PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
19 OCT 2020 6:23PM by PIB Delhi
Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India sustains trend of consistently low Active Cases, Active Caseload below 8 lakh for the third day, National Positivity Rate sustained below 8% for 4th successive day
India has crossed another milestone in its fight against COVID-19. The national cumulative Positivity Rate has fallen under 8%. This trend has been sustained without a break for four days. The cumulative Positivity Rate is 7.94% now and is on a continuous decline. The total tests have crossed 9.5 crores today. The average Daily Positivity Rate is 6.13% for the third week of October. India continues to report a trend of steadily declining active cases. For the third day after the active cases dropped below the 8 lakh mark after a month and a half, the progressive decline continues. India's active caseload stands at 7,72,055 today. Presently the active cases comprise merely 10.23% of the total positive cases of the country. The total recovered cases are more than 66 Lakhs (66,63,608) thereby enhancing the difference with respect to the active cases. 66,399 patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 55,722. The national Recovery Rate has progressed to 88.26%. 79% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, West Bengal, Delhi, Odisha, and Chhattisgarh. Maharashtra alone has contributed the maximum with more than 11,000 single day recovery followed by Kerala and Karnataka with more than 8,000 recoveries each. 55,722 new confirmed cases were recorded in last 24 hours. 81% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra continues to be the State reporting a very high number of new cases with more than 9,000 cases followed by Kerala and Karnataka with more than 7,000 cases each. 579 case fatalities have been reported in the past 24 hours. After 90 days, the daily deaths recorded are below 600. Of these, nearly 83% are concentrated in ten State/UTs. More than 25% of new fatalities reported are from Maharashtra (150 deaths).
For details:
Prime Minister chairs meeting on the COVID-19 pandemic situation and vaccine delivery, distribution and administration
PM Shri NarendraModi, on Saturday reviewed the Covid-19 pandemic situation in the country and the preparedness of vaccine delivery, distribution, and administration. The meeting was attended by Union Health Minister, Shri Harsh Vardhan, Principal Secretary to PM, Member (Health) NITI Aayog, Principal Scientific Advisor, Senior Scientists, officers of PMO, and other Departments of Government of India. The Prime Minister noted the steady decline in the daily Covid cases and growth rate. Three vaccines are in advanced stages of development in India, out of which 2 are in Phase II and one is in Phase-III. Indian Scientists and Research Teams are collaborating and strengthening the research capacities in neighbouring countries viz., Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, Maldives, Mauritius, Nepal and Sri Lanka. In an effort to help the global community, the Prime Minister further directed that we should not limit our efforts to our immediate neighbourhood but also reach out to the entire world in providing vaccines, medicines and IT platforms for vaccine delivery system. The Prime Minister further directed that keeping in view the geographical span and diversity of the country, the access to the vaccine should be ensured speedily. The Prime Minister stressed that every step in the logistics, delivery, and administration should be put in place rigorously. He further directed that we should make use of experience of successful conduct of elections and disaster management in the country. The Prime Minister said that in a similar manner vaccine delivery and administration systems should be put in place. This should involve the participation of States / UTs / District Level functionaries, civil society organisations, volunteers, citizens, and experts from all necessary domains.
For details:
Dr. Harsh Vardhan extends best wishes of SharadNavratri to everyone during Sunday Samvaad-6
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered many inquisitive social media interactors on the sixth episode of Sunday Samvaad. Offering his heartfelt wishes for Navaratri, he exhorted his followers to honour the Prime Minister’s call for Jan Andolan and religiously follow COVID appropriate behavior becoming its ambassador to others. Dr. Harsh Vardhan shared his views on the recent spike in COVID-19 cases in Kerala. Noting that between January 30 & May 3, Kerala had reported just 499 cases and 2 deaths due to COVID-19, he regretted that Kerala was paying the price of gross negligence during the recent Onam festivities when State-wise unlocking of services, along with an increase in inter and intrastate travel for trade and tourism, led to the spreading of COVID-19 cases across various districts; “Epicurve of Kerala changed completely due to Onam festivities across the State, the daily new cases nearly doubled.” The Minister said this ought to serve as a good lesson for all the state government which were being negligent in planning for the festival season.Dr Harsh Vardhan assured that as of yet, no mutation of coronavirus has been detected in India, which is either more transmission efficient or more pathogenic.The Minister shared that the Ministry of Health and Family Welfare has already released the Phase II of the COVID Package to 33 States and Union Territories. The total amount released in the second package amounts to a total of INR 1352 Crores. This Phase II grant has been released in tranches during the months of August, September and October 2020.
For details:
Dr. Harsh Vardhan chairs a meeting on COVID Appropriate Behavior with Heads/Directors of Autonomous Institutions of DST and CSIR.
Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan on Friday chaired a meeting with Heads/ Directors of Autonomous Institutions under the Department of Science &Technology and CSIR through video conferencing to review the activities taken under the “Jan Andolan” on COVID Appropriate Behaviour. Highlighting the importance of the coming months in the country’s collective fight against the pandemic, Dr. Harsh Vardhan said, “We are now entering into the tenth month of our fight against COVID-19. It was on the 8th of January when we had our first meeting of the expert group. Since then, the journey has been relentless. But today, we can proudly say that we have created significant infrastructure for our fight against COVID.” The Minister applauded the great work carried out by all scientists, even beyond their mandates, and said that today there are 9 vaccine candidates in the world which are in advanced stages. He expressed the hope that India will soon have indigenous production of Corona vaccine. Pointing out that the fight against COVID is not over yet, Dr. Harsh Vardhan cautioned people against complacence, carelessness and casual attitude towards combating COVID-19. He stated that “The next two and half months are going to be very crucial for us in our fight against corona because of the winter season and the festival season. It becomes responsibility of every citizen to not let our guard down and follow COVID appropriate behaviour to curb spread of the infection.”
For details:
Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman holds 4th review meeting on CAPEX of CPSEs
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Petroleum & Natural Gas and M/o Coal, along with the CMDs of 14 CPSEs belonging to these Ministries, to review the capital expenditure (CAPEX) in this financial year. This was 4th in the ongoing series of meetings that the Finance Minister is having with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID–19 pandemic. In FY 2019-20, against the CAPEX target of Rs. 1,11,672 crore for these 14 CPSEs, the achievement was Rs. 1,16,323 crore i.e. 104%. FY 2019-20, H1 achievement was Rs. 43,097 crore (39%) and achievement of FY 2020-21, H1 is Rs. 37,423 crore (32%). CAPEX target for 2020-21 is Rs. 1,15,934 crore. While reviewing the performance of CPSEs, Smt. Sitharaman said that CAPEX by CPSEs is a critical driver of economic growth and need to be scaled up for the FYs 2020-21 & 2021-22. Smt. Sitharaman said that better performance of CPSEs can help the economy in a big way to recover from the impact of COVID-19.
For details:
Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman participates in 102nd meeting of the World Bank Development Committee Plenary
Union Minister of Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman participated in the 102nd Meeting of the Development Committee Plenarythrough video conferencing on Friday. In her intervention at this session, Smt. Sitharaman stated that COVID -19 Pandemic which started before our last meeting in April, continues to impact the developing and developed countries till date and the hard fought gains in reducing the level of poverty, achieved over a number of years, are at great risk of being lost. The Government of India has taken several measures to contain the spread of pandemic, and also to mitigate its social and economic impact. The Finance Minister shared that the Government has announced first stimulus of $23 billion to provide direct cash transfers and food security measures to poor. This was followed by special economic package of $ 271 Billion - equivalent to 10% of India’s GDP - based on a clarion call by Hon’ble Prime Minister Shri NarendraModi for AatmaNirbhar Bharat or Self-Reliant India. Measures have been announced to provide relief to the business, bring about major reforms in the labour sector by simplifying, amalgamating and rationalising 44 central labour laws, provide effective social protection to the migrant workers through National Portability of ration cards.Rural sector has been provided support by way of refinance support through NABARD, injection of additional liquidity of $27.13 Billion in the farm sector and by way of increased allocation for National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). Smt. Sitharaman also mentioned that Government has committed $2.03 Billion for strengthening of Health infrastructure in the wake of COVID-19 pandemic.
For details:
Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar launches Rs. 10,000 crore NCDC AyushmanSahakar Fund for creation of healthcare infrastructure by cooperatives
Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, Rural Development &Panchayati Raj and Food Processing Industries, Shri Narendra Singh Tomar today launched AYUSHMAN SAHAKAR, a unique scheme to assist cooperatives play an important role in creation of healthcare infrastructure in the country formulated by the apex autonomous development finance institution under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, the National Cooperative Development Corporation (NCDC). Shri Tomar announced that NCDC would extend term loans to prospective cooperatives to the tune of Rs.10,000 Crore in the coming years. He said that the ongoing pandemic has brought into focus the requirement of creation of more facilities. NCDC’s scheme will be a step towards strengthening farmers welfare activities by the Central Government.
For details:
Mukhtar Abbas Naqvi holds Haj 2021 review meeting
Union Minister of Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that Haj 2021 will depend on national-international Protocol Guidelines due to Pandemic Position. While chairing Haj 2021 review meeting in New Delhi, Shri Naqvi said that Haj 2021 is scheduled for June-July 2021, but the final decision regarding Haj 2021 will be taken in due course keeping in view necessary guidelines to be issued by the Saudi Arabia Government and the Government of India in view of Corona Pandemic to ensure health and well-being of the people. Shri Naqvi said that Haj Committee of India and other Indian agencies will formally announce Haj 2021 application process and other related preparations after a decision is taken by the Saudi Arabia Government on Haj 2021. Shri Naqvi said that the entire Haj process might witness a significant change in view of necessary guidelines. These include accommodation, transport, health and other facilities both in India and Saudi Arabia. Shri Naqvi said that health and well-being of the pilgrims is of the utmost priority for the Government due to Corona pandemic. The Indian agencies will ensure necessary arrangements in this regard. The Government of India and Haj Committee have started necessary preparations to ensure health and well-being of the pilgrims.
For details:
Milestone of 1.5 crore KCC sanctions with credit limit of Rs. 1.35 lakh crore achieved under Special KCC Saturation Drive for farmers
As part of the Atmanirbhar Bharat Package, the Government has announced to cover 2.5 crore farmers under the Kisan Credit Card (KCC) scheme with a credit boost of Rs. 2 lakh crore through a special saturation drive. As a result of concerted and sustained efforts by the banks and other stakeholders in the direction of providing access to concessional credit by the farmers, including Fishermen and Dairy farmers, a major milestone target of covering more than 1.5 crore farmers under KCC, with sanctioned credit limit of Rs.1.35 lakh crore has been achieved.
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Mumbai Metro has resumed its services after being shut for nearly seven months. The Monorail Service has also begun. However, trains are running with a limited number of passengers to maintain social distancing and the number of services have been limited in the initial phase. The metro trains are plying on the entire route of the Ghatkopar-Versova line from 8:30 am to 8:30 pm. Only 360 people are allowed on the metro train per service as against 1,350 people earlier and only 200 services of trains will run as against 400 services earlier. Health check-up kiosks have been set-up at all Entry points. Wearing of mask is mandatory while travelling.
• Gujarat: Gujarat Education Minister BhupendrasinhChudasama on Monday said his department will seek everyone's opinion before taking a final decision on reopening schools in the state. Talking to reporters in Gandhinagar, Chudasama indicated that schools cannot remain shut forever. Schools and colleges have been closed in the state since the outbreak of COVID-19. Many educational institutions are conducting online classes and exams to continue with the academic session.
• Chhattisgarh: With 1,894 new COVID-19 cases and 39 more deaths, Chhattisgarh's count rose to 1,60,396 and toll to 1,478 on Sunday. The number of recovered patients increased to 1,32,168 after 305 people were discharged from various hospitals while 1,772 others completed their home isolation during the day. The state now has 26,750 active cases.
• Goa: The coronavirus infection count in Goa reached 40,587 on Sunday with the addition of 187 cases. The death toll in the state mounted to 544 after six patients succumbed to the infection. As 360 patients were discharged during the day, the recovery count of the coastal state climbed to 36,395. There are 3,648 active COVID-19 cases in the state at present.
• · Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 55 more people tested positive for COVID-19 yesterday and 237 patients recovered with 2824 active cases.
• · Assam: In Assam, 318 cases detected out of 13547 tests conducted, with a positivity rate of 2.35% and 599 patients discharged yesterday. Total cases rises to 200709, active 28158, discharged 171680 and death 868.
• · Meghalaya: In Meghalaya, 248 Patients have recovered from COVID-19 in the State today. Total active cases 2151 and total recovered 6282.
• Nagaland:In Nagaland, total COVID-19 positive cases are 7816, security forces 3477, traced contacts 2353, returnees 1061 and 385 frontline workers.
• Kerala: With Covid-19 cases continuing to be on the higher side, the State’s high-level expert committee has recommended the health department to scale up the daily testing to 1 lakh. The panel has also urged the government to replace the new software which was responsible for the recent slide in testing and go back to the old system. A total of 7,631 new Covid-19 cases were reported in the state yesterday. 95,200 patients are now undergoing treatment and 2.80 lakh people under observation. The present death toll is 1161.
• Tamil Nadu: For the first time since July 11, Tamil Nadu reported less than 4,000 new Covid-19 cases, with 3,914 cases and 56 deaths being recorded on Sunday, taking the tally to 6,87,400 and toll to 10,642. TN CM expresses concern over Telangana floods, contributes Rs 10 crore for relief work; Palaniswami also assured that the Tamil Nadu government is ready to render any other assistance as may be required by the Telangana government
• Karnataka: Eight of Karnataka Deputy CM GovindKarjol's family test Covid positive, son on ventilator; In a social media post, Karjol explained his inability to take up a long journey to physically monitor the flood situation in Bagalkote and Kalaburagi. Covid-hit farmers suffer loss as grains stored in underground stockyards decay due to rains in Gadag. Firms fleecing us on medical oxygen, say Karnataka private hospitals; The letter written to the Drugs Controller of the state Drugs Control Department also stated that the prices quoted by the manufacturers is higher than that fixed by the National Pharmaceutical Pricing Authority.
• Andhra Pradesh: The intensity of coronavirus subsided further in Andhra Pradesh as recovery rate improved, while new cases and fatalities also came down as on Sunday. Andhra Pradesh reported an overall recovery of 7.4 lakh on Sunday. The death toll rose to 6429 with 23 fatalities reported. Kurnool reported the lowest of 55 new cases, but Krishna district reported 503 new cases in 24 hours after showing a declining trend last month. Twin Godavari districts, Guntur and Chittoor are also in the lead with more than 400 new cases. The state has so far completed tests on 70 lakh samples at the rate of 1.32 lakh per million reporting an overall infection positivity rate of 11.08 per cent.
• Telangana: 948 new cases, 1896 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours in the State; out of 948cases, 212 cases reported from GHMC. Total cases: 2,23,059; Active cases: 21,098; Deaths: 1275; Discharges: 2,00,686. Death toll in Telangana floods rises to 70 of which 33 have lost their lives in the GHMC limits, Hyderabad and 37 in various districts across Telangana with three persons reported missing.

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
19 OCT 2020 6:23PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা এক্তিব কেসশিং নেম্বগী খোঙচৎ অসি লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি, নুমিৎ হুমনিশুবা ওইনা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৮গী মখাদা লৈরি
• লৈবাক অসিগী পোজিতিবিতী রেৎ থংনা-থংননা নুমিৎ ৪নিশুবা ওইনা ৮%গী মখাদা লৈখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৬,৩৯৯ নাবা ফগৎখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম তৌখ্রবা কেস ৫৫,৭২২ শুখ্রে
• কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবা অমসুং ফংহন্নবা অশিন-অরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা মীফম পাংথোকখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতনা এক্তিব কেসশিং নেম্বগী খোঙচৎ অসি লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি, নুমিৎ হুমনিশুবা ওইনা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৮গী মখাদা লৈরি, লৈবাক অসিগী পোজিতিবিতী রেৎ থংনা-থংননা নুমিৎ ৪নিশুবা ওইনা ৮%গী মখাদা লৈখ্রে
ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মাই পাকপগী অতোপ্পা তানফম অমসু লানখ্রে। লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিবিতী রেৎ ৮%গী মখাদা লৈখ্রে। খোঙচৎ অসি কায়দনা চংশিল্লকপা নুমিৎ মরি শুখ্রে। অপুনবা পোজিতিবিতী রেৎ হৌজিক ৭.৯৪% ওইরে অমসুং লেপ্তনা হন্থরক্লি। মসি লৈবাক শিনবা থুংনা অৱাংবা থাক্কা তেস্ত তৌবনা ওইহনবা ঙমখিবনি। ঙসি অপুনবা তেস্ত তৌখিবা করোর ৯.৫ লানখ্রে। ওক্তোবরগী অহুমশুবা চয়োলগী ওইনা নোংমগী পোজিতিবিতী রেৎ অসি চাংচৎতা ৬.১৩% ওইখি। মসি কেন্দ্র সরকারগী তেস্ত, ত্রেক, ত্রেস, ত্রীৎ অমসুং তেক্নোলোজীগী লালোং মাই পাক্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং মপুং ফানা ঙাক্না চৎপগী মহৈ অমনি। ভারতনা এক্তিব কেসশিং তপ্না-তপ্না হন্থরকপগী লেপ্তনা রিপোর্ত তৌরক্লি। হুমনিশুবা নুমিৎকী ওইনা এক্তিব কেসশিং থা অমগা মখাইগী মতুংদা লাখ ৮গী মখাদা হন্থরকখ্রে, মখা তানা লেপ্তনা হন্থরক্লি। ভারতকী এক্তিব কেসলোদ ঙসি ৭,৭২,০৫৫ শুখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেসশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ১০.২৩% খক্তা ওইরি। পুন্না নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিং অসি লাখ ৬৬ (৬৬,৬৩,৬০৮)কী মথক্তা লৈদুনা এক্তিব কেসশিংগা য়েংনবদা খেৎনবা হেনগৎহল্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৬,৩৯৯ নাবা ফগৎখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম তৌখ্রবা কেস ৫৫,৭২২ শুখ্রে। লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৮৮.২৬%দা হেনগৎখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী ৭৯%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি, মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, কেরেলা, কর্নাতকা, তামিল নাদু, অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, ৱেস্ত বেঙ্গল, দিল্লী, ওরিশা অমসুং ছত্তিসগরনি। মহারাস্ত্র খক্তদগী ১১,০০০গী মথক্তা নোংমা খক্তদা নাবা ফগৎলক্তুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইখি, কেরেলে অমসুং কর্নাতকাদগী ৮,০০০-৮,০০০গী মথক্তা ওইদুনা মতুং ইল্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কনফর্ম কেস ৫৫,৭২২ রেকোর্দ তৌখি। অনৌবা কেসশিংগী ৮১% রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্রনা কেস ৯,০০০গী মথক্তা থেংনবগা লোয়ননা অনৌবা কেস মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরিবা রাজ্য ওইখি, কেস ৭,০০০-৭,০০০গী মথক্তা থেংনদুনা কেরেলা অমসুং কর্নাতকানা মতুং ইল্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা কেস ৫৭৯ রিপোর্ত তৌরকখি। নুমিৎ ৯০নিগী মতুংদা নোংমদা শীবগী রেকোর্দ তৌখিবা অসি ৬০০কী মখাদা ওইখি। মসিগী মনুংদা ৮৩%গী ময়াদি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নৌনা শীখিবগী ২৫%গী মথক্তি মহারাস্ত্রদগী রিপোর্ত তৌরকখি (শীখিবা ১৫০)।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবা অমসুং ফংহন্নবা অশিন-অরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা মীফম পাংথোকখ্রে
লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবা অমসুং ফংহন্নবা অশিন-অরাংগী থবকশিং নোংমাইজিং নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হন্না য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভর্ধন, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি, নিতি অয়োগকী মেম্বর(হেল্থ),প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, সেনিয়র সাইন্তিস্তশিং, প্রধান মন্ত্রী ওফিসকী ওফিসারশিং অমসুং ভারত সরকারগী অতোপ্পা বিভাগশিংগী ওফিসারশিং শরুক য়াখি। নুমিৎ খুদিংগী কোবিদ কেস মশিং অমসুং হেনগৎলকপগী চাং তপ্না তপ্না হন্থরক্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ভারত্তা তিকা অহুম পুথোক্নবা খুমাং চাউশিল্লবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে, তিকা ২ অনিশুবা তাঙ্কক্তা অমসুং তিকা অমনা অহুমশুবা তাঙ্কক্তা লৈরি। য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং হায়বদি অফগানিস্থান, ভুতান, বঙ্গলাদেস, মালদিবস, মোরিসিয়স, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিছর্স কাংবুনা মতেং পাংলি অমসুং রিছর্সকী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।মখোয়গী লৈবাকশিংদা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিং পাংথোক্নবা বঙ্গলাদেস, ম্যান্মার, ক্বাতর অমসুং ভুতান্না মখা তানা হায়জরক্লে। মালেমগী লৈবাকশিং মতেং পাংনবা থবক অমা ওইনা, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা ঐখোয়গী থবকশিং মতেং পাংবদা ঐখোয়না পনখৈ থমদনবা অমসুং তিকা, হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবা অমসুং তিকা ফংহনবগী থবকশিংদা আই.তি প্লেতফোর্মশিং শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দাঃ হর্শ বর্ধান্না নোংমাজিং নুমিৎকী সম্বাদ-৬ মনুংদা মীপুম খুদিংদা শারদ নবরাত্রিগী য়াইফ পাউজেল পীরক্লি
হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হর্শ বর্ধন্না খৌরাংনা ঙাইরিবা সোসিএল মীদিয়া ইন্তরেক্তরশিংদা ৬শুবা সন্দে সম্বাদতা পাউখুম কয়া অমা পীখ্রে। নবরাত্রীগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা মহাক্না মহাক্কী তুংইনবাশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা লাওরিবা জন অন্দোলন অসিবু ইকাই খুম্নগদবনি অমসুং কোবিদ অসিবু ধর্ম্ম ওইবা মওংদা মসিনা মীহুৎ ওইনা অতোপ্পদা উৎকদবনি হায়খি। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংনা ময়ুমদা মখোয়গী নুংশিজরবশিংগা মশাগী চৎনবী মওংদা পাংথোক্কদবনি। “মসিগী কুমহৈগী মতম অসিদা দান তৌবা অসিনা কুমহৈ পাংথোকপদগী হেন্না লুম্না লৌগদবনি। ঐহাক্কী ইশাগী হরাওবা পাকথোকপা অসিসু থম্মোয় শেংনা ঐখোয়গীদমক কোবিদ-১৯বু লান্থেংনরিবা মখোয়গীদমক খন্দুনা পাংথোকপা লেপকদবনি” হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি। দাঃ হর্শ বর্ধন্না হন্দক্তা কেরলাদা কোবিদ-১৯ কেসনা শোকহনখিবা অদুদা মহাক্কী ওইবা মিয়েং পীখি। মহাক্না মদু পল্লদুনা হায়খি মদুদি জানুৱারী ৩০দগী মে ৩ ফাওবদা কেরলাদা কোবিদ-১৯গী কেস ৪৯৯ অমসুং শিখিবনা ২ খক্তা ওইখি, অদুবু মহাক্না য়াম্না নুঙাইতনা হায়খি মদুদি ওনম ফেস্তিবেল অসিদা চেকশিনবা ৱাৎপদগী অমদি স্তেত অসিদা লৈরম্বা অথিংবা কয়া কোমথোরকপা অসিনা দিস্ত্রীক্ত কয়াদা কোবিদ-১৯ শন্দোক্নবগী মচাক ওইখি; “ওনম ফেস্তিবেল অসিনা কেরলা স্তেত অসি মপুং ফানা অহোংবা পুরকখি, নুমিৎ খুদিংগী লাকপা কেস অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎখি”। মিনিস্তরনা হায় মদুদি স্তেত সরকার খুদিংনা পারা অমা তম্বা য়ারে মদুদি ফেস্তিবেল মনুংদা থওইদবা অমসুং চেকশিন্দবনা অসি তৌরোইদবনি। অরোইবা থৌদোক্কী ৱাহং অমগী পাওখুম পীরদুনা মহাক্না স্তেতশিংদা কোবিদ-১৯গী ফেজ-২গী গ্রান্তগী মতাংদা হায়খি। মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনা কোবিদ পেক্কেজগী ফেজ-২ অসি স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ৩৩দা হান্ননা থাদোকখ্রে। অনিশুবা পেক্কেজ অসিদা পুন্না লুপা করোর ১৩৫২নি। হৌজিক থাদোরক্লিবা ফেজ-২গী গ্রান্ত অসি ২০২০গী অগস্ত, সেপ্তেম্বর অমসুং ওক্তোবর থাগী মনুং ওইগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না দি.এস.তি. অমসুং সি.এস.আই.আর.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুতশিংগী হেদশিং/দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী মতাংদা পাঙথোকপা মীফম অমদা ময়াই তাইবল লৌখ্রে
কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী “জন অন্দোলন”গী মখাদা লৌখৎখিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.) অমসুং সি.এস.আই.আর.গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসনশিংগী হেদশিং/দিরেক্তরশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপা মীফম অমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। লায়চৎ অসিগী মায়োক্তা লৈবাক পুম্বনা অমত্তা ওইনা লান্থেংনবদা লাক্কদৌরিবা থা খরা অসি য়াম্না মরু ওই ওইনা ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “হৌজিক ঐখোয়না কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ঐখোয়না লান্থেংনবা অসি থা তরা শুরক্লে। এক্সপর্ত গ্রুপ অসিগী অহানবা মীফম অদু জনুৱারী ৮দা পাঙথোকখি। মসিদগী হৌদুনা খোঙচৎ অসি লেপ্তনা চংশিনখি। অদুবু, ঙসিদি ঐখোয়না কোবিদকী ময়োক্তা লান্থেংননবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শীংথানীংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎহনবা ঙমখ্রে।” মহাক্না কোবিদকী ৱারিয়র পুম্নমকনা চোকথবা লৈতনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা হোৎনরিবশিং অসিবু তশেংনা তৌবীমল খঙবা অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎখি অমদি মীয়ামগী শেবা তৌবদা থৱায় কৎখ্রবা ৱারিয়রশিংনা লৈখিদবা অসিদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি লোইদ্রি অমদি দা. হর্শ বর্ধন্না মীয়াম্না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা থওইদবা, চেকশিন্দবা অমসুং লাইথোক্তনবা চেকশিন্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি “লাক্কদৌরিবা ইংথম থা অমসুং হরাও-কুম্মৈগী পন্থা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না কোরোনাগা লান্থেংনবা অসিদা থা অনি মখাই অসি য়াম্না মরু ওইগদৌরি। প্রজা খুদিংমক্না চেকশিনবা হেনগৎতুনা অমদি লাইনা অসি শন্দোকপা থিংনবা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্না চৎপগী থৌদাংশিং লৌগদবনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না সি.পি.এস.ই.শিংগী কেপেক্সকী মতাংদা ৪শুবা য়েংশিন মীফম ফমখ্রে
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ঙসি চৎলিবা শেনবা চহী অসিগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর (কেপেক্স) য়েংশিন্নবগীদমক পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রালয় অমসুং কোইলা মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীশিং অমসুং হায়রিবা মন্ত্রালয়শিং অসিগী সি.পি.এস.ই. ১৪গী সি.এম.দি.শিংগা লোইননা ভিদিও কন্ফরেন্স পাঙথোকখ্রে। মসিনা কোবিদ-১৯গী তাল্লক্তা শেন্মিৎলোন চাওখৎপদা খুমাং চাওশিলহন্নবা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা শেলথুম মন্ত্রীনা কৌবা মীফমশিংগী পরিংগী ৪শুবনি। শেনবা চহী ২০১৯-২০দা, সি.পি.এস.ই. ১৪ অসিনা কেপেক্সকী পান্দম লুপা করোর ১,১১,৬৭২ থমখিবগী মাইয়োক্তা লুপা করোর ১,১৬,৩২৩ হায়বসি চাদা ১০৪ য়ৌনা কাখি। শেনবা চহী ২০১৯-২০গী ঐচ.১দা ফংখিবসি লুপা করোর ৪৩,০৯৭নি (৩৯%) অমসুং শেনবা চহী ২০২০-২১গী ঐচ.১গীনা লুপা করোর ৩৭,৪২৩ (৩২%)নি। ২০২০-২১গী কেপেক্সকী পান্দম্না লুপা করোর ১,১৫,৯৩৪নি। সি.পি.এস.ই.শিংগী পার্ফোর্মেন্স য়েংশিল্লবা মতুংদা শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি মদুদি সি.পি.এস.ই.শিংগী কেপেক্স অসিনা শেন্মিৎলোন চাওখৎনবগী চুপ্লি পায়রিবনি অমসুং মসি শেনবা চহী ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী ওইনা ৱাংখৎহনবা তঙাইফদে। ভারতকী শেন্মিৎলোন চাওখৎনবগীদমক সি.পি.এস.ই.শিংগী মশক থোকপা থৌদাংশিংবু য়েংশিল্লদুনা শেলথুম মন্ত্রীনা সি.পি.এস.ই.শিংবু মখোয়গী পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক অমসুং শেনবা চহী ২০২০-২১গী থাদখিবা শেনফমশিং মতীক চানা অমসুং অপীবা মতমগী মনুংদা শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি মদুদি সি.পি.এস.ই.শিংনা হেন্না ফনা থবক পায়খৎপনা কোবিদ-১৯না পীরিবা শাফুসিদগী কনবা ঙম্নবগীদমক শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মতেং পাংবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতরমন্না ৱর্ল্দ বেঙ্ক দেভেলপমেন্ত কম্মিতী প্লেনরীগী ১০২শুবা মীফম শরুক য়াখ্রে
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্স মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতরমন্না ৱর্ল্দ বেঙ্ক দেভেলপমেন্ত কম্মিতী প্লেনরীগী ১০২শুবা মীফম ঙসি মফমসিদগী ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখ্রে‍। মীফম অদুদা খন্নবা য়াওখিবা ৱাফমশিংগী মরক্তা পুন্সি কন্নবা মাঙদা চঙশিনবা, ইম্পেক্ত হেনগৎহনবা অমদি হান্নগী পরিংদা হঞ্জিল্লকপা: ৱর্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপ কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং অপদেত জোইন্ত আই.এম.এফ.-দব্লিউ.বি.জি. স্তাফ নোৎ: দেব্ত সর্ভিস সস্পেন্সন ইনিসিএতিব পায়খৎপা অমদি মখা চত্থবা ৱাফমশিং য়াওখি‍। সেসন অদুদা মহাক্কী ওইবা ৱাফম থম্লদুনা, শ্রীমতি সিতরমন্না এপ্রিলদা পাঙথোকখিবা ঐখোয়গী অকোনবা মীফমগী মমাঙদা হৌরকখিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা চাউখৎলক্লিবা অমদি চাউখৎলবা লৈবাকশিংদা হৌজিকফাওবা চৈথেং পীরি অমদি চহী কয়া চঙনা হোৎনদুনা ফংলকপা লায়রবগী চাং হন্থহনবগী ফীভম অসি মাঙখিবা য়াবগী চাউনা অকিবা লৈহল্লে হায়না ফোঙদোকখি‍। ভারত লৈঙাক্না লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা, অমদি মসিগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী চৈথেং কোকহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলে‍। লৈঙাক অসিনা হকথেংননা মীয়ামদা শেলগী তেংবাঙ পীননবা অমদি লায়রবশিংগী চানবা চীঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক দোলর বিলিয়ন ২৩গী অহানবা স্তিমুলস লাউথোকখ্রে হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মসিগী মতুংদা আত্মনিরভর ভারত নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারতকীদমক ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থমখিবা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গী চাংগা মান্নবা দোলর বিলিয়ন ২৭১গী অখন্নবা শেন্মিৎলোনগী পেকেজ অমা লাউথোকখি‍। লল্লোন ইতিক তৌবশিংদা তেংবাঙ পীননবা, শিন্মীশিংগী লমদা কেন্দ্রগী লো ৪৪ লায়থোকহন্দুনা, পুনশিন্দুনা অমদি মরম চাবা মওংদা শেমদোক্তুনা চাউনা অহোংবা পুরক্নবা, রেসন কার্তকী নেসনেল পোর্তেবিলিতীগী খুত্থাঙদা লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিংদা সোসিএল সিক্যুরিতী পীননবাগীদমক থৌরাং কয়া লাউথোকখি‍। খুঙ্গঙগী সেক্তরদা নবার্দকী খুত্থাঙদা শেল হন্না থাদবা, ফার্ম সেক্তরদা দোলর বিলিয়ন ২৭.১৩গী অহেনবা লিকুইদিতী থাজিনবা অমসুং নেসনেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.জি.এস.)গী এলোকেসন হেনগৎহন্দুনা ঙাক্লৌ পীরি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মুখতার অব্বাস নকবীনা হজ ২০২১গা মরি লৈননা য়েংশিন মীফম ফমখ্রে
মাইনোরিতী এফেয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মুখতার অব্বাস নকবীনা হজ ২০২১গী পেন্দেমিক প্রোসিজন অসি য়েংলগা নেস্নেল-ইন্তর্নেস্নেল প্রোতোকোল গাইদলাইনশিংগী মখা পোনগনি হায়না ঙসি ফোংদোকখ্রে। শ্রী নকবীনা ঙসি ন্যু দিল্লীদা হজ ২০২১গা মরি লৈননা য়েংশিন মীফম অসিগী ময়ায় তাংবল লৌরদুনা হজ ২০২১ অসি জুন-জুলাইগী থাদা ওইগদবনি অদুবু কোরোনাগী লায়চৎ অসিগী য়েংলগা সাউদী অরাবিয়া সরকার অমদি ভারত সরকারনা মীয়ামগী হকশেল, শোই-ঙামদনবা অসি য়েংলগা মথৌ তাবা গাইদলাইনশিং অসি হেন্না মরুওইনা লৌদুনা হজ ২০২১গী মতাংদা অরোইবা ৱারেপ লৌগনি হায়না ফোংদোকখ্রে। হজ কম্মিতী ওফ ইন্দিয়া, অতৈ ভারতকী এজেন্সীশিংনা হজ ২০২১গী ওইনা অতৈ থৌরাংশিং থুনা তৌবা হৌরগনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে। সাউদী অরাবিয়াগী সরকারগী মায়কৈদগী হজ ২০২১গা মরি লৈনবা ৱারেপ লৌরবা মতুংদা চেপাও পীনবা অমদি অতৈ থবকশিং চত্থনবা নিংথিনা লাউথোক্কনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে। কোরোনাগী লায়চৎ অসি লৈরিঙৈদা গাইদলাইনশিং অসি য়েংলগী হজগী থবক থৌরাংশিং অসিদা চাউনা অহোংবা লাকপা য়াই হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে। মসিগীশিং অসিদা ভারত অমদি সাউদী অরাবিয়াদা একোমোদেসন, চত্থোক-চৎশিন, হকশেল অমদি অতৈ থবক-থৌরাংশিং য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
লৌউবশিংগী অখন্নবা কে.সি.সি. সেচ্যুরেসন দ্রাইবকী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.৩৫গা লোয়নবা কে.সি.সি. করোর ১.৫গী অয়াবা পীবগী মশক থোকপা থবক পাঙথোকখ্রে
আত্মানির্ভর ভারত পেকেজকী শরুক অমা ওইনা অখন্নবা সেচ্যুরেসন দ্রাইব অমগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ২গী ক্রেদিৎকী তেংবাং য়াওবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.) স্কিমগী মখাদা লৌউবা করোর ২.৫ কোনশিল্লগনি হায়না সরকারনা লাওথোকখ্রে। ঙামী অমসুং দাইরী ফারররমরশিং মনুং চনবা লৌউবশিংদা কন্সেস্নেল ক্রেদিৎ ফংহনবা হায়দুনা বেঙ্ক অমসুং স্তেকহোলদর্শিংনা মাইকৈ অসিদা পুন্না অমসুং লেপ্তনা চত্থরকপা থৌওংগী মহৈ অমা ওইনা লুপা করোর লাখ ১.৩৫গী ক্রেদিৎ লিমৎকী অয়াবা পীবগা লোয়ননা কে.সি.সি.গী মখাদা লৌউবা করোর ১.৫ কোনশিনবগী মশক-থোক্লবা পান্দম অমা থমখিবদু ফংবা ঙমখ্রে।
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: থা অহুম ময়া নক্না লেপ্লুরবা মতুংদা মুম্বাই মেত্রোনা মখোয়গী সার্বিস অদু অমুক হৌখ্রে। মোনোরেল সার্বিসসু হৌখ্রে। তৌইগুম্বসুং, ত্রেনশিং অদু সোচিয়েল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎনবা অকক্নবা পেসেঞ্জরগী মশিংগা লোইননা চেনখি অমসুং সার্বিসশিংগী মশিং অদু অহানবা তাঙ্কক্তা অকক্ননা তৌখি। মেতরো ত্রেনশিং অদু অয়ুক্কী পুং ৮.৩০দগীনা নুংদাংগী পুং ৮.৩০ ফাওবা ঘাতকোপর-ভর্সোভাগী রুত থুংনা চেনখি। মেত্রো ত্রেনগী সার্বিস অমুক্তা হান্না মীওই ১,৩৫০ ওইরম্বা অদুগী মায়োক্তা মীওই ৩৬০ খক্তমক য়াহনখি অমসুং হান্নগী সার্বিস ৪০০গী মায়োক্তা ত্রেনগী সার্বিস ২০০ খক্তমক চেল্লগনি। লম চৎপা মতমদা মাস্ক উপ্পা হায়বসি তঙাইফদবা ওইহনখি।
• গুজরাত: গুজরাতকী এজুকেশন মিনিস্তর, ভুপেন্দ্রসিনহ চুদাসমানা নিংথৌকাবা নুমিত্তা হায়খি মহাক্কী দিপার্তমেন্তনা রাজ্য অসিদা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোকপগী মতংদা অরোইবা ৱারেপ লৌদ্রিঙৈগী মমাংদা মীয়ামগী মোৎ লৌখিগনি। গান্ধিনাগরদা পাউমীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, চুদাসমানা স্কুলশিং অসি মতম চুপ্পগী ওইনা লোন্দুনা লৈবা য়ারোই হায়না ফোংদোকখি
• ছত্তিসগর: কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,৮৯৪ থেংনখিবগা লোইননা ৩৯ শিখিবদা, ছত্তিসগরগী মশিং অসি নোংমাইজিং নুমিত্তা ১,৬০,৩৯৬তা হেনগৎখ্রে অমসুং শিখিবগী মশিংনা ১,৪৭৮ য়ৌখ্রে। ওসপিতালশিংদগী মীওই ৩০৫ দিসচার্জ তৌখ্রবা মতুংদা ফগৎলকখিবা পেসেন্তশিংগী মশিং অসি ১,৩২,১৬৮তা হেনগৎখ্রে অদুগা নুমিৎ অদুদা অতোপ্পা ১,৭৭২ অমনা মখোয়গী হোম আইসোলেশন অদু লোইশিনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ২৬,৭৫০ লৈরি।
• গোৱা: কেস ১৮৭ হাপচিল্লকপগা লোইননা গোৱাদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোরোনাভাইরস ইনফেক্সনগী মশিং অসি ৪০,৫৮৭ য়ৌখ্রে। ইনফেক্সন্না পেসেন্ত তরুক অমুক লৈখিদবগা লোইননা রাজ্য অসিদা শিখিবগী মশিং অসি ৫৪৪ য়ৌখ্রে। নুমিৎ অদুদা পেসেন্ত ৩৬০ দিসচার্জ তৌখিবদা, সমুদ্র মপানগী রাজ্য অসিগী ফগৎলকখিবগী মশিং অসি ৩৬,৩৯৫তা হেনগৎলকখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৩,৬৪৮ লৈরি।
• অরুনছল প্রদেশ: অরুনচল প্রদেশতা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৫৫ অমুক পোজিতিব ওইখি অমসুং এক্তিব কেস ২৮২৪ লৈখিবগা লোইননা পেসেন্ত ২৩৭ ফগৎখ্রে।
• অসাম: পোজিতিব ওইবগী চাং ২.৩৫% ওইখিবগা লোইননা অসামদা ঙরাং তেস্ত ১৩৫৪৭ তৌখিববগী মনুংদা কেস ৩১৮ থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ৫৯৯ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসকী মশিং অসি ২০০৭০৯দা হেনগৎখ্রে, এক্তিব ২৮১৫৮ লৈরি, ১৭১৬৮০ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ৮৬৮ লৈখিদ্রে।
• মঘালয়া: মেঘালয়া রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদ-১৯দগী পেসেন্ত ২৪৮ ফগৎখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেস ২১৫১ অমসুং ৬২৮২ ফগৎখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসকী অপুনবা মশিং ৭৮১৬ শুখ্রে, সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদগী ৩৪৭৭, ত্রেস তৌখিবা কন্তেক্তশিংদগী ২৩৫৩, হল্লকখিবশিংদগী ১০৬১ অমসুং ফ্রন্তলাই ৱার্করশিংদগী ৩৮৫ ওইখি।
• কেরলা: কোবিদকী কেস লেপ্তনা ৱাংখৎলকপদা, রাজ্য অসিগী অৱাংবা থাক্তা লৈবা এক্সপার্ত কমিতীনা নোংমদা তেস্ত তৌবগী চাং অদু লাখ ১দা হেনগৎনবা হেল্থ দিপার্তমেন্ততা অয়াবা পীরকখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং পুন্না কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৭,৬৩১ থেংনখি। হৌজিক পেসেন্ত ৯৫,২০০ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ২.৮০না ওবজার্ভেশন্দা লৈরি। শিকীবশিংগী মশিং অসি হৌজিক ১১৬১ শুখ্রে।
• তামিল নাদু: জুলাই ১১দগী অহানবা ওইনা, তামিল নাদুদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কেস ৩,৯১৪ অমসুং ৫৬ শিখিবগী পাউ লৈখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪,০০০দগী তানা থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৬,৮৭,৪০০ য়ৌহনখি অমসুং শিবগী মশিংনা ১০,৬৪২ ওইখি। তি.এন.গী সি.এম.না তেলঙ্গনা ঈশিং-ঈচাউগি মতাংদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি, রিলীফ ৱার্ক্কীদমক্তা লুপা করোর ১০ মতেং পাংখি; পলানিস্বামিনসু তেলঙ্গনা সরকারনা মথৌ তাবা অতোপ্পা অমহেক্তদা মতেং পাংনবগীদমক্তা তামিল সরকারনা শেম শাদুনা লৈরি হায়না থাজবা পীরকখি।
• কর্নাতকা: কর্নাতকাগী দিপ্যুতী সি.এম., গোবিন্দ কার্জোলগী ইমুং-মনুংদা মীওই নিপান কোবিদ পোজিতিব ওইখি, মচানুপা ভেন্তিলেতর হাপ্তুনা লৈরি; সোসিয়েল মীদিয়া পোস্ত অমদা, কার্জোলনা বাগলকোত অমসুং কালাবুরাগিদা লৈরিবা ঈশিং-ঈচাউগী ফিভম অদু হকথেংননা য়েংশিন্নবা মহাক্না লম থাপ্না চৎপা ঙমদবগী মতাংদা শেংদোকখি। গদাগতা নোংনা মরম ওইরগা লৈনুংদা শেম্বা কৈদা থম্বা হৱাই-চেংৱাইশিং অদু পুম্থরকপনা কোবিদনা শোকহল্লবা লৌমীশিংনা অমাং-অতা কয়া থেংনখি। ফর্মশিংনা মেদিকেল ওক্সিজেনগী মতাংদা নম্থাক তৌবীরে হায়না কর্নাতকাগী লনাইগী হোসপিতালশিংনা হায়রি; স্তেত দ্রগস কন্ত্রোল দিপার্তমেন্তকী দ্রগ কন্ত্রোলরদা ইখিবা চিথি অদুদসু মেন্যুফেকচররশিংনা পীরিবা মমল অদু নেস্নেল ফার্মসিতিকেল প্রাইসিং ওথোরিতীনা লেপ্পা মমল অদুদগী হেল্লি হায়না পনখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলকপগা লোইননা অন্ধ্র প্রদেশতা কোরোনভাইরসকী ইন্তেন্সিতী অসি মখাতানা হন্থরকখ্রে, অদুগা নোংমাইজিং নুমিৎ ফাওবদা অনৌবা কেসশিং অমসুং শিবগী চাংসু হন্থখ্রে। নোংমাইজিং নুমিত্তা, অন্ধ্র প্রদেশতা অপুনবগী ওইনা লাখ ৭.৪ ফগৎলকখিবা থেংনখি। ২৩ শিখিবগী পাউ লৈখিবগা লোইননা শিবগী মশিং অসি ৪৬২৯দা হেনগৎখ্রে। কর্নুলদা অনৌবা কেস ৫৫থেংনদুনা খ্বাইদগী নেম্বা ওইখি, অদুবু কৃষ্ণা জিলাদা, মমাংগী থাদা হন্থরকপগী মওং উৎলবা মতুংদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫০৩ থেংনখি। গোআবরিগী জিলা অনি, গুন্তুর অমসুং চিত্তুরদসু অনৌবা কেস ৪০০ হেন্না লৈখিবগা লোইননা মাংজিল থাদুনা লৈরি। রাজ্য অসিনা হৌজিক ফাওবদা অপুনবগী ওইনা ইনফেক্সন পোজিতিব ওইবগী চাং চাদা ১১.০৮ থেংনখিবগা লোইননা মিলিয়ন অমদা লাখ ১.৩২গি চাদা সেমপল লাখ ৭০দা তেস্ত তৌবা লোইখ্রে।
• তেলঙ্গনা: রাজ্য অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৯৪৮ থেংনখি, ১৮৯৬ ফগৎখি অমসুং ৪ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ৯৪৮কী মনুংদা কেস ২১২দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,২৩,০৫৯; এক্তিব কেসশিং: ২১,০৯৮; শিখিবশিং: ১২৭৫; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,০০,৬৮৬। তেলঙ্গনাগী ঈশিং-ঈচাউদা লৈখিদবশিংগী মশিং অদু ৭০দা হেনগৎখ্রে, মসিগী মনুংদা ৩৩দি হাইদ্রবাদকী জি.ঐচ.এম.সি.গী লিমিতসতা মখোয়গী পুন্সি অদু মাংখি অমসুং তেলঙ্গনা শিনবা থুংনা জিলা কয়া অমদগী ৩৭কা লোইননা মীওই অহুম অমদি থিবা খঙদ্রি।
ফেক্ত চেক