Ministry of Health and Family Welfare
Evidence-based Impact of National Deworming Day in India
14 States report reduction in worm prevalence; 9 show substantial reduction
20 OCT 2020 12:36PM by PIB Delhi
Soil-Transmitted Helminthiases (STH), also known as parasitic intestinal worm infection, is a significant public health concern mostly in low resource settings. These are known to have detrimental effects on children’s physical growth and well being and can cause anemia and under-nutrition. Regular deworming as advised by the World Health Organization eliminates worm infestation among children and adolescents living in areas with high STH burden, thereby contributing to achieve better nutrition and health.
Since its launch in 2015, the National Deworming Day (NDD), a flagship program of the Ministry of Health and Family Welfare,, is implemented as a biannual single day programme implemented through the platforms of schools and anganwadis. Albendazole tablet, approved by World Health Organization (WHO), is used for treatment of intestinal worms in children and adolescents as part of Mass Drug Administration (MDA) programmes globally. In the last round of deworming earlier this year in the country (which was halted due to the COVID pandemic), 11 crore children and adolescents were administered Albendazole tablet across 25 States/UTs.
As per WHO Report on STH published in 2012, in India there were an estimated 64% children in the age group (1-14 years) at risk of STH. The risk was estimated based on the hygiene and sanitation practices and limited STH prevalence data at that point of time. To assess the exact burden of STH in India, the Ministry of Health and Family Welfare appointed the National Centre for Disease Control (NCDC) as the nodal agency to coordinate and conduct nationwide baseline STH mapping. In collaboration with partners and government agencies, NCDC completed the baseline STH mapping across the country by the end of 2016. The data showed varied prevalence ranging from 12.5 % in Madhya Pradesh to 85% in Tamil Nadu.
To evaluate the impact of the consistently implemented high coverage NDD programme, the Health Ministry recently initiated follow-up prevalence surveys led by NCDC and partners. They were guided by the High Level Scientific Committee (HLSC) appointed by the Ministry. As on date, the follow-up surveys are completed in 14 States. All 14 States have shown reduction in the follow up survey compared to the baseline prevalence survey and the State of Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Meghalaya, Sikkim, Telangana, Tripura, Rajasthan, Madhya Pradesh and Bihar have shown substantial reduction in worm prevalence in the STH follow up prevalence survey.
For example, the State of Chhattisgarh has successfully conducted 10 rounds of NDD as on date, and the drop in prevalence has been significant from 74.6 in 2016 to 13.9 in 2018. Similarly, Sikkim, with 9 rounds, has seen reduction from 80.4 in 2015 to 50.9 in 2019; Andhra Pradesh has, however, seen limited reduction from 36 in 2016 to 34.3 in 2019 with a total of 9 rounds. Rajasthan, the State that implemented an annual round only due to low baseline of 21.1 in 2013 has seen significant reduction to the level of less than 1% in 2019 as per the survey.
While further analysis is being led by the HLSC and the experts at the NCDC, the recommendations of the WHO decision tree for STH control with regard to treatment frequency is being carefully considered, to align with the program factors and ability to sustain gains that have been made so far.
Implementation of NDD is led by the Ministry of Health and Family Welfare, in collaboration with the Ministry of Women and Child Development, Ministry of Education and technical assistance from WHO and the technical partners. This Health Ministry is committed to continuing essential health services while managing the COVID-19 pandemic. As schools and Anganwadis remain closed, frontline health workers are trained to follow COVID-19 safety guidelines while administering Albendazole tablets to children and adolescents (1-19 years) during home visits or through staggered Village Health Sanitation and Nutrition Day (VHSND) based model between August and October 2020. The revised approach is applicable during COVID-19 to maintain continuity of deworming efforts in the country while minimizing risks related to the pandemic.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারত্তা নেস্নেল দিৱার্মিং দেগী খুদম-চাংদমদা য়ুমফম ওইদুনা লৈখিবা ইমপেক্ত
রাজ্য ১৪দা তিন লৈবগী চাংদা হেন্থরকপগী পাউ লৈখি; ৯না য়াম্না হন্থরকপা উৎলি
20 OCT 2020 12:36PM by PIB Imphal
সোইল-ত্রান্সমিত্তেদ হেলমিন্থ্যসিস (এস.তি.ঐচ.), পেরসাইতিক ইন্তেস্তিনেল ৱার্ম ইনফেক্সন হায়নসু খঙনবা অসি মরু ওইনা রিসোর্স য়াম্না নেম্বা মফমশিংদা য়াম্না মরু ওইবা পব্লিক হেল্থ কনসর্ন অমনি। হায়রিবশিং অসি অঙাংশিংগী মশা ইনখৎলকপদা অমসুং হকচাং ফনা লৈবদা শোকহল্লি অমসুং অনেমিয়া অমসুং অন্দর-ন্যুত্রিশন থোকহনবা য়াই। ৱার্লদ হেল্থ ওর্গনাইজেশন্না তাকপীখিবা অদুগী মতুং ইন্না চাং নাইনা দিৱার্মিং তৌবনা এস.তি.ঐচ. বর্দন য়াম্না ৱাংনা লৈবা মফমশিংদা লৈবা অঙাংশিং অমসুং নহাশিংগি মরক্তা তিন লৈবা অসিদগী ফহল্লি, মসিনা অফবা ন্যুত্রিশন অমসুং হকচাং ফনা থম্বদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংঙি।
২০১৫দা হৌদোকখ্রবা মতুংদগী, নেসনএল দিৱার্মিং দে (এন.দি.দি.), হায়রিবা অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী য়াম্না মরু ওইবা প্রোগ্রাম অসি সউলশিং অমসুং অঙ্গনৱাদিশিংগী প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা চহি অমদা অনিরক পাংথোকপা নোংমগী ওইবা প্রোগ্রাম অমা ওইনা চৎনহনখি। ৱার্লদ হেল্থ ওর্গনাইজেশন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না অয়াবা পীরবা অলবেঞ্জোল তেব্লেত অসি মালমগী থাক্তা, মাস দ্রগ এদমিনিস্ত্রেশন (এম.দি.এ.)গী শরুক অমা ওইনা অঙাশিং অমসুং নহাশিং ইন্তেস্তিনেল ৱার্মশিং লাইয়েংনবগীদমক্তা শিজিন্নখি। লৈবাক অসিদা হন্দক্কী চহি অসিগী হৌরকপদা দিৱার্মিং তৌবগী অরোইওবা তাঙ্কক্তা (কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইরগা মরক্তা লেপখিবা), রাজ্য/য়ু.তি. ২৫ অল্বনঞ্জোল তেব্লেত অসি অঙাং অমসুং নহা করোর ১১দা এদমিনিস্তর তৌখি।
২০১২তা ফোংখিবা এস.তি.ঐচ.গী মতাংদা দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, ভারত্তা চাউরাক্না চহি কাংলুপ (চহি ১-১৪)তা লৈবা অঙাংশিংগী ৬৪%দি এস.তি.ঐচ.তগী খুদোংথিংনীংঙাই ওই। হায়রিবা খুদোংথিবা অসি আইজিন অমসুং সেনিতেশন প্রক্তিস অমসুং মতম অদুদা লৈবা অকক্নবা এস.তি.ঐচ. দেতাদা য়ুমফম ওইরগা চাউরাকপা অমা লেপ্পনি। ভারত্তা এস.তি.ঐচ.কী চপ-চাবা বর্দন অদু য়েংশিন্নবা, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজীজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)বু নোদল এজেন্সী ওইনা কোওর্দিনেত তৌনবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা বেসলাইন এস.তি.ঐচ. মেপ্পিং পাংথোক্নবা হাপখি। পার্তনরশিং অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিংগা খুৎশম্নদুনা, এন.সি.দি.সি.না ২০১৬গী অরোইবা ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা বেসলাইন এস.তি.ঐচ. মেপ্পিং তৌবা লোইশিনখি। দেতা অসিদা মধ্য প্রদেশতা ১২.৫% লৈবদগী হৌরগা তামিল নাদুদা ৮৫% লৈবা ফাওবা বাওরগা খেৎনবা মওংদা লৈরম্বগী ফিভম অদু উৎখি।
য়াম্না তৌইনা চৎনহনখিবা হাই কোভরেজ এন.দি.দি. প্রোগ্রাম অসিগী ইমপেক্ত অসি য়েংশিন্নবা, হকশেল মন্ত্রালয়না হন্দক্তা এন.সি.দি.সি. অমসুং পার্তনরশিংনা লুচিংদুনা ফোলো-অপ প্রিভলেন্স সর্ভে অমা হোদোকখ্রে। মখোয়শিং অদু মন্ত্রালয় অসিনা এপোইনন্ত তৌবা হাইলেভেল সাইন্তিফিক কমিতী (ঐচ.এস.এল.সি.)না লমজিং-লমতাকখি। হোজিক ফাওবদা ফোলো-অপ সর্ভে অসি রাজ্য ১৪দা লোইশিনখ্রে। রাজ্য ১৪মক্না বেসলাইন প্রিভলেন্স সর্ভে অদুগা চাংদম্নবদা ফোলো-অপ সর্ভে অদুদা হন্থরকপা থেংনখি অমসুং ছত্তিসগরগী রাজ্য, হিমচল প্রদেশ, মঘালয়া, সিক্কিম, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ অমসুং বিহারনা এস.তি.ঐচ. ফোলো-অপ প্রিভলেন্স সর্ভেদা তিন লৈবগী মশিংদা য়াম্না হন্থরকপা উৎখি।
খুদম ওইনা, ছত্তিসগরগি রাজ্যদা হৌজিক ফাওবদা এন.দি.দি.গি রাউন্দ ১০ মাইপাক্না পাংথোকখ্রে, অমসুং লৈবগী চাং অসি ২০১৮দা য়াম্না চাউনা ৭৪.৬তগী ১৩.৯দা তাথরকখি। অসিগা চপ মান্ননা, সিক্কিমদা, রাউন্দ ৯দা, ২০১৫দা ৮০.৪দগী ২০১৯দা ৫০.৯দা হন্থরকখিবা থেংনখি; তৌইগুম্বসুং অন্ধ্র প্রদেশতা পুন্না রাউন্দ ৯দা, ২০১৬দা ৩৬ ওইরম্বদগী ২০১৯দা ৩৪.৩দা য়াম্দনা হন্থরকখিবা থেংনখি। ২০১৩দা ২১.১গী অনেম্বা বেসলাইন লৈবনা মরম ওইরগা রাউন্দ অমখক্তমক তৌখিবা রাজ্য, রাজস্থান্দা সর্ভে অসিগী মতুং ইন্না ২০১৯দা ১%দগী তাবা থাক্তা বাম্না চাউনা হন্থরকখিবা থেংনখি।
ঐচ.এস.এল.সি. অমসুং এন.সি.দি.সি.দা লৈবা এক্সপার্তশিংনা লুচিংদুনা মখাতানা এনালীসিস তৌরি, লাইয়েংবগী ফ্রিক্বেন্সীগি মতাংদা এস.তি.ঐচ. কন্ত্রোল তৌনবগীদমক্তা ওইবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী দিসিজন ত্রীগী রিকমেন্দেশনশিং অদু প্রোগ্রাম ফেক্তরশিং অদুগা মান্ননবা অমসুং হৌজিক ফাওবদা কান্নবশিং অদুবু ঙাক্না অদুমক থম্নবা য়াম্না চেকশিন্না খন্নখ্রে।
ৱিমেন অমসুং চাইলদ দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রালয়, এজুকেশনগী মন্ত্রালয় অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং তেক্নিকেল পার্তনরশিংদগী তেক্নিকেলগী ওইবা মতেংগা লোইননা মখোয়গা খুৎশম্নদুনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না লুচিংদুনা এন.দি.দি. অসি চৎনহনখি। হকশেলগী মন্ত্রালয় অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি য়েংশিনবগা লোইননা তঙাইফদবা হেল্থ সার্বিসশিং মখাতানা তৌনবা কত্থোকখ্রে। স্কুলশিং অমসুং অঙ্গনৱাদিশিংনা লোন্দুনা লৈবনা, ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱার্করশিং অদু ওগস্ত অমসুং ওক্তোবর ২০২০গী মনুংদা য়ুমথোং খুদিংদা চংবা মতমদা নত্রগা ভিলেজ হেল্থ সেনিতেশন অমসুং ন্যুত্রিশন দে (ভি.ঐচ.এস.এন.দি.)দা য়ুমফম ওইবা মোদেল অদুগী খুত্থাংদা অঙাংশিং অমসুং নহাশিং (চহি ১-১৯)দা অলবেঞ্জোল তেব্লেতশিং পীজবা মতমদা কোবিদ-১৯গী সেফতী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎনবা ত্রেন তৌখ্রে। নৌনা শেম্লবা অপ্রোচ অসি লাইচৎ অসিগা মরী লৈনবা খূদোংথিবশিং হন্থহন্দুনা লৈবাক অসিদা দিৱার্মিং তৌনবা হোৎনবা লেপ্তনা থম্নবা কোবিদ-১৯গী মনুংদা চৎনবা য়াগনি।