujarat
PM to inaugurate Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre
PM to inaugurate Ropeway at Girnar
22 OCT 2020 5:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narenda Modi will inaugurate three key projects in Gujarat on 24th October, via video conferencing. Prime Minister will launch the ‘Kisan Suryodaya Yojana’ for the farmers of Gujarat. He will inaugurate the Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad. He will also inaugurate the Ropeway at Girnar on the occasion.
Kisan Suryodaya Yojana
To provide day-time power supply for irrigation, the Gujarat Government under Chief Minister Shri Vijay Rupani had recently announced the ‘Kisan Suryodaya Yojana’. Under this scheme, farmers will be able to avail power supply from 5 AM to 9 PM. The state government has allocated a budget of Rs.3500 crore for installing transmission infrastructure under this scheme by 2023. 234 ‘66-Kilowatt’ transmission lines, with a total length of 3490 circuit kilometers (CKM) will be established under the project, in addition to 220 KV substations.
Dahod, Patan, Mahisagar, Panchmahal, Chhota Udepur, Kheda, Tapi, Valsad, Anand and Gir-Somnath have been included under the Scheme for 2020-21. The remaining districts will be covered in a phase-wise manner by 2022-23.
Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research
Prime Minister will also inaugurate Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad. U.N Mehta Institute will now become India’s biggest hospital for cardiology in addition to being one of the select few hospitals in the world with a world-class medical infrastructure and medical facilities.
The U.N Mehta Institute of Cardiology is undergoing expansion at the cost of Rs. 470 crores. The number of beds will increase from 450 to 1251 after the completion of the expansion project. The Institute will also become the biggest single super speciality cardiac teaching institute in the country and one of the biggest single super speciality cardiac hospitals in the world.
The building is equipped with safety precautions like earthquake proof construction, fire fighting hydrant system and fire mist system. The research centre will house India’s first Advanced Cardiac ICU on Wheels with O.T., which is equipped with ventilators, IABP, haemodialysis, ECMO etc. 14 operation centres and 7 cardiac catheterization labs will also be started at the institute.
Girnar Ropeway
Gujarat will once again be highlighted on the global tourism map as the Prime Minister will inaugurate the Ropeway at Girnar on 24th October, 2020. Initially, there will be 25-30 cabins, with a capacity of 8 people per cabin. A distance of 2.3 kms will now be covered in just 7.5 minutes through the ropeway. In addition to this, the ropeway will also provide a scenic view of the lush green beauty surrounding the Girnar mountain.