PIB Backgrounder
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
20 OCT 2020 6:05PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰকাশিত ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি, পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট আৰু পিআইবিৰ ফেক্ট চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰখুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে ভাৰতে, প্ৰায় ৩ মাহৰ পাছত নতুন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা প্ৰথমবাৰলৈ ৫০,০০০ তললৈ আহিছে; মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে প্ৰায় ১০% ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে; চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা ৭.৫লাখলৈ অৱনমিত
ক’ভিড-১৯ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰতে কেতবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰখুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে৷ প্ৰায় ৩ মাহৰ পাছত নতুন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা প্ৰথমবাৰলৈ ৫০,০০০ তললৈ(৪৬,৭৯০) আহিছে৷ শেষৰবাৰ ২৮ জুলাইত নতুন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ৪৭,৭০৩জন আছিল৷ আন এক সফলতা অনুসৰি ভাৰতত বৰ্তমান মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে প্ৰায় ১০% ৰোগীহে চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ বৰ্তমান দেশত ৭.৫ লাখ অৰ্থাৎ মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে ৯.৮৫% ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ সৰ্বাধিক সংখ্যাৰ আৰোগ্যৰ হাৰে চিকিৎসাধীন ৰোগী সংখ্যা হ্ৰাসত অৰিহণা যোগাইছে৷ দেশত বৰ্তমানলৈকে ৬৭,৩৩,৩২৮জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে চিকিৎসাধীন ৰোগী আৰু আৰোগ্য হোৱা ৰোগী মাজৰ ব্যৱধান ৫৯,৮৪,৭৯০জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৬৯,৭২০জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰোগ্যৰ হাৰ ৮৮.৬৩%লৈ উন্নীত হৈছে৷ এই নতুন আৰোগ্য লোকৰ ৭৮%ই ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷ মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ১৫,০০০ আৰু কৰ্ণাটকত ৮,০০০তকৈ অধিক ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা লোকৰ ৭৫%ই ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷ ইয়াৰে মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক আৰু কেৰালাৰ ৫,০০০তকৈ অধিক আক্ৰান্ত আছে৷ দেশত বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৫৮৭জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷ ইয়াৰে ১২৫ জন মহাৰাষ্ট্ৰৰ৷ উল্লেখ্য যে ভাৰত হৈছে সৰ্বাধিক ৰোগী আৰোগ্য হোৱা আৰু ধাৰাবাহিকভাৱে মৃত্যু(১.৫২%)ৰ হাৰ নিম্নগামী হৈ থকা বিশ্বৰ একমাত্ৰ দেশ৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1666027
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কৃমিনাশক দিৱসত প্ৰমাণভিত্তিক প্ৰভাৱ, ১৪খন ৰাজ্যত কৃমিজনিত ৰোগ হ্ৰাস পাইছে
মাটিৰ পৰা সংক্ৰমিত হেলমিনথিয়াছিচ(এছটিএই), যি অন্ত্রৰ পৰজীৱি কৃমি সংক্ৰমণ হিচাপে পৰিচিত। এয়া জনস্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত অতি উদ্বেগৰ কাৰণ। এইবোৰে শিশুসকলৰ শাৰীৰিক বৃদ্ধি আৰু স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰে৷ আনকি ৰক্তহীনতা আৰু অপুষ্টিজনিত সমস্যাৰ কাৰণো হ’ব পাৰে৷ বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই বস্তি অঞ্চল আৰু কিশোৰীসকলৰ শৰীৰৰ পৰা কৃমি সংক্ৰমণ নিৰ্মূল কৰা তথা তেওঁলোক অধিক ভাল পুষ্টি, স্বাস্থ্যকৰ জীৱন প্ৰদানৰ বাবে নিৰলস কৃমিনাশকৰ পৰামর্শ প্ৰদান কৰি আহিছে। কেন্দ্রীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াৰ কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় কৃমি নাশক দিৱসটো ২০১৫ চনৰ পৰা উদযাপন কৰি আহিছে। বিদ্যালয় আৰু অংগনৱাড়ী কর্মীসকলৰ জৰিয়তে এই দিৱস উদযাপন কৰা হয়। এই উপলক্ষে একাধিক কাৰ্মসূচীও গ্ৰহণ কৰা হয়। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ দ্বাৰা অনুমোদিত এলবেনডেজল টেবলেট শিশু আৰু কিশোৰ-কিশোৰীসকলৰ কৃমি নাশকৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়। মাছ ড্রাগ এডমিনিষ্ট্ৰেশ্যন(এমডিএ)ৰ অংশ হিচাপে বিশ্বজুৰি এই কাৰ্যসূচী পালন কৰা হয়। এই বছৰৰ আৰম্ভণিতে কৃমিনাশক কার্যসূচীৰ অধীনত ২৫খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ১১ কোটি শিশু আৰু কিশোৰ-কিশোৰীক এলবেনডেজল টেবলেট প্ৰদান কৰা হয়৷ কিন্তু ক’ভিড মহামাৰীৰ বাবে এতিয়া এই কাৰ্যসূচী বন্ধ ৰখা হৈছে৷
সমাগত উত্সৱৰ দীঘলীয়া সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জন আন্দোলনৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত গুজৰাটৰ উপ মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিনভাই পেটেলৰ সৈতে ড০ হৰ্ষ বৰ্দ্ধনৰ আলোচনা
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগৰ মন্ত্ৰী ড০ হৰ্ষ বৰ্দ্ধনে আজি গুজৰাটৰ উপ মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতীনভাই পেটেলৰ সৈতে এক আলোচনাত মিলিত হয়। আজিৰ আলোচনাত গুজৰাটৰ সকলো জিলাৰ জিলাধিপতিসকলৰ লগতে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যচৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ স্বাস্থ্য বিষয়াসকলেও অংশ গ্ৰহণ কৰে৷ সভাত ড০ হৰ্ষ বৰ্দ্ধনে সকলোকে সঁকীয়াই দি কয়, ‘মহামাৰীয়ে আক্ৰান্ত কৰা দেশখনে ইতিমধ্যে দশমটো মাহত প্ৰৱেশ কৰিছে। দেশত এই মুহূৰ্তত প্ৰায় ৭,৭২,০০০ গৰাকী সক্ৰিয়ভাবে আক্ৰন্ত ৰোগী আছে, আৰু যোৱা প্ৰায় এটা মাহে দেশত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ১০ লাখৰ তলত অব্যাহত থকাটো পৰিলক্ষিত হৈছে। শেতহীয়া ২৪ ঘণ্টাত ৫৫,৭২২গৰাকী লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱাৰ তথ্য লাভ কৰাৰ বিপৰীতে দেশৰ বিভিন্ন হাস্পটালসমূহৰ পৰা ৬৬,৩৯৯গৰাকী লোকক ঘৰলৈ ওভতাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে। ইফালে দেশত ৰোগীৰ সংখ্যা দুগুণ হোৱাৰ অন্তৰাল ৮৬.৩দিনলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু অচিৰেই দেশত সম্পন্ন হোৱা নমুনা পৰীক্ষণৰ সংখ্যাই ১০ কোটিৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিব’। ইফালে, গুজৰাটত ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰবন্ধন সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰিবলৈ গৈ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘সৌ সিদিনালৈকে দেশৰ অন্যতম সৰ্বাধিক ক’ভিড-১৯ প্ৰভাৱিত ৰাজ্যৰ তালিকাত নাম সন্নিৱিষ্ট হোৱা গুজৰাটে শেহতীয়া ভাবে মহামাৰীবিধৰ প্ৰবন্ধনত লক্ষণীয় ফল্যৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষণ হৈছে। আজিৰ তাৰিখত দেশৰ সামগ্ৰিক আৰোগ্যৰ হাৰ ৮৮.২৬%ৰ বিপৰীতে গুজৰাটৰ আৰোগ্যৰ হাৰ হৈছে ৯০.৫৭%। প্ৰতি নিযুত ব্যক্তিৰ বিপৰীতে দেশৰ নমুনা পৰীক্ষণৰ গড় হাৰ ৬৮,৯০১গৰাকীৰ বিপৰীতে গুজৰাটে ৭৭,৭৮৫গৰাকী হাৰত নমুনা পৰীক্ষণ সম্ভৱ কৰি তোলাৰ বাবে মন্ত্ৰী ড০ বৰ্দ্ধনে গুজৰাট চৰকাৰক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। এই মুহূৰ্তত গুজৰাটত থকা ১৪,৪১৪গৰাকী সক্ৰিয় ৰোগীৰ ৯৯.৪%ৰ স্থিতিয়ে সুস্থিৰে থকাটোও লক্ষ্যণীয় কথা বুলি দোহাৰা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মাত্ৰ ০.৬% অৰ্থাত্ মাত্ৰ ৮৬ গৰাকী লোকহে এই মুহূৰ্তত ভেণ্টিলেটৰত থাকিবলগীয়া হৈছে বুলি তথ্য দাঙি ধৰে৷ ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ইতিমধ্যে লাভ কৰা সাফল্য সমাগত উত্সৱৰ দীঘলীয়া সূচীৰ সময়ত অটুত ৰখাটো নিতান্তই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ হব বুলি সঁকীয়াই দিয়া মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ‘আগন্তুক তিনিটা মাহ আমি আৰু অধিক সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখত মাস্ক পৰিধান কৰা, সঘনাই হাত ধোৱা আৰু সামাজিক ব্যৱধান বিধি মানি চলাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা আহ্বানৰ কথা সমাজৰ অন্তিমগৰাকী ব্যক্তি পৰ্যন্ত অৱগত কৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ’ ড০ বৰ্দ্ধনে সংশ্লিষ্টসকলক আহ্বান জনায়। ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ বিধি নমনাসকলৰ বিৰুদ্ধে শাস্তিমূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণ লগতে ক’ভিডৰ বিৰুদ্ধে যথোচিত আচৰণক সৰল কৰি তোলাৰো আহ্বান জনায়।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেhttps://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1665860
‘গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জেছ বাৰ্ষিক সভা ২০২০’ত মূল ভাষণ প্ৰদান কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে কালি ‘গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জেছ বাৰ্ষিক সভা ২০২০’ত মূল ভাষণ প্ৰদান কৰে। সভাত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনত বিনিয়োগ কৰা সমাজেহে ভৱিষ্যত গঢ়িব পাৰে’৷ তেওঁ কয়, ‘বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনক সঠিক সময়ত ফলপ্ৰসূ কৰি তুলিবলৈ হ’লে হঠাতে ফল বিচৰাৰ পৰিৱৰ্তে আগতীয়াকৈ বিনিয়োগ কৰিব লাগে’৷ ‘এনেধৰণৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে কৰা যাত্ৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহ অংশীদাৰিত্ব আৰু ৰাজহুৱা অংশগ্ৰহণক গুৰুত্ব দিবই লাগিব’ বুলি তেওঁ অভিমত ব্যক্ত কৰে। ‘সমস্যাৰে সৈতে বিজ্ঞানে কেতিয়াও সমৃদ্ধি লাভ কৰিব নোৱাৰে’ বুলি উল্লেখ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জেছ’ কাৰ্যক্ৰমে এই কথা ভালকৈয়ে জানে’। তেওঁ, গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত বহু ৰাষ্ট্ৰ জড়িত হৈ থকা আৰু এণ্টিমাইক্ৰবিয়েল ৰেজিষ্টেন্স, মাতৃ আৰু শিশু স্বাস্থ্য, কৃষি, পুষ্টি, ‘ডব্লিউএএছএইচ’-(ৱাটাৰ, ছেনিটেশ্যন এণ্ড হাইজিন)ৰ দৰে ভিন্নমুখী প্ৰসংগৰ সমাধানৰে জড়িত হৈ থকা এই কাৰ্যক্ৰমৰ ব্যাপকতাৰ শলাগ লয়। ‘গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটক জোকাৰি যোৱা মহামাৰীয়ে আমাক দলগত ভাবে কৰা কামৰ গুৰুত্বক পুনৰাই হৃদয়ংগম কৰালে’ বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ‘বেমাৰে কোনো ভৌগলিক সীমাৰেখা চিনি নাপাই, বেমাৰে আনকি মানুহৰ ধৰ্ম-বিশ্বাস, জাত-পাত, লিংগ অথবা বৰ্ণৰ ভেদাভেদকো গণ্য নকৰে’। তেওঁ আৰু কয় ‘ইয়াৰে বহু সংখ্যক সংমণ প্ৰবণ আৰু আন কিছুমান আক’ অসংক্ৰণপ্ৰবণ যিয়ে মানৱ জীৱনক প্ৰভাৱিত কৰে। এক শক্তিশালী আৰু উজ্জীৱিত বৈজ্ঞানিক প্ৰতিষ্ঠানৰে সজ্জিত পৰিমণ্ডল ভাৰতৰ বাবে সম্পদ স্বৰূপ, বিশেষকৈ শেহতীয় কেবাটাও মাহত, ক’ভিড-১৯ৰে অব্যাহত যুঁজখনৰ সময়ত এই কথা পুনৰবাৰ প্ৰতীয়মান হৈছে’ বুলি উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ‘তেওঁলোকে প্ৰতিৰোধৰে কৰা আসধ্য সাধনৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন কাৰত সফল হৈছে’ বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধনমন্ত্ৰীয়ে তথ্য দাঙি ধৰি কয় যে ‘বিশাল জনসংখ্যাৰ দেশ হোৱা স্বত্বেও, জনতাৰ শক্তিৰে শক্তিৱন্ত আৰু জনতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত কাৰ্যক্ৰমৰ সুবাদত ভাৰতত ক’ভিড-১৯ত মৃত্যু হোৱা লোকৰ সংখ্যা তেনেই কম হোৱা পৰিলক্ষিত হ’ল’৷ শেহতীয়া প্ৰেক্ষাপটত প্ৰতিদিনে আক্ৰান্তৰ সংখ্যাও দিনে দিনে কমিবলৈ ধৰিছে, আক্ৰান্তৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো অৱনমন দেখিবলৈ পোৱা গৈছে আৰু আৰোগ্য লাভৰ ক্ষেত্ৰতো অন্যতম সৰ্বাধিক হাৰ ৮৮%ৰে ভাৰতে প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছে বুলি প্ৰগংগক্ৰমে তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ ‘এয়া সম্ভৱ হোৱাৰ মূলতে ভাৰতে আগতীয়াকৈ শিথিলতাপূৰ্ণ লকডাউন বলবত্ কৰা, সৰ্বাধিক হাৰত মাস্ক পৰিধানৰ পৰিৱেশ গঢ়া, সুক্ষ্মভাবে আক্ৰান্তৰ অনুসৰণ কৰা আৰু ‘ৰে’পিড এণ্টিজেন’ পৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক তত্পৰতা প্ৰদৰ্শন কৰা দেশ হিচাপে পৃথিৱীৰ শীৰ্ষৰ দেশকেইখনৰ তালিকাত নাম সন্নৱিষ্ট কৰাত সফল হোৱাটোকে কাৰণ’ বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিমত প্ৰকাশ কৰি কয় যে ‘আজিৰ তাৰিখত ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতিষেধকৰ অন্বেষণ কৰা দেশৰ তালিকাত ভাৰতে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে। আমাৰ দেশত ৩০বিধৰো অধিক থলুৱা প্ৰযুক্তিৰে বিকশিত প্ৰতিষেধকৰ কাম চলি আছে’ বুলি মন্তব্য কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইয়াৰে তিনিবিধ প্ৰষেধকৰ কাম অন্তিম পৰ্যায়ত আছে’ বুলি জানিবলৈ দিয়ে। ‘আমাৰ নাগৰিকসকলৰ টীকাকৰণ সুনিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ ভাৰতে ইতিমধ্যে এক সু-প্ৰতিষ্ঠিত প্ৰতিষেধক বিতৰণ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে’ বুলিও প্ৰসংগক্ৰমে জানিবলৈ দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ‘ডিজিটাইজড’ ব্যৱস্থাৰে বিকশিত এই পদ্ধতিয়ে ‘ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিচয় পত্ৰ’ৰ সহযোগত আমাৰ নাগৰিকসকলৰ টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সুনিশ্চিত কৰিব’ বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1665958
গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জৰ বাৰ্ষিক বৈঠক, ২০২০ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মূল ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1665941
ভাৰত-অ’মান যৌথ আয়োগৰ নৱম ভাৰ্চুৱেল বৈঠক
ভাৰত-অ’মান যৌথ আয়োগৰ নৱম ভাৰ্চুৱেল বৈঠকখন ১৯ অক্টোবৰ, ২০২০ত আয়োজিত কৰা হয়৷ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী আৰু অ’মান বাণিজ্য, উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগ ব্যৱস্থাপনা মন্ত্ৰী শ্ৰী কেছ বিন মহম্মদ আল ইউছুফে যুটীয়া ভাৱে অধ্যক্ষতা কৰে৷ বৈঠকত দুয়োখন দেশত চৰকাৰী বিভাগ/মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1665998
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুটসমূহ
· অৰুণাচল প্ৰদেশঃ অৰুণাচলত চিকিৎসাধীন ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা ২,৮৩৩জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ কালি ২৩৮জন নতুন আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে ৰাজ্যখনৰ মুঠ আৰোগ্যৰ সংখ্যা ১০,৭৮০জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
· অসমঃ কালি দিনটোত অসমত ৩৪,৯৫৬টা নমূনা পৰীক্ষাৰ বিপৰীতে ৬৯৮জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ৰাজ্যখনৰ ক’ভিডৰ পজিটিভিৰ হাৰ ২%৷ কালি অসমত ১,৫৩০জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ মুঠ আক্ৰান্ত ২,০১,৪০৭জনৰ বিপৰীতে আৰোগ্যৰ হাৰ ৮৫.৯৯ আৰু ১৩.৫৬% চিকিৎসাধীন হৈ আছে বুলি ৰাজ্যিক স্বাস্থ্যমন্ত্ৰীয়ে টুইটাৰযোগে প্ৰকাশ কৰিছে৷
· মেঘালয়ঃ মেঘালয়ত বৰ্তমান চিকিৎসাধীন ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা ২,০৬৯জন হৈছে৷ ইয়াৰে ১০০জন সেনা জোৱান আৰু ১,৯৬৯জন সাধাৰণ নাগৰিক বুলি জানিব পৰা গৈছে৷
· মিজোৰামঃ কালি মিজোৰামত ২৭জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ইফালে, বৰ্তমান ৰাজ্যখনত ১২৯জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
· নাগালেণ্ডঃ ক’ভিডৰ সামূহিক সংক্ৰমণৰ আশংকা কৰা নাগালেণ্ডত সোমবাৰে মুঠ আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ৭,৯৫৩জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
· ছিকিমঃ ৰাজ্যখনত কালি নতুনকৈ দুজন ৰোগীসহ ক’ভিডত মৃত্যু হোৱা ৰোগীৰ সংখ্যা ৬২জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
· মহাৰাষ্ট্ৰঃ মহাৰাষ্ট্ৰৰ স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী ৰাজেশ টোপেই কয় যে ৰাজ্যখনৰ ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়ৰ চিকিৎসকসকলক প্ৰতিদিনে অতি কমেও দুঘণ্টাকৈ ক’ভিড প্ৰতিৰোধ মিচনত যোগদান দিবলৈ কোৱা হৈছে৷ বিশেষকৈ গ্ৰামাঞ্চলত এই চিকিৎসকসকলক সেৱা আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে৷ ৰাজ্যখন সোমবাৰে ৫,৯৮৪জন নতুন আক্ৰান্ত আৰু ১৫,০৬৯জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ বৰ্তমান মহাৰাষ্ট্ৰত ১.৭৩লাখ ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
· গুজৰাটঃ ৰাজ্যখনত ৯০দিনৰ পাছত নতুন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ১হেজাৰৰ তললৈ নামিছে৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গুজৰাট চৰকাৰে ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৱলীৰ শলাগ লৈছে৷ বৰ্তমান গুজৰাটত ১৪,২৭৭জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
· ৰাজস্থানঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৰাজস্থানত ১২জন ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যু আৰু ১,৯৬০জন নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱাৰ তথ্য পোৱা গৈছে৷ বৰ্তমান ৰাজ্যখনত ২০,৮৯৩জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
· চত্তীশগড়ঃ ৰাজ্যখনত কালিত ২,৩৭৬জন নতুন আক্ৰান্তসহ মুঠ ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা ১.৬২লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
- কেৰালাঃ ৰাজ্যখনৰ এৰ্ণাকুলাম জিলাত সৰ্বাধিক ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷ আজি ৪জনসহ ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ১,১৮৬জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ কালি কেৰালাত ৫,০২২জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হৈছে৷ বৰ্তমান কেৰালাত ৯২,৭৩১জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
- তামিলনাডুঃ সম্পূৰ্ণ ছমাহৰ পাছত আঞ্চলিক পৰিবহণ কাৰ্যালয়ে কালিৰে পৰা সমগ্ৰ ৰাজ্যখনত কাম-কাজ আৰম্ভ কৰিছে৷ ক’ভিড মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বাহনৰ সকলো নথিৰ ম্যাদ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে বৃদ্ধি কৰে৷ ইফালে, ৰাজ্যখনত বিভিন্ন উৎপাদন গোটে কাম আৰম্ভ কৰিছিল যদিও ইউৰোপৰ একাংশ দেশত হোৱা দ্বিতীয় ৱেভৰ বাবে আশংকাৰ সন্মুখীন হৈছে৷
- কৰ্ণাটকঃ সাত মাহৰ বিৰতিৰ পাছত ২৩ অক্টোবৰত কৰ্ণাটক আৰু তামিলনাডুৰ মাজত প্ৰথমখন যাত্ৰীবাহী ৰে’ল চলাচল কৰিছে৷ নৱৰাত্ৰী আৰু দ্বীপাৱলীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২৩ অক্টোবৰৰ পৰা ২ ডিচেম্বৰলৈকে দক্ষিণ পশ্চিম ৰে’লৱেই পাঁচ যোৰা বিশেষ ৰে’ল চলাচল কৰিব৷ স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী কে. সুধাকৰে বানপীড়িত জিলাসমূহত সংক্ৰমিত ৰোগৰ সন্দৰ্ভত বুজ লয়৷
- অন্ধ্ৰপ্ৰদেশঃ ৰাজ্য চৰকাৰে ২ নৱেম্বৰৰ পৰা পুনৰ বিদ্যালয় খোলাৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰিছে৷ কালি দিনটোত ৰাজ্যখনত ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত লোকৰ সংখ্যা ৩,০০০তকৈ কম হৈছে৷ ইফালে, আইচিএমআৰে ৰাজ্যখনত দ্বিতীয় ৱেভৰ সম্ভাৱনাত সকিয়নি দিয়াৰ পাছতে ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী আল্লা কলি কৃষ্ণই স্বাস্থ্য বিভাগক অধিক সৰ্তকতামূলক নিৰীক্ষণৰ লগতে জনসাধাৰণকো সতৰ্ক হৈ থকাৰ আহ্বান জনাইছে৷
- তেলেংগানাঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত তেলেংগানা ১,৪৮৬ নতুন আক্ৰান্ত, ১,৮৯১জন আৰোগ্য আৰু ৭জন ৰোগীৰ মৃত্যুৰ তথ্য পোৱা গৈছে৷ বৰ্তমান তেলেংগানাত ২১,০৯৮জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ এতিয়ালৈকে ১,২৮২ জন ৰোগীৰ মৃত্যু আৰু ২,০২,৫৭৭জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীয়ে সকলোধৰণৰ ফ্লুজনিত ৰোগৰ ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষা কৰিবলৈ স্বাস্থ্য বিভাগৰ কৰ্মচাৰীসকলক নিৰ্দেশ দিছে৷

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
20 OCT 2020 6:05PM by PIB Delhi
Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India crosses Significant Milestones, New Cases fall below 50,000 for the first time after nearly 3 months, Active Cases less than 10% of Total Cases, Further slide in Active Cases; now below 7.5 lakh
India has leaped across several significant milestones in its fight against COVID.The new confirmed cases in the last 24 hours have fallen below 50,000 (46,790) for the first time in nearly three months. The new cases were 47,703 on 28th July.In another achievement, the percentage active cases have fallen below 10%. The total positive cases of the country today are less than 7.5 lakh (7,48,538) and comprise merely 9.85% of the total cases.The slide in active cases is supplemented by an exponential rise in recoveries. The total recovered cases have crossed 67 lakhs (67,33,328). The difference between active cases and recovered cases is consistently increasing and stands at 59,84,790 today.69,720 patients have recovered and discharged in the last 24 hours. The national Recovery Rate has further grown to 88.63%.78% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs .Maharashtra continues to lead with more than 15,000 single day recoveries followed by Karnataka with more than 8,000 recoveries.75% of the new confirmed cases are from 10 States and UTs. Maharashtra, Karnataka and Kerala contribute more than 5,000 to the new confirmed cases.587 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 81% are concentrated in ten States/UTs. The deaths are below 600 for second consecutive day.Maharashtra has reported the maximum single day deaths (125 deaths). India is the only country with the highest recoveries and continues to have one of the lowest fatality rates globally. Today it stands at 1.52%.
For details :
Evidence-based Impact of National Deworming Day in India,14 States report reduction in worm prevalence; 9 show substantial reduction
Soil-Transmitted Helminthiases (STH), also known as parasitic intestinal worm infection, is a significant public health concern mostly in low resource settings. These are known to have detrimental effects on children’s physical growth and well being and can cause anemia and under-nutrition. Regular deworming as advised by the World Health Organization eliminates worm infestation among children and adolescents living in areas with high STH burden, thereby contributing to achieve better nutrition and health.Since its launch in 2015, the National Deworming Day (NDD), a flagship program of the Ministry of Health and Family Welfare,is implemented as a biannual single day programme implemented through the platforms of schools and anganwadis. Albendazole tablet, approved by World Health Organization (WHO), is used for treatment of intestinal worms in children and adolescents as part of Mass Drug Administration (MDA) programmes globally. In the last round of deworming earlier this year in the country (which was halted due to the COVID pandemic), 11 crore children and adolescents were administered Albendazole tablet across 25 States/UTs.
For details :
Dr. Harsh Vardhan discusses implementation of Prime Minister’s Jan Andolan in the upcoming Long Festive Season with Deputy Chief Minister of Gujarat Sh. Nitinbhai Patel
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare interacted with Sh. Nitinbhai Patel, Deputy Chief Minister and Minister for Health and Medical Education, Gujarat in the presence of district collectors of all the districts and senior health officials of the State and the Union yesterday. Reminding everyone that the country is currently in the tenth month of the pandemic, Dr. Harsh Vardhan said, “Active cases are currently around 7,72,000 which has been less than 10 lakhs for close to a month. 55,722 cases were reported in the last 24 hours while 66,399 cases were discharged from care. Doubling time has been diluted to 86.3 days and the country will soon cross the figure of 10 crore cumulative tests.” On the management of COVID in Gujarat, he noted, “From being one of the top affected states earlier, the state has shown remarkable stride to have a recovery rate of 90.57% comparable to the recovery rate of India (88.26%).” He congratulated the State for conducting 77,785 tests per million against the country’s figure of 68,901. Reiterating his statement that the coming winter and the long festive season pose a significant risk that could threaten the gains made against COVID-19, he said, “We should all be vigilant for the next three months. Prime Minister’s message of wearing a mask/face cover, maintaining a physical distance and frequent handwashing should reach the last citizen. Steps should be taken to monitor their non-compliance. Following COVID appropriate behaviour is simple.”
For details:
PM Modi delivers keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020. Speaking on the occasion, the Prime Minister said the future will be shaped by societies that invest in science and innovation. He said the benefits of science and innovation can be reaped at the right time by investing in it well in advance, instead of having a short sighted approach. He said the journey to these innovations must be shaped by collaboration and public participation. He added science will never prosper in silos and the Grand Challenges Programme has understood this ethos well. The Prime Minister said the global pandemic has made us realise the importance of teamwork. He said the diseases do not have geographic boundaries and do not discriminate on the grounds of faith, race, gender or colour. He added these diseases also include several communicable and non-communicable diseases that are impacting people. He said a strong & vibrant scientific community and good scientific institutions in India have been India’s greatest assets, especially during the last few months, while fighting COVID-19. He added they have achieved wonders from containment to capacity building. The Prime Minister said COVID-19 death rate in India is very low in spite of the large population due to the people powered and people driven approach. He added today, there is a decline in the number of cases per day, decline in the growth rate of cases and has one of the highest recovery rates of 88 percent. The Prime Minister remarked India is now at the forefront of vaccine development for COVID. He announced more than 30 indigenous vaccines are being developed in our country and three of them are in an advanced stage. He said India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place and this digitised network along with digital health ID will be used to ensure immunisation of our citizens.
For details:
Text of PM's keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020
For details:
9th Session of India-Oman Joint Commission Virtual Meeting held
The 9th Session of the India-Oman Joint Commission Meeting (JCM) was held yesterday through the virtual platform. It was co-chaired by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State for Commerce and Industry and H.E. Mr. Qais bin Mohammed al Yousef, Minister of Commerce, Industry and Investment Promotion of the Sultanate of Oman. The meeting was attended by representatives of various government departments/ministries from both sides. During the meeting, both sides reviewed the recent developments in trade and investment ties and reaffirmed their commitment to expand the bilateral trade and encourage businesses to invest in each other’s country in order to realize the untapped potential in the commercial and economic relationship. The two sides also exchanged views on the unprecedented global health and economic situation arising due the outbreak of COVID-19 pandemic.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
· Arunachal Pradesh:Arunachal COVID-19active cases stand at 2833; 238 new positive cases reported yesterday, total recovered 10,780.
· Assam:698 cases detected out of 34,956 tests conducted, with a positivity rate of 2 %, while 1,530 patients discharged in Assam. Total cases- 2,01,407. Recovered 85.99%, active cases 13.56%, tweeted State Health Minister.
· Meghalaya:COVID-19 total active cases now stand at 2,069, total BSF and Armed Forces 100, total others 1,969 & total recovered 6,392 in Meghalaya.
· Mizoram:1. 27 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases 2,280, active cases 129.
· Nagaland:Amid fear that COVID-19 transmission is shifting from local to community, Nagaland's tally inches towards 8000 mark. Total 7,953 cases on Monday.
· Sikkim:With two more deathsreported during last 24 hours,COVID -19 death toll inSikkim has risen to 62.
· Maharashtra : The Maharashtra Health Minister Shri Rajesh Tope has said that all the private doctors have been given instructions to participate in the COVID Prevention Mission and visit the COVID Centres for at least two to three hours in a day. He has urged the private doctors to spare some time in COVID centres in Rural Areas, especially those that have witnessed high mortality rate in recent weeks. He has emphasized on the guidance of specialist doctors to reduce the mortality rate in the state. Maharashtra on Monday reported 5,984 cases and 15,069 recoveries, bringing down the number of active cases to 1.73 lakhs.
· Gujarat : The new cases of Covid19 in Gujarat dropped below 1 thousand mark for the first time in 90 days. Meanwhile, the Centre has appreciated the Covid19 management by the Gujarat government. In a meeting through video conferencing, the Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan said that from being one of the worst affected states earlier, Gujarat has shown remarkable improvement in recoveries and testing. The number of active cases in Gujarat is 14,277.
· Rajasthan : Rajasthan on Monday reported 12 more deaths due to Covid-19, taking the state's death toll to 1,760, while 1,960 fresh cases pushed the infection count to 1,75,266. According to a health bulletin, 1,52,573 people have so far been discharged after treatment, while the number of active cases stands at 20,893.
· Chhattisgarh : Chhattisgarh's COVID-19 count rose to 1.62 lakhs on Monday after 2,376 people were detected with the infection. Raipur district reported 196 new cases, taking its total count to 39,285, including 523 deaths, while Janjgir- Champa recorded 200 new cases, Bilaspur 195, Durg 191 and Raigarh 172, among others.
• Kerala: Covid fatality is on the rise in Ernakulam district. Today four more people succumbed to the virus, taking the state’s total Covid death toll to 1186. Seventy police men in a camp in the district turned Covid positive today. A total of 5,022 new cases were reported in the state yesterday. Currently 92,731 patients are undergoing treatment and 2.77 lakh people under observation in various districts.
• Tamil Nadu: After a gap of nearly six months, the Regional Transport Offices (RTO) across the State resumed its functions on Monday; in the wake of the on-going pandemic, the Centre had extended validity of all transport documents, expired between February 1 and September 30, till December 31. IIT-Madras has announced flexibility in its course work and said that its students can choose half the courses and even study a semester in a foreign university. Manufacturers and exporters in Tirupur- the knitwear hub of the country- which was in a revival path after covid lock down, are now worried about exportds because of a second wave of Covid-19 with Europe and other countries.
• Karnataka: After gap of seven months, first passenger train between Karnataka and TN to run on October 23. To mark the ongoing Navratri and Diwali festivals, the South Western Railway (SWR) will run five pairs of festival special trains from October 23 to December 2. Health Minister K Sudhakar Sudhakar held a meeting and took stock of disease spread in flood-hit districts; he interacted with Deputy Commissioners, ZP CEOs and health officers of Kalaburagi, Bagalakot, Koppal, Yadgir, Belagavi and Vijayapura, which have been hit by heavy rain and floods.
• Andhra Pradesh: The State is contemplating to reopen schools from November 2. It remains to be seen whether the schools would be opened on the scheduled date with the students being affected with coronavirus. DEO, Kurnool issued key directives of conducting tests to the students in all schools across the district in the backdrop of as many as 29 students of a school in Srisailam Sunnipenta in Kurnool district were infected with Covid. There has been a sharp drop in coronavirus cases in the state with less than 3,000 cases reported on Monday. As ICMR has warned of a possible second wave of the coronavirus, Health Minister Alla Kali Krishna Srinivas has asked the state health department to be extra vigilant and create awareness among the public about the three precautionary steps that need to be taken to stop the virus’ spread.
• Telangana: 1486 new cases, 1891 recoveries & 7 deaths reported in the last 24 hours in Telangana ; out of 1486 cases, 235 cases reported from GHMC. Total cases: 2,24,545; Active cases: 21,098; Deaths: 1282; Discharges: 2,02,577. State Health Minister has directed health officials to ensure all walk-in patients with flu-like symptoms at Government healthcare facilities mandatorily undergo Covid-19 tests.